Week-nieuwsbrief Bodem+ (3 2024)

Inwerkingtreding Omgevingswet: veranderingen voor bodem

Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Ook een deel van de bodemregelgeving valt onder de Omgevingswet. Op de website van het Informatiepunt Leefomgeving is de regelgeving uitgelegd, ook die over de bodem. In dit bericht zijn enkele belangrijke veranderingen voor de bodemsector op een rij gezet.

Lees hier verder: Inwerkingtreding Omgevingswet: veranderingen voor bodem | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).

Brief Eerste Kamer over bestuurlijke afspraken bodem en ondergrond

Op 24 november 2022 zijn bestuurlijke afspraken gemaakt over Bodem en ondergrond tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Interprovinciaal overleg (IPO), de vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) en de Unie van Waterschappen (UvW) voor de periode van 2023 tot en met 2030.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat stuurde op 9 januari een brief aan de Eerste Kamer gezonden over de voortgang van de bestuurlijke afspraken bodem en ondergrond.

Lees hier verder: Brief Eerste Kamer over bestuurlijke afspraken bodem en ondergrond | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl).

Ontwerp Nationaal Programma Landelijk Gebied nieuwe stap naar duurzame toekomst landelijk gebied

De ministeries van LNV, BZK en IenW hebben samen het Ontwerp Nationaal Programma Landelijk Gebied (Ontwerp-NPLG) uitgebracht. Dit ontwerp beschrijft de aanpak en uitgangspunten om te komen tot een duurzaam landelijk gebied in de toekomst. In zo’n gebied is de waterkwaliteit goed en kunnen planten- en diersoorten blijven bestaan. Bovendien helpt het in de strijd tegen klimaatverandering en de gevolgen ervan.

Lees hier verder: Ontwerp Nationaal Programma Landelijk Gebied nieuwe stap naar duurzame toekomst landelijk gebied – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl).

Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

·         IPLO Nieuws – januari 2024 | Informatiepunt Leefomgeving

·         Klikdemo: Oefenen in het Omgevingsloket – 22 januari | Aan de slag met de Omgevingswet
Deze demo is bedoeld voor iedereen die met het Omgevingsloket gaat werken of ermee te maken heeft. U kunt daarbij denken aan: vergunningverleners, casemanagers, projectleiders, planmakers, plantoetsers, toezichthouders, handhavers, communicatiemedewerkers, medewerkers van klantcontactcentra, beleidsmedewerkers en hun leidinggevenden.

·         Inloopspreekuur DSO – 22 t/m 26 januari | Aan de slag met de Omgevingswet
Sinds 1 januari jl. is de Omgevingswet in werking gegaan. Zo kort na de start loopt u ongetwijfeld tegen zaken aan. Verschillende experts van het programma Aan de slag, houden daarom in januari en februari dagelijks een inloopsessie van 09.00 tot 11.00 uur om u (op weg) te helpen.
Tijdens de inloopsessie zijn er verschillende expertises aanwezig: DSO-, regelbeheer- en planexperts.

·         Online bijeenkomst: Samenwerken onder de Omgevingswet | Aan de slag met de Omgevingswet
Tijdens deze online bijeenkomst worden praktijkervaringen uitgewisseld. Welke stappen worden er gezet en wat kunnen we van elkaar leren. Het onderwerp “Besluitvormingsproces ontwerpwijziging van het Omgevingsplan” staat centraal.
Bedoeld voor: Iedereen die betrokken is bij het opstellen en beheren van een omgevingsplan. Zoals gemeentelijke medewerkers, medewerkers van stedenbouwkundige bureaus en medewerkers van plansoftware leveranciers.

·         Inloopspreekuur DSO – 29 januari t/m 2 februari | Aan de slag met de Omgevingswet

Sinds 1 januari jl. is de Omgevingswet in werking gegaan. Zo kort na de start loopt u ongetwijfeld tegen zaken aan. Verschillende experts van het programma Aan de slag, houden daarom in januari en februari dagelijks een inloopsessie van 0900 tot 1100 uur om u (op weg) te helpen.

Tijdens de inloopsessie zijn er verschillende expertises aanwezig: DSO-, regelbeheer- en planexperts.

