Week-nieuwsbrief Bodem+ (week 35 2023)
Nieuwe versie BUM en HUM Bodemenergie (open systemen) vastgesteld
Het College van Deskundigen Bodembeheer van SIKB heeft op 29 juni jl. een nieuwe versie 3.0 vastgesteld van de handreikingen voor vergunningverlening en toezicht en handhaving bij openbodemenergiesystemen. De aanleiding voor de herziening van deze handreikingen is de komst van de Omgevingswet. De herziene handreikingen treden op 1 januari 2023 in werking, gelijk met de Omgevingswet. De BUM en HUM Bodemenergie deel 2 voor de gesloten systemen worden daarom later in 2023 ter vaststelling aan het CCvD Bodembeheer aangeboden. Lees verder op de website van SIKB.
Gemeenten hoeven hun kunstgrasvelden niet te verwijderen
Actualiteitenprogramma EénVandaag berichtte vorig jaar dat 66 gemeenten nog recent een kunstgrasveld met rubberkorrels had aangelegd. Hoewel die korrels van rubbergranulaat omstreden zijn, is de aanleg van die velden volgens de Raad van State geen enkel probleem. Dat blijkt woensdag uit nieuwe uitspraken van de bestuursrechter in rechtszaken die door Stichting InStrepitus waren aangespannen tegen de gemeenten Zwolle, Ermelo, Katwijk en Putten. Lees verder op de website van Binnenlands Bestuur.
De waarde van satellietdata voor maatschappelijke opgaven
We denken bij ruimtevaart vaak meteen aan maanreizen en raketten, maar ook satellieten maken hiervan deel uit. Die satellieten leveren allerlei data op over ons land. Informatie die we nog veel beter kunnen benutten, bijvoorbeeld bij complexe opgaven als klimaatadaptie, energietransitie, woningbouw, economie en veiligheid. Netherlands Space Office faciliteert de toegankelijkheid tot deze data en adviseert overheden over de inzet ervan. Lees verder op de website van zichtopnl.nl
Diverse nieuwsbrieven en bijeenkomsten
· Nieuwsbrief Programma Afbouw Nazorg augustus 2023
In het programma Afbouw Nazorg wordt gestreefd naar de afbouw van alle niet-noodzakelijke nazorg in 2030. In het Programma Afbouw Nazorg vinden deelnemers kennis voor hun praktijk en kennissen om ervaringen en kennis mee te delen en nieuwe initiatieven mee te ontwikkelen. Hoewel we midden in de vakantieperiode zitten, willen wij je toch graag informeren over de ontwikkelingen binnen het programma Afbouw Nazorg. Het programma begint steeds meer op stoom te komen.
· Grote Geodata Experience (12 september, Apeldoorn)
Ter gelegenheid van dit 10-jarig bestaan organiseert PDOK op 12 september een congres: de Grote Geodata Experience. Het wordt een event voor de hele geodata-keten, van data-aanbieder tot en met data-afnemer.
· BRO’tje 14 september – Nieuwe werkelijkheid: De Digitale Stad (Basisregistratieondergrond)
Ben je klaar voor een nieuwe werkelijkheid? Dan laten we je in ons BRO’tje van 14 september graag kennis maken met ‘De Digitale Stad’ van de gemeente Rotterdam.
· Meld u aan voor de Atlas Werkconferentie 2023 (14 september, Rotterdam)
De Werkconferentie van Atlas Leefomgeving is dit jaar op 14 september in het Keilepand in Rotterdam. Het thema is ‘De Compacte Stad – de toekomst van ruimtelijke ontwikkeling’. U kunt zich nu aanmelden.
