Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (18 2024)

Onderzoeken naar vraag en aanbod bouwgrondstoffen gepubliceerd

De resultaten van onderzoeken naar bouwgrondstoffen zijn op 23 april 2024 bekendgemaakt. Een scenariostudie onderzocht hoeveel bouwgrondstoffen nodig zijn in Nederland tot 2050. Ook is de daadwerkelijke winning van die grondstoffen in beeld gebracht.

Lees verder via deze link.

Het Omgevingsloket op de Schakeldag: sessies krijgen vorm

Zodra bekend werd dat er dit jaar weer een Schakeldag zou komen, begonnen de voorbereidingen. Bij het Informatiepunt Leefomgeving werden de koppen bij elkaar gestoken en gekeken: waar is behoefte aan, waar moeten we het op de Schakeldag over hebben? Zo ook bij de mensen die zich bezig houden met het Omgevingsloket en het Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Lees verder via deze link.

Zoetwatertekort en meer wateroverlast: de nieuwe Deltascenario’s laten zien dat we deze eeuw stevige stappen moeten zetten

Deze week heeft Deltares de nieuwe Deltascenario’s overhandigd aan minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en aan Deltacommissaris Co Verdaas. Vier scenario’s laten zien waarmee we in het waterbeleid en ruimtelijk beleid rekening moeten houden tot het eind van deze eeuw. Voor alle vier de scenario’s geldt dat de wateropgaven flink groter worden: de zoetwatertekorten in de zomer nemen toe, er ontstaat meer wateroverlast door regenbuien en de gevolgen van overstromingen worden groter. Knelpunten met betrekking tot watertekort, wateroverlast én waterveiligheid stapelen zich op. Dit raakt heel Nederland.

Lees verder via deze link.

Zie ook Zoetwatertekort en meer wateroverlast: de nieuwe Deltascenario’s laten zien dat we deze eeuw stevige stappen moeten zetten | Nieuwsbericht | Deltaprogramma.

Ook controversiële opties nodig voor klimaatneutraal Nederland in 2050

Het is technisch haalbaar: Nederland klimaatneutraal in 2050, inclusief de hier getankte bunkerbrandstof voor lucht- en zeescheepvaart. In nieuw onderzoek rekent het PBL ruim dertig techno-economische trajecten door naar een klimaatneutraal Nederland met een vergelijkbare economische structuur als nu. Het uitstellen of op voorhand uitsluiten van opties maakt het bereiken van klimaatneutraliteit in Nederland in 2050 bijna of zelfs helemaal onmogelijk. Het is geen kwestie van of-of, maar van en-en. Gezien de onzekere beschikbaarheid van energiebronnen en technieken zijn alle bouwstenen nuttig en nodig, ook controversiëlere opties zoals de inzet van biogrondstoffen, afvang en opslag van CO2 (CCS) en aanpassingen in de landbouw en het landelijk gebied.

Lees verder via deze link.

Onderzoekers brengen belangrijkste oorzaken wereldwijde ‘waterschaarste hotspots’ in kaart

Hydrologen van de Universiteit Utrecht hebben in samenwerking met de National Geographic Society in kaart gebracht waar de meeste waterschaarste voorkomt. In deze zogeheten ‘waterschaarste hotspots’ dreigt langdurig overmatig gebruik van zoetwatervoorraden tot uitputting ervan, met, aldus de onderzoekers, alle maatschappelijke gevolgen van dien.

Lees verder via deze link.

Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

·         Nieuwsbrief Tussen Bodem en Ondergrond nr. 7 – 16 april 2024

Bijeenkomsten:

·         BRO’tje 16 mei – Basisregistratieondergrond
Meld je nu aan voor dit BRO’tje! Aanmelden kan tot uiterlijk dinsdag 14 mei. Je ontvangt een dag voorafgaand aan de sessie per mail een bevestiging met daarin de bijbehorende instructies om deel te nemen.

