Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (15 2024)

Aanpak bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s, de cijfers van 2023

Jaarlijks wordt de voortgang van de aanpak van bodemverontreiniging met onaanvaardbare risico’s gemonitord. Het directeurenoverleg bodem heeft op 14 maart 2024 de rapportage over 2023 vastgesteld.

Landelijk zijn in 2023 in totaal 1714 spoedlocaties gerapporteerd. In 2022 betrof dat 1674 spoedlocaties. Er zijn dus 40 aanvullende locaties gerapporteerd, waarvan bij 8 de sanering is gestart, bij 1 alweer is afgerond en bij 31 de sanering nog moet starten. Het aantal aanvullend gerapporteerde locaties is vergelijkbaar met voorgaande jaren. In totaal is inmiddels 56 % van de spoedlocaties (957 van de 1714) afgehandeld (al dan niet met nazorg). Bij de overige locaties is de sanering in uitvoering (606 locaties, 35%) of moet de sanering nog starten (151 locaties, 9 %). In de periode tussen de uitvraag in 2022 en 2023 is de sanering op 33 locaties aangevangen en op 71 locaties afgehandeld.

Lees verder via deze link.

Antwoorden vragen over bodemtaken bij gemeenten

Staatssecretaris Heijnen (IenW) geeft antwoorden op vragen over het onderbrengen van de bodemtaken bij de gemeenten. De Eerste Kamerfractie van de BBB had de vragen gesteld.

Lees verder via deze link.

Zie ook de bijbehorende beslisnota.

Heijnen komt met een voorstel voor het voorzorgsprincipe

Gaat het voorzorgsprincipe nou beter verankerd worden in wet- en regelgeving, ja of nee? Lange tijd bleef dat donderdag onduidelijk in het plenaire Kamerdebat naar aanleiding van het vorig jaar verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over onder meer de vervuiling door de bedrijven Chemours in Dordrecht en Tata Steel in de IJmond. GroenLinks-PvdA-Kamerlid Geert Gabriëls vroeg er staatssecretaris Vivianne Heijnen van I en W herhaaldelijk naar. Maar in Heijnens actieagenda wordt het voorzorgsprincipe niet genoemd.

Lees verder via deze link.

Essay: Samen de ruimte ordenen

Hoe zorgen we dat in ons land woningen, natuur, landbouw, energievoorziening en economie een eigen plek krijgen en houden we tegelijkertijd steden en platteland leefbaar? Die puzzel kan niemand alleen leggen en vraagt om samenwerking tussen rijk en provincies, stelt trainee Risa Smit van de provincie Noord-Holland. Waarom stelt het rijk dan de Nota Ruimte vast, nog voordat de provinciale ruimtelijke voorstellen klaar zijn?

Lees verder via deze link.

Grootste sanering van Nederland start in luchtdichte hal Krimpen

Ruim veertig jaar nadat het laatste bedrijf is weggegaan, begint de schoonmaak van het zwaar vervuilde EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel. Op het terrein naast de IJssel staat sinds kort een grote witte, luchtdichte hal van 160 x 50 x 12 meter. De vervuilde grond wordt vanaf half april binnen in die hal in luchtdichte containers geladen. De containers worden vervolgens op een schip gezet en afgevoerd naar een verwerker in de Groningse Eemshaven. Aannemer Dura Vermeer spreekt over “de grootste sanering van Nederland”.

Lees verder via deze link.

Bijeenkomsten

·         Platform Baggernet – Bijeenkomst ‘Eerste ervaringen met de Omgevingswet’ 17 mei 2024 in Heerhugowaard. Lees verder via deze link. Platform Baggernet bestaat 25 jaar! Reden dus voor een feestje en hoe kunnen we dit beter vieren dan met een nieuwe fysieke bijeenkomst, en met een nieuwe voorzitter? Uiteraard besteden we ook genoeg aandacht aan inhoudelijke actualiteiten, want het thema van deze keer is ‘Eerste ervaringen met de Omgevingswet’.

Nieuws over de Omgevingswet

·         Nieuwe verbeterpunten bruidsschat voor gemeenten en nieuwe ontwerpdocumenten Rijk | Aan de slag met de Omgevingswet
Voor gemeenten zijn er nieuwe verbeterpunten voor de toepasbare regels van de bruidsschat. Ook is een aantal eerdere verbeterpunten aangevuld. Als gemeente verwerkt u deze verbeterpunten zelf in uw toepasbare regels. Ook heeft het Rijk eind januari 2024 een aantal ontwerpdocumenten aangepast. Hierin leest u meer over het ontwerp van complexe toepasbare regels.