·         Soilite Rotterdam – 29 februari 2024 in Rotterdam – EventDe eerste edities van dit professioneel ‘expert seminar’ brachten ons naar Brussel, Madrid, Lyon en Copenhagen en inspireerden meer dan 350 bodemprofessionals. We zijn verheugd om de ideeën en vooral de expertise van onze internationale partners nu ook te delen met de Nederlandse markt. Verschillende experten met projecten in gans Europa zullen hun ideeën over bodem- en grondwatersanering delen. Maak kennis met hen én met hun innovatieve technologie tijdens dit interactieve seminar. We houden de speeches zo kort mogelijk en er is voldoende ruimte voor Q&A tussendoor in een informele context.

Nieuws over de Omgevingswet

·         Instructievideo’s meld- en informatieplicht bodemactiviteiten DSO | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Vanaf 1 januari 2024 meldt u bodemactiviteiten via het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en niet meer via het Meldpunt Bodemkwaliteit. Om u op weg te helpen, zijn er voor de meest voorkomende bodemactiviteiten instructievideo’s opgenomen.

·         Omgevingswet maakt einde aan Waterwet en keurbesluiten (waterforum.net)
Op 1 januari is dan eindelijk de Omgevingswet in werking getreden en zijn alle wetten over de fysieke leefomgeving samengebracht. Zo ook grote delen van de Waterwet. Alle waterschappen zijn druk bezig geweest om een Waterschapsverordening op te stellen. De verwachtingen zijn hooggespannen, omdat de Omgevingswet de decentrale overheden in staat stelt hun besluitvorming onderling sneller af te stemmen. Het ‘ja, mits’-beginsel vraagt wel een grotere alertheid van de waterschappen.

·         Belangrijkste wijzigingen Omgevingswet op gebied van de bodem(kwaliteit) – Omgevingsweb
De aanloop was lang, maar per 1 januari 2024 is de Omgevingswet (Ow) een feit. In dit artikel wordt kort in gegaan op enkele belangrijke wijzigingen voor wat betreft het thema bodem.

·         Handreiking plan-mer decentrale regels gepubliceerd | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
De handreiking plan-mer (milieueffectrappportage) decentrale regels geeft handvatten bij het aanpassen van het omgevingsplan van gemeenten, de waterschapsverordening van waterschappen en de omgevingsverordening van provincies.

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

·         De grootste drugsput ooit (nos.nl)
Een olympisch zwembad aan giftige grond in Halsteren, Noord-Brabant. De zoveelste lozing van drugsafval. En… de grootste in Nederland ooit ontdekt. NOS op 3 ging erheen en legt het probleem van drugsafval uit.

·         Suberine in wortels tomatenplant sleutel droogtetolerantie (gfactueel.nl)
Tomatenplanten produceren suberine in de wortels, een stof die hen in staat stelt om zelf water te rantsoeneren tijdens periodes van droogte. Onderzoekers willen nu nagaan of deze stof nog beter kan worden ingezet om planten bestand te maken tegen de droogte in sommige delen van de wereld. Wetenschappers zoeken naar manieren om planten weerbaar te maken tegen nieuwe klimaatomstandigheden, zodat onze voedselzekerheid, ook in het licht van de groeiende wereldbevolking, gegarandeerd blijft.

Nieuws over Circulaire economie

·         Nieuwe grondstoffen en energie van goed gescheiden afval – Sint-Michelsgestel (weekblad-debrug.nl)
ij is blij met zijn werk en trots op het afvalverwerkingsbedrijf waar hij voor werkt en wat zij allemaal doen. Robert Corijn uit Middelrode vertelt er dan ook met plezier over en neemt gelijk de gelegenheid om een misvatting de wereld uit te helpen. “Veel mensen denken dat het zinloos is om afval echt goed te scheiden omdat alles toch op de grote hoop belandt. Dat is écht niet zo. Van goed gescheiden afval maken wij nieuwe grondstoffen en groene energie.”

·         Duits onderzoekscentrum toont biomassapotentieel in EU – AfvalOnline
In de herziene hulpbronnendatabase laten wetenschappers van het Duitse Biomassaonderzoekscentrum DBFZ uitgebreide gegevens zien over het potentieel aan biomassa en aan afvalstromen in Duitsland en in de EU.