· Kweekvijverbijeenkomst Programma Afbouw Nazorg (21 september, online)
De tweede Kweekvijver Afbouw Nazorg wordt online gehouden op 21 september van 14.30 tot 16.00 uur. De komende weken wordt nog aan het programma gewerkt, maar we kunnen al wel vertellen dat vanuit het Ministerie van I&W een bijdrage wordt geleverd aan het programma met een presentatie over de veranderde SPUK-regeling. Het programma biedt ook veel ruimte voor inbreng van de deelnemers, daarom de oproep: Heb je zelf ideeën of initiatieven die je in een kweekvijverbijeenkomst wilt bespreken, neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Wie weet komt jouw idee of nazorglocatie dan op de agenda!
· Bijeenkomst ‘Bagger als grondstof voor Bouw’ (25 september)
Zoals we weten bevat baggerspecie vaak waardevolle grondstoffen zoals zand, klei en organisch materiaal. Door baggerspecie als (gebiedseigen) materiaal te benutten vermindert de behoefte aan het winnen van nieuwe grondstoffen. De laatste jaren is er veel aandacht voor waardevol hergebruik van baggerspecie, ook in de bouw. De gewonnen baggerspecie wordt steeds meer gezien als grondstof die nuttig gebruikt kan worden als hoogwaardig bouwmateriaal voor bestrating, oeverblokken en als bodemverbeteraar.
· Jaarcongres SIKB: Ondersteboven (3 oktober, Den Bosch)
Het Jaarcongres 2023 zet de bodem op zijn kop: het presenteert de skyline van de benedenwereld. Wie werkt in de bodem, met het water of een nieuwe archeologische archieflade opentrekt is gediend met de beelden en de verhalen daarover. Net als de opdrachtgevers, de bestuurders en de politieke vertegenwoordigers. Die beelden en verhalen kunnen de ondergrondse- en bovengrondse inrichting van Nederland onderbouwen. Bij het SIKB Jaarcongres 2023 op 3 oktober komt de bodem boven. Het volledige programma van het Jaarcongres staat vast, download hier het programmaboekje.
Divers nieuws over de Omgevingswet
· Klaar voor de Omgevingswet (magazinesrijkswaterstaat.nl)
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari ligt er een stevige taak in het vertalen van beleid naar kennis, middelen en voorzieningen in de praktijk. Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO), een interbestuurlijke opdracht vanuit verschillende ministeries, is hierin de integrale kennispartner. Jacco Schotvanger, afdelingshoofd Implementatie Omgevingswet, schetst wat er al aan voorbereiding is gedaan. En voor welke uitdagingen het land nog komt te staan.
· Initiatieven onder de Omgevingswet in de overgangsfase (Omgevingsweb)
1 januari 2024 nadert met rasse schreden. De datum dat de Omgevingswet in werking treedt, en daarmee het tijdelijke omgevingsplan. Tot (naar verwachting) 2032 worden initiatieven getoetst aan dit tijdelijke plan en hebben gemeenten de tijd om een definitieve versie van het omgevingsplan op te leveren. Initiatiefnemers kunnen en willen uiteraard niet jaren wachten op dit definitieve plan. Wat verandert er nu concreet voor de gemeente na het in werking treden van de Omgevingswet? Hebben we het hier vooral over nieuwe terminologie voor gelijksoortige processen of komt er meer bij kijken? In deze blog onderzoeken wij wat er na 1 januari precies verandert.
· Webinar: Kaderrichtlijn Water onder Omgevingswet (binnenlandsbestuur.nl)
De kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland voldoet niet aan de eisen uit de Kaderrichtlijn Water. Wat betekent dit voor provincies, waterschappen en gemeenten onder de Omgevingswet? Wanneer krijgen zij te maken met de Kaderrichtlijn Water? En welke instrumenten uit de Omgevingswet kunnen zij inzetten om aan de eisen uit de Kaderrichtlijn water te voldoen?