·         IPLO in de praktijk: evenementen | Informatiepunt Leefomgeving
Met de komst van de lente poppen in Nederland talloze grote en kleinere evenementen op. Buren geven een straatfeest, de harmonie viert een jubileum en beukende bassen kondigen een dance-event aan. Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk voor evenementen als deze?

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

·         De wolf: wel of niet goed voor de biodiversiteit?
Help de juridische status van de wolf te verlagen. Die oproep staat in de petitie die de twee BBB-gedeputeerden Harold Zoet (Gelderland) en Egbert van Dijk (Drenthe) dinsdag overhandigden aan de vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Voorzitter van deze commissie is PVV-Kamerlid Dion Graus, die het tijdens een Kamerdebat in januari nog fel opnam voor de wolf. ‘De mens doodt miljoenen dieren’, zei hij toen. ‘Daar hoor ik nooit iemand over. Nooit.’

·         Topbodem › Natte herfst, wat nu? Albert Jan Olijve: ‘Op veel plekken is het bodemleven nu zeer actief’ | Akkerwijzer.nl – Nieuws en kennis voor de akkerbouwers
Een natte herfst en dito oogst doet veel met de bodemgesteldheid. Albert Jan Olijve van adviesbureau Van Tafel naar Kavel ziet echter dat regenwormen de afgelopen weken op veel percelen zeer actief zijn geweest. De wortel- en wormengangen zorgen voor een goede waterverdeling in de bodem.

·         Biobased bouwen kan de landbouwtransitie ontketenen – Klimaatweb
Schaalvergroting van de biobased sector komt in Nederland nog niet echt van de grond. Wat is nodig om dat te veranderen? En waar liggen de kansen? PONT interviewde Jan Willem van de Groep. “We hebben 150.000 hectare landbouwgrond nodig, om de hele bouwsector te dekken in de in de behoefte aan vezels. In Nederland is er 1,8 miljoen hectare landbouwgrond.”

·         Ecologische inrichting van zonneparken kan natuur helpen, maar niet alle soorten profiteren – Klimaatweb
Een meer ecologische inrichting van zonneparken met ruigere begroeiing en struiken is goed voor de biodiversiteit. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een vijfjarig onderzoek, uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), in samenwerking met de provincie Groningen en Novar. Echter, niet alle soorten profiteren van ecologisch ingerichte zonneparken. Akkervogels zoals veldleeuweriken blijven er weg.

·         Hoe gaat het met de bodem: tel en weeg de regenwormen – Vroege Vogels – BNNVARA
Hoeveel regenwormen leven er in welke veenweidebodem? PhD student Lianne Woudstra doet in Spaarnwoude een uitgebreid onderzoek naar deze bodembewoner. Haar onderzoek is onderdeel van Veenvitaal, een project om veenweidegebied te verduurzamen.

Nieuws over Circulaire economie

·         65% van de blikjes komt retour – Nederlandse Brouwers
Sinds 1 april zit er statiegeld op blik. In het laatste kwartaal van 2023 kwam  65% van de verkochte blikjes retour zodat van deze blikjes weer grondstof voor nieuwe blikjes gemaakt kan worden. Daarmee ligt de inzameling van blik hoger dan die van pet over de vergelijkbare periode. In ook in vergelijk met Noorwegen en Denemarken is er een goede start gemaakt. Die landen hadden 8 tot 11 jaar nodig om op 90% inzameling uit te komen.

Nieuws over de energietransitie

·         Meerdere aanvragen voor grootste windparken op de Nederlandse Noordzee | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
In de grootste tenderronde voor wind op zee in Nederland tot nu toe zijn meerdere aanvragen ingediend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft meerdere aanvragen gekregen voor beide vergunningen voor windenergiegebied IJmuiden Ver (kavels Alpha en Beta) op de Noordzee. IJmuiden Ver ligt ruim 60 kilometer voor de westkust van Nederland. De twee windparken zullen hernieuwbare elektriciteit produceren en hebben elk een capaciteit van ten minste 2 gigawatt (GW). In totaal wordt in één ronde 4 GW vergund; goed voor ongeveer 14% van het totale huidige elektriciteitsverbruik in Nederland.

