Week-nieuwsbrief Bodem+ (31 2023)

RIVM maakt risicotoolbox voor beoordeling lokale kwaliteit grondwater

Het RIVM heeft de Risicotoolbox Grondwater ontwikkeld. Met deze risicotoolbox weet de lokale overheid snel of een specifieke toepassing van grondwater veilig is. En kunnen ze maatregelen nemen als dat nodig is. De risicotoolbox brengt namelijk de mogelijke risico’s van schadelijke chemische stoffen in grondwater in beeld. Het gaat om risico’s voor de gezondheid van mensen, voor micro-organismen in het grondwater, voor de drinkwaterwinning in Nederland en voor het oppervlaktewater. Het is voor het eerst dat deze brede beoordeling voor grondwater mogelijk is. De Risicotoolbox Grondwater is bedoeld als beslissingsondersteunend model voor gebruik onder de Omgevingwet. Lees verder op de website van het RIVM. Het instrument is in beta-versie online beschikbaar. Lees ook het achtergrondrapport op de website van het RIVM. Zie verder ook: RIVM komt met toolbox voor risico’s grondwater (h2owaternetwerk.nl)

Gemeenten: water en bodem sturend voelt erg top-down

Gemeenten merken dat het kabinetsprincipe ‘water en bodem sturend’ erg als van boven opgelegd wordt ervaren. ‘De samenleving’ zou de water- en bodemhuishouding nog nauwelijks als probleem ervaren. Dat kwam naar voren in de commissievergadering Ruimte, Wonen en Mobiliteit van de VNG. De Nederlandse gemeenten onderschrijven het belang van water- en bodem centraal stellen bij ingrepen in de fysieke leefomgeving, maar worstelen met praktische vraagstukken. Lees verder op de website Omgevingsweb.

De ruimtelijke inrichting van Nederland: van data naar actie

Geodata maakt de fysieke leefomgeving inzichtelijk, zodat je bijvoorbeeld kunt bepalen waar in de stad je de meeste zonne-energie kunt opwekken, wat een goede locatie is voor een nieuwe woonwijk en wat de impact zal zijn van infrastructurele projecten op de omgeving, het milieu en omwonenden. Duidelijkheid over de bodem, de waterkwaliteit en de luchtkwaliteit. Informatie over wat er in de grond ligt – kabels, buizen – en wat er op de oppervlakte staat – wegen, woningen, bomen, windmolens. En gegevens over het eigenaarschap. Door al deze data samen te brengen in een toegankelijke ‘bibliotheek’, de data te analyseren en de informatie te visualiseren, kan Nederland effectief inspelen op de grote transities en opgaven. Denk aan de energietransitie, landbouwtransitie en klimaatadaptatie. Lees verder op de website zichtopnl.nl.

Consultatie wijziging BRL SIKB 2000 en AS SIKB 2000

Het CCvD Bodembeheer en AC Bodembeheer zijn voornemens een wijziging door te voeren in BRL SIKB 2000 en SIKB 2000. De wijziging betreft het voorkomen van mogelijke afgifte van PFAS aan grond(water)monsters door het monstermeningsmateriaal. Met een dergelijke afgifte ontstaat de kans op foutieve analyse-uitslagen, die kunnen doorwerken in de keten van bodem en grond. Door hier in het monsternemingsproces rekening mee te houden, kan dit voorkomen worden. De wijzigingen in de protocollen maken dit duidelijk. Reageren kan tot en met 31 augustus. Lees verder op de website van SIKB.

Storing met meldpunt bodemkwaliteit, maar meldingen komen wel aan

Sinds 22 juli is sprake van een storing met het meldpunt bodemkwaliteit. Door de storing blijft de status van een melding hangen op ‘ingediend’ en is daardoor niet zichtbaar in het meldpunt. Ook ontvangt het bevoegd gezag gaan mail. Via een tijdelijke oplossing worden de meldingen wel zichtbaar gemaakt, zodat het mogelijk is deze in behandeling te nemen. Het is niet bekend wanneer er een definitieve oplossing voor het probleem is. Lees verder op de website van Bodem+.

