Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (11 2024)

Vacatures junior bodemadviseur en specialist bouwstoffen

Rijkswaterstaat zoekt collega’s. Hierbij het verzoek om de onderstaande vacatures en stage-opdracht zoveel mogelijk te delen in je netwerk.

Het betreft de volgende vacatures:

Adviseur bouwstoffen en bodemkwaliteit – Rijkswaterstaat
De gevolgen van het toepassen van uiteenlopende secundaire bouwstoffen krijgen de laatste jaren steeds meer politieke en media-aandacht. Bij Rijkswaterstaat krijg je de mogelijkheid als beleidsondersteuner van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om het beleid en de regelgeving voor secundaire bouwstoffen te verbeteren en te herijken. Je doet actief voorstellen en werkt mee aan de verbetering van de toepassingsregels. Zoals bijvoorbeeld voor AEC-bodemassen, staalslakken of immobilisaten. Nieuwsgierig hoe jij kunt bijdragen? Lees dan snel verder!

Junior bodemadviseur – Rijkswaterstaat
Als adviseur van Rijkswaterstaat ga jij aan de slag binnen de afdeling Bodem en Ondergrond. Samen met een groot team van gedreven en professionele bodemadviseurs ondersteun je de zorg voor de bodemkwaliteit en ondersteunen we de transitie naar een duurzamer bodembeheer voor de belangrijke maatschappelijke opgaven. Zoals klimaatadaptatie, voldoende en goed grondwater en een circulaire economie. Is jouw interesse gewekt? Kom werken bij Rijkswaterstaat en solliciteer dan direct!

Stagiair geohydrologie – Rijkswaterstaat
Wil jij je studie vertalen naar praktisch onderzoek naar stoftransport van grond naar grondwater met een maatschappelijk belang? Een onderzoek met een duidelijke richting, maar nog met veel vraagtekens. Wil jij je verdiepen in het modelleren van potentieel verontreinigde stoffen van grond naar grondwater? Dan kan deze stage iets voor jou zijn!

Antwoorden Kamervragen over artikel verontreinigde locatie Krimpen aan den IJssel

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft antwoorden gegeven op 13 Kamervragen naar aanleiding van het artikel ‘Het ‘giftigste’ terrein van Nederland wordt eindelijk aangepakt, maar zorgen bij omgeving blijven‘.

Het gaat daarbij over de voorbereidingen van de aanvullende bodemsanering van het voormalige EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel, ook wel bekend als de Stormpolderdijk. Tweede Kamerlid Beckerman (SP) had de vragen gesteld.

Lees verder via deze link.

Funderingsschade in Nederland in kaart gebracht voor nationale aanpak funderingsproblematiek

Steeds meer Nederlanders hebben te maken met funderingsschade. Funderingen zijn gevoelig voor bodemdaling en -stijging, lage grondwaterstanden en daarmee voor droogte. Klimaatverandering versterkt dit. Een nieuwe analyse van Deltares in samenwerking met TNO, in opdracht van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli), geeft aan dat op korte termijn ongeveer 425.000 gebouwen een verwachte technische levensduur korter dan vijftien jaar hebben. Iets minder dan een kwart hiervan is gefundeerd op houten palen; de overige gebouwen hebben een ondiepe fundering.

Lees verder via deze link.

Belangrijke wijzigingen bij graven en tijdelijke uitname

Op dinsdag 27 februari 2024 is er in een digitale informatie sessie aandacht besteed aan de nieuwe BRL SIKB 7000 richtlijn en protocollen én het model Uitvoeringsplan. Deze informatiesessie is terug te kijken, net als de presentatie over de richtlijn gegeven door Jelle de Boer (SIKB) en de presentatie over het model Uitvoeringsplan door Lisanne Bensink (Baas BV), de Q&A op de vragen tijdens de informatiesessie en het model Uitvoeringsplan zelf.

Lees verder via deze link.

Staat het antwoord op uw vraag in de wegwijzer?

Ook na inwerkingtreding van de Omgevingswet krijgen gemeenten, waterschappen, provincies en omgevingsdiensten vragen van inwoners en bedrijven. Om deze vragen te beantwoorden, kunnen zij gebruikmaken van een handige wegwijzer.