Nieuws over de energietransitie

·         Het kraken van koolstof-koolstofverbindingen in lignine om duurzame vliegtuigbrandstoffen te maken (tue.nl)
Wereldwijd is men het erover eens dat de mensheid moet afstappen van brandstoffen uit fossiele grondstoffen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Terwijl kleinere voertuigen overstappen op e-mobiliteit, zullen vracht- en massavervoer sectoren zoals vrachtwagens, schepen en vliegtuigen in de nabije toekomst helaas afhankelijk blijven van traditionele vloeibare koolwaterstofbrandstoffen, zoals bijv. diesel en kerosine. Als alternatief voor aardolie kunnen deze brandstoffen ook worden geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige lignine. Het rendement van dat proces is nog beperkt door de huidige verwerkingsprocessen, wat de adoptie van deze alternatieve plantaardige brandstoffen belemmert. In een nieuw onderzoek onder leiding van de onderzoeksgroep van Emiel Hensen aan de TU/e is een nieuwe katalytische aanpak ontwikkeld. Deze aanpak kan de opbrengsten uit lignine aanzienlijk verbeteren, door moeilijk te verbreken koolstof-koolstofverbindingen te kraken.

·         800.000 publieke laadpalen erbij? ‘Dat zie ik wel gebeuren’ (binnenlandsbestuur.nl)
Eind vorig jaar stonden er in Nederland ruim 140.000 publiek toegankelijke laadpalen voor elektrische personenwagens.
‘We hebben één van de meest uitgebreide publieke laadnetwerken ter wereld. Daar hoeven we echt niet bescheiden over te zijn’, zegt Robert van den Hoed, één van de mensen achter het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur (NKL). Dit kenniscentrum is tien jaar geleden opgetuigd door de laadsector en overheid samen. ‘We hebben hier in tien jaar veel voor elkaar gekregen.’

·         Infrabedrijven willen energietransitie duurzamer en socialer maken › Gasunie
Netwerkbedrijven Alliander, Enexis, Stedin en Gasunie gaan de komende vier jaar sturen op ‘brede welvaart’. Samen willen we onze rol in de energietransitie duurzamer en socialer maken. We zorgen ervoor dat naast financiële waarde ook waarden als biodiversiteit, klimaat, gezondheid en welzijn standaard meetellen bij investeringsbeslissingen en inkoop. Naast een financiële jaarrekening zullen we jaarlijks een maatschappelijke jaarrekening publiceren met daarin onze impact op sociale, menselijke en natuurlijke waarde. Door met elkaar samen te werken, leren we als infrabedrijven van elkaar en boeken we sneller vooruitgang op het gebied van brede welvaart.

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

·         Overijsselse woningen verzakken: voor deze woningeigenaren is het oppassen geblazen – RTV Oost
Er verzakken steeds meer woningen in Overijssel door funderingsproblemen. Aanhoudende droogte door klimaatverandering en afwatering vormen een groot risico voor oude woningen op veen- en kleigrond. Dit bezorgt woningeigenaren grote problemen, zoals klemmende deuren, scheuren in muren en herstelkosten die kunnen oplopen tot anderhalf ton.

·         Hoe krijg je ondernemers mee in het vergroenen van bedrijventerreinen? – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl)
Bedrijventerreinen bieden veel kansen voor klimaatadaptatie. Het grootste deel van de bedrijventerreinen is in bezit van ondernemers en vastgoedeigenaren. Dat betekent dat gemeenten en waterschappen met hen moeten samenwerken om bedrijventerreinen klimaatbestendiger te krijgen. Het RAAK Publiek project ‘Klimaatadaptieve Bedrijventerreinen’ heeft onderzocht hoe overheden en ondernemers het beste kunnen samenwerken aan klimaatadaptatie op bedrijventerreinen.

·         Klimaatlabel voor transparantie bij aanschaf woning | Duurzaam Gebouwd
Eerder werd het rapport ‘Klimaatadaptatie in een stroomversnelling’ overhandigd aan minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Tamara Evers, adviseur public relations bij NHG reageert hierop: “De belangrijkste aanbeveling uit het rapport is dat er meer transparantie moet komen over klimaatrisico’s bij de aankoop van een woning. Daarom moet er een klimaatlabel komen.”