·         VVM Nationale Milieudag: Samen sterk voor leefbaarheid – 7 juni 2024
We hebben allemaal schoon water, schone lucht, vruchtbare bodems en een leefbaar klimaat nodig. Door onze milieuverontreiniging, watervervuiling of klimaatverandering overschrijden we volop de planetaire grenzen voor een leefbare aarde. Er zijn meerdere samenhangende duurzaamheidstransities nodig om weer binnen die grenzen te komen. Met onder meer een nieuw Nationaal Milieu Programma, de Kaderrichtlijn Water en een nieuw Klimaatplan wordt aangegeven wat daar voor nodig is. Samen moet dit leiden tot een samenhangende aanpak zodat ze elkaar in de uitvoering versterken bij die noodzakelijke transities voor een circulaire, duurzame samenleving.

·         Schakeldag 2024: werken met de Omgevingswet 27 juni 2024 in ‘s-Hertogenbosch
Graag willen wij je uitnodigen voor de Schakeldag op 27 juni 2024 in 1931 Congrescentrum ‘s-Hertogenbosch. Het thema van de dag is: Werken met de Omgevingswet: waar sta je nu?
Op het moment van de Schakeldag is de Omgevingswet ongeveer een half jaar in werking. Een goed moment om de balans op te maken. Welke kennis heb ik in huis en wat heb ik eventueel nog nodig? De Schakeldag is hét moment om kennis te halen, te delen en te netwerken met collega’s. Ook dit jaar kun je weer een groot aanbod aan workshops en kennissessies verwachten over alle aspecten van de Omgevingswet.

·         Future Green City – 23 to 26 September 2024
From 23 until 26 September 2024, over the course of four days, more than 3000 experts from around the world will share their passion and knowledge about the liveable green city with a future here.
The Future Green City World Congress is an initiative of Royal Association Stadswerk the Netherlands and Royal Dutch society for garden designers and landscapers (VHG) In Utrecht, they bring together the worlds of green and civil engineering, in cooperation with World Urban Parks (WUP) and the International Federation of Municipal Engineering (IFME). The congress connects construction, greenery, infra and water. By showing different solutions and by connecting networks in these domains, we are building a city with a future together.

Nieuws over de Omgevingswet

·         Bedrijven houden zich niet aan nieuwe regels tegen luchtvervuiling (nos.nl)
Bedrijven in heel Nederland houden zich niet aan regels om luchtvervuiling tegen te gaan. Veel stoffen die kunnen verwaaien, zoals zand en as, moeten volgens de nieuwe Omgevingswet worden opgeslagen in een afgesloten ruimte. Maar honderden bedrijven slaan hun stoffen nog steeds op in de buitenlucht, blijkt uit onderzoek van het radio- en televisieprogramma Argos.

·         IPLO maandoverzicht vragen en website bezoek maart 2024

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

·         Aanklacht tegen Nederlandse staat voor vervuiling en gezondheidsschade door PFAS – RTV Utrecht
Elf belangenorganisaties spannen een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat over de gevolgen van PFAS-vervuiling. De ziekmakende chemische stof werd jarenlang gebruikt in bijvoorbeeld anti-aanbakpannen en in een blusmiddel van de brandweer. De staat neemt volgens de organisaties te weinig maatregelen om de schade door PFAS te beperken en voorkomen.

·         € 4 miljoen voor onderzoek naar herstel van biodiversiteit | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) investeren gezamenlijk € 4 miljoen in onderzoek naar een natuurinclusieve samenleving.

·         Promotie Clara Veerkamp: Bevorderen van modelgebaseerde beoordelingen van ecosysteemdiensten ter ondersteuning van beleid | Planbureau voor de Leefomgeving (pbl.nl)
Clara Veerkamp onderzocht in haar proefschrift grootschalige, modelmatige en beleidsondersteunende analyses om ecosysteemdiensten met behulp van modellen te kunnen kwantificeren. Zij concludeert onder meer dat het modelleren van meerdere ecosysteemdiensten zicht geeft op de verscheidenheid aan natuurwaarden en de mogelijkheid tot positieve interactie laat zien tussen de verschillende ecosysteemdiensten. Ze beveelt hiernaast aan de selectie van relevante ecosysteemdiensten te verbreden.