Diverse nieuwsbrieven en bijeenkomsten

·         Zomernieuwsbrief Basisregistratie Ondergrond (BRO)
De zomernieuwsbrief over de Basisregistratie Ondergrond is verschenen met daarin onder andere:

o    Prioriteiten derde kwartaal: De teams van de BRO-keten hebben hun werk voor het derde kwartaal van 2023 gepland.

o    Kans Milieukwaliteit: aansluiten bij inwerkingtreding Omgevingswet: We pakken de standaardisatie en bouw van nieuwe én bestaande gegevens van het registratieobject Overheidsbesluit Bodemverontreiniging (SLD) tegelijkertijd en in samenhang op. Dit biedt ons de kans om een aantal ontwikkelingen die voortkomen uit onder andere de inwerkingtreding van de Omgevingswet, op een goede manier mee te nemen.

o    Eropuit: Even lekker helemaal weg in eigen land en toch de BRO meenemen? Ga dan – met of zonder kinderen – op excursie onder de grond of bezoek een geologische bezienswaardigheid.

·         BRO’tje 14 september – Nieuwe werkelijkheid: De Digitale Stad (Basisregistratieondergrond)
Ben je klaar voor een nieuwe werkelijkheid? Dan laten we je in ons BRO’tje van 14 september graag kennis maken met ‘De Digitale Stad’ van de gemeente Rotterdam.

·         Bijeenkomst ‘Bagger als grondstof voor Bouw’ (25 september)
Zoals we weten bevat baggerspecie vaak waardevolle grondstoffen zoals zand, klei en organisch materiaal. Door baggerspecie als (gebiedseigen) materiaal te benutten vermindert de behoefte aan het winnen van nieuwe grondstoffen. De laatste jaren is er veel aandacht voor waardevol hergebruik van baggerspecie, ook in de bouw. De gewonnen baggerspecie wordt steeds meer gezien als grondstof die nuttig gebruikt kan worden als hoogwaardig bouwmateriaal voor bestrating, oeverblokken en als bodemverbeteraar.

·         Jaarcongres SIKB: Ondersteboven (3 oktober, Den Bosch)
Het Jaarcongres 2023 zet de bodem op zijn kop: het presenteert de skyline van de benedenwereld. Wie werkt in de bodem, met het water of een nieuwe archeologische archieflade opentrekt is gediend met de beelden en de verhalen daarover. Net als de opdrachtgevers, de bestuurders en de politieke vertegenwoordigers. Die beelden en verhalen kunnen de ondergrondse- en bovengrondse inrichting van Nederland onderbouwen. Bij het SIKB Jaarcongres 2023 op 3 oktober komt de bodem boven. Het volledige programma van het Jaarcongres staat vast, download hier het programmaboekje.

·         Over EnvironChemTox symposium: ‘Environmental occurrence, hazard and risk of PFAS’ – MilieuChemTox (6 oktober, Amsterdam)
Following the successful edition in September 2022, the NWO/TTW project ‘Exposure, hazard and risk of PFAS in aquatic and terrestrial ecosystems’ in collaboration with MilieuChemTox section of the KNCV, will organize a second PFAS symposium in 2023. We therefore would like to invite all colleagues interested in presenting their work on the environmental occurrence, fate and exposure, ecotoxicity and bioaccumulation, and the possible eco(toxico)logical risks of PFAS to submit an abstract for this symposium.

·         NSTT No-Dig Event (11 en 12 oktober, Nijkerk)
Ontdek de toekomst van ondergrondse infrastructuur op het NSTT No-Dig Event 2023! Hét Event dat u niet mag missen als u geïnteresseerd bent in ondergrondse infrastructuur. Met een netwerk van ongeveer 2000 vakgenoten, meer dan 100 exposanten, boeiende demonstraties en een uitgebreid lezingenprogramma belooft dit event dé plek te zijn waar professionals samenkomen om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van water, gas, elektriciteit en riool met elkaar te delen.

·         Vooraankondiging: Schakeldag 2023 is op 30 oktober
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) organiseert de Schakeldag 2023 op maandag 30 oktober in ‘s-Hertogenbosch. Dit kennisevenement staat in het teken van de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt. Reserveer 30 oktober daarom vast in uw agenda.