·         Plotseling gaten in wegdek: op veel plekken in Nederland sinkholes gespot | RTL Nieuws
Op meerdere plekken in Nederland zijn de afgelopen weken zogenoemde ‘sinkholes’ ontstaan: kleinere tot enorme gaten in het wegdek. De gaten zijn vermoedelijk veroorzaakt door de hevige regenval van de afgelopen tijd. Hoe ontstaat een sinkhole en gaan we dit nu vaker zien?

Nieuws over (grond)water

·         Moerasgebied, nevengeul én recreatie: samenwerken voor betere waterkwaliteit | Rijkswaterstaat
De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) helpt de natuur in onze wateren te herstellen. Rijkswaterstaat voert projecten uit in de Rijkswateren. Deze zomer werden 2 projecten in het stroomgebied van de Rijn opgeleverd: Cortenoever en Salmsteke. De waterkwaliteit verbeteren, kunnen we niet alleen. De natuur houdt zich ook niet aan grenzen die beheerders hebben opgesteld. Daarom is het juist bij de KRW  belangrijk om samen te werken. Door kennis te bundelen, kunnen we projecten realiseren die zijn afgestemd op de locatie.

·         Terugblik hoogwater januari 2024 en situatie Bosscherveld | Rijkswaterstaat
Januari 2024 is nat begonnen. Het water in de rivieren Maas en Rijn en het IJsselmeer en Markermeer stond hoog. In deze nieuwsfeed hielden we u op de hoogte van de maatregelen die we namen, het verloop van de waterstanden en de situatie bij de overlaatdam bij Bosscherveld.

·         Balanceren tussen wateroverlast en watertekort: de bodem als buffer | Change Inc.
2023 was het natste jaar ooit gemeten. Het water viel met bakken uit de lucht, honderden millimeters meer dan gemiddeld. Anderzijds zullen door klimaatverandering meer periodes van aanhoudende droogte optreden, waarin we water juist heel hard nodig hebben. Hoe kan de vraag en het aanbod van water beter op elkaar worden afgestemd?

·         Zo denkt minister hoogwaterprobleem in de toekomst tegen te gaan (wnl.tv)
Het water staat Nederland bijna letterlijk aan de lippen. Toch hoeven wij ons geen grote zorgen te maken, zegt demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). “De maatregelen hebben geholpen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

·         Vele water geeft goede uitgangspositie, maar is geen garantie tegen droogte (nos.nl)
Door de vele regenval van de laatste maanden is er nu water in overvloed. Is het ook genoeg om een droge zomer door te komen? De NOS legde die vraag voor aan verschillende waterschappen. Zij zijn optimistisch, maar met een voorbehoud. “We hebben zeker een goede uitgangspositie, maar als we een heel droog voorjaar krijgen, dan heb je zo weer een probleem”.

·         Het is nog kletsnat, maar experts waarschuwen: denk alvast na over zomerdroogte (nos.nl)
Na een kletsnatte decembermaand zijn te lage grondwaterstanden nergens een zorg. Ook in de hoogste zandgronden van Drenthe tot Noord-Brabant tonen de peilbuizen dat het nu overal zeer nat is. Maar nog vóór het groeiseizoen begint, zal een groot deel van die watervoorraad verdwenen zijn.

·         Achteruitgangsverbod KRW tart nieuwe waterbouwprojecten – Waterforum
Het niet halen van de waterkwaliteitsdoelen in de Europese Kaderrichtlijn Water door ons land laat ook zijn sporen na in de waterbouwsector. Volgens een risicoanalyse staan nieuwe projecten onder druk en dreigt een miljardenstrop. Wordt de soep echt zo heet gegeten?

Stelsel van Vergunning, Toezicht en Handhaving voor asbestverwijdering onder de loep

De Inspectie Leefomgeving en Transport onderzocht het functioneren van het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) ter bescherming van de leefomgeving bij het afvoeren van asbesthoudende afvalstoffen. De uitvoerbaarheid van het toezicht leidt door een versplintering van taken en partijen tot zorgen, nu en op de lange termijn. De conclusies uit het onderzoek dragen bij aan het verbeteren en beschermen van de leefomgeving.