In de wegwijzer vinden medewerkers van overheden veelgestelde vragen over verschillende onderwerpen. U vindt er bijvoorbeeld 16 algemene, vaak gestelde vragen over de Omgevingswet. Onder meer over vergunningen, meldingen en informatieplichten en het overgangsrecht. Een vragenlijst over de Wkb bevat de 5 meest gestelde vragen over de Wkb.

Lees verder via deze link.

Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

·       Nieuwsbrief Tussen Bodem en Ondergrond nr. 4 – 6 maart 2024  (zie bijlage)

Bijeenkomsten

·       Klikdemo: Regels op de kaart – 13 maart | Aan de slag met de Omgevingswet
Voor iedereen die meer informatie wil hebben over hoe het onderdeel Regels op de kaart in het Omgevingsloket werkt.

·       Inloopspreekuur DSO – 18 maart t/m 22 maart | Aan de slag met de Omgevingswet
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking gegaan. Wellicht loopt u nog tegen zaken aan. De DSO experts van het programma Aan de slag houden daarom dagelijks een inloopsessie van 09.00 tot 10.00 uur om u (op weg) te helpen.

·       Waterinfodag 28 maart 204 – ’s-Hertogenbosch – Basisregistratieondergrond
Op donderdag 28 maart is de Waterinfodag. Dit wordt georganiseerd door Het Waterschapshuis, Rijkswaterstaat, Informatiehuis Water, STOWA en vertegenwoordigers van bedrijven en kennisorganisaties. Het thema van dit jaar is ‘Anders leren leven met water’.

·       GOO Masterclass ‘Water en Bodem Sturend in de gemeentelijke praktijk’ in Zutphen / 9 april 2024
doelgroep: Gelderse overheden.

Nieuws over de Omgevingswet en beleid

·       Webinar Wees bewust van je bodem! ‘Een ondergrondregisseur’
Op 29 februari vond het Webinar ‘Wees  bewust van je bodem! Een ondergrondregisseur’ plaats. In dit webinar vertelde Marco Vergeer, secretaris van het WEB (gemeentelijk netwerk van circa 200 bodem- en ondergrondprofessionals bij gemeenten en omgevingsdiensten), over een nieuwe bodempraktijk op lokaal schaalniveau. Hij start met de vraag: wat was er eerder? De Omgevingswet of de ondergrondregisseur? Bekijk het Webinar Wees bewust van je bodem! ‘Een ondergrondregisseur ‘ (youtube.com).

·       NEN, CEN en de Soil Monitoring Directive : De rol van normen in het Europese bodembeleid | Groenekennis (wur.nl)
Met de komst van het nieuwe Europese bodembeleid zullen Europese normen in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen. Voor veel mensen in de bodembranche is dit echter nieuw. Wat betekenen deze Europese normen voor het Nederlandse bodembeleid?

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

·       Internationale dag van het zeegras (rijkswaterstaat.nl)
Vandaag, 1 maart 2024, is het de internationale dag van het zeegras. Zeegras is van grote ecologische waarde omdat het dienst doet als voedselbron, kraamkamer en schuilplaats voor vele diersoorten. Zo is zeegras goed voor de biodiversiteit en de waterkwaliteit. Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in het herstellen van zeegras in de Zeeuwse wateren en de Waddenzee.

·       Europese koepel roept Von der Leyen op: steun PFAS-verbod (binnenlandsbestuur.nl)
De Europese koepelorganisatie voor drinkwaterbedrijven en waterschappen, EurEau, heeft een open brief gepubliceerd aan Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. De koepel vraagt dringend om haar steun aan het voorstel om de chemische stoffengroep PFAS in Europa te verbieden. In de brief staat dat de Green Deal van de Europese Commissie niet zonder een verbod kan slagen.