·         Noord-Nederlandse Bodemdag (9 november, Assen, zie bijlage)
Donderdag 9 november vindt de Noord-Nederlands Bodemdag plaats in het Provinciehuis van Drenthe in Assen. Centraal thema van deze dag is ‘Verandering’. Veranderingen en aanpassingen die nodig zijn om de uitdagingen die voor ons liggen het hoofd te kunnen bieden en toekomstbestendige oplossingen te creëren voor het domein wat ons allemaal verbindt: onze rijke en waardevolle bodem en ondergrond

Divers nieuws over de Omgevingswet

·         De IPLO-helpdesk: doe er je voordeel mee bij de transitie naar de Omgevingswet (VNG)
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is hét centrale punt voor informatie over de leefomgeving, de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Stijn te Wierik, Beleidsadviseur Ruimte, geeft een inkijkje in de dagelijkse praktijk van de IPLO-helpdesk. “Je kunt van ons altijd een gedegen antwoord verwachten.”

·         Het Informatiepunt Leefomgeving: voor experts, door experts (VNG)
Moesten overheden voorheen hun toevlucht zoeken tot meerdere helpdesks; tegenwoordig tik je iplo.nl in je browser, et voilà. Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is hét centrale punt voor informatie over de leefomgeving, de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Maar voor wie is deze info nu precies bedoeld? Wat kun je ermee? Met wat voor vragen kun je bij IPLO wel – en niet – terecht? En hoe helpt IPLO bij alle wet- en stelselwijzigingen die op stapel staan? Een gesprek met liaison Eric Nelisse: “IPLO biedt naast basiskennis ook veel diepgaande informatie, modellen en tools.”

·         Nu beschikbaar: checklist voor de bruidsschat (VNG)
De VNG heeft een checklist gepubliceerd met 13 acties met betrekking tot de bruidsschat. Gemeenten kunnen deze acties uitvoeren ter voorbereiding op de inwerkingtreding van de Omgevingswet. 

·         Gemeenten krijgen extra geld voor Omgevingswet (binnenlandsbestuur.nl)
Gemeenten krijgen dit jaar eenmalig 8 miljoen euro extra om de transitiekosten van de Omgevingswet te dekken. Voor provincies en waterschappen is 4 miljoen beschikbaar.  Daarnaast ontvangen de drie koepels samen een extra bijdrage van 4,5 miljoen ‘om hun leden te ondersteunen bij de implementatie van de Omgevingswet’.

·         Overgangstermijnen omgevingsplan en -visie bekend (Aan de slag met de Omgevingswet)
Nadat in maart van dit jaar de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet is vastgesteld, zijn nu in overleg met het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Unie voor Waterschappen de overgangstermijnen bepaald.

·         Thematisch wijzigen van het omgevingsplan, pilot bodemaspecten (Omgevingsweb)
Na 30 jaar in overheidsdienst te hebben gewerkt, besloot ik eind vorig jaar de knoop door te hakken en een nieuwe weg in te slaan. Sinds 1 januari ben ik met veel plezier en enthousiasme als adviseur Omgevingswet bij Ruimtemeesters werkzaam. Mijn eerste opdracht als adviseur Omgevingswet zit erop. De afgelopen maanden was ik bij de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) aan de slag.

·         Netwerk Omgevingsplan (VNG)
Veel gemeenten werken aan dezelfde vraagstukken rond het omgevingsplan. De VNG organiseert het Netwerk omgevingsplan waar u kennis op kunt doen, ervaringen kunt delen en vragen kunt stellen. Tijdens de online bijeenkomsten komen verschillende onderwerpen aan bod, toegelicht door VNG experts en professionals uit de praktijk. Zo helpen we elkaar verder. Sluit u zich ook aan?

·         Nieuwe notitie: bevoegdheden BOPA en participatie (VNG)

·         Verklaring van geen bedenkingen wordt adviesrecht voor de gemeenteraad (Omgevingsweb)

·         Bodembescherming in de Omgevingswet (Omgevingsweb)

·         Het vergunningsproces onder de Omgevingswet: je leert door te doen (Omgevingsweb)

·         Vanaf 21 augustus 2023 nieuwe versies STTR 1.5 en 2.0 (Aan de slag met de Omgevingswet)

·         Aanpassen hemelwaterverordening vóór start Omgevingswet (VNG)

·         Invoeringsdatum Wkb en Omgevingswet blijven gelijk (VNG)

·         Dag van de Omgevingswet 2023: 5 oktober 2023 (iplo.nl)

·         Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet 27 juli 2023 (Aan de slag met de Omgevingswet

·         Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet 17 juli 2023 (Aan de slag met de Omgevingswet)