Lees hier verder: Stelsel van Vergunning, Toezicht en Handhaving voor asbestverwijdering onder de loep | Nieuwsbericht | Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) (ilent.nl)

Geen enkele omgevingsdienst robuust genoeg

Twee van de 28 omgevingsdiensten dachten zelf al voldoende robuust te zijn bij het uitvoeren van hun taken op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). Maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is het daar niet mee eens: geen van de 28 slaagt al.

Lees hier verder: Geen enkele omgevingsdienst robuust genoeg (binnenlandsbestuur.nl).

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

·         Grote hoeveelheid drugsafval gedumpt in buitengebied Enschede | Enschede | tubantia.nl
In het buitengebied van Enschede zijn drie grote vloeistofcontainers met inhoud gedumpt. Vermoedelijk gaat het om drugsafval, afkomstig van een cocaïnewasserij. In de vaten zat in totaal zo’n 3000 liter.

·         Betere natuur in de Buitenwaarden Windesheim | Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat werkt aan een plan om de riviernatuur in de Buitenwaarden Windesheim te verbeteren. Deze uiterwaarden liggen langs de IJssel in de buurt van Zwolle.
Met het aanleggen van 2 met de IJssel meestromende geulen willen we ervoor zorgen dat het gebied aantrekkelijker wordt voor verschillende soorten vissen en andere dieren. Op woensdag 24 januari 2024 vindt er een publieksbijeenkomst plaats om omwonenden en andere geïnteresseerden te betrekken bij de plannen.

·         Overijsselse woningen verzakken: voor deze woningeigenaren is het oppassen geblazen – RTV Oost (ook benoemd onder nieuws over klimaatverandering en bodemdaling).

·         Overijsselse dijkinspecteurs druk met inventariseren hoogwaterschade aan de dijken – RTV Oost
Nu het water in de Overijsselse rivieren gezakt is, betekent dat nog niet dat de dijkwachten in de omliggende gebieden het rustiger aan kunnen doen. Integendeel; de dijkinspecties draaien op volle toeren. Nu de dijken weer zichtbaar zijn moet de schade aan de dijken in kaart gebracht worden. Daak, oftewel drijvend afval, en knaagdieren kunnen de dijk verzwakt hebben. En het dalende water kan zogenoemde afschuivingen veroorzaken, stukken dijk die naar beneden zakken.

Provincie Gelderland

·         In dit dorp staat de eerste kerncentrale van Nederland – Omroep Gelderland (gld.nl)
Tegen de dijk aan in de uiterwaarden van de Waal ligt een grote blokkendoos. Het is de kerncentrale van Dodewaard. Hier kwam in 1969 de eerste kerncentrale van Nederland. Een plek waar veel mensen een stevige mening over hebben of hadden. Ruim vijftig jaar later is kernenergie weer een actueel onderwerp.

Provincie Groningen

·         Twee gaslocaties in Groningen weer opgestart vanwege vrieskou (update) – RTV Noord
Twee gaswinningslocaties van het Groningenveld worden vanwege de lage temperaturen weer opgestart. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw aan de Tweede Kamer.
De locaties bij Spitsbergen en Scheemderzwaag gaan weer op de waakvlam. Dat betekent dat er een minimale hoeveelheid gas wordt gewonnen om de systemen draaiende te houden. Als het nodig is, kan er dan snel extra gas uit worden gewonnen.

·         De gaskraan zou toch pas bij -6,5 graden open gaan? Zes vragen over de herstart van de gaswinning – RTV Noord
Ruim drie maanden na het sluiten van de gaskraan ging hij maandag toch weer open. Vanwege de kou is Gronings gas mogelijk toch nodig.
Maar gaat die gaskraan niet te snel open? Er is voldoende gas op voorraad en het is pas een paar dagen koud. Hoe zit het precies? Zes vragen en antwoorden.

·         Zeven ton voor onderzoek naar verduurzamen van garnalenvisserij – RTV Noord
Er wordt 699.000 euro uitgetrokken om te onderzoeken of de garnalenvisserij op de Waddenzee verduurzaamd kan worden. Het onderzoek richt zich op alternatieve vangstmethoden voor de huidige boomkor sleepnetten. Die methode is relatief duur.