Link naar proefschrift (in Engels)

·         Rechtszaak tegen Nederlandse Staat om PFAS-vervuiling (nos.nl)
Elf organisaties, waaronder vakbonden van militairen en brandweervrijwilligers en actiegroep SchipholWatch, dagen de Staat der Nederlanden voor de rechter. Ze stellen de Staat aansprakelijk voor de verontreiniging en gezondheidsschade die worden aangericht door de giftige stof PFAS. Ze vinden dat de overheid haar zorgplicht onvoldoende vervult en verwijzen daarbij onder meer naar twee door de Verenigde Naties aangenomen resoluties over mensenrechten.

·         Revolutionaire techniek ontwikkeld in Amerika: ‘Wij kunnen PFAS vernietigen’ – Omroep Zeeland
Er komen steeds meer nieuwe methoden om te voorkomen dat de PFAS-chemicaliën in de natuur, en uiteindelijk in ons lichaam terechtkomen. In Amerika is een methode ontwikkeld waarbij de PFAS in water wordt afgebroken. De hoofdonderzoeker stelt dat door deze methode een verbod op PFAS, zoals die in Europa is aangevraagd, eigenlijk niet meer nodig is.

Nieuws over de energietransitie

·         Maatregelen tegen vol stroomnet in Flevopolder, Gelderland en Utrecht versneld en uitgebreid | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Nederlandse huishoudens, bedrijven en organisaties verduurzamen in hoog tempo. Dat is goed nieuws voor de energietransitie en maakt Nederland minder afhankelijk van het buitenland, maar legt tegelijkertijd een grote druk op het stroomnet. De overheid en netbeheerders hebben daarom eerder maatregelen aangekondigd om het stroomnet sneller uit te breiden en slimmer te gebruiken. Omdat met name het stroomnet in de regio Flevopolder-Gelderland-Utrecht sneller tegen de grenzen aanloopt worden de maatregelen in deze regio versneld ingevoerd en uitgebreid.

·         Extra geld voor inzet gemeenten rond energie-infrastructuur | VNG
Op verzoek van de VNG en IPO krijgen gemeenten extra middelen uit het Klimaatfonds om hen te ondersteunen bij de ontwikkeling van het energiesysteem. Per RES-regio kan daarmee 3 fte (€ 130.000 per fte) voor 2 jaar (2024 en 2025) worden aangenomen.

·          

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

·         Nieuwe atlas geeft eerste indruk van de klimaatrisico’s voor het Nederlandse erfgoed – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl)
Veel van ons cultureel erfgoed is kwetsbaar voor klimaatverandering. Veranderingen in temperatuur, neerslag en de stijging van de zeespiegel bedreigen musea, monumenten, UNESCO werelderfgoed en archeologische vindplaatsen. Maar welke objecten lopen gevaar en wat zijn eigenlijk de risico’s? De landelijke Klimaatrisicoscan voor het Nederlandse erfgoed geeft hier een eerste beeld van.

Nieuws over (grond)water

·         Minder droogteschade zandgronden door ‘klimaatrobuust’ waterbeheer (h2owaternetwerk.nl)
Maatregelen om water vast te houden op de zandgronden zorgen voor een hogere grondwaterstand in de zomer en minder droogteschade aan gewassen en natuur. Dat blijkt uit onderzoek van Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL) en Wageningen Livestock Research (WUR) in het oostelijk deel van de provincie Fryslân.

·         Vier nieuwe deltascenario’s: wateropgaven worden flink groter (h2owaternetwerk.nl)
Ruim, Vlug, Warm en Stoom. Zo heten de vier geactualiseerde deltascenario’s die kennisinstituut Deltares heeft opgesteld. De rode draad door deze toekomstbeelden is dat de wateropgaven aanzienlijk groter worden door de klimaatverandering. Hiermee moet in het waterbeleid en het ruimtelijk beleid rekening worden gehouden.

·         Herstelwerkzaamheden na hoogwater: wat komt daarbij kijken? (rijkswaterstaat.nl)
Na tijden van hoogwater is het peil in de Nederlandse rivieren weer gezakt. Wat komt er allemaal tevoorschijn na zo’n natte periode? En wat betekent dat voor het onderhoud aan de vaarwegen?