· Communicatie over de overgang bestemmingsplan – omgevingsplan (Omgevingsweb)
· De Omgevingswet: Overgangsrecht (Omgevingsweb)
· Structuur thema bouw aangepast (iplo.nl)
· Voorzorgbeginsel, nu en straks in de Omgevingswet (Omgevingsweb)
· Omgevingswet en participatie: een balanceer-act (Omgevingsweb)
· Blog 1: De Omgevingswet: wat is het doel? (Omgevingsweb)
· Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet 24 augustus 2023 (Aan de slag met de Omgevingswet)
· Evenementenagenda | augustus 2023 | Aan de slag met de Omgevingswet
Divers nieuws over Natuurlijk Kapitaal en duurzaam bodemgebruik
· Natuur & Milieu: nog zeer veel toxische stoffen in water recreatie- en natuurgebieden (h2owaternetwerk.nl)
In water in en om natuur- en recreatiegebieden zitten nog zeer veel uit landbouw afkomstig toxische stoffen. Dat stelt milieuorganisatie Natuur & Milieu op basis van onderzoek. De milieudruk is gedaald, maar de daling vlakt af en daaraan verbindt ze de conclusie dat het overheidsbeleid om zeer giftige stoffen in het water terug te dringen, ontoereikend is. “Er zijn extra maatregelen nodig om een daling van giftige middelen, normoverschrijdingen en milieudruk te realiseren.”
· Te veel gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater (Unie van Waterschappen)
· ‘Nog alarmerend veel landbouwgif in oppervlaktewater’ (nos.nl)
· Vaak gif in Nederlands recreatiewater (binnenlandsbestuur.nl)
· Herstel biodiversiteit in het Europese zoete water stagneert na decennia van vooruitgang (WUR)
· Is het meest gebruikte landbouwgif schadelijker dan we dachten? (NRC)
Divers nieuws over Circulaire economie
· Jaarevent 2023: Sector kijkt positief terug op resultaten Platform CB’23 (platformcb23.nl)
· Oproep aan Tweede Kamer om te blijven werken aan circulariteit (AfvalOnline)
Divers nieuws over de energietransitie en klimaatverandering
· Raad van State keurt project voor opslag CO2 in Noordzee goed (nos.nl)
De Raad van State heeft groen licht gegeven voor megaproject Porthos, waarbij CO2 via pijpleidingen onder de Rotterdamse haven wordt opgeslagen in de Noordzee . De hoogste bestuursrechter erkent dat sprake is van belastende stikstofuitstoot, maar die is tijdelijk en beperkt en heeft geen grote gevolgen voor natuurgebieden.
· CO2-opslagproject Porthos mag toch doorgaan (binnenlandsbestuur.nl)
Na nog eens bijna tien maanden wachten, is het nu duidelijk: het Porthos-project mag doorgaan. De Raad van State liet woensdag weten dat adviesbureau Arcadis overtuigend heeft beargumenteerd dat de aanleg van het zwaarwegende CO2-opslagproject geen significante gevolgen heeft voor acht omliggende Natura 2000-gebieden. Actiegroep MOB verliest daarmee de rechtszaak.
· Complexe keuze: Welk duurzaam energiesysteem meest geschikt? (binnenlandsbestuur.nl)
· ‘Het is raar om onderzoek naar de energietransitie aan de markt over te laten’ (BNR Nieuwsradio)
· Experts: EU-doelen grondstoffen voor energietransitie onhaalbaar (Nederlands Dagblad)
· Microben in compost breken methaan af (Nieuwe Oogst)
· Overheid start klimaatcampagne “Zet ook de knop om” (Rijksoverheid)
· Brede coalitie: doelen onhaalbaar als klimaatbeleid stokt (Nieuws.nl)
Divers nieuws over klimaatadaptatie en Bodemdaling
· Onderzoekers: kustgebieden nú aanpassen aan zeespiegelstijging van twee meter (h2owaternetwerk.nl)
Het is essentieel dat aanpassing aan de zeespiegelstijging nú centraal komt te staan in de ontwikkeling van kustgebieden. Dat schrijven onderzoekers in de wetenschappelijke uitgave IOPscience.