·       TU Delft doet onderzoek naar lange termijneffecten nature based solutions (waterforum.net)
Bij maatregelen voor waterberging of -afvoer wordt steeds vaker gekozen voor nature based solutions. Maar hoe zo’n natuurlijke oplossing zich over langere tijd ontwikkelt, is nog grotendeels onbekend. Met twee proefopstellingen in Flood Proof Holland gaat TU Delft ten minste tien jaar onderzoek doen naar langetermijneffecten van nature based solutions. Behalve een plek voor langdurig onderzoek in de buitenlucht, moeten de proefopstellingen ook een broedplaats worden voor multidisciplinaire kruisbestuivingen.

·       Regenworm verbetert waterhuishouding in bodem – Melkveebedrijf.nl
Een regenworm graaft gangen in de bodem, waardoor de waterhuishouding in de bodem beter kan worden geregeld. Dit vermindert plasvorming en afstroming, volgens onderzoek van het Louis Bolk Instituut.

·       Bekijk de bodem door een microscoop, en je stuit op monsterlijke wezens – die uiterst nuttig blijken | Binnenland | bd.nl
Wist u dat onder de grond ook in roedels wordt gejaagd? Het gebeurt door minuscuul kleine organismen, die de Wageningse onderzoeker Alejandro Berlinches de Gea bestudeert. Elke dag opnieuw verbaast hij zich over wat hij aantreft onder de microscoop. De beestjes kunnen een oplossing zijn voor het bemestingsprobleem in de landbouw.

Nieuws over de energietransitie

·       Energietransitie: rijk gaat ruimtelijke plannen sterker controleren (binnenlandsbestuur.nl)
De rijksoverheid gaat de ruimtelijke plannen van provincies en gemeenten weer sterker zelf controleren op mogelijke conflicten met energieprojecten die het kabinet van nationaal belang vindt. Dat staat in het nieuwe Programma Energiehoofdstructuur, dat klimaatminister Rob Jetten samen met een uitvoeringsagenda naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

·       Energietransitie: een groeiende uitdaging in een overvolle bodem : JongBodem geeft de pen aan… | Groenekennis (wur.nl)
U kent het wel. Vrijwel dagelijks zien we berichtgevingen uit de media over calamiteiten veroorzaakt door grondroerende werkzaamheden. Krantenkoppen zoals “brandweer ontruimt woningen wegens gaslek” of “Overstroming & sinkholes door kapotte waterleiding” passeren regelmatig de revue. Werden volgens het Agentschap Telecom in 2016 “slechts” voor € 26.9 miljoen aan directe herstelkosten gemaakt, in 2021 steeg dit cijfer al naar maar liefst € 41.2 miljoen. De indirecte kosten, veiligheid van uitvoerend personeel alsmede de maatschappelijke impact zijn daarbij nog niet eens meegenomen. De cijfers van graafschade liegen er dan ook niet om. Het aantal graafbewegingen neemt fors toe, met name om het huidige ondergrondse infranet robuust en gereed te maken voor de toenemende vraag.

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

·       Europees Milieuagentschap: Europa onvoldoende voorbereid op klimaatrisico’s (nos.nl)
Europa past zich niet snel genoeg aan aan stijgende klimaatrisico’s. Dat is de conclusie van een risicoanalyse die het Europees Milieuagentschap heeft gemaakt in opdracht van de Europese Commissie.

·       Concreet stappenplan helpt gemeenten en woningcorporaties bij hitteaanpak – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl)
Hitte wordt een steeds groter probleem in onze gebouwde omgeving. Langere hitteperiodes zorgen ervoor dat woningen opwarmen en ‘s nachts niet genoeg kunnen afkoelen. Daarom heeft een consortium van TAUW, de Hogeschool van Amsterdam, RHDHV, Sweco en het RIVM de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan naar hitte in de woning. Het resultaat is een interactieve handreiking over hitte in bestaande woningen.

·       Early Warning: het regent regentuinen en wadi’s (rijkswaterstaat.nl)
Een van de taken van het programma Strategische Verkenningen is om veranderingen in de omgeving op tijd te signaleren. Deze kunnen gevolgen hebben voor ons werk en onze organisatie. We verzamelen signalen van mogelijke veranderingen door in gesprek te gaan met experts binnen en buiten de organisatie. De resultaten worden weergegeven in korte Early Warning-signalen.