·         Stapeling van effecten door droogte zet zware druk op watersysteem
Ongeacht de invloed van de hoeveelheid CO₂ die we nog gaan uitstoten, ongeacht of de economische groei doorzet, ongeacht de bevolkingstoename, het Nederlandse watersysteem krijgt te maken met een opeenstapeling van effecten die alleen in samenhang kunnen worden aangepakt. Tot die conclusie komt Deltares in de nieuwste Deltascenario’s   

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

·         Tientallen tuinen in Boekelo worden uitgegraven: saneren vervuilde textielgrond kost miljoenen – RTV Oost
De omgeving van de voormalige Boekelose Stoomblekerij wacht een flinke saneringsoperatie. Nu onderzoeken naar de aanwezigheid van chemische stoffen (PFAS) in de grond en het oppervlaktewater zijn afgerond, ligt er nu een plan van aanpak. Vanaf dit najaar worden ongeveer vijftig tuinen in woonwijk De Bleekerij omgeploegd en ook in de openbare ruimte moet er het nodige worden gedaan om de vervuilde grond af te voeren. Dat loopt flink in de papieren. De geschatte kosten van meer dan 9 miljoen euro worden vergoed door het Rijk.

·         Hengelo trekt 10,5 miljoen uit voor zonneveld en dat is niet zonder risico – RTV Oost
De Hengelose gemeenteraad stelt 10,5 miljoen euro beschikbaar voor een zonneveld van 24 hectare op voorwaarde dat zo snel mogelijk wordt begonnen met de aanleg van zonneveld Boeldershoek, naast afvalverbrander Twence. Die haast is niet zonder risico’s. Tegenstanders kunnen nog naar de Raad van State stappen. Als die een streep door de vergunning haalt, is Hengelo miljoenen euro’s armer en een illegaal zonneveld rijker.        

Provincie Gelderland

·         Reichswald geen nationaal park, windmolens bij grens stap dichterbij – Omroep Gelderland (gld.nl)
Natuurgebied het Reichswald aan de grens van de gemeente Berg en Dal is niet meer in de race om nationaal park te worden. De kans dat elf windmolens met een tiphoogte van 270 meter hun nek gaan uitsteken boven het Reichswald is daarmee een stap dichterbij. Maar omwonenden zitten niet bij de pakken neer en starten een burgerinitiatief.

·         Hoe belangrijk zijn mineralen in de natuur? – Omroep Gelderland (gld.nl)
Krijg jij genoeg vitamientjes en mineralen binnen? Die vraag geldt voor mensen, maar natuurlijk ook voor dieren. Daarom is het belangrijk om te weten of er wel genoeg van die belangrijke voedingsstoffen in de natuur voorkomen. Elke Wenting van de Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan naar hoe de opname van die essentiële voedingsstoffen verloopt. “Je kan natuurlijk geen potjes met vitamientjes voor de herten in het bos gaan neerzetten.”

Provincie Groningen

·         Noorderzijlvest investeert in ‘plussen voor ecologie’ bij dijkversterking (h2owaternetwerk.nl)
Waterschap Noorderzijlvest wil ruim 30 miljoen euro besteden aan drie ecologische ‘koppelkansen’ bij de versterking van de Lauwersmeerdijk. Die moeten onder andere zorgen voor een zachtere overgang tussen zoet en zout water. Ook wil het bestuur de komende jaren versneld investeren in noodzakelijk onderhoud van watererfgoed.

·         Uitkomsten bodemonderzoek grondwater ’t Hebrecht “geschikt voor mogelijke drinkwaterwinning” | Westerwolde Actueel
Eind 2023 vond er in ’t Hebrecht een grond- en bodemonderzoek plaats, in opdracht van de provincie Groningen en Waterbedrijf Groningen. Dit onderzoek is onderdeel van de zoektocht naar nieuwe drinkwaterbronnen in de provincie Groningen, zogenoemde Aanvullende Strategische Voorraden (ASV’s). In dit nieuwsbericht leest u meer over de uitkomsten van het onderzoek en over de vervolgstappen in het ASV-proces.

Provincie Fryslan

·         Update PFOS in Jelsumer Feart 25 april 2024: stand van zaken eieren-, bodem- en grondwateronderzoek, resultaten waterkwaliteitsonderzoek en maatregelen polders
In deze update geven we de laatste stand van zaken over het eierenonderzoek en het bodem- en grondwateronderzoek. Ook maken we de resultaten van het laatste waterkwaliteitsonderzoek bekend en kondigen we tijdelijke maatregelen voor de wateraanvoer naar de polders aan. De komende twee weken publiceren we geen update. De activiteiten van gemeente, GGD Fryslân en Wetterskip Fryslân gaan door, maar we verwachten in deze periode geen nieuws te melden.