· Future dikes: de dijken van de toekomst? (Ons water)
We zien het overal om ons heen: het klimaat verandert en ook het weer wordt steeds extremer. Hevige piekbuien en lange periodes van droogte wisselen elkaar af, terwijl ook de zeepspiegel stijgt door de steeds warmer wordende aarde. Onze dijken moeten aangepast worden op deze veranderende situatie en worden versterkt om aan de veiligheidsnormen te blijven voldoen. Er is dus behoefte aan kennis over effectieve én veilige manieren om dijken te herstellen, met extra aandacht voor biodiversiteit en duurzaamheid.
· Leestip: hoe we verzilting van grote rivieren tegengaan (Rijksportaal)
Als het, zoals vorig jaar, langere tijd droog is, trekt er zout water vanuit de Noordzee ver de grote rivieren in. Als dit te lang en te veel gebeurt, veroorzaakt dat verzilte rivierwater schade aan landbouw en natuur. NRC onderzocht wat we hiertegen kunnen doen, en sprak onder meer met RWS-collega Nathalie van Veen.
· Expertgroep: gemeenten moeten eis ledigingstijd regenwatertanks laten vallen (h2owaternetwerk.nl)
· Tussenstand NK Tegelwippen: tegen de 1,5 miljoen tegels gewipt (Kennisportaal Klimaatadaptatie)
· Achmea waarschuwt voor hogere premies vanwege extreem weer (Nieuws.nl)
· Onderzoek naar verband tussen droogte en natuurbranden (Deltares)
RLI start advies over juridisering in de leefomgeving
Veel rechtszaken gaan tegenwoordig over de kwaliteit van onze leefomgeving. Burgers en belangengroepen lijken vaker een beroep te doen op de rechter om omgevingswaarden (gezondheid, natuur, klimaat, milieu) te beschermen en bedrijven vragen om meer milieuruimte bij de rechter om hun activiteiten te kunnen blijven uitoefenen. In toenemende mate bestaat het gevoel dat het leefomgevingsbeleid is gejuridiseerd. Lees verder op de website van de Rli.
Zestien adviezen voor een waardevolle leefomgeving
In november zijn er vervroegde verkiezingen. Veel keuzen die op tafel liggen hebben ruimtelijke impact. Op veel terreinen, die ook nog eens nauw met elkaar verknoopt zijn moeten belangrijke beslissingen worden genomen: klimaat, energie, mobiliteit, economie, landbouw, wonen, water en sociale rechtvaardigheid. Het College van Rijksadviseurs deelt met het oog op de verkiezingsprogramma’s, de belangrijkste zestien punten uit zijn recente adviezen en verkenningen met de verschillende politieke partijen. Lees verder op de website van het College van Rijksadviseurs.
Gemeenten en inwoners maken schuurdaken asbestvrij
Om de asbestsanering van kleine schuurdaken te versnellen, lanceert Milieu Centraal half september de campagne Asbestvrije Schuur Gemeenten en inwoners worden uitgenodigd om samen aan de slag te gaan voor een schone leefomgeving. De jongste asbest schuurdaken zijn inmiddels bijna 30 jaar oud. Op deze leeftijd is de kans op verwering groot. Schadelijke asbestvezels komen dan in de lucht en grond terecht. Het is dus zaak om de asbestsanering te versnellen. Gemeenten kunnen daar een grote rol in spelen. Met deze lokale campagne faciliteert de gemeente inwoners bij het vervangen van asbest schuurdaken. Zelf asbest verwijderen door inwoners wordt zo veiliger en voordeliger. Lees verder op de website van het Informatiepunt Leefomgeving.
Nieuwe functionaliteiten Bronhouderportaal gerealiseerd
Het BRO-team bij TNO heeft de afgelopen periode hard gewerkt aan het Bronhouderportaal. Een aantal veelgevraagde functionaliteiten is gerealiseerd. Verdere stappen om de veiligheid te verbeteren bereiden we technisch voor. We zetten de belangrijkste nieuwe functionaliteiten hieronder op een rij. Lees verder op de website van de Basisregistratie Ondergrond.
