Week-nieuwsbrief Bodem+ (week 2 2024)
Omgevingswet in werking: alle informatie gebundeld
De Omgevingswet is in werking getreden. Voor alle actuele informatie over de Omgevingswet en de leefomgeving kunt u terecht bij het Informatiepunt Leefomgeving.
U vindt alle informatie op deze website. Ook kunt u vragen stellen aan de experts. Het zijn dezelfde experts die voorheen ook verbonden waren aan InfoMil, Bodem+, Helpdesk Water en Helpdesk Bouwregelgeving en Brandveilig gebruik. Bij hen kunt u terecht voor alle informatie die u nodig heeft bij uw werk met de Omgevingswet. Ook kunnen zij u uitleg geven over de wet en regelgeving op het gebied van onder meer milieu, bodem en water.
Lees hier verder: Omgevingswet in werking: alle informatie gebundeld | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Webinar overgangsrecht bodemsaneringen terug te kijken
Op 14 december 2023 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een webinar gegeven over het overgangsrecht voor bodemsaneringen. Dit webinar is nu terug te kijken op IPLO.
De focus van het webinar is op artikel 3.1 van de Aanvullingswet bodem. Het hoofddoel van dit webinar is om bevoegde overheden te informeren over hoe het overgangsrecht uit artikel 3.1 van de Aanvullingswet bodem volgens IenW als medewetgever uitgelegd moet worden.
Lees hier verder: Webinar overgangsrecht bodemsaneringen terug te kijken | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).
Start monitoring naar lange-termijneffecten granuliet in diepe plassen
Dit jaar start een monitoring naar mogelijke lange-termijnrisico’s van granuliet diepe plassen. Dat meldt demissionair staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Kamer. Granuliet is een afvalproduct van de bouwsector dat onder andere in diepe plassen wordt toegepast. Bij de monitoring wordt specifiek gekeken naar de mogelijke vorming van de giftige stof acrylamide.
Lees hier verder: Start monitoring naar lange-termijneffecten granuliet in diepe plassen – Zembla – BNNVARA.
Instructievideo’s meld- en informatieplicht bodemactiviteiten DSO
Bodemactiviteiten meldt u via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en niet meer via het Meldpunt Bodemkwaliteit. Om u op weg te helpen, zijn er voor de meest voorkomende bodemactiviteiten instructievideo’s opgenomen.
Een kort instructiefilmpje over de werking van het DSO en de stappen 1 en 2 – die voor alle activiteiten van toepassing zijn – en hoe het machtigen is geregeld.
In maximaal 15 minuten wordt u per bodemactiviteit door de stappen 3 t/m 7 van het DSO geleid.
Lees hier verder: Instructievideo’s meld- en informatieplicht bodemactiviteiten DSO | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).
Nieuwsbrieven en bijeenkomsten
· Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket – 10 januari | Aan de slag met de Omgevingswet
Deze demo is bedoeld voor iedereen die met het Omgevingsloket gaat werken of ermee te maken heeft. U kunt daarbij denken aan: vergunningverleners, casemanagers, projectleiders, planmakers, plantoetsers, toezichthouders, handhavers, communicatiemedewerkers, medewerkers van klantcontactcentra, beleidsmedewerkers en hun leidinggevenden.
· Netwerk Omgevingsplan: Algemeen vragenuur – 12 januari | Aan de slag met de Omgevingswet
Deze sessie is interessant voor iedereen die werkt aan het omgevingsplan. Van planmakers en juristen tot geo-medewerkers en toepasbare regel-specialisten.
· Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket – 15 januari | Aan de slag met de Omgevingswet
Deze demo is bedoeld voor iedereen die met het Omgevingsloket gaat werken of ermee te maken heeft. U kunt daarbij denken aan: vergunningverleners, casemanagers, projectleiders, planmakers, plantoetsers, toezichthouders, handhavers, communicatiemedewerkers, medewerkers van klantcontactcentra, beleidsmedewerkers en hun leidinggevenden.
· Inloopspreekuur DSO – 15 t/m 19 januari | Aan de slag met de Omgevingswet
Voor iedereen die vragen heeft over het DSO in de breedste zin van het woord.