Provincie Drenthe

·         Midden-Drenthe krijgt een half miljoen klimaatsubsidie. Geld wordt besteed aan projecten in Westerbork en Beilen – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl) (Impulsregeling klimaatadaptatie van IenW)
Een half miljoen klimaatsubsidie mag de gemeente Midden-Drenthe inzetten om wateroverlast in de gemeente aan te pakken. Dat maakte de gemeente woensdagmiddag bekend. Tussen 2024-2027 worden projecten in Westerbork en Beilen aangepakt.

·         Assen trekt stekker uit warmtenet in gasvrije proeftuin, bewoners lopen niet warm – RTV Drenthe
Assen trekt voorlopig de stekker uit een collectief warmtenet in de aardgasvrije proeftuin in Lariks-West. 70 procent in deze proeftuin, met ruim 400 koop- en huurwoningen, wil voorlopig niet op zo’n warmtenet aangesloten worden. Daarmee is het project onhaalbaar.

Provincie Flevoland

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Mogelijke inzet gasgeneratoren en batterijen om stroomproblemen aan te pakken
Om de problemen op het stroomnet in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland aan te pakken, worden mogelijk gasgeneratoren en batterijen ingezet. Daardoor zou het overvolle stroomnet met name op de piekmomenten ontlast moeten worden. Dat zegt demissionair minister Rob Jetten van Klimaat en Energie.

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Beleid grote grazers pas na volgende winter geëvalueerd
Pas na de komende winter gaat de provincie het beheer evalueren van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Een motie van Forum voor Democratie en SterkLokaalFlevoland om dit al in september te doen, werd woensdag in Provinciale Staten weggestemd.

Provincie Utrecht

·         Bodemsanering voormalig drugslab Overberg afgerond | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)
In maart 2020 is bij toeval een van de grootste drugslabs van Midden-Nederland aangetroffen aan de Spoorlaan in Overberg. Vanwege de aanwezigheid van chemicaliën in de bodem en de aanwezige vijvers was er geen tijd te verliezen en is in opdracht van gemeente Utrechtse Heuvelrug een spoedsanering uitgevoerd. Daarnaast is een traject gestart om de veroorzaker aansprakelijk te stellen voor het vervuilen van het perceel. Omdat de veroorzaker van de vervuiling niet meewerkte hebben provincie Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug en omgevingsdienst Odru de handen ineengeslagen om zo de resterende vervuiling in de bodem toch kunnen saneren. De sanering is nu succesvol afgerond.

·         Provincie stelt subsidie beschikbaar voor innovatieve ideeën in de landbouw | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)
Veel agrarisch ondernemers hebben innovatieve ideeën voor hun bedrijfsvoering, maar missen de financiële middelen om deze door te ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat deze innovaties niet verloren gaan, stelt de provincie Utrecht een subsidie beschikbaar voor projecten die bijdragen aan toekomstbestendige, duurzame en natuurinclusieve landbouw. 

Provincie Noord-Holland

·         Kletsnatte duinen: goed of slecht nieuws voor dieren en planten? – NH Nieuws
Nat, natter, natst. De diepe plassen in de duinen hebben enorme gevolgen voor dieren en planten, ziet ecoloog Dick Groenendijk. Wie floreert en wie verzuipt? We gingen een middag met Dick op pad.

Provincie Zuid-Holland

·         ‘Geen risico’s op aardbevingen en verzakkingen na vastlopen boorkop’ – Omroep West
Inwoners van Delft hoeven niet bang te zijn dat een mislukte boring naar aardwarmte mogelijk leidt tot kleine aardbevingen of verzakkingen in de bodem. Ook zijn er geen financiële risico’s voor de plannen om flatwoningen en gebouwen van de TU Delft te verwarmen met aardwarmte. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders als antwoord op vragen in de Delftse gemeenteraad.