Wat doen we aan PFAS op ons areaal?
PFAS. We lezen er veel over in de media. Maar wat zijn het nu precies? Waarom zijn ze schadelijk en op welke manieren heeft Rijkswaterstaat met PFAS te maken? Anne Jans en Dorien ten Hulscher werken bij WVL als adviseur chemische waterkwaliteit en leggen uit hoe het zit. Lees verder op Rijksportaal.
Nieuws uit de regio
Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:
Provincie Overijssel
· Aanleg spottersheuvel met vervuilde grond bij vliegveld Twenthe mag doorgaan (RTV Oost)
Vliegtuigen bekijken vanaf een heuvel die bij vliegveld Twenthe is aangelegd met vervuilde grond? Stichting Lonneker Land verzet zich daar met hand en tand tegen uit angst voor onherstelbaar schade aan de natuur en het landschap. Via een kort geding wilde de stichting de aanleg van de spottersheuvel stilleggen, maar die klus mag van de bestuursrechter in Zwolle doorgaan. Want als de grond ingepakt ‘als een loempia in folie’ daadwerkelijk schadelijk is, kan de grond weer worden verwijderd.
· Dijk op instorten bij Kampen: “Dit is een unieke proef” (RTV Oost)
Zo’n honderd meter oude IJsseldijk in de buurt van Kampen staat op instorten. Het stuk dijk is onderdeel van het praktijkonderzoek Opbarsten bij Dijken van het waterschap Drents Overijsselse Delta en kennisinstituut Deltares. “Dit is echt uniek”, vertelt specialist waterveiligheid Bert Koster. “Het is maar eens in de tien tot twintig jaar dat we dergelijke proeven kunnen doen.”
· Proefdijk bij Kampen blijkt sterker dan gedacht (waterforum.net)
· Juichen om een dijkdoorbraak: belangrijke proef geslaagd (RTL Nieuws)
· Klimaatbestendige aanpassingen van de Jufferbeek in Lonnekerberg (Gemeente Enschede)
Half augustus start Landschap Overijssel met werkzaamheden aan de Jufferbeek in het natuurgebied Lonnekerberg. De beek wordt ondieper gemaakt, zodat ze het water tijdens de droge periodes beter kan vasthouden. De aanpassing van de Jufferbeek past in een reeks maatregelen die de afgelopen jaren op de Lonnekerberg en in de omliggende natuurterreinen zijn uitgevoerd om de natuur weerbaar te maken tegen klimaatverandering. De werkzaamheden duren tot medio november 2023.
· Meeste grondwaterstanden rond of boven gemiddelde (Waterschap Vechtstromen)
· Tweede opbarstproef: wanneer de dijk gaat schuiven weet niemand (h2owaternetwerk.nl)
· IJssel bij Kampen baggeren voor waterveiligheid | Land+Water (landenwater.nl)
· Zwolle moet verontreiniging bij kunstgrasvelden VV Berkum aanpakken (De Swollenaer)
Provincie Gelderland
· Zorgen om slibstort in Gorssel (NPO Radio 1)
Bewoners en politici in Lochem maken zich zorgen om slibstort in hun gemeente. Het Zandgat bij dorp Gorssel wordt namelijk verondiepd met vervuilde bagger uit het Twentekanaal. Dat zou beter zijn voor de flora en fauna in het Zandgat, maar is dat wel echt zo? Te gast zijn Henk van Zeijts, GroenLinks-fractievoorzitter in Lochem, ecoloog Marleen Dros en Jan Borren, die ziek werd nadat hij in het Zandgat had gezwommen.
· Kennisfestival Agro-innovatiecentrum De Marke (9 september, Hengelo (GLD))
Op zaterdag 9 september 2023 is er op Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo (Gld) een open dag in de vorm van een kennisfestival. Tijdens het kennisfestival bieden we tussen 10.30 en 16.00 uur een uitgebreid programma met workshops, rondleidingen en een plein van de toekomst. We delen nieuwe inzichten, innovaties, praktijkvoorbeelden en praktische handvatten waar je morgen op je eigen bedrijf mee aan de slag kunt.