Provincie Fryslan

·         Gaswinning tast bodem Waddenzee aan | NPO Radio 1
Komende woensdag (10-1-24)Su buigt de Raad van State zich over een eis van de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij). Die wil dat de overheid nu eindelijk eens een knoop hakt over de mogelijke gaswinning bij het Friese Ternaard. Maar uitgerekend nu komen onderzoekers van het NIOZ met resultaten van langlopend onderzoek, die laten zien dat gaswinning de wadbodem aantast.

·         Bescherming Waddenzee vooral een papieren werkelijkheid. ‘Doen wat van Brussel moet, vooral niet veel meer’ – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)

Provincie Drenthe

·         Provincies schuiven stikstofdossier terug naar Den Haag – RTV Drenthe
Het Rijk moet met landelijke maatregelen de uitstoot van stikstof terugdringen, vinden de twaalf provincies. Minimaal de helft van de benodigde daling moet voortkomen uit Haags beleid.
Dat meldt Trouw. Demissionair minister Christianne van der Wal (VVD) wilde juist dat vooral provincies aan de slag gingen met het nemen van maatregelen. Dit omdat provincies de natuurgebieden en boeren beter kennen. In de provincies werden gebiedsprocessen opgestart, maar dat gaat moeizaam.

·         ‘Provincie moet bepalen waar wel en geen locaties bollenteelt’ – RTV Drenthe
Moet de provincie een regierol krijgen als het gaat om de bollen- en lelieteelt? Dat was de vraag die vandaag in de Drentse politiek werd besproken.
Een deel van de Drentse politieke partijen vindt dat de provincie moet bepalen waar wel en geen bollen- en lelieteelt mag zijn. Dat zou volgens deze partijen geregeld moeten worden in de Ruimtelijke Ordening. Dat is het instrument voor de provincie waarmee ze invloed kan hebben op de locatie van deze landbouwgronden.

·         Bijzonder pannenkoekenijs gespot in Roden: ‘Hele mooie waarneming’ – RTV Drenthe
Een oplettende kijker heeft bij de stuw in het Sterrenbos in Roden een bijzonder natuurverschijnsel gespot. Op het wateroppervlak drijven tientallen schijven ijs. Pannenkoekenijs, zegt RTV Drenthe-weervrouw Grieta Spannenburg. “Veel mensen gaan eraan voorbij.”

·         Komst zonnepark Valthe voorlopig van de baan: ‘Ons opwekdoel is al gehaald’ – RTV Drenthe
Nog geen anderhalve maand geleden waren de inwoners van Valthe nog in rep en roer over de komst van een zonnepark in hun ‘archeologische parel’. Maar nu zet de gemeente het plan voorlopig in de ijskast.

Provincie Flevoland

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Extreem nat najaar kost waterschap bijna miljoen euro
Regen, regen, regen. Het leek niet op te houden afgelopen jaar. Vooral in de laatste maanden kwam er veel water naar beneden. Maar was 2023 ook werkelijk een heel nat jaar? Uit de cijfers blijkt van wel. De hoeveelheid neerslag wordt in Flevoland sinds 1990 bijgehouden. En in die 33 jaar waren er maar twee jaren waarin er meer regen uit de lucht viel dan vorig jaar.

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Provincie wil meer landelijke verantwoordelijkheid voor stikstofdaling
De provincies willen niet langer de grootste verantwoordelijkheid dragen voor het terugdringen van de stikstofuitstoot in de Nederlandse natuurgebieden. Dat schrijven alle provincies in een gezamenlijke stuk. Ze eisen dat het Rijk meer gaat doen.

·         Omroep Flevoland – Nieuws – ‘Rijk moet helpen met problemen stroomnet’
Het Rijk moet Flevoland echt helpen met het oplossen van de capaciteitsproblemen van het stroomnet. Als huizen en bedrijven geen stroomaansluiting kunnen krijgen, dan betekent dat een rem op de groei van Flevoland. Alleen het Rijk kan dit probleem oplossen.