·       Kosten uitvoering klimaatbeleid fors hoger | VNG
De jaarlijkse kosten die gemeenten moeten maken voor klimaatbeleid lopen op van € 775 miljoen in 2025 tot € 1.037 miljoen in 2030. Dat is bijna 40% hoger dan in 2021 gedacht. Onderzoeksbureaus AEF en Improven hebben voor de Raad voor Openbaar Bestuur (ROB) in beeld gebracht welke kosten gemeenten moeten maken op het gebied van klimaat en energie. Dit onderzoek in opdracht van de minister voor Klimaat en Energie, VNG, IPO en UvW is een herijking van een eerder onderzoek in 2021.

·       Ruimte voor zeespiegelstijging – Omgevingsweb
Nederland moet in de toekomst zien te leven met zeespiegelstijging om onze delta ook voor toekomstige generaties leefbaar en veilig te houden. Welke opties kunnen we daarvoor bedenken? Dit rapport geeft eerste antwoorden op basis van een verkenning van verschillende denkrichtingen voor de lange termijn.

·       Platform Slappe Bodem is blij met advies Rli voor nationale aanpak funderingsschade, wel zorgen over uitvoering. – Omgevingsweb
Op 29 februari presenteerde de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur haar met spanning verwachte advies over de nationale aanpak van funderingsproblematiek. De Raad heeft een advies opgeleverd waarin zowel de technische als de sociale kant van de problematiek belicht worden. Het Platform Slappe Bodem (PSB) heeft aan het advies bijgedragen en herkent veel van de inbreng in het rapport. Het Platform is dan ook blij met het resultaat. Wel zijn er enkele kanttekeningen te plaatsen bij de uitvoerbaarheid, de hoge verwachtingen van preventieve maatregelen en de beperkte rol die de Raad heeft benoemd voor de financiële sector en funderingsherstelsector.

·       Oproep Aedes aan kabinet: kom met nationale aanpak funderingsproblematiek – Omgevingsweb
De Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) heeft het nieuwe kabinet geadviseerd over een nationale aanpak voor funderingsproblematiek. De Raad pleit voor een snelle en effectieve aanpak om een funderingscrisis te voorkomen en in actie te komen. Aedes roept het nieuwe kabinet op om dit advies te beschouwen als het fundament voor een nationale aanpak van funderingsproblematiek.

Nieuws over (grond)water

·       Zoetwatercyclus wereldwijd uit balans door menselijk handelen en opwarming (h2owaternetwerk.nl)
Nieuw onderzoek toont aan dat menselijk ingrijpen en de opwarming van de aarde zoetwaterbronnen zo hebben veranderd dat hun capaciteit om vitale ecologische en klimatologische processen te reguleren, in gevaar is.

·       Ingrijpende systeemkeuzes nodig bij zeespiegelstijging van 5 meter (h2owaternetwerk.nl)
Om Nederland weerbaar te houden tegen vergaande zeespiegelstijging, moeten er voor de lange termijn landelijk ingrijpende systeemkeuzes worden gemaakt. Bij de juiste ingrepen kan Nederland leefbaar blijven bij een zeespiegelstijging tot 5 meter. De gevolgen zullen echter groot zijn, onder meer voor natuurwaarden, waterkwaliteit, landbouw, woningbouw, scheepvaart en regionale watersystemen.

·       Middelenproducenten gaan actief bijdragen aan bescherming van grondwater in grondwaterbeschermingsgebieden | Akkerwijzer.nl
Brancheorganisatie CropLife NL en aangesloten producenten van gewasbeschermingsmiddelen willen actief bijdragen aan de bescherming van grondwater in grondwaterbeschermingsgebieden.

·       Waterschaarste: hoe de beleidsontwikkelingen aangevuld kunnen worden om aan te sluiten op de veranderingen die optreden tot en met 2050 | Groenekennis (wur.nl)
In dit onderzoek is onderzocht welke aanvullingen in het waterschaarstebeleid ervoor kunnen zorgen dat de beleidsontwikkelingen in Nederland aansluiten op de optredende verandering tot en met 2050. Hierbij is enerzijds in kaart gebracht hoe het beleid, met betrekking tot waterschaarste, zich heeft ontwikkeld van de Eerste Nota Waterhuishouding tot op heden. Anderzijds is aan de hand van drie casusgebieden onderzocht welke veranderingen er optreden in de waterbalans van Nederland tot en met 2050. Tot slot zijn deze onderdelen samengebracht om te komen tot het inzicht in hoeverre de ontwikkelingen in het beleid aansluiten op de veranderingen die optreden tot en met 2050 en welke aanvulling hier wenselijk zijn.