Divers nieuws over Natuurlijk Kapitaal en duurzaam bodemgebruik

·         Beleidsintegratie in de praktijk niet altijd efficiënt (Omgevingsweb)
In het leefomgevingsbeleid wordt steeds meer gestreefd naar beleidsintegratie: een integrale benadering waarin maatschappelijke vraagstukken in samenhang worden opgepakt. Een voorbeeld hiervan is het Nationaal Programma Landelijk Gebied, waarin op gebiedsniveau wordt gewerkt aan natuur-, stikstof-, water- en klimaatdoelen. Maar is beleidsintegratie wel altijd mogelijk en wenselijk? Onderzoekers van Wageningen Environmental Research en Wageningen Economic Research hebben dit op verzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onderzocht aan de hand het gebiedsproces Aldeboarn-De Deelen. Hieruit blijkt dat beleidsintegratie niet altijd voordelen biedt.

·         Regionale verschillen landbouw inzetten voor verbinden landbouw en natuur (Omgevingsweb)

Divers nieuws over Circulaire economie

·         Kamerbrief over diverse onderwerpen ten aanzien van verbranden en storten (Rijksoverheid)
Staatssecretaris Heijnen (IenW) informeert de Tweede Kamer over diverse onderwerpen die betrekking hebben op het verbranden en storten van afvalstoffen en hun plaats in de circulaire economie.

Divers nieuws over de energietransitie en klimaatverandering

·         Geothermie: Kassen verwarmen middels natuurlijke warmte (Groninger Krant)
In de steeds groener wordende wereld van vandaag worden tuinbouwbedrijven geconfronteerd met de uitdaging om duurzame en milieuvriendelijke energiebronnen te vinden om hun kassen te verwarmen. Geothermie biedt een veelbelovende oplossing als een hernieuwbare en efficiënte warmtebron. Hoe kan deze duurzame technologie de bedrijfsvoering van tuinbouwbedrijven transformeren?

·         ’Klimaatbeleid nu nodig’ (Telegraaf.nl)

·         Warme Golfstroom, van grote invloed op ons klimaat, komt mogelijk nog eerder tot stilstand: ‘Heel zorgwekkend’ (parool.nl)

·         Vanaf 2024 volgen studenten aan deze hogeschool lessen klimaatverandering (Omroep Brabant)

Divers nieuws over klimaatadaptatie en Bodemdaling

·         ‘Wijken in Nederland nog altijd onvoldoende voorbereid op extreem weer’ (nos.nl)
Nederlandse woonwijken zijn onvoldoende voorbereid op extreme hitte, droogte of juist grote hoeveelheden regen, zoals begin deze maand bij Storm Poly. Dat stellen experts en verschillende organisaties.

·         Standaardaanpak biedt inzicht in klimaatrisico’s van gebouwen (Kennisportaal Klimaatadaptatie)
Nederlandse woonwijken zijn onvoldoende voorbereid op extreme hitte, droogte of juist grote hoeveelheden regen, zoals begin deze maand bij Storm Poly. Dat stellen experts en verschillende organisaties.

·         Grondwaterdroogte dreigt weer toe te slaan (h2owaternetwerk.nl)

·         Nederlandse dijken staan onder druk door droogte (Waterforum)

·         Droogte update (Unie van Waterschappen)

·         Waterschappen zoeken invloed op verkiezingsprogramma’s (binnenlandsbestuur.nl)

·         De IJssel ligt steeds vaker droog: dit betekent dat voor de containerscheepvaart (EenVandaag)

·         Online Waterberichtgeving: de droogtemonitor (Rijkswaterstaat)

Divers nieuws ontplofbare oorlogsresten

·         Notitie ontplofbare oorlogsresten en archeologie (Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten)
Regelmatig worden er vragen gesteld over ontplofbare oorlogsresten en archeologie, of wordt gevraagd wie nu eigenaar is van hetgeen wordt gevonden. Op basis van een concrete vraag over een situatie binnen een gemeente schreef het kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten, in samenwerking met de deskundigen van de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer, een notitie over de samenhang van ontplofbare oorlogsresten met archeologie en eigendom van vondsten.

·         VEO-congres over proportionaliteit en Ontplofbare oorlogsresten (Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten)
Op 14 juni 2023 organiseerde de Vereniging voor Explosieven Opsporing (VEO) een netwerkdag die in de teken stond van ‘De gevolgen van ontplofbare oorlogsresten in de bodem voor de woningbouwopgave en de energietransitie’. Jan Hendrik Dronkers, de secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, verzorgde de openingsspeech. Lees verder op de website van het Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten.