·         Maak energie delen mogelijk in nieuwe Energiewet | VNG
De VNG vindt dat de Energiewet zoals die nu is voorgelegd, de Europese richtlijnen voor een decentraal energiesysteem met een actieve rol van consument als producent, onvoldoende heeft opgenomen. We willen dat in deze wet ruimte komt voor energie delen.

·         ROB: Uitvoering energiebeleid vraagt robuuste financiering | VNG
Er zijn extra middelen nodig voor gemeenten en provincies voor de uitvoering van het klimaat- en energiebeleid. Dat concludeert het ROB in haar rapport ‘Koersen op klimaat’. De decentrale overheden vragen het kabinet om op basis van dit advies snel een besluit te nemen over bekostiging van het energiebeleid.

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

·         ‘Met name op hittegebied zien we gemeenten worstelen’ (binnenlandsbestuur.nl)
Universiteit Twente kijkt naar hittestress in Enschede, in een onderzoek dat uitstrekt naar Amsterdam, Rotterdam, Delft en Eindhoven.
‘Ik weet niet of je bekend bent in Enschede, maar er is hier een groot marktplein met elk weekend een open markt. Marktkooplui staan daar dan hun vis aan te prijzen’, vertelt Wim Timmermans, hitte-onderzoeker van de Universiteit Twente. ‘Die markt is in de zomer net een bakplaat.’

·         Doorgroeibare verharding wint steeds meer terrein – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl)
Je ziet het veel in buitenwijken, bij recreatiegebieden en sportparken, maar het komt ook steeds vaker voor in binnensteden en op bedrijventerreinen: doorgroeibare verharding. Wat is dit voor verharding? Waarom zou je het aanleggen? Wat zijn de ervaringen ermee? En wat zijn de do’s en don’ts? We vroegen het Floris Boogaard, die net onderzoek heeft gedaan naar doorgroeibare verhardingen in de praktijk.

·         Hoe maken we groene, monumentale landgoederen klimaatrobuust ? (binnenlandsbestuur.nl)
Als gevolg van de klimaatverandering hebben groene monumenten in Nederland te kampen met een toenemende droogte. Voor de landgoederenzone van de Baakse Beek in de Achterhoek werken we mee aan het ontwikkelen van een robuust watersysteem.
Naast de natuur profiteren landbouw, cultuurhistorie en recreanten hiervan. Louisa Remesal (Omgevingmanager Waterschap Rijn en IJssel), Eelco Schurer (Rentmeester Landgoed ’t Medler) en Leonieke Heldens (Landschaparchitect Arcadis) vertellen erover in de video.

Nieuws over (grond)water

·         Deltares vergelijkt droge jaren: maatregelen beperken impact (h2owaternetwerk.nl)
Hebben we iets geleerd van de droge en warme zomer van 2018? Zeker wel, maar niet genoeg, concluderen onderzoekers van Deltares in een analyse van het eveneens warme en droge 2022. Door de getroffen maatregelen bleef de impact op veel gebieden beperkt. Voor de natuur en voor funderingen waren de gevolgen echter wel groot.

·         Het landschap als spons – fieldlabs Zoet Water Schouwen-Duiveland (h2owaternetwerk.nl)
Het huidige bodem- en watersysteem van Schouwen-Duiveland is nog vooral ingesteld op het afvoeren van water. In het project Fieldlabs Zoet Water wordt voor drie gebieden een plan opgesteld voor een klimaatrobuust watersysteem. Wat is er tot nu toe geleerd?

·         Watervoorraad ruim voldoende bij start droogteseizoen (h2owaternetwerk.nl)
Door een lange natte periode kent het droogteseizoen een gunstige start. De watervoorraad is ruim voldoende, terwijl de grondwaterstanden vaak nog erg hoog zijn. Dat meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). De Brabantse waterschappen vinden dan ook een verbod op het beregenen van grasland voorlopig niet nodig.