Nieuws over de Omgevingswet
· Handreiking toezicht en handhaving bodemactiviteiten (HUM Bodembeheer) uitgebracht | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
SIKB heeft de Handhavings UitvoeringsMethode Bodembeheer (HUM Bodembeheer) uitgebracht. Het is een handreiking voor toezicht en handhaving bij milieubelastende activiteiten voor bodem onder de Omgevingswet. Deze handreiking biedt ondersteuning voor adequaat toezicht en handhaving door de bevoegde overheden en vooral Omgevingsdiensten.
· Voortgangsbrief bodem en ondergrond december 2023 | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 29 december 2023 met een verzamelbrief de Tweede Kamer geïnformeerd. De brief laat de voortgang zien van een aantal programma’s en onderwerpen waar het ministerie aan werkt op het thema bodem en ondergrond. Gelijktijdig met deze brief is ook het Handelingskader PFAS aangepast aan de Omgevingswet. (herhaling)
· Planschade van Wro naar Omgevingswet – Omgevingsweb
Inmiddels is het zo ver: de Omgevingswet is in werking getreden. De Omgevingswet brengt tal van wijzigingen met zich, die al in verschillende blogs aan de orde zijn gekomen.[1] In deze blog belicht ik de planschade. Dit is schade in vermogen of inkomen als gevolg van een wijziging in de planologie (het bestemmingsplan/omgevingsplan). Ik zal eerst het oude stelsel kort bespreken, om daarna in te gaan op het huidige stelsel van de planschade.
· De Omgevingswet en stikstofreductie bij bouwen en slopen – Omgevingsweb
Let op: per 1 januari 2024 moeten bij het verrichten van bouw- en sloopwerkzaamheden adequate maatregelen worden getroffen om de emissie van stikstofverbindingen naar de lucht te beperken. Deze emissiereductieplicht volgt uit artikel 7.19a Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik
· Kans op grensoverschrijdend Nationaal Park aan de oostgrens (binnenlandsbestuur.nl)
Het Reichswald, het Duitse bosgebied tussen Kleef en Groesbeek, krijgt mogelijk de status van Nationaal Park. Er is een kans dat de Nederlandse natuurgebieden Mookerhei, Jansberg en Koningsven eraan worden toegevoegd.
Nieuws over Circulaire economie
· Minder plastic in zwerfafval in 2023, maar: ‘Het kan veel beter’ (nos.nl)
Belangrijke conclusie dit jaar: de invoering van statiegeld op blikjes per 1 april heeft duidelijk gewerkt. “Dat werkte heel snel. Na één kwartaal was het aantal blikjes al verminderd met 55 procent, na een half jaar was dat opgelopen tot 75 procent”, zegt Groot.
Nieuws over klimaatadaptatie, klimaatverandering en Bodemdaling
· Hoogwater in rivieren en meren januari 2024 | Rijkswaterstaat
Ook januari 2024 is nat begonnen. Het water in de rivieren Maas en Rijn en het IJsselmeer en Markermeer staat hoog. In deze nieuwsfeed houden we u op de hoogte van de maatregelen die we nemen, het verloop van de waterstanden en de situatie bij de overlaatdam bij Bosscherveld.
· Langdurig hoog water: kleidijken worden zachter, maar blijven sterk genoeg (nos.nl)
14,5 meter boven NAP: afgaande op de metingen bij Lobith heeft Nederland deze winter waterstanden die je kan omschrijven als ‘normaal’ hoogwater: ze kwamen bijvoorbeeld ook voor in 2018 en 2021. Maar er is één verschil: deze hoge Rijnstand wordt deze winter twee keer op rij bereikt, met een tussenpoos van slechts anderhalve week. Worden de dijken zwakker van zulke langdurig hoge waterstanden?
· Extra maatregelen tegen hoogwater: meer zandzakken, gemalen op volle toeren (nos.nl)
Op verschillende plekken in het land worden extra maatregelen genomen tegen hoogwater. In Aldeboarn (Friesland), Volendam en Hoorn zijn zandzakken neergelegd om huizen te beschermen. Verschillende molens en gemalen draaien op volle toeren om water weg te pompen.