·         Handboringen in OO verdacht gebied (Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten)
In opdracht van SIVOON stelde Expload een Veldwerkinstructie bodemonderzoeken binnen verdacht gebied ontplofbare oorlogsresten op. Het doel van de veldwerkinstructie is om eenvoudig te beoordelen of en hoe bodemonderzoeken zonder risico’s kunnen plaatsvinden binnen als OO-verdacht aangemerkte gebieden.

·         Publicatie wijzigingsversie CS-VROO (Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten)
De wijzigingsversie van het CS-VROO bevat de aanpassingen op het onderdeel Vooronderzoek van het CS-VROO-01 en CS-VROO-02. De eisen in CS-VROO voor de risicoanalyse en de deskundigheidseisen wijzigen naar verwachting later dit jaar. Er zal dan een versie 2023-02 van CS-VROO worden gepubliceerd.

Vacature voorzitter Platform Baggernet

Platform Baggernet zoekt een nieuwe voorzitter: Iemand met affiniteit met baggeren en het waterbodembeheer en ruime ervaring heeft met het leiden van bijeenkomsten. Een sociaal en tactisch persoon die gevoel heeft voor bestuurlijke verhoudingen, open staat voor suggesties, maar er niet voor terugdeinst om beslissingen te nemen. Lees verder op de website van Platform Baggernet.

Rechtszaken leefomgeving kansrijker door verandering internationaal recht

Een schone leefomgeving of het terugdringen van klimaatvervuiling afdwingen bij de rechter? Dat is een stuk kansrijker geworden na recente aanpassingen in het internationaal recht, zegt advocaat en strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops. Hij wijst op een resolutie die een jaar geleden in de Verenigde Naties werd aangenomen, waarin het recht op een schoon, gezond en duurzaam milieu wordt erkend als een mensenrecht. In maart van dit jaar werd dit gevolgd door een resolutie in de VN, waarin aan het Internationaal Hof in Den Haag wordt gevraagd om advies over de vraag of het als een wettelijke plicht kan worden vastgelegd om de klimaatcrisis aan te pakken. Deze ontwikkelingen maken de tijd rijp voor een massaclaim tegen partijen die verantwoordelijk zijn voor de PFAS-vervuiling in Nederland, vindt de advocaat. Lees verder op de website van EenVandaag.

Nieuwe werkversies Activiteitenbesluit en -regeling

Op de InfoMil-website zijn nieuwe werkversies beschikbaar van het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling ineen. En van Activiteitenbesluit en -regeling met geïntegreerde toelichtingen. In de werkversies zijn alle wijzigingen tot en met 1 juli 2023 verwerkt. Dit zijn de laatste wijzigingen van het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling, die per 1-1-2024 worden ingetrokken. Lees verder op de website van het IPLO.

SIKB0101 (inclusief Metingen) versie 14.8 gepubliceerd

Op 23 juni jl. heeft het CCvD Datastandaarden SIKB0101 (inclusief Metingen) versie 14.8 vastgesteld. Alle wijzigingen zijn inmiddels verwerkt en gepubliceerd op de website van SIKB. Binnen versie 14.8 zijn enkele aanpassingen doorgevoerd ten behoeve van de uitwisseling met de drinkwaterlaboratoria en fase 2 van de BRO (Milieukwaliteit). Voor de nieuwe versie geldt een overgangstermijn tot 1 oktober 2023. Lees verder op de website van SIKB.

Kamerbrief: Geo-datafundament onderdeel van agenda ‘Coalities voor de digitale samenleving’

Staatssecretaris van Huffelen laat weten dat zij vanuit haar verantwoordelijkheid bijdraagt aan de realisatie van een geo-datafundament voor de maatschappelijke opgaven in het fysieke domein. Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer, waarin de agenda ‘Coalities voor de digitale samenleving’ is opgenomen. Lees verder op zichtopnl.nl.

Onderzoek naar PFAS in zeeschuim langs Nederlandse kust

PFAS komen via uitstoot van fabrieken en lozingen in rivieren terecht in zeewater. Op zee concentreren PFAS zich in het schuim dat vervolgens op het land wordt geblazen. Deze minuscule druppeltjes (seaspray genoemd) blijken een PFAS-concentratie te hebben die honderden tot duizenden keren hoger is dan in het zeewater. Nederland is dit jaar gestart met een onderzoek naar PFAS in zeeschuim langs de kust. Lees verder op de website van Zembla.