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

·         Water in droge tijden voor boeren én weidevogels in veenweidegebied (melkveebedrijf.nl)
De bodem in het veenweidegebied daalt als gevolg van de afbraak van veen. Het Agrarische Natuur Collectief Noordwest Overijssel heeft daarom in 2022 en 2023 de GLB-pilot ‘Vooruit boeren op water en veen’ uitgevoerd. Overijsselse boeren hebben hierbinnen vernattingsmaatregelen uitgetest, waarmee ze een bijdrage willen leveren aan het tegengaan van bodemdaling en tegelijkertijd het leefgebied van weidevogels willen verbeteren.

·         Overijssel in het rood op drinkwaterkaart en Twente nog dieper: “Urgentie bij provincie nog steeds niet doorgedrongen” – RTV Oost
Drinkwater; inwoners van Overijssel hebben er wettelijk recht op, maar het leveren van schoon drinkwater in de hele provincie wordt steeds lastiger. Hoewel drinkwaterbedrijf Vitens en de provincie Overijssel gesprekken voeren over oplossingen, ligt drinkwatertekort constant op de loer in onze provincie, met name in Twente. Bij zijn vertrek als bestuursvoorzitter van Vitens trok Jelle Hannema vandaag opnieuw aan de bel. De problemen worden groter en de gevolgen worden ook steeds meer voelbaar in bijvoorbeeld de woningbouwsector, waarschuwt hij.

·         Provincie Overijssel samen met Urenco en Universiteit Twente in onderzoeksgroep naar kernenergie – RTV Oost
De provincie Overijssel krijgt bij het onderzoek naar de mogelijkheden voor kernenergie in de provincie hulp van netbeheerder Enexis, de Universiteit Twente en Urenco. Dat staat in een brief van het provinciebestuur aan Provinciale Staten. Urenco uit Almelo produceert verrijkt uranium en maakt het daarmee geschikt voor gebruik in een kerncentrale. Volgens de provincie hebben de drie partijen toegezegd mee te doen aan de werkgroep die op verzoek van Provinciale Staten wordt opgezet.

·         Overijssel betreurt onrust over bufferzones en geeft duidelijkheid – Nieuwe Oogst
Provincie Overijssel vindt het vervelend dat er onrust is ontstaan over het aanwijzen van bufferzones in het Provinciale Programma Landelijk Gebied (PPLG). Landbouwgedeputeerde Maurits von Martels (BBB) geeft om die reden tekst en uitleg over de aanwijzing.

Provincie Gelderland

·         Oude waterlopen redden de Achterhoek (binnenlandsbestuur.nl)
Op landgoed ‘t Medler bij Vorden in de Achterhoek is door minutieus speurwerk op hoogtekaarten het oorspronkelijke watersysteem teruggevonden, waaronder oeroude beken. Een deel ervan is opnieuw uitgegraven en recent opgeleverd. Landgoedeigenaar, waterschap en pachtboeren werken voorbeeldig samen langs de lijnen van de geschiedenis.

·         Conceptplan voor het landelijk gebied klaar (gelderland.nl)
De plannen zijn uitgewerkt in 3 deelgebieden met elk hun eigen belangrijke punten. In Achterhoek & Liemers gaat het vooral om de aanpak van droogte. En in het Rivierengebied zijn de beschikbaarheid van zoetwater en waterveiligheid de grootste opgaven. In de Veluwe & Valleien zijn vermindering van stikstofuitstoot, een goed toekomstperspectief voor agrarische bedrijven en natuurherstel prioriteit. Gemeenten, waterschappen, land- en tuinbouworganisaties en natuurorganisaties hebben afgelopen maanden meegedacht over de uitwerking van de plannen.

Provincie Groningen

·         Opsporen van dna in milieu helpt waterschap Noorderzijlvest met bestrijding muskusrat – RTV Noord
Waterschap Noorderzijlvest ving in 2023 een stuk minder muskusratten dan het jaar ervoor. Over tien jaar moeten alle muskusratten in het gebied zijn verdreven. Om de beesten makkelijker te kunnen vangen, speurt het waterschap naar dna van muskusratten in het water.

Provincie Fryslan

·         Vijf drinkwaterlocaties in Friesland staan onder PFAS-verdenking, hoe zorgelijk is dat? – Leeuwarder Courant (lc.nl)
Vitens trof onder meer PFAS aan in het grondwater van het drinkwaterwingebied op Vlieland.

