Week-nieuwsbrief Bodem+ (26 2023)

1. Uitbreiding basisregistratie nog onvoldoende onderbouwd

Het is nog niet duidelijk onderbouwd welk probleem wordt opgelost door de basisregistratie van geologische en bodemkundige gegevens over de ondergrond uit te breiden. Ook is niet duidelijk wat per saldo de gevolgen voor de regeldruk zijn door drinkwaterbedrijven in de toekomst aan te wijzen als bronhouder van die basisregistratie. Dat schrijft ATR aan de minister van BZK in reactie op de voorgestelde wijziging van de Wet basisregistratie ondergrond (Wet Bro). Lees verder op de website van de ATR.

2. Water en bodem sturend, maar waarheen?

De keuze om water en bodem sturend te laten zijn en een klimaatbestendige inrichting van Nederland wordt door deskundigen breed gedragen. Naast de bodem als basis voor ruimtelijke kwaliteit zijn de volgende zaken van belang: waterveiligheid, borging waterkwaliteit, blijvende beschikbaarheid zoet water, tegengaan verziliting en herstel grondwaterpeil. Lees het artikel in het blad Land+Water (Vakblad voor de praktijk van civiel- en milieutechniek (landenwater.nl)).

3. Nationale Milieuraadpleging: reageer op het Nationaal Milieu Programma

Elk jaar sterven meer dan 10.000 Nederlanders aan de gevolgen van milieuvervuiling en overlast. Wat moet de overheid hier aan doen? Op Wereldmilieudag lanceerde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met Populytics een raadpleging waarin alle Nederlanders een advies kunnen geven over het milieubeleid in ons land. De regering wil ons milieu verbeteren. Dat is namelijk vervuild. In onze bodem, water en lucht komen steeds meer schadelijke stoffen. Daarom maakt de regering een plan om het milieu schoner, gezonder en veiliger te maken. Dit plan heet het Nationaal Milieu Programma. Tussen 5 juni en 14 juli 2023 kunnen alle Nederlanders van 16 jaar en ouder het ministerie adviseren over het milieubeleid in Nederland. Lees verder op de website van Populytics.

4. Indexering reinigingstarieven Regeling beoordeling reinigbaarheid grond

Op 19 april 2023 is een wijziging van de Regeling beoordeling reinigbaarheid grond 2006 in de Staatscourant gepubliceerd.  Via deze wijziging zijn de in de regeling gestelde tarieven geïndexeerd. De wijziging treedt op 1 juli 2023 in werking. Lees verder op de website van Bodem+.

5. Diverse nieuwsbrieven en bijeenkomsten

·         Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 7e jaargang, nr. 12 – 20 juni 2023 (expertisenetwerkbodemenondergrond.nl)

·         Nieuwsbrief Tussen bodem en ondergrond, 7e jaargang, nr. 11 – 6 juni 2023 (expertisenetwerkbodemenondergrond.nl)

·         Terugkijken: bekijk de presentaties van het PFAS netwerk van 8 juni 2023 (SGS Search)
Op donderdag 8 juni heeft het eerste PFAS Expert Event plaatsgevonden. De presentaties zijn terug te kijken.

·         Webinar Platform Slappe Bodem: Introductie Bodemdaling (3 juli)
Op 3 juli organiseert Platform Slappe Bodem in samenwerking met Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen een online bijeenkomst voor nieuwe Statenleden en AB-leden van waterschappen en geïnteresseerden die te maken hebben met bodemdaling.Daarin bieden we een introductie bodemdaling en funderingsopgave met daarbij concrete handelings- perspectieven en aandachtspunten voor provincies en waterschappen.

·         Ketendag Basisregistratie Ondergrond (6 juli, online)
Tijdens deze ketendemo kijken we terug naar wat in het tweede kwartaal is gerealliseerd. Wat zijn nieuwe functionaliteiten en wat is beschikbaar gekomen. Vervolgens blikken we vooruit naar het komende kwartaal. Op basis van de nieuwe kwartaalplanning vertellen we waar we de komende maanden aan zullen werken.

·         Jaarcongres SIKB: Ondersteboven (3 oktober, Den Bosch)
Het Jaarcongres 2023 zet de bodem op zijn kop: het presenteert de skyline van de benedenwereld. Wie werkt in de bodem, met het water of een nieuwe archeologische archieflade opentrekt is gediend met de beelden en de verhalen daarover. Net als de opdrachtgevers, de bestuurders en de politieke vertegenwoordigers. Die beelden en verhalen kunnen de ondergrondse- en bovengrondse inrichting van Nederland onderbouwen. Bij het SIKB Jaarcongres 2023 op 3 oktober komt de bodem boven.