Wat is de staat van het Rijnwater?

Rivieren: ze hebben Nederland gevormd. Dat deden ze eeuw na eeuw, totdat wij onze rivieren gingen vormen. We hebben de rivieren in ons land bevaren, bevist en vervuild, net zo lang tot bijvoorbeeld de Rijn vooral een vieze rivier werd met weinig leven om of in het water. Hoe brengen we onze rivieren weer tot leven? En wat moeten we doen om de natuur rondom het water te behouden? Lees verder op de website onswater.nl.

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Gelderland

·         Regio Arnhem ontmoet Regio en Rijk (Aan de slag met de Omgevingswet)
De samenwerking tussen de regio Arnhem en rijkspartijen versterken. Dat was het doel van de bijeenkomst ‘Regio ontmoet Regio en Rijk’ die plaats vond op donderdag 22 juni 2023 in Arnhem. Ongeveer 50 vergunningverleners en toezichthouders van gemeenten, omgevingsdiensten, waterschappen, provincie en rijksoverheid namen deel aan het evenement, dat ook tot doel had elkaar beter te leren kennen. De organisatie was in handen van de provincie Gelderland, de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) en het Veranderteam Omgevingswet Rijk.

·         Komende jaren wordt 1.500 kilometer aan dijken versterkt en dat heeft grote gevolgen voor omwonenden, zien ze langs de Waal (EenVandaag)
De dijken langs de Waal worden de komende jaren over honderden kilometers nog breder en hoger. Dat is om ons te beschermen tegen extreem weer, maar dat zorgt ook voor pijnlijke ingrepen in het landschap voor omwonenden. Zoals in Varik en Heesselt.

·         Werk aan Noordelijke Randmeerdijk is klaar (vallei-veluwe.nl)
De werkzaamheden aan de Noordelijke Randmeerdijk zijn in juni afgerond. De is weer veilig voor de toekomst en beschermt het achterliggende gebied tussen Doornspijk en Noordeinde tegen hoog water op de Randmeren.

·         Rivierenland vervangt drijvend gemaal bij de Linge in Gelderland (Nederlands Dagblad)

Provincie Overijssel

·         Stenen er uit, groen er in; maar kan dat ook bij een parkeerplaats?: ‘AquaParker is duurzaam alternatief’ (tubantia.nl)
Hittestress en wateroverlast; in Oldenzaal zijn ze al volop bezig met maatregelen tegen klimaatverandering. Maar het kan nog beter door de stenen parkeerplaatsen te vervangen door groene (waterdoorlatende) parkeerplekken, meent Patrick Loohuis van D&B Betonproductie. Oldenzaal is voornemens er tien te laten aanleggen.

·         IJssel bij Kampen baggeren voor waterveiligheid (Rijkswaterstaat)
Tot eind 2023 voert aannemerscombinatie Strukton-Van den Herik namens Rijkswaterstaat baggerwerkzaamheden uit op de IJssel, tussen de Stadsbrug en de Molenbrug van Kampen. Zo houden we de rivierbodem stabiel en beschermen we het achterland tegen overstroming door hoogwater.

Provincie Groningen

·         Hoe het herstel van de rivier de Hunze helpt de stad Groningen leefbaar te houden (EenVandaag)
Ooit zorgde de rivier de Hunze voor welvaart in Groningen. Nu moet die ervoor zorgen dat de stad leefbaar blijft. Maar daar is nog wel wat herstel voor nodig.

·         Regio ziet veel onduidelijkheden in ontwerp gasbesluit 2023/2024 (Provincie Groningen)

Provincie Fryslan

·         ‘De bodem bereikt’: “Maak landbouw voor 50 procent natuurinclusief” – Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
De landbouw in Noord-Nederland moet in 2030 minstens voor de helft natuurinclusief zijn. Met die ambitie gaat hoogleraar Gjalt de Jong de boer op. Het noorden zou volgens hem voorloper moeten zijn in de natuurinclusieve manier van werken. Deel 3 van de FryslânDOK ‘De bodem bereikt’ is dit weekend te zien bij NPO2 en Omrop Fryslân.