·         Maatregelen op camping en in natuurgebied: Vlieland nog steeds deels onder water – Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
Door de regenval van de afgelopen winter heeft Vlieland nog steeds te maken met een hoog grondwaterpeil. Op sommige locaties staan fietspaden onder water en ook op camping Stortemelk merken ze de gevolgen.

Provincie Drenthe

·         Natuur krijgt heel wat voor haar kiezen door extreem nat 2023 – RTV Drenthe
Gisteren nog vertelden de vier waterschappen dat 2023 voor hen een extreem nat jaar was. Zo zijn in de afgelopen maanden meerdere neerslagrecords verbroken. Vervelend voor wie geen nat pak wil. En ook de natuur krijgt heel wat voor haar kiezen.

·         Puzzel voor waterschappen door natste jaar sinds metingen en grillig klimaat – RTV Drenthe
We hebben in Drenthe het natste jaar achter de rug sinds het KNMI in 1906 begonnen is om bij te houden hoeveel neerslag er jaarlijks valt. Ook bij de vier waterschappen die zijn verdeeld over onze provincie werden er records gebroken. “Normaal gesproken valt er over een heel jaar 805 millimeter in Eelde, maar nu was dat 1158 millimeter”, zegt Henry Frieswijk van waterschap Noorderzijlvest.

·         WMD ziet 12 miljoen kuub extra water wel zitten, maar wacht op vergunningen – RTV Drenthe
Het Drentse waterbedrijf WMD staat de komende jaren voor een flinke opgave. Om de eigen gewenste watervoorraden op peil te houden, moet er zo’n 12 miljoen kuub extra water uit de grond komen. Een haalbare kaart, denkt directeur-bestuurder Vivienne Frankot, maar daarvoor heeft het waterbedrijf wel de juiste vergunningen nodig. En daar wringt de schoen.

·         Proef biologische lelieteelt ligt stil door Boterveen – RTV Drenthe
Een belangrijk deel van de proef Duurzame Bollenteelt Drenthe (DBD) ligt stil: die van de biologische lelieteelt. Oorzaak: de rechtszaak over gewasbeschermingsmiddelen in Boterveen van afgelopen jaar. De biologische proef moet daarom opnieuw.

Provincie Flevoland

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Waterschap start renovatie van gemaal bij Witte Zandvlakte op Urk
Waterschap Zuiderzeeland renoveert vanaf dinsdag het (opvoer)gemaal dat water naar het Urker natuurgebied Het Toppad pompt. Het waterschap wil daarmee de watertoevoer naar het gebied verbeteren. Het werk aan het kleine gemaal aan de Haagwinde gaat acht weken duren.

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Eerste stroom van nieuw zonnepark SunSpace deze maand op het net
Na een jaar bouwen is het grote nieuwe zonnepark SunSpace bij Marknesse bijna klaar. De eerste stroom kan deze maand het net op.
Er zijn 74.000 zonnepanelen geplaatst. Dat zijn er minder dan in eerste instantie vier jaar geleden was bedacht. Dit heeft volgens ontwikkelaar HVC te maken met het feit dat de panelen in de loop der tijd groter en beter zijn geworden. De stroomopbrengst is daardoor zelf iets meer dan gedacht.

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Elitesoldaten, kruisbogen en zeerovers; Urk anno 1425 komt door nieuwe vondsten tot leven
Steile kliffen, boeren die graan oogsten, grazende runderen op groene weiden, een blokhuis met kruisbogen én soldaten die zeerovers op afstand moeten houden. Het is hoogstwaarschijnlijk niet het eerste beeld dat je voor je ziet als je denkt aan het eiland Urk in de Zuiderzee. De meeste mensen zullen dan toch denken aan de vuurtoren, het palenscherm, de knusse haven en eilandbewoners die volledig op de visserij gericht waren.

Provincie Utrecht

·         Provincie Utrecht investeert in verduurzaming van melkveesector – RTV Utrecht
Provincie Utrecht – De provincie Utrecht gaat honderd melkveehouders ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijf. Gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw) heeft vandaag een beloningssysteem opengesteld om duurzaam boeren te stimuleren.