Provincie Groningen
· Groningse economie krimpt door afbouw gaswinning (cbs.nl)
De economie in de provincie Groningen is in het tweede kwartaal van 2023 met 13 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. De afbouw van de gaswinning zorgde voor deze forse krimp, exclusief de delfstoffenwinning was de economie in Groningen even groot als een jaar geleden. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe voorlopige cijfers.
Provincie Fryslan
· Milieuclub MOB eist verbetering Friesland voor vervuilde wateren (Leeuwarder Courant)
Voorman van milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB) Johan Vollenbroek schrijft dat de kwaliteit van de Friese wateren niet voldoende is. Alle 24 waterlichamen die aan de Kaderrichtlijn Water (KRW) moeten voldoen, zijn volgens de organisatie ernstig vervuild. Vollenbroek roept de provincie en het Wetterskip Fryslân op direct de geldende richtlijnen na te komen.
· Droogte op zee, kan dat? Ja, en in het Waddengebied zijn de gevolgen te zien (trouw.nl)
De Friese Wadden hebben last van de droogte de afgelopen jaren. Vreemd genoeg heeft tegelijkertijd ook de stijging van de zeespiegel gevolgen.
· Nieuwe route door ‘doorsteek’ in vaargeul Holwerd (Rijkswaterstaat)
Rijkswaterstaat heeft een gedeelte van de vaargeul Holwerd – Ameland succesvol verlegd. Bij het bochtige gedeelte van de vaargeul is een rechte ‘doorsteek’ gemaakt naar de Zuiderspruit. De nieuwe route is minder bochtig en heeft een minder sterke stroming wat de bevaarbaarheid ten goede komt. Ook is deze route iets korter en is er op een kleiner traject baggerinzet nodig.
Provincie Drenthe
· Bodem Drents-Friese Wold noodgedwongen gesaneerd na drugsdumping (RTV Drenthe)
“Dit is super frustrerend. Liever hadden we de tijd, moeite en het geld gestoken in natuurherstel en het verbeteren van fietspaden.” Dat zegt boswachter Lysander van Oossanen van Staatsbosbeheer. Vandaag begeleidt hij noodgedwongen een team mensen dat de bodem in zijn geliefde Drents-Friese Wold saneert, na het dumpen van chemisch drugsafval vorige week. Waarschijnlijk gaat het om amfetamine, ook wel speed genoemd.
· Drents Overijsselse Netversterking (Provincie Drenthe)
· KNMI reageert op aardbeving in Winde: ‘Zit op rand van een gasveld’ (RTV Drenthe)
Provincie Flevoland
· Schroothandel hoeft niet te stoppen met sloop ‘vervuilende’ brandblussers (Omroep Flevoland)
De Eerste Lelystadse Schroothandel (ELS) hoeft niet onmiddellijk te stoppen met het verwerken van brandblussers. Dat heeft de voorzieningenrechter in Lelystad bepaald. Naastgelegen bedrijf Heynen Exploitatie had om een stop gevraagd, omdat er bij de verwerking te veel gevaarlijke stoffen zouden vrijkomen.
Provincie Utrecht
· Uitnodiging 7 oktober: Het Griftpark op z’n kop: We vieren het geheim van de Griftparkbacterie (zie bijlage)
Op zaterdag 7 oktober trappen we feestelijk een nieuwe fase van het project Bestparc af: de pilotfase. In deze fase onderzoeken we met verschillende proefopstellingen hoe we de Griftparkbacterie zo goed mogelijk kunnen helpen bij het afbreken van de verontreiniging in het Griftpark. Dit is een belangrijke fase die we graag vieren met alle betrokkenen. Zie voor meer informatie: Bodemonderzoek Griftpark (project Bestparc).