·       Grondwater in een veranderend Nederland : Integrale grondwaterstudie laat zien waarom en hoe water en bodem sturend kunnen zijn | Groenekennis (wur.nl)
In de Integrale Grondwaterstudie Nederland (Deltares en Wageningen Environmental Research, 2023) wordt een beeld geschetst van de bestaande en gewenste toestand van het grondwater op landelijke schaal. Bij de beschreven oplossingen is het natuurlijke grondwatersysteem leidend. Deze studie helpt beleidsmakers, grondwaterbeheerders, grondwatergebruikers, terreinbeheerders en landeigenaren bij de uitwerking van ‘water en bodem sturend’.

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

·       Boswachterscolumn: Het zand mag weer stuiven – Hier in Salland
Het Lutterzand, voor velen een bekende plek in Twente. Daar waar het riviertje de Dinkel door het zandlandschap kronkelt, waar het hoge kliffen uitslijt en het her en der een mooi natuurstrandje gemaakt heeft. Het Lutterzand: Voor velen een pracht plek om te recreëren. Voor de natuur een uniek habitat!

Provincie Gelderland

·       Ook drugsafval gevonden in Didam, tuin bij huis is vervuild geraakt (regio8.nl)
In een tuin in Didam is begin deze maand ook drugsafval gevonden. In de eerste dagen van het nieuwe jaar werden in uithoeken van Sinderen, Loerbeek, het Duitse Elten en Pannerden resten gevonden van de productie van harddrugs, maar dus ook bij een huis.

·       Masterclass ‘Water en Bodem Sturend in de gemeentelijke praktijk’ in Zutphen / 9 april 2024
doelgroep: Gelderse overheden.

·       Jonge klimaatburgemeesters op pad in West Betuwe om glimp op te vangen van duurzame toekomst | West Betuwe | AD.nl
41 junior klimaatburgemeesters trekken de komende tijd de gemeente West Betuwe in om te zien hoe een duurzame toekomst er in hun gemeente uitziet. Als leden van de toekomstclub van museum GeoFort in Herwijnen bekijken ze werkzaamheden voor de dijkversterking, planten en snoeien ze bomen, bezoeken ze een windmolen en ontwerpen ze koelteplekken in het computerspel Minecraft.

Provincie Groningen

·       Tweede Kamer debatteert woensdag over wet die Groningenveld definitief sluit | OOG Groningen (oogtv.nl)
De Tweede Kamer debatteert komende woensdag over de wet, die de sluiting van het Groningse aardgasveld definitief maakt per 1 oktober. Dat het debat begin deze maand zou plaatsvinden, werd een week geleden al bekend gemaakt door demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief. Nu is ook de dag en tijd bekend waarop het debat plaatsvindt.

·       Een kerncentrale in Groningen is geen onhaalbare kaart door politieke meerderheid – RTV Noord
De BBB liet onlangs weten open te staan voor de komst van een kerncentrale binnen de provinciegrenzen. Mocht dat serieuze vorm gaan aannemen dan belooft het een spannende politieke discussie te worden. Er is in Provinciale Staten een minimale meerderheid voor de komst van een centrale, maar er zijn wel veel mitsen en maren bij verschillende politieke partijen.

Provincie Fryslan

·       Voorlopig geen toestemming voor gaswinning Waddenzee – De Erfgoedstem
Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) geeft voorlopig geen toestemming voor nieuwe gaswinning onder de Waddenzee vanuit Ternaard. Dat heeft hij vandaag laten weten. Vijlbrief baseert zich op een advies van toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De toezichthouder ziet te grote risico’s van bodemdaling voor de Waddenzee. De zorgvuldigheid vereist dat NAM in de gelegenheid wordt gesteld om ook berekeningen aan te leveren voor scenario’s met lagere winning.