·         NSTT No-Dig Event (11 en 12 oktober, Nijkerk)
Ontdek de toekomst van ondergrondse infrastructuur op het NSTT No-Dig Event 2023! Hét Event dat u niet mag missen als u geïnteresseerd bent in ondergrondse infrastructuur. Met een netwerk van ongeveer 2000 vakgenoten, meer dan 100 exposanten, boeiende demonstraties en een uitgebreid lezingenprogramma belooft dit event dé plek te zijn waar professionals samenkomen om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van water, gas, elektriciteit en riool met elkaar te delen.

·         Vooraankondiging: Schakeldag 2023 is op 30 oktober
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) organiseert de Schakeldag 2023 op maandag 30 oktober in ‘s-Hertogenbosch. Dit kennisevenement staat in het teken van de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt. Reserveer 30 oktober daarom vast in uw agenda.

6. Divers nieuws over de Omgevingswet

·         Hoofdroute 2024: zorgvuldig en verantwoord naar inwerkingtreding van de Omgevingswet (Aan de slag met de Omgevingswet)
Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Hiervoor is al veel gebeurd en moet nog veel geregeld worden. Daarom hebben alle partijen die bij de implementatie van de Omgevingswet betrokken zijn, een nieuwe roadmap opgesteld: Hoofdroute 2024. Deze vervangt de vorige versie. De roadmap brengt de belangrijkste stappen in beeld die nodig zijn voor een zorgvuldige en verantwoorde inwerkingtreding van de Omgevingswet.

·         De Omgevingswet ervaren in een werkplaats: in gesprek met Else Sneller, werkplaatsbegeleider bij Aan de slag (ADS)
In aanloop naar 1 januari 2024 zijn overheden druk bezig met de implementatie van de Omgevingswet. Het programma Aan de slag met de Omgevingswet biedt daarvoor ondersteuning in werkplaatsen implementatie. Een werkplaats is een praktische oefenmethode waarbij de deelnemers zelf actief aan de slag gaan en op weg worden geholpen door experts op het gebied van het DSO en toepasbare regels. Else Sneller is zo’n expert, en is inmiddels gepokt en gemazeld in het begeleiden van werkplaatsen.

·         Waar staat dat artikel in de Omgevingswet? (iplo.nl)
Nog iets meer dan een half jaar en dan stapt Nederland over naar het stelsel Omgevingswet. Veel bestaande regelgeving komt in het nieuwe stelsel op een andere plek terug. Waar vindt u dan het artikel of het besluit dat u zoekt? Daarvoor zijn verschillende handige hulpmiddelen.

·         Omgevingswet valt miljard duurder uit (binnenlandsbestuur.nl)
De eenmalige kosten die overheden moeten maken voor de invoering van de Omgevingswet stijgen van 1,6 miljard naar 2,7 miljard euro.

·         Omgevingswet fors duurder dan geschat (binnenlandsbestuur.nl)

·         Ook structurele kosten Omgevingswet lopen op (binnenlandsbestuur.nl)

·         VNG-advies: publiceren stukken bij wijzigen omgevingsplan (VNG)
Als de Omgevingswet op 1 januari 2024 in werking treedt, dan treedt gelijktijdig een inhoudelijke verandering in publicatieverplichting op. De VNG heeft een advies uitgewerkt over hoe u de verschillende typen bijlagen en andere stukken publiceert.

·         Verbouw en nieuwbouw: Wet kwaliteitsborging voor het bouwen gaat gelijktijdig in (IPLO)

·         VNG wil ruimte voor maatwerk in bouwregelgeving behouden (VNG)

·         Leeuwarden bindt de ijzers onder voor de Omgevingswet (Aan de slag met de Omgevingswet)

·         Friesland zet met elkaar de schouders eronder (Aan de slag met de Omgevingswet)

·         Het omgevingsplan van rechtswege (Omgevingsweb)

·         Blog: Vergunningvrij bouwen onder de Omgevingswet (Omgevingsweb)

·         Het voorkeursrecht onder de Omgevingswet (Omgevingsweb)

·         Participatie onder de Omgevingswet (II): de omgevingsvergunning (Omgevingsweb)

·         IPLO Nieuws – juni 2023 (Informatiepunt Leefomgeving)

·         Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet 15 juni 2023 (ADS)

·         Evenementenagenda | juni 2023 | Aan de slag met de Omgevingswet

7. Divers nieuws over Natuurlijk Kapitaal en duurzaam bodemgebruik

·         Nationaal Monitoringsprogramma Voedselbossen (NMVB) publiceert rapportage over drie jaar onderzoek naar voedselbossen (Agroforestry netwerk Nederland)
Het Nationaal Monitoringsprogramma Voedselbossen (NMVB) heeft donderdag 8 juni in opdracht van het ministerie van LNV zijn langverwachte rapportage over drie jaar onderzoek naar voedselbossen gepubliceerd. Dit uitgebreide rapport biedt beleidsmakers en burgers inzicht in de waarden en ontwikkelingen van voedselbossen. Het NMVB heeft hiervoor intensief samengewerkt met onderzoekers, studenten, voedselbosinitiatieven en partners in de voedselbossector om deze waardevolle informatie te bundelen.