· Nederland stuurt opnieuw vier noodpompen naar Frankrijk om wateroverlast | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Nederland stuurt opnieuw vier noodpompen naar Frankrijk vanwege de wateroverlast. Door de enorme hoeveelheid regenwater die de afgelopen tijd in Frankrijk is gevallen, heeft Frankrijk de EU om hulp gevraagd. Er is veel wateroverlast in het noorden van Frankrijk. Donderdag 4 januari vertrekt een expertteam met de noodpompen naar Frankrijk.
Rijkswaterstaat start baggerwerkzaamheden in Lateraalkanaal
In opdracht van Rijkswaterstaat gaat aannemer Martens en van Oord baggeren in het Lateraalkanaal bij Linne-Buggenum. Dit werk zal tot eind juni 2024 duren en levert geen hinder op voor scheepvaart.
Met een sleephopperzuiger is gestart om de bovenliggende zandlaag netjes van de baggerspecie af te halen. In het Lateraalkanaal vindt waterwinning plaats voor drinkwaterproductie. Daarom wordt er op een aangepaste wijze gebaggerd.
Lees hier verder: Rijkswaterstaat start baggerwerkzaamheden in Lateraalkanaal | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).
Datagedreven naar duurzamer (her)gebruik van grond
Het is om allerlei redenen belangrijk om op een intelligente manier om te gaan met onze grond. Zowel op nationaal als Europees niveau is daarom afgesproken samen te werken aan circulariteit. Essentiële aspecten daarbij zijn het efficiënt gebruik van steeds schaarser wordende grondstoffen en het terugdringen van de uitstoot van CO2, fijnstof en stikstof. Met name bij grondverzet liggen er kansen om grote stappen te zetten. Gegevens over Milieukwaliteit uit grondonderzoeken nemen toe en komen binnenkort ook in de BRO. Hoog tijd dus om gegevens over Milieukwaliteit uit grondonderzoeken in te zetten voor datagedreven werken aan duurzaam gebruik en hergebruik van grond. En het vervoer daarvan.
Lees hier verder: Datagedreven naar duurzamer (her)gebruik van grond – Basisregistratieondergrond.
Nieuws uit de regio
Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:
Provincie Overijssel
· Run op dompelpompen door ondergelopen kelders in Overijssel: “Echt uitzonderlijk” – RTV Oost
Ondergelopen kelders, kruipruimtes die vol staan met water en tuinen waar het water niet meer wegloopt. Door de vele regenval van de afgelopen weken is er op tal van plekken in Overijssel overlast door het vele water. Bouwmarkten in de provincie spreken van een ‘uitzonderlijk hoge vraag’ naar dompelpompen. Op veel plekken zijn ze zelfs niet meer te krijgen.
· Het gemaal bij Zwartsluis blijft maar draaien: ‘Nog nooit meegemaakt’ – RTV Oost
Na een kletsnatte kerst komt het volgende ‘piekje’ eraan, zegt het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Ze werken de klok rond om het water af te voeren dat maar blijft komen. “We verwachten eind deze week een piekje”, zegt een woordvoerder die met verbazing naar het gemaal bij Zwartsluis kijkt. “Dat staat al ongelofelijk lang aan.”
Provincie Gelderland
· Zeventig vaten met drugsafval gedumpt in sloot bij Sinderen (regio8.nl)
In het buitengebied van Sinderen zijn ongeveer zeventig vaten met drugsafval gedumpt. De objecten werden gevonden in een sloot langs de weg, de politie is een onderzoek gestart en heeft de locatie afgezet.
· Het water in de IJssel, nu en toen – Omroep Gelderland (gld.nl)
Fotograaf Jurjen Bersee uit Rheden maakte vlak voor de jaarwisseling met zijn drone foto’s van het hoge water in de IJssel bij Rheden. Hij besloot die te vergelijken met foto’s van de rivier met een extreem lage waterstand.