·       Nieuwe concessies Waddenveren – denk mee! | Gemeente Harlingen
In 2029 lopen de huidige concessies voor de Friese Waddenveren af. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is daarom begonnen met de voorbereidingen voor nieuwe concessies vanaf 2029. Het ministerie vindt het belangrijk dat alle belangstellenden mee kunnen denken over de nieuwe concessies. U kunt daarom vanaf nu uw inbreng geven.

Provincie Drenthe

·       SodM: Meer kans op aardbevingen door waterinjectie Schoonebeek – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)

·       Staatstoezicht op de Mijnen: Afvalwaterinjectie in Schoonebeek geeft ‘beperkt risico’ – RTV Oost
Plannen van olie- en gasbedrijf NAM om afvalwater te injecteren in een leeg gasveld bij Schoonebeek leveren “beperkte risico’s” op. Die conclusie trekt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een vandaag verschenen advies. De toezichthouder is voorzichtig positief over het injecteren van afvalwater uit oliewinning in het gebied. Het is “de best beschikbare techniek”, klinkt het.

Provincie Flevoland

·       Omroep Flevoland – Ministerie voorlopig niet van plan om Lelystad te dwingen tot uitbreiding stortplaats
Het Rijk wil Lelystad niet verplichten om de stortplaats in Lelystad uit te breiden. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat verantwoordelijk is voor afval, heeft die macht wel, maar is voorlopig niet van plan die bevoegdheid te gebruiken. In Lelystad wordt daarvoor wel gevreesd.

·       Bodemdalingskaart Flevoland gepresenteerd: wateropgave neemt toe voor het waterschap (h2owaternetwerk.nl)
Sinds de drooglegging van Flevoland in de vorige eeuw is de bodem behoorlijk gedaald. Op sommige plaatsen zelfs ruim een meter. Voor het eerst sinds 2012 liet Waterschap Zuiderzeeland, samen met de provincie, een bodemdalingsprognose opstellen.

·       Bodemdalingsprognose Flevoland : versie 2023 | Groenekennis (wur.nl)
Omdat wetenschappelijke inzichten en datasets rond bodemdaling zich snel ontwikkelen, hebben waterschap Zuiderzeeland (ZZL) en de provincie Flevoland (PFL) Deltares eind 2021 gevraagd om samen met WENR en TNO een voorstudie te doen voor een nieuwe prognose. In de voorstudie is de vorige bodemdalingsprognose uit 2012 geëvalueerd en is op grond van de ontwikkeling van kennis en technische mogelijkheden een aantal mogelijkheden voor de aanpak van een nieuwe prognose geformuleerd (Kooi e.a., 2022). Op basis daarvan hebben het waterschap en de provincie een voorkeursaanpak gekozen en is aan de genoemde partners de opdracht gegeven om de nieuwe prognose op te stellen. Dit rapport doet verslag van uitgevoerde werkzaamheden en geeft een toelichting op de geproduceerde kaarten en aanvullende producten.

Provincie Utrecht

·       Bouw stadhuis Amersfoort uitgesteld vanwege trillingen (binnenlandsbestuur.nl)
De bouw van het nieuwe stadhuis van Amersfoort loopt vertraging op, voor een nog onbekende duur. Aannemer Dura Vermeer heeft met het gemeentebestuur besloten dat het stopt met het heien voor de fundering van het energieneutrale Huis voor de Stad Amersfoort.

Provincie Noord-Holland

·       Verboden onkruidverdelger op meer plekken in provincie aangetroffen, ook in wandelgebied
De verboden onkruidverdelger dinoterb is op nog veel meer plekken in de provincie in het water aangetroffen. In onder meer het Zwanenwater bij Callantsoog, het water bij de Westelijke Randweg in Beverwijk en langs de Westerduinweg in Petten zijn bij metingen in 2022 veel te hoge concentraties van de stof aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB).

·       Dagjesmensen overbelasten Bloesempark, wormen en schimmels moeten uitkomst bieden
Honderden wormen en schimmels gingen gisteren in het Amstelveense Bloesempark de grond in voor een reddingsoperatie. De gezondheid van de vierhonderd kersenbloesembomen in het park gaat achteruit, omdat de grote stroom bezoekers de grond te zwaar belast. 

