Nieuws

Wederom uitstel Omgevingswet

Na vijf keer uitstel, moet het op 1 januari 2024 echt gaan gebeuren: de invoering van de Omgevingswet. Hoewel technisch gezien alles op orde was om de wet op de ‘oorspronkelijke’ datum van 1 juli 2023 in te voeren, is gehoor gegeven aan de wens van gemeenten en bedrijfsleven voor meer tijd.

Meer flexibiliteit bij energiebesparingsplicht door portefeuilleaanpak

Bedrijven of instellingen die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (gelijkwaardig) verbruiken, moeten voldoen aan de energiebesparingsplicht. Een nieuwe werkwijze, de portefeuilleaanpak, zorgt voor grote organisaties voor meer flexibiliteit en minder administratie.

GOO special ‘Ondergrond Inzicht – deel 2’ (dinsdag 31 januari, 9.30 - 12 uur, provinciehuis Gelderland)

Op dinsdagochtend 31 januari organiseert het GOO de special 'Ondergrond Inzicht - deel 2' in het provinciehuis in Arnhem. Je bent van harte welkom!

Waterstofpilot Lochem officieel van start

Na jaren van voorbereiding is begin december het officiële startsein gegeven voor een waterstofpilot in Lochem. Woningen worden hier de komende jaren verwarmd met waterstof. Dit gebeurt via de bestaande aardgasleiding. Een wereldprimeur. Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) is nauw betrokken geweest op het gebied van milieutoezicht, -vergunning, omgevingsveiligheid en ruimtelijke ordening.

Winters vuurtje stoken met minder rook- en geuroverlast

Nu het winter is, gaan overal de houtkachels en open haarden weer aan. Wanneer je in huis je houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet.

Pilot visitaties omgevingsdiensten van start: ‘om van elkaar te leren’

In oktober 2022 start de pilotfase van het visitatieprogramma. Vier omgevingsdiensten worden aan de hand van een duidelijk kader bezocht en bevraagd over vooraf vastgestelde thema’s en punten. In november 2022 wordt ook de eerste Gelderse Omgevingsdienst in de pilot gevisiteerd: Omgevingsdienst de Vallei.

Gelderse omgevingsdiensten in ‘De Helden van Nu’

De Gelderse Omgevingsdiensten waren op 2 oktober 2022 te zien in het tv-programma ‘De Helden van Nu’ (SBS6). Diverse collega’s vertellen over het belang van onze werkzaamheden voor een veilige en gezonde leefomgeving.

Samen werken aan een circulaire economie

Als we de circulaire ambities willen halen, dan moeten we niet wachten, maar nu beginnen. Dat stelt Hermen van Dalen van Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) in een interview met Toezine. Maar hoe pak je dat aan als de ambities (50% van de grondstoffen recyclen in 2030 en in 2050 een gesloten systeem) en wetgeving nog niet op elkaar aansluiten?

Drugscriminaliteit aanpakken in Oost-Nederland

Code Geel is een magazine van het RIEC over ondermijning. In de nieuwste editie staat een artikel over de samenwerking van Gelderse en Overijsselse omgevingsdiensten bij de aanpak van ondermijning en milieucriminaliteit.