·         Utrecht wil grip op grond krijgen en trekt gereedschapskist van grondbeleid open (duic.nl)
Het is wellicht een van de meest kostbare zaken in Utrecht: grond. Los van de prijs is vooral het gebrek aan grond een probleem. Want grond is bijna voor alles nodig, maar op het moment vooral voor woningbouw. In tijden van flinke woningnood is grond een kostbare factor. De gemeente Utrecht breekt daarom met het verleden, trekt de teugels strak aan en wil grip op grond krijgen in de stad. Hoe ze dat goed doen? Meer eisen en meer kopen.

·         Eneco trekt stekker uit warmtenet in Utrechtse buurt Overvecht-Noord; wethouder ‘onaangenaam verrast’ (duic.nl)
Energiemaatschappij Eneco trekt de stekker uit de ontwikkeling van een warmtenet in de Utrechtse buurt Overvecht-Noord. Eneco is bang dat energie voor inwoners onbetaalbaar wordt. Wethouder Lot van Hooijdonk is naar eigen zeggen ‘onaangenaam verrast’ door de communicatie van Eneco over het besluit.

Provincie Noord-Holland

·         Noord-Holland vraagt 12 miljoen voor natuur, klimaat en beperken stikstofuitstoot – Omgevingsweb
De provincie maakt de aanvraag die zij eerder heeft ingediend voor koplopersmaatregelpakketten definitief. Dit zijn projecten waar Noord-Holland op korte termijn mee kan starten en die bijdragen aan het herstel van de natuur, de beperking van stikstofuitstoot, goed zijn voor het klimaat en bijdragen aan de gebiedsprocessen. Uiteindelijk verwacht de provincie daardoor 12 miljoen euro te ontvangen.

·         Rolstoelgebruikers klem door nieuwe groenstroken in centrum Haarlem: “Wie verzint dit?” – NH Nieuws
Tot vreugde van bewoners en bestuurders zijn vorige week nieuwe groenstroken in de Jansstraat onthuld. Toch zijn niet alle Haarlemmers blij met de bomen en planten op het trottoir. Rolstoelgebruikers komen bijna letterlijk klem te zitten tussen de groenstroken en het straatmeubilair.

Provincie Zuid-Holland

·         Grootste sanering van Nederland start in luchtdichte hal Krimpen (nos.nl)
Ruim veertig jaar nadat het laatste bedrijf is weggegaan, begint de schoonmaak van het zwaar vervuilde EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel.

·         Miljoenenprojecten in regio, hiermee gaan gemeenten aan de slag – Omroep West
Een aantal gemeenten – zoals Leiden, Alphen, Katwijk en Noordwijk – gaat gezamenlijk flink investeren in de toekomst. Dat hebben ze woensdag met elkaar afgesproken. Het gaat om miljoenen euro’s aan investeringen in verschillende projecten. Het doel van al deze plannen is om de regio ook in toekomst gezond te houden op het gebied van bereikbaarheid, energie en duurzaamheid.

·         LEADER-subsidie open voor Zuid-Hollandse regio’s – Provincie Zuid-Holland
Goed nieuws voor inwoners en organisaties met ideeën voor de gebiedsontwikkeling van het Zuid-Hollandse platteland. Vanaf nu kunnen zij een aanvraag doen voor de LEADER-subsidie. Kern van het LEADER-programma: de lokale gemeenschap pakt zelf een rol in de sociaaleconomische ontwikkeling van het platteland. De gebieden waar het om gaat zijn de Alblasserwaard, Krimpenerwaard, Zuid-Hollandse Eilanden en Hollandse Plassen.

·         Eerste stap internationale vrachttrein voor vers voedsel Valencia-Rotterdam-Oslo – Provincie Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland maakt plannen voor een internationale vrachttrein voor vers voedsel. De trein moet in de loop van 2024 gaan rijden van Valencia via Rotterdam naar Oslo. De provincie presenteerde het plan op donderdag 4 april op de transportbeurs Connecting Europe Days in Brussel.

Provincie Zeeland

·         Bloed tuinder bevat te veel PFAS: ‘Wat als ik straks teelbalkanker heb?’ | Zeeland | bndestem.nl
Al vijftien jaar eet Egbert Lobée groenten uit zijn volkstuintje in Hansweert. Daar zit PFAS in de grond, bleek vorig jaar. Een meting van zijn bloed wijst uit dat hij een verhoogde kans heeft op gezondheidsschade. ,,Ik loop mezelf hier te vergiftigen.”