·         Geen extra maatregels tegen droogte meer nodig, al staat het grondwater laag (omropfryslan.nl)

Provincie Drenthe

·         Graven, spitten en uitpluizen: onderzoek naar bodemkwaliteit in Drenthe (RTV Drenthe)
Hoe gezond is de grond van boeren in Drenthe? Om daar achter te komen doet het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) op verschillende plekken in Nederland onderzoek naar akker- en graslanden. Inmiddels is de laatste plek in Drenthe aan de beurt: het land van boer Gerlof Pronk in Echten.

·         Emmen komt gedupeerden bodemdaling tegemoet. Subsidie voor doen van ‘eigen’ onderzoek (dvhn.nl)

Provincie Flevoland

·         Geen nieuws

Provincie Utrecht

·         Geen nieuws

Provincie Noord-Holland

·         Alkmaars College maakt zich weinig zorgen om gaswinning: “Aardgas is nog altijd nodig” (alkmaarcentraal.nl)
Net als in Groningen zit er in Noord-Holland aardgas in de bodem: gasveld Middelie. Maar waar in Groningen verder boren naar aardgas inmiddels taboe is, daar wordt in gasveld Middelie nog tot zeker 2029 aardgas gewonnen, waarschijnlijk ook nog daarna. Reden voor de Partij voor de Dieren om hier raadsvragen over te stellen. Het College blijkt geen tegenstander van gaswinning: “De gevolgen zijn voor Alkmaar beperkt.”

·         Strategisch adviseur Anneke de Groot (PWN) ‘Dringend nieuwe bronnen nodig door groeiende vraag naar water.’ (Vewin)
Uit onderzoek blijkt dat alle drinkwaterbedrijven de komende jaren meer productiecapaciteit nodig hebben. Bij Waterbedrijf Groningen, Dunea en Vitens is dit zelfs per direct het geval. Maar ook bij de andere bedrijven zijn er knelpunten, zoals bij WML in Limburg en PWN in Noord-Holland. Als er nu geen maatregelen worden genomen, krijgen op termijn alle drinkwaterbedrijven te maken met problemen bij het nakomen van de leveringsplicht.

·         3 ondernemers aan de slag met agroforestry-project in de Haarlemmermeer (Provincie Noord-Holland)

Provincie Zuid-Holland

·         Opnieuw watertekort in regio Rijnland: zoet water via omweg (nos.nl)
Sinds medio juli krijgt de Zuid-Hollandse regio Rijnland weer zoet water uit het Amsterdam-Rijnkanaal, in plaats van uit de Hollandse IJssel. Het is al de vijfde keer in zes jaar tijd dat het water in dit waterschap door droogte via een omweg moet binnenkomen.

·         Zoet Lekwater moet verzilting Hollandsche IJssel voorkomen (AD)

·         Partijen Zuid-Holland willen duidelijkheid over PFAS-vervuiling (Zembla)
Een aantal politieke partijen in Zuid-Holland heeft de provincie vragen gesteld over de vervuiling van bodem en water met PFAS en andere chemische stoffen die amper afbreekbaar zijn. Directe aanleiding voor de vragen is een publicatie eind vorige week van Pointer. Dit onderzoeksprogramma meldde dat in 2021 bij een meting in een sloot in de wijk Leidschenveen in Den Haag een gehalte van 180 nanogram PFOS per liter was geconstateerd. Dat is ruim 25.000 keer de grenswaarde die het RIVM veilig acht voor het oppervlaktewater.

·         Bewoners willen duidelijkheid over ernstig vervuilde sloot in hun buurt (Omroep West)

·         Onrust bij Provinciale Staten door PFAS-sloot in Den Haag (binnenlandsbestuur.nl)

·         Hoogheemraadschap sluit sloot Den Haag af vanwege te hoge pfas-waarden (nos.nl)

·         Hoeveelheid PFAS in de Hoeksche Waard volgens RIVM onschadelijk voor zwemmers, maar er zijn nog vragen (AD)

·         Oasen haalt met gloednieuwe installatie alle kankerverwekkende PFAS – en meer – uit het drinkwater (RTV Rijnmond)

·         Drinkwaterzuivering met membranen verwijdert zelfs PFAS (De Ingenieur)

·         ‘Bij de Gnephoek is de woonpet van De Jonge dominant, niet die van ruimtelijke ordening’ (Omgevingsweb)

·         Samen peil beheren werkt op grote schaal in polder Lange Weide (Nieuwe Oogst)

Provincie Zeeland

·         Unesco inspecteurs bekijken of Schelde Delta voldoet aan eisen van een Global Geopark (Pretwerk)
Twee evaluatoren van het Unesco Global Geoparks Network brachten de afgelopen vijf dagen een intensief bezoek aan de regio Schelde Delta. Zij onderzochten of dit gebied landschappelijk (geologie, landschap, natuur, cultuurhistorie) en organisatorisch (partnernetwerk, gezamenlijk verhaal, gezamenlijke ambities) voldoen aan de hoge Unesco eisen om het keurmerk ‘Unesco Global Geopark’ te mogen gebruiken.