· Drie ‘verdachte dumpingen’ in twee dagen tijd: weer is het raak in de grensregio | Montferland | gelderlander.nl
Het is opnieuw raak in de grensregio. Vlak buiten het Montferlandse dorp Loerbeek zijn afgelopen nacht tientallen jerrycans gedumpt. Hoogstwaarschijnlijk ook vól drugsafval.
· Alle hens aan dek op overvolle Linge, drijvend gemaal De Pannerling schiet te hulp: ‘Dit is een unieke situatie’ | West Betuwe | gelderlander.nl
De hoge waterstand, de vele neerslag én een pompmotor die het begaf in het Kolffgemaal bij Hardinxveld-Giessendam spelen de hoge waterstand in het Merwedekanaal en de Linge parten. Waterschap Rivierenland draait aan knoppen en schuifjes om het water te verdelen. Ook drijvend gemaal de Pannerling is inmiddels overgeheveld om te helpen met pompen en zandzakken liggen paraat. ,,Een unieke situatie.”
Provincie Groningen
· Opnieuw minder aardbevingen in Groningen (nos.nl)
Het aantal aardbevingen in Nederland blijft dalen. Volgens het KNMI waren er in 2023 62 aardbevingen. In 2021 waren het er nog 95. Veruit de meeste bevingen zijn veroorzaakt door de gaswinning. De zwaarste beving in het Groningenveld vond plaats op 12 april en had een magnitude van 2,1. De zwaarste door de gaswinning veroorzaakte beving was bij Ekehaar in Drenthe. Daar was een beving van 2,2. Ook bij Ekehaar zit een klein gasveld in de ondergrond.
· Waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest werken hard om snel stijgende waterstanden het hoofd te bieden – Eemskrant.nl | Nieuws uit de regio Eemsdelta
Door de grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen dagen zien de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest de waterstanden in de watergangen heel snel stijgen. Die stijging gaat sneller dan normaal, omdat de bodem nog steeds vol zit met water. De waterschappen hebben de gemalen volop aan het draaien en de momenten dat er gespuid kan worden, gebruiken ze optimaal. De zeesluis van Rijkswaterstaat ondersteunt daarbij. Ook de oude dieselmotor van het Duurswold gemaal in Farmsum helpt mee.
Provincie Fryslan
· Wetterskip neemt extra maatregelen: polders open om water te spreiden – Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
Wetterskip Fryslân zet zeven polders open om het overtollige water te spreiden. Dat moet voorkomen dat het water op andere plekken te hoog komt. Dat heeft het waterschap na crisisoverleg besloten.
· Bomen in het Rijsterbos leven op door alle regen: “Voor de natuur fantastisch” – Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
De regen zorgt rondom onze provincie voor overlast, maar voor het Rijsterbos komt al het water goed uit. Door de droogte van de afgelopen zomer waren er veel zorgen over de bomen.
Provincie Drenthe
· Nieuwe Drentse stichting bindt juridische strijd aan tegen wolven – RTV Drenthe
De pas opgerichte Drentse stichting Wij(s) met Wolven wil de juridische strijd aangaan tegen de wolf. Daartoe heeft zij een gerenommeerd advocatenkantoor in de arm genomen. Doel is om meer duidelijkheid te krijgen over wat wel en niet mag als het gaat over de wolf.
Wij(s) met wolven is een groep burgers met hobbydierhouders, dierhouders en mensen die zich zorgen maken over de ontstane situatie met de wolf: een toenemend aantal wolven en een toenemende schade aan landbouwhuisdieren.
· Gemaal in Zwartsluis draait overuren om hoogwater in Meppelerdiep af te voeren – RTV Drenthe
Het gemaal Zedemuden in het Overijsselse Zwartsluis, vlak over de provinciegrens bij Meppel, draait al twee weken lang op volle toeren om het hoogwater te bestrijden. Door de grote hoeveelheid regen in combinatie met het opstuwende water vanuit het IJsselmeer draaien de drie grote pompen van het gemaal de hele dag door om het overtollige water in het Meppelerdiep af te voeren. Per minuut wordt er op dit moment ongeveer 7500 kuub water weggepompt, wat neerkomt op drie olympische zwembaden vol.