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Hoe moeten we in de toekomst omgaan met hoogwater?
Het waterpeil in het Markermeer daalt weer, maar hoe kon het water zo uitzonderlijk hoog staan? En hoe moeten we daar in de toekomst mee omgaan? Onderwijsmanager watermanagement Rutger van Hogezand van de Hogeschool Rotterdam legt het uit.

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Peil in Markermeer was historisch hoog, water in de meren zakt weer
Het Markermeer heeft in de afgelopen dagen tussen Hoorn en Amsterdam een historisch hoog waterpeil bereikt, meldt het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het peil heeft op 45 centimeter boven NAP gestaan en op sommige plekken zelfs nog iets hoger. Dat is nog nooit eerder gebeurd, zegt het hoogheemraadschap. Het peil daalt sinds maandagavond. Dinsdagmorgen was de stand volgens Rijkswaterstaat nog hoog, maar al gezakt naar 31 centimeter boven NAP.

Provincie Utrecht

·         Natte kruipruimtes en uitverkochte dompelpompen: wat te doen bij hoog grondwater onder je huis? – RTV Utrecht
Veel kruipruimtes of kelders komen onder water te staan door de hoge grondwaterstand en langdurige regenval. De brandweer schiet niet te hulp bij zulke meldingen en dus moeten bewoners zelf aan de slag. Wat kan je doen als je zelf waterschade hebt?

·         Provincie stelt de meest kansrijke gebieden voor windenergie vast | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)
De provincie Utrecht heeft, samen met de gemeenten, afgesproken dat er in 2030 2,4 terawattuur (TWh) aan duurzame elektriciteit wordt opgewekt. Om dit te realiseren heeft Gedeputeerde Staten besloten dat er 27 gebieden zijn in de provincie die het meest geschikt zijn voor het opwekken van windenergie. Dit besluit is genomen na grondig en onafhankelijk onderzoek naar de milieueffecten van windmolens en een zwaarwegend advies van het burgerforum. Daarnaast is gekeken naar de haalbaarheid van aansluiting op het elektriciteitsnet en de mogelijkheden voor lokaal eigendom. Op deze manier helpt de provincie gemeenten om invulling te geven aan hun bijdrage aan de Regionale Energiestrategieën (RES’en).

·         Inzet van plattelandscoaches blijkt groot succes | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)
Veel agrariërs willen hun bedrijf toekomstbestendig maken, iets dat in de praktijk niet altijd even makkelijk blijkt. Om agrariërs hierbij te helpen, biedt de provincie hen een onafhankelijke plattelandscoach aan. De coaches begeleiden boeren met persoonlijke ‘keukentafelgesprekken’ en helpen hen aan informatie over bijvoorbeeld het omvormen naar natuurinclusieve landbouw, klimaatadaptatie, energietransitie. Maar ook persoonlijke vraagstukken of begeleiden van een bedrijfsovername.

·         Gemeente Utrecht komt met plan tegen netcongestie (binnenlandsbestuur.nl)
De gemeente Utrecht worstelt met een dichtgeslibt elektriciteitsnet. Bijna negen op de tien woningbouwprojecten binnen het eigen Meerjarenperspectief Ruimte krijgt waarschijnlijk last van netcongestie, meldde het gemeentebestuur vlak voor kerst in een raadsbrief. Bijna een derde van deze bouwprojecten zal zelfs ernstig worden gehinderd. ‘Deze categorie omvat 42 procent van het geplande aantal woningen en 51 procent van de geplande oppervlakte bedrijfsruimte.’

Provincie Noord-Holland

·         Het Slobbeland ondervindt flinke overlast door water en ijs | Nieuw-volendam.nl
De recente overstromingen hebben hun sporen achtergelaten op het Slobbeland. Afgelopen zondag zagen we al dat het hele land blank stond van het water. De hoge waterstand en harde wind zorgden ervoor dat het vele water over de dijken vloeide. Gelukkig bleven de gebouwen bespaard van waterschade.

·         Massale verdrinkingsdood zeldzame kikkers en salamanders in IJmuidense duinen – NH Nieuws
Tientallen kikkers en zeldzame salamanders zijn de afgelopen dagen verdronken in de duinen van IJmuiden. NH-collega en natuurkenner Stephan Roest trof de dode dieren aan toen hij door het gebied liep. De dood van de dieren lijkt te maken te hebben met ‘waterpompgate.’ De pomp werd vorige week ingezet om opgeslagen strandhuisjes te beschermen tegen het extreem hoge water. De amfibieën zijn waarschijnlijk door het water gewekt uit hun winterslaap en vervolgens verdronken.