·         Nergens in Nederland is het zo droog als in Zeeland (Omroep Zeeland)

Provincie Noord-Brabant

·         Aankonding:Brabantse ketendag Omgevingswet (24 oktober)
Om alvast in je agenda te zetten: 24 oktober gaan we de Brabantse ketendag houden. We zijn te gast bij de provincie Noord-Brabant, in het provinciehuis. Op 24 oktober gaan we met alle partners uit Brabant aan de slag met de keten. Dat doen we plenair en dat doen we ook in groepen. Voor het werken in de groepen ontwikkelen we een casus. Als je daarin wilt meedenken, dan kan dat. Meld je daarvoor aan bij lex.stax@vng.nl. Het gaat dan over plan, over VTH, over dienstverlening en uiteraard de DSO-aspecten.

·         Bochtige Beken moeten Brabant redden (binnenlandsbestuur.nl)
Het landschap moet als een spons gaan werken: water opnemen tijdens overvloedige regen en water afgeven tijdens droogte. Daaraan werken het waterschap Brabantse Delta en provincies Noord-Brabant en Antwerpen sinds kort gezamenlijk in een ‘grensoverschrijdende gebiedscoalitie’. Op naar Bochtige Beken

·         Vlak bij de plek waar alle PFAS-ellende in Helmond begon, wordt weer licht vervuild grondwater geloosd (BD)
Het is drinkbaar, maar toch zitten er chemische stoffen in het water dat momenteel wordt geloosd bij Guardian aan de Grasbeemd in Helmond. Saillant: het bedrijf ligt nog geen 100 meter van Custom Powders, bron van de PFAS-vervuiling in de stad.

·         UNESCO onderzoekt of Schelde Delta gebied voldoet (Provincie Noord-Brabant)
Eind vorig jaar diende het grensoverschrijdende Geopark Schelde Delta officieel haar kandidatuur in bij UNESCO om erkend te worden als UNESCO Global Geopark. Drie Vlaamse provincies (Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen), twee Nederlandse provincies (Zeeland en Noord-Brabant) én meer dan 130 partners zetten hier gezamenlijk hun schouders onder. Onlangs bezocht het UNESCO Global Geoparks Network het gebied om te onderzoeken of het voldoet aan de hoge UNESCO-eisen.

·         Brabant gaat door met versneld bouwen (binnenlandsbestuur.nl)

·         Project Leegveld in de Deurnsche Peel afgerond (Provincie Noord-Brabant)

Provincie Limburg

·         Limburgse gemeente Beekdaelen past waarschuwing grondwatergebruik aan (h2owaternetwerk.nl)
De Limburgse gemeente Beekdaelen heeft de waarschuwing om in de hele gemeente geen grondwater te gebruiken, aangepast. De waarschuwing geldt alleen nog voor het gebied langs het buurtschap Heringsbosch en de Neutrale Strasse. In het nieuw begrensde gebied blijft het advies om vooralsnog geen water uit waterputten te gebruiken voor het sproeien van gewassen en tuinen. Het water is mogelijk vervuild met PFAS.

·         Wat als het water maar blijft komen? (ARK Rewilding Nederland)
Zuid-Limburg is een bijzonder stukje Nederland. Op de steile hellingen die de streek geliefd maken bij bewoners en miljoenen recreanten, daar waar landbouw lastiger is, overleven planten en diersoorten die nauwelijks nog ergens anders voorkomen: hazelmuizen maken hun nest in bosranden met veel (braam)struiken, eenbes bloeit in het voorjaar in vochtige hellingbossen op de lösshellingen. Heel wat minder lieflijk zijn deze steile hellingen en de smalle dalen als het lang en hard regent.

·         Minder watertekort door aanpassing waterkrachtcentrale Nederweert (weertdegekste.nl)

·         Liters kanker­verwekkende stoffen laat Claessen Tank­cleaning zo de Maas in stromen (NRC)