· Extra bedreiging voor dijken door bevers die droge voeten willen – RTV Drenthe
Opnieuw is het voor de waterschappen alle hens aan dek vanwege het hoge water. Niet alleen om de waterstanden in het gareel te houden, maar ook vanwege de bever. Zo is waterschap Hunze en Aa’s deze dagen druk met het controleren van de dijken, op zoek naar nieuwe bevergangen.
· Boeren rond Koekange vragen met spoed lening aan voor productie groen gas – RTV Drenthe
Samenwerkende boerenbedrijven in en rondom Koekange, Echten en Ruinerwold vragen een lening van 1,4 miljoen euro aan bij de gemeente De Wolden. Ook de provincie Drenthe en gasnetbeheerder Rendo ontvingen een aanvraag. Het geld is nodig voor de productie van groen gas.
· Engerling gooit roet in het eten van kerstboomteelt: ‘Zitten ze in je perceel, dan ben je te laat’ – RTV Drenthe
Moeten we over een paar jaar allemaal een kunstkerstboom? Mogelijk wel, want het kopen van een echte kerstboom kan de komende jaren lastig worden. De engerling gooit roet in het eten van de kerstboomkwekers. Engerlingen zijn de larven van verschillende soorten kevers en tasten de wortels van kerstbomen aan.
Provincie Flevoland
· Omroep Flevoland – Nieuws – Bomen dreigen om te vallen in Kuinderbos door vele water
De vele regen van de afgelopen tijd veroorzaakt problemen in het Kuinderbos. Door de neerslag is het zó nat in het bos bij Bant dat bomen om dreigen te vallen. “Dat wil je niet, en helemaal niet in een bos”, zegt boswachter Anne Grootherder.
· Omroep Flevoland – Nieuws – KNRM Lelystad en Urk moesten vorig jaar ruim 100 keer uitrukken
KNRM Urk en KNRM Lelystad hebben vorig jaar ruim honderd keer hulp geboden op de Flevolandse wateren. Daarbij werden 143 mensen in veiligheid gebracht en drie dieren uit het water geholpen. Volgens de KNRM Urk was het een relatief rustig jaar met 48 hulpacties, die zeer divers waren. Zo ging het van motorproblemen en een touw in de schroef van een boot tot zoekacties en medische evacuaties.
· Omroep Flevoland – Nieuws – Henk ging aardig tekeer op de Marker Wadden, kijkhut en steigers ondergelopen
De twee eilandwachters die in de nacht van dinsdag op woensdag op de Marker Wadden verbleven, hebben een onstuimige nacht achter de rug. Dat vertelt Elsa Pater van Natuurmonumenten. Zij heeft contact gehad met de twee mensen die vrijwillig in het natuurgebied verblijven. Er zijn op elk moment eilandwachters ter plaatse, ook tijdens zware weersomstandigheden.
· Omroep Flevoland – Nieuws – Waterstand in IJsselmeer nog zeer hoog, meerdere sluizen gesloten
De waterstand in het IJsselmeer en het Markermeer blijft nog steeds zeer hoog door de grote aanvoer van water uit de rivieren. Daarom wordt de stormvloedkering Ramspol tussen Ens en Kampen mogelijk opnieuw gesloten. Ook zijn enkele sluizen in de Noordoostpolder en bij Dronten gestremd vanwege het hoge water.
Provincie Utrecht
· Druk op drinkwater neemt toe, mogelijk te weinig water voor nieuwbouwwoningen – RTV Utrecht
Het dreigend drinkwatertekort in de provincie Utrecht heeft mogelijk grote gevolgen voor de woningbouwambities. Zonder ingrijpen is het de vraag of grote nieuwbouwprojecten rond 2030 nog aangesloten kunnen worden. Drinkwaterbedrijf Vitens is druk met het realiseren van extra waterwingebieden en het uitbreiden van bestaande locaties. “Rond 2030 wordt het heel spannend.”