Provincie Zuid-Holland

·         Chemours loosde opnieuw freon, Chemours ontkent dat lozingen illegaal waren | Dordrecht | bndestem.nl
Het Dordtse bedrijf Chemours heeft opnieuw een flinke hoeveelheid freon laten ontsnappen. Bij de twaalfjaarlijkse reiniging van een opslagbol is 3100 kilo van deze koelvloeistof vrijgekomen. Dat heeft het bedrijf aan de provincie gemeld.

·         Chemours: verbrandingsverbod afval Indaver geen probleem. (pzc.nl)
Het Dordtse chemiebedrijf Chemours verwacht geen problemen, nu België de verbranding van twee miljoen kilo GenX-afval bij Indaver in Antwerpen verbiedt. Volgens het bedrijf zijn er elders in Europa genoeg alternatieven.

·         Een van oudste havens van Rotterdam wordt nu een duurzaam stadsgebied mét strand (nos.nl)
De Rijnhaven verandert in een toekomstig stadspark met stadsstrand, 3000 woningen, grote torens van 100 tot 250 meter, nieuwe winkels, horeca en musea. Daarnaast moet het zorgen voor wateropvang en afkoeling in de strijd tegen opwarming.

·         Unieke foto van ingevroren hermelijn onder het ijs: ‘Dit kom je niet elke dag tegen’ | Binnenland | pzc.nl
Een heel bijzonder beeld: een hermelijn is in de afgelopen week volledig ingevroren gevonden in het ijs in Krimpenerwaard. En dat aan het begin van 2024, dat door de zoogdierenvereniging is uitgeroepen tot het jaar van de hermelijn. ,,Hopelijk is dit geen slecht voorteken.”

·         Chemours wil PFAS-afval elders in Europa laten verwerken na Belgisch verbod – Zembla – BNNVARA
Chemiebedrijf Chemours gaat afval van PFAS-variant GenX elders in Europa laten verwerken. Dat meldt het bedrijf nadat België liet weten dat dit niet kan bij afvalwerker Indaver in Antwerpen.

Provincie Zeeland

·         Opnieuw mogelijk grote hoeveelheid staalslakken in Westerschelde, ondanks bezwaren – Omroep Zeeland
Ondanks de oproep van natuurorganisaties om dat niet te doen, wil Rijkswaterstaat binnenkort mogelijk een grote hoeveelheid staalslakken in de Westerschelde storten. Dat zou nodig zijn om een wand van de vaargeul bij Ossenisse te versterken. Die is instabiel.

·         Gemeenteraad Borsele akkoord met voorwaarden mogelijke komst kerncentrales – Omroep Zeeland
De gemeenteraad van Borsele heeft donderdagavond de 39 voorwaarden van de Borselse Voorwaarden Groep (BVG) besproken. Alle fracties zijn ermee akkoord gegaan.

Provincie Noord-Brabant

·         2,5 ton beschikbaar voor kleinschalige natuur- en waterprojecten in Noord-Brabant – Waterschap Aa en Maas
Mensen die hun buurt willen vergroenen kunnen weer een aanvraag doen bij het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds. De provincie Noord-Brabant, waterschappen, waaronder Aa en Maas, en het Cultuurfonds Noord-Brabant stellen voor vier jaar geld beschikbaar voor kleine natuur- en waterprojecten. In totaal gaat het om 2,5 ton.

Provincie Limburg

·         Rijkswaterstaat gaat natuur herstellen op de Zandmaas – Binnenvaartkrant
Op veertien plekken langs de Maas gaat Rijkswaterstaat ecologisch herstel uitvoeren. Op basis van de Europese Kaderrichtlijn Water krijgen oevers en beken een natuurvriendelijker inrichting.
De plannen voor veertien locaties langs de Zandmaas, tussen Beesel in Limburg en Oeffelt in Noord-Brabant, liggen ter inzage. Burgers en instanties kunnen nog tot 25 januari reageren.