·         Extra bescherming zeldzame vleermuizen: ‘Anders verwacht ik dat ze helemaal zullen verdwijnen’ – Omroep Zeeland
Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) gaat aan de slag om kwetsbare en zeldzame vleermuizen in de grensstreek beter te beschermen. Het gaat om de mopsvleermuis en de grijze grootoorvleermuis. Onderzocht wordt op welke manier ze hun leefgebied gebruiken en vervolgens worden maatregelen getroffen om dat leefgebied te verbeteren. Het project duurt vier jaar en kost ruim 250.000 euro.

·         Provincie buigt zich over de vraag: Wat gaan we doen met 150 miljoen? – Omroep Zeeland
Oppotten, uitgeven of misschien wel een combinatie daarvan. Vrijdag praten politieke partijen in het provinciebestuur, in de Statencommissie Bestuur, over een miljoenendividend van de Zeeuwse Energie Houdstermaatschappij (ZEH). Alleen al voor de provincie zou het gaan om een bedrag van zo’n 150 miljoen euro.

·         Zeeland krijgt 4 miljoen euro van Europa om leefbaarheid op platteland te vergroten – Omroep Zeeland
Vanaf vandaag kan iedereen ideeën indienen om aanspraak te maken op een subsidiepot van vier miljoen euro. Dat geld komt van de Europese Unie en is bedoeld om de leefbaarheid op het platteland te vergroten.

Provincie Noord-Brabant

·         Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel – Waterforum
De rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) van Waterschap De Dommel stoten de komende jaren steeds minder broeikasgas N2O (lachgas) uit. De maatregelen hiervoor leveren niet alleen minder uitstoot op, maar ook schoner water. Hiermee werkt het waterschap aan een kleinere CO2-voetafdruk.

·         Voorontwerp Brabants Programma Landelijk Gebied | Groenekennis (wur.nl)
Voor u ligt het Voorontwerp van het Brabants Programma Landelijk Gebied (BPLG). Veel opgaven op gebied van water, natuur en klimaat komen samen in het Brabantse landelijk gebied. Verbetering van de kwaliteit van onze leefomgeving is een noodzaak, nu we onherroepelijk stuiten op de grenzen. Het huidige, veelal intensieve gebruik van het landelijk gebied is niet langer overal houdbaar. De opgaven voor natuur, water en bodem, milieu en klimaat (mitigatie en adaptatie) zijn urgent want we dreigen steeds meer soorten te verliezen, de leefwereld om ons ons heen is vervuild en onvoldoende bestand tegen het veranderende klimaat. Dit schaadt de gezondheid, de biodiversiteit en de economie en heeft grote impact op inwoners, (agrarische) ondernemers en op onze manier van samenleven.

Provincie Limburg

·         Enorme wachtrij voor stroomaansluiting in Limburg: wie krijg… – De Limburger

·         Burgemeester Valkenburg springt opnieuw op de bres voor onde… – De Limburger

·         Forse toename wilde zwijnen in Belgisch Limburg | Pigbusiness.nl – Nieuws voor varkenshouders
Het aantal wilde zwijnen in de aan Nederlands Noord-Brabant en Limburg gelegen Belgisch-Limburg neemt fors toe. Dit blijkt uit de jaarlijkse afschotcijfers. Met ruim 2.700 dieren werden in Limburg 25 procent meer zwijnen afgelopen jaar afgeschoten. Vanuit België rukken deze ook steeds meer op in onze zuidelijke provincies.

Caribisch Nederland

·         Nieuwe milieuregels voor Saba, Sint Eustatius en Bonaire om kwetsbare natuur te beschermen | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Vanaf 1 april geldt een nieuw stelsel van milieuregels voor bedrijven, overheden en betrokken organisaties in Saba, Sint Eustatius en Bonaire. De regels zijn een nieuwe stap in het gezamenlijk streven van Nederland en de eilanden om de leefomgeving op de eilanden en in het bijzonder de kwetsbare koraal-ecosystemen beter te beschermen.

·         ‘Eilanden verdwijnen als eerst’ | Caribisch Netwerk (ntr.nl)
Inwoners van Bonaire en Greenpeace stapten in januari naar de rechter om de Nederlandse staat aan te klagen. Ze vinden dat Nederland zo snel mogelijk met maatregelen moet komen om de gevolgen van klimaatverandering op Bonaire, Saba en Sint-Eustatius tegen te gaan.