· Langste zonnepanelenfietspad ter wereld blijft gewoon liggen, ondanks faillissement maker – RTV Utrecht
De maker van het langste zonnepanelenfietspad ter wereld is failliet. Niet de eerste tegenvaller voor het fietspad in Maartensdijk, eerder bleek de energieopbrengst tegen te vallen. Wat gaat er gebeuren met het project dat met veel tromgeroffel werd aangekondigd?
· Water in de Linge gaat weer zakken, maar zandzakken in Leerdam moeten blijven liggen – RTV Utrecht
Het water in de Linge gaat weer zakken, zegt Waterschap Rivierenland. De pomp in het gemaal in Hardinxveld-Giessendam (Zuid-Holland) is weer gemaakt. Ook is er een extra drijvend gemaal in de Linge aanwezig.
Provincie Noord-Holland
· Noord-Holland trekt 4 miljoen euro uit voor aanvullend onderzoek aardwarmte – Het nieuws uit Hilversum (gooieneembode.nl)
De provincie Noord-Holland zet sterk in op aardwarmte als alternatieve verwarmingsbron voor aardgas om woningen mee te verwarmen. Daarom wordt nu 4 miljoen euro beschikbaar gesteld aan gemeenten om te investeren in nader onderzoek naar aardwarmte. Met het budget van de subsidieregeling naar aardwarmte kunnen twee à drie aanvragen worden gehonoreerd van gemeenten om seismisch onderzoek te doen. De sluiting van de indieningstermijn wordt verruimd naar 18 december 2025.
· Piek hoogwater na weekend, water Markermeer kan nog steeds geen kant op – NH Nieuws
Het is extreem hoogwater op zowel het IJssel- en Markermeer en daar komt volgens Rijkswaterstaat nog meer water bij. Het waterpeil in het IJsselmeer is iets gedaald omdat er gisteren volledig is gespuid, oftewel water geloosd is naar de Waddenzee.
· Is deze uitvinding de oplossing om hoogwater tegen te houden? – NH Nieuws
Duizenden zandzakken zijn de afgelopen dagen in Volendam, Monnickendam en Hoorn neergelegd om de inwoners te beschermen tegen hoogwater, maar volgens uitvinder Robert Alt kan die aanpak veel slimmer en goedkoper. Een tijdelijk mobiele waterkering: de zogeheten ‘Tube barrier’. In onderstaande reportage legt hij uit hoe dat werkt.
· Extreem hoogwater in Markermeer kan geen kant op: Hoorn verwacht nieuwe piek – NH Nieuws
Het waterpeil in het Markermeer staat op dit moment extreem hoog. Rijkswaterstaat laat weten dat momenteel het waterpeil bij Edam op 33 cm boven het Normaal Amsterdams Peil (NAP) staat. Daarnaast laat ze weten dat het water nog niet naar het IJsselmeer kan worden geloosd.
· Regen soms ook een zegen: duinen gedijen bij stortbuien – NH Nieuws
De regen van de afgelopen weken veroorzaakt overlast, maar er zijn ook plekken die baat hebben bij de stortbuien. De duinen bijvoorbeeld, die gedijen bij overvloedige regenval. Na twee relatief droge jaren is de zoetwatervoorraad weer aangevuld. “Daar heeft het duingebied nog maanden voordeel van”, zegt Marc Janssen van de Stichting Duinbehoud.
Provincie Zuid-Holland
· Milieuproblemen waren onbelangrijk bij miljoenensubsidies voor chemiebedrijf DuPont (nos.nl)
Het ministerie van Economische Zaken stond begin jaren 80 vrijwel niet stil bij potentiële milieu- en gezondheidsproblemen toen werd besloten om chemiebedrijf DuPont bij Dordrecht miljoenensubsidies te verlenen voor een uitbreiding van de fabrieken. Dat valt op te maken uit archiefstukken die vandaag op de jaarlijkse Openbaarheidsdag zijn vrijgegeven bij het Nationaal Archief.