· Onderzoek naar bodemvervuiling Demkabocht in Amsterdam-Rijnkanaal (RTV Utrecht)
Rijkswaterstaat laat volgende week grond- en waterbodemmonsters nemen in de zogenoemde Demkabocht in het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht. Op de oever van de Demkabocht stond vroeger staalfabriek Demka, die waarschijnlijk voor vervuiling van de grond en de waterbodem heeft gezorgd.
· Rijkswaterstaat doet bodemonderzoek Demkabocht (Rijkswaterstaat)
Provincie Noord-Holland
· Een miljard liter drinkwater opgeslagen bij ondergrondse opslagproef in Hoorn (NOS)
In de gemeente Hoorn is drinkwaterbedrijf PWN erin geslaagd om een miljard liter drinkwater vast te houden en terug te winnen in een ondergronds reservoir. Met de wateropslag onderzoekt het bedrijf of er in toekomst bij droogte voldoende drinkwater beschikbaar blijft.
· PFAS-reinigingsfabriek Schiphol wekt onrust (Nieuws.nl)
Schiphol wil op eigen terrein een fabriek neerzetten om met PFAS vervuilde grond te reinigen. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft besloten dat de luchthaven daarvoor geen milieueffectrapport hoeft op te stellen, en dat is reden voor bezorgdheid bij de Noord-Hollandse SP. GroenLinks in de gemeente Haarlemmermeer is zeer verontrust over de niet of nauwelijks afbreekbare stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
· Sjieke golfclub Badhoevedorp blijkt voormalig gifstort van Schiphol (SchipholWatch)
‘Members only’ golfclub The International in Badhoevedorp blijkt zwaar verontreinigd met PFOS-gifgrond, afkomstig van Schiphol. Plannen voor de bouw van een hotel op het terrein lijken daarom een stille dood gestorven.
· Niet alleen asbest, maar ook zware metalen gevonden onder parkeerterrein Zandvoort (NH Nieuws)
De bodem onder het grasveld naast parkeerterrein De Zuid in Zandvoort blijkt ernstig verontreinigd. Uit onderzoek blijkt dat op verschillende plekken niet alleen asbest, maar ook zware metalen als barium en zink in de grond zitten.
Provincie Zuid-Holland
· VVD raadslid Niels van Santen vreest voor gevolgen vervuilde golfbaan Spijk (destadgorinchem.nl)
De vervuiling van golfbaan the Dutch in Spijk met staalslakken dateert al van 2019, maar nog altijd is geen afdoende oplossing gevonden voor het saneren. Reden voor VVD raadslid Niels van Santen het college te vragen wat de risico’s van vervuiling zijn voor inwoners van Gorinchem. Dit mede naar aanleiding van de gerechterlijke uitspraak van 6 juli, waarin de oplossing voor de vervuiling als niet afdoende is beoordeeld door de rechter.
· ‘Papendrecht moet inwoners officieel ontraden groente uit eigen tuin te consumeren’ (AD)
Onafhankelijk Papendrecht (OP) dringt er bij het college van burgemeester en wethouders op aan dat de gemeente haar inwoners het consumeren van groenten uit eigen moestuin officieel ontraad. Dit alles vanwege de PFAS-vervuiling van het Papendrechtse water en de grond door de Chemours-fabriek in Dordrecht.
· PFAS-onderzoek in Haagse woonwijk: nog geen nieuwe acties (Waterforum)
Het water in de sloten in de Haagse woonwijk Leidschenveen bevat meer PFAS dan volgens de KRW-norm is toegestaan, maar het Hoogheemraadschap van Delfland ziet daarin nog geen aanleiding om extra maatregelen te nemen. Het waterschap wacht op een nieuw RIVM-advies, dat waarschijnlijk volgende week komt. Ondertussen wordt het onderzoek naar de bronnen voortgezet.