·         Natuurherstelwet Timmermans neemt horde, maar lot blijft onzeker (nos.nl)
Een Europees plan om natuurherstel te bevorderen heeft ternauwernood een belangrijke stemming overleefd. In de Milieucommissie van het Europees Parlement haalde een voorstel om de natuurherstelwet te schrappen het niet: er waren evenveel stemmen voor als tegen (44). De regels bepalen dan dat een amendement wordt verworpen.

·         EU-landen stemmen in met omstreden natuurherstelwet (Trouw)

·         Onrust bij lelietelers na verbod op gebruik bestrijdingsmiddelen in Drenthe (nos.nl)
Lelietelers maken zich grote zorgen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen na een gerechtelijke uitspraak eerder deze week in het nadeel van een lelieteler in Drenthe. De rechter verbood het gebruik van de middelen omdat deze de gezondheidsrisico’s voor omwonenden zwaarder vindt wegen dan de winstgevendheid van de lelieteler. De rechter wijst erop dat er ‘substantieel onderzoek voorhanden is waaruit blijkt dat er een verband is tussen bestrijdingsmiddelen en ernstige neurologische aandoeningen (zoals Parkinson, Alzheimer en ALS)’.

·         Uitnodiging demodag LIFE CO2SAND (30 juni, Brummen, zie bijlage)
U bent van harte welkom om op vrijdag 30 juni om 13.00 uur deel te nemen aan de demodag LIFE CO2SAND bij landbouwbedrijf Dooper in Brummen. Op deze demodag kunt u zien hoe voor de tweede keer een laag klei wordt aangebracht op een van de proefstroken. We nemen u mee in het ‘klei in zand’- principe. We bekijken aan de hand van aan profielkuilen hoe de bodem zich heeft ontwikkeld. Tijdens deze openbare demo is er ook volop ruimte voor het uitwisselen van kennis en ervaringen. We verkennen samen met u de kansen en uitdagingen, zodat we de techniek verder kunnen verbeteren.

·         Vastgelopen landbouwakkoord zorgt voor minder instrumenten in gebiedsprogramma’s (ipo.nl)

·         Kwaliteit van onze gronden neemt in rap tempo af: Europese bodemwet meer dan ooit nodig (ND)

·         Opinie: Waarom een Europese bodemwet meer dan ooit nodig is (De Volkskrant)

·         Gouden kansen voor het landelijk gebied: zet omgevingskwaliteit centraal (College van Rijksadviseurs)

·         Veel debat over EU Natuurherstelwet  (VNG)

·         Natuurinclusieve landbouw in de uiterwaarden (Rijkswaterstaat)

·         In gesprek gaan over verbindingen en biodiversiteit (Rijkswaterstaat)

·         Onderzoek: gevolgen van afschaffing derogatie op waterkwaliteit (Unie van Waterschappen)

8. Divers nieuws over Circulaire economie

·         Volledige toeritmoot cenmentloos (artikel in Land+Water, Vakblad voor de praktijk van civiel- en milieutechniek (landenwater.nl))
Opnieuw past Boskalis Nederland een circulaire innovatie toe. Een volledig toeritmoot van de nieuwe onderdoorgang voor de HOV-busbaan op project N206 ir. G. Tjalmaweg (RijnlandRoute), is gemaakt van duurzaam geopolymeer beton.

·         Bijeenkomst klimaatneutrale en circulaire wegverharding (6 juli, Rijkswaterstaat Utrecht)
In de wereld van wegverharding is asfalt het materiaal met de grootste milieu-impact. Binnen het Transitiepad Duurzame Wegverharding bij Rijkswaterstaat richten we ons dan ook op maatregelen om ons asfaltgebruik te verduurzamen, met hoogwaardig hergebruik van alle materialen en halvering van het gebruik van primaire grondstoffen.

·         Beter zicht op verwerking van PFAS-afval in België, afvaltransporten weer mogelijk (ILT)

·         De financiële haalbaarheid van circulair bouwen (Omgevingsweb)

·         Circulair betonproject krijgt €750.000 subsidie (Provincie Zuid-Holland)

9. Divers nieuws over de energietransitie en klimaatverandering

·         Is geothermie de beste keuze voor een natuurinclusieve warmtetransitie? (Warmte 