·         Provinciebestuur stippelt pad uit voor duurzame elektriciteit – Provincie Zuid-Holland
Het provinciebestuur gaat Zuid-Hollandse regio’s helpen schone en betaalbare elektriciteit in eigen buurt op te wekken. In een onlangs gepubliceerde Routekaart wordt het pad naar 2030 uitgestippeld.
De provincie Zuid-Holland heeft 7 energieregio’s. Binnen een energieregio werken gemeenten, provincies en waterschappen samen aan een Regionale Energiestrategie (RES). Deze regio’s worden dan ook RES-regio’s genoemd. In de regio’s en in de provincie is afgesproken om in 2030 6,3 tot 6,8 TWh duurzame elektriciteit op te wekken.

Provincie Zeeland

·         Zeeuwse kersentelers vrezen voor eigen toekomst door verbod op bestrijdingsmiddelen – Omroep Zeeland
Kersentelers in Zeeland maken zich grote zorgen over de toekomst van de sector nu er een verbod komt op twee bestrijdingsmiddelen. Die beschermen de kers tegen de suzuki-fruitvlieg. Eén van de Zeeuwse fruittelers noemt het “rampzalig.”

·         Vlissings bedrijf bouwt energie-eiland voor België van zo’n twaalf voetbalvelden groot – Omroep Zeeland
In Vlissingen is de bouw begonnen van 23 caissons die uiteindelijk op zee samen een energie-eiland vormen. Zo’n 300 mensen werken aan het project. Het kunstmatige eiland van twaalf voetbalvelden groot komt voor de Belgische kust.

Provincie Noord-Brabant

·         Provincie werkt aan update stikstofaanpak – Provincie Noord-Brabant
De provincie werkt aan een update van haar stikstofaanpak, de Brabantse Ontwikkelaanpak Stikstof (BOS) 2.0. Gedeputeerde Staten hebben een concept-BOS 2.0 vastgesteld dat zij gaan bespreken met Provinciale Staten en maatschappelijke partners. De aanpak heeft als doel om Brabant open te houden. Maatregelen moeten zorgen voor een evenwicht tussen voldoende natuurherstel en voldoende stikstofvermindering, zodat economische en maatschappelijke ontwikkeling weer mogelijk worden.

Provincie Limburg

·         Limburgse zand- en grindwinning onder druk: ‘We creëren onze… – De Limburger
Na het sluiten van de mijnen en het beëindigen van de grootschalige mergelwinning zijn zand en grind de belangrijkste Limburgse bodemschatten. Op dit moment zijn er verspreid door de provincie twaalf actieve projecten, met de zandwinning bij de Grensmaas als grootste. De winning stopt hier volgens planning eind 2026 en ook andere groeves naderen het einde van hun levensduur.

·         Boeiende natuur- en wateropgave Bossche Broek Zuid – Provincie Noord-Brabant
Het 350 hectare tellende Bossche Broek Zuid, onder de rook van ’s-Hertogenbosch, krijgt het allemaal: natuurherstel, een uitgebreider inkijkje in de (krijgs)historie en waterberging. Begin april startten de werkzaamheden die eind dit jaar het water terugbrengen in deze ‘natte natuurparel’.

Caribisch Nederland

·         Lei di Plèstik: Plasticwet na jaren eindelijk goedgekeurd | Caribisch Netwerk (ntr.nl)
Na jaren van debat en discussie heeft het Curaçaose parlement unaniem de ‘Lei di Plèstik’ (Plasticwet) goedgekeurd; een historische stap in de strijd tegen plasticvervuiling op het eiland. Met 13 stemmen voor en geen tegen, markeert deze wet een keerpunt in het milieubeleid van Curaçao en heeft het brede politieke steun gekregen.

·         Natuurherstel Slagbaai ingezet: Paul Hoetjes Reforesation Area feestelijk geopend – Bonaire.Nu
Op feestelijke en soms ook emotionele wijze werd gisteren het Paul Hoetjes Reforesation Area geopend in het Slagbaai National Park. Het is een belangrijke stap richting natuurherstel in het park. Stil werd gestaan bij het succes dat een deel van Slagbaai ‘geitvrij’ was gemaakt. Een deel, want zes andere delen volgen snel. Het geeft de mogelijkheid dat de natuur in het park kan herstellen. Iets waar natuurorganisatie Stinapa erg naar uit kijkt.