· Nieuwe metingen: sloten in Haagse wijk nog steeds ernstig vervuild met PFAS (Zembla)
· Hoe zit het met vervuilde sloot in Den Haag Leidschenveen? Vijf vragen en antwoorden (Omroep West)
· Provincie: ‘Niet zwemmen in recreatieplas Merwelanden vanwege PFAS’ (Zembla)
· ‘Chemours moet serieus verantwoordelijkheid nemen!’ (pzc.nl)
· Chemours slaat terug in beantwoording kamervragen; PFOA sinds 1968 in gebruik (Sliedrecht24)
· Groendaken vergoeding voor Regenwateropvang in Den Haag (denhaagcentraal.net)
· 34 procent groei van bijensoorten in Zuid-Holland geen reden tot juichen (Provincie Zuid-Holland)
Provincie Zeeland
· Natte zomer is niet genoeg: Natuurmonumenten wil hoger waterpeil (Omroep Zeeland)
Natuurmonumenten vindt dat het huidige waterbeleid anders moet. Ieder jaar wordt een overschot aan water in de winter via sloten afgevoerd, terwijl het in het voorjaar en de zomer juist te droog is. De natuurvereniging pleit er daarom voor om versneld meer water vast te houden en het waterpeil te verhogen, op de plekken waar dat kan. Want natuurgebieden kampen ook nu nog – ondanks de regen deze zomer – met droogte.
· Uitzonderlijke vondsten uit de middeleeuwen gedaan bij opgravingen (Omroep Zeeland)
Provincie Noord-Brabant
· Veense Put vervuild door zandstort: ‘We varen nu door een plastic soep’ (Omroep Brabant)
Plastic flessen, vuilniszakken, maar vooral heel veel kleine stukjes tempex – piepschuim – drijven sinds enkele dagen rond in de Veense Put bij Veen. Om verzakking van de dijken te voorkomen wordt daar zand of slib in het water gestort om de put minder diep te maken. Binnenvaartschepen met stortmateriaal uit België varen af en aan. Maar volgens Matthijs Roza is de vracht niet zo zuiver, want de Veense Put veranderde volgens hem ineens in een ‘plastic soep’.
· Grondwaterputten: veel gebruikt door boeren, milieuclub wil ze weg hebben (Omroep Brabant)
Honderden grondwaterputten rondom De Peel waar tienduizenden liters water per uur uit kunnen worden opgepompt: veel boerenbedrijven gebruiken dat grondwater voor het telen van hun gewassen. Dat is slecht voor de natuur, want het grondwaterpeil in De Peel moet juist omhoog. Daarom wil stichting Werkgroep Behoud de Peel dat de provincie ingrijpt. Maar daar staat de provincie niet om te springen.
· Gebied van De Dommel: extra droog (Waterschap De Dommel)
In het voorjaar en in de zomer hebben we steeds vaker te maken met droogte. Het werkgebied van Waterschap De Dommel is extra gevoelig voor droogte. Maar hoe komt dat nou eigenlijk? Drie oorzaken: de ligging, de bodem en de mens. Droogtecoördinator Lonneke Schilte legt het uit.
Provincie Limburg
· Verder met verrijking van het Limburgse landschap met oude elementen en voedselbossen (Provincie Limburg)
Het landschap in Limburg is waardevol voor de economie, de natuur en het welzijn van de Limburgers. We kunnen ons vijfsterrenlandschap op punten zowel verbeteren als innoveren om het nóg mooier te maken. De Provincie Limburg gaat daarom door met het stimuleren van voedselbossen en landschapselementen als houtwallen, knip- en scheerheggen en poelen.
· Spoedoverleg in Valkenburg na alweer wateroverlast (1Limburg)
De gemeente Valkenburg aan de Geul houdt na het weekend spoedoverleg over het voorkomen van wateroverlast. Aanleiding zijn de problemen die vrijdagmorgen ontstonden. Maandag wordt bekeken welke maatregelen direct moeten worden genomen om nieuwe overlast te voorkomen.