·       Verdronken en gestikt: bloembollen staan in kletsnatte grond
De tulpenbollen konden dit jaar door de extreme regenval pas erg laat de grond in. Daardoor, en omdat het sindsdien niet is gestopt met regenen, is het nog maar de vraag of de tulpenvelden straks wel volledig in bloei komen te staan. Veel boeren in Noord-Holland zien nu al de eerste voortekenen van een oogst met enorme schade.

Provincie Zuid-Holland

·       Plan om door PFAS vervuilde grond weer schoon te maken: dit zijn de eerste stappen
Chemours en omliggende gemeenten werken aan een plan om door PFAS-vervuilde grond weer schoon te maken. Daar is nu een eerste concrete stap van bekend: in enkele omliggende moestuinen wordt grond vervangen en in recreatieplas De Merwelanden worden monsters genomen van het zwemwater.

·       Dijken verzwaren is duur. In Delft testen ze een alternatief – NRC
Nederland krijgt te maken met zeespiegelstijging. Kunnen begroeide voorlanden een overstroming voorkomen?

Provincie Zeeland

·       Waterpark Veerse Meer mag doorgaan van Raad van State – Omroep Zeeland
Projectontwikkelaar Driestar mag alsnog beginnen aan de vernieuwing en de uitbreiding van Waterpark Veerse Meer bij Arnemuiden. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend bekendgemaakt. De zaak sleept al jaren. Er werden eerder al 13.000 protesthandtekeningen ingezameld, omdat omwonenden vrezen voor aantasting van de leefomgeving en verkeersoverlast.

·       Eerste slechtvalk-ei gelegd op watertoren in Axel – Omroep Zeeland
Het eerste slechtvalk-ei is gelegd op de watertoren in Axel. Mama slechtvalk maakt het goed. Naar verwachting legt ze vanavond nog een ei.

·       Dorpsraad Borssele tegen bouw van vier nieuwe kerncentrales in Sloegebied – Omroep Zeeland
De dorpsraad in Borssele is tegen de bouw van vier nieuwe kerncentrales in het Sloegebied. Jan Bijvoets van de dorpsraad zegt dat er in het gebied geen plek is om vier nieuwe centrales te bouwen.

Provincie Noord-Brabant

·       Gemeenten storen zich aan hooghartige rol van provincie bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant | Eindhoven | ed.nl
In de schaduw van malaise en onrust storen regiogemeenten zich aan de rol van de provincie Noord-Brabant bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (Odzob). Een solistisch onderzoek naar de efficiency wekt wrevel, net als de weigering van het provinciebestuur om macht in te leveren.

Provincie Limburg

·       Weinig draagvlak voor nieuwe grindwinning bij Schipperskerk – L1 Nieuws
Het lijkt erop dat er weinig draagvlak is voor nieuwe grindwinning tussen Schipperskerk en Illikhoven. Dat bleek donderdagavond tijdens een bijeenkomst met omwonenden.

Caribisch Nederland

·       Olie op Bonaire: situatie onder controle (rijkswaterstaat.nl)
Eind februari 2024 spoelde olie aan op de kust van Bonaire. Lokale autoriteiten deden er alles aan om de olie te bestrijden. Rijkswaterstaat ondersteunt hen daarbij op afstand. Daarnaast reisde Michiel Visser van het Bestrijdingsteam Caribisch Nederland naar Bonaire om te helpen: ‘De piek lijkt achter de rug te zijn.’

·       Consultatieproces WolBES en FinBES bijna afgerond | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen een permanente vertegenwoordiging in Den Haag en worden eerder betrokken bij maken van beleid en wetgeving. Het principe van ‘comply or explain’ blijft het uitgangspunt voor beleid en er komen verschillende niveaus van financieel toezicht voor de eilanden. Hiermee wordt maatwerk per eiland mogelijk. Dit zijn enkele van de belangrijkste afspraken die zijn gemaakt tijdens de werkconferentie WolBES en de FinBES.