· Als de archieven opengaan, blijkt hoe Nederland de poort wagenwijd openzette voor Chemours | Dordrecht | pzc.nl
Het chemische bedrijf DuPont de Nemours voorzag in 1976 al problemen met milieuvergunningen als ze zijn fabriek aan de Baanhoekweg in Dordrecht uit zou breiden. Het ministerie van Economische Zaken had daarentegen nauwelijks oog voor milieuproblemen en verleende gretig tientallen miljoenen investeringssubsidie aan het bedrijf waaruit later Chemours is ontstaan.
· Milieu geen beletsel voor subsidies DuPont (binnenlandsbestuur.nl)
Het ministerie van Economische Zaken stond begin jaren 80 vrijwel niet stil bij potentiële milieu- en gezondheidsproblemen toen werd besloten om chemiebedrijf DuPont bij Dordrecht miljoenensubsidies te verlenen voor een uitbreiding van de fabrieken. Dat valt op te maken uit archiefstukken die op de jaarlijkse Openbaarheidsdag zijn vrijgegeven bij het Nationaal Archief, meldt de NOS.
Provincie Zeeland
· Drijvende kraan haalt zevenduizend stokoude heipalen uit Terneuzens sluizencomplex | Nieuwe sluis Terneuzen | pzc.nl
Op het eerste gezicht lijkt er niets meer over van de oude Middensluis op het Terneuzense sluizencomplex. Maar schijn bedriegt. Onder water steken nog meer dan zevenduizend heipalen in de bodem. Maar daar gaat Peter the Great wat aan doen.
Provincie Noord-Brabant
· Dassenburcht met spoed weggehaald om dijkdoorbraak te voorkomen – Omroep Brabant
Het waterschap Aa en Maas heeft donderdag met spoed een dassenburcht verwijderd uit de dijk langs de Maas bij Sint Agatha, in de gemeente Land van Cuijk. Die burcht zou al op een natuurvriendelijke manier worden weggehaald, maar daar is nu extra haast achter gezet door de verwachte hoogwatergolf van komende zaterdag. De burcht zou dan het risico op een dijkdoorbraak vergroten.
· Sluizen hoeven niet meer dicht te blijven, schepen kunnen weer verder varen – Omroep Brabant
De sluizen in de Zuid-Willemsvaart die donderdag werden gesloten vanwege de hoge waterstand in de Maas, zijn donderdagnacht om een uur ’s nachts weer geopend. Onder meer in Den Bosch, Veghel en Schijndel lagen acht schepen te wachten voor de sluizen.
· Kapotte stuw in Lith zorgt ervoor dat Maaswater minder snel weg kan stromen – Omroep Brabant
Door een kapot onderdeel van de stuw in Lith stroomt het water van de Maas minder snel weg naar de zee. Daardoor is de toch al hoge waterstand hoger dan anders het geval zou zijn.
· Sluizen in Zuid-Willemsvaart gestremd door hoogwater Maas | Den Bosch | bd.nl
Een aantal sluizen in de Zuid-Willemsvaart is sinds donderdagmiddag gestremd door de hoge waterstand in de Maas. Voor de sluizen liggen schepen te wachten. Rijkswaterstaat probeert water weg te laten lopen in wateropvanggebieden van de omliggende waterschappen.
Provincie Limburg
· Waterschap Limburg schaalt crisisstaf op naar fase 2 – Waterschap Limburg
Het Waterschap Limburg heeft de crisisstaf hoogwater opgeschaald naar coördinatiefase 2. Dat is gebeurd met het oog op de langdurige natte periode waarin Limburg zit, de neerslag die vanaf medio volgende week wordt voorspeld en de waterstand van de Maas. Die waterafvoer van de Maas gaat volgens de laatste berekeningen naar 1700 tot 1800 kubieke meter per seconde bij Maastricht. Daarnaast gaat er de komende dagen volgens de huidige inzichten rond de 50 millimeter regen vallen.
· Deel van dijkje in Maastricht weggespoeld, zeker 30 woonboten ontruimd (nos.nl)
Een deel van een dijkje aan de Stuwweg in Maastricht is weggespoeld. Dat meldt Rijkswaterstaat. Het water van het afvoerkanaal stroomt daardoor de Maas in. Er is geen gevaar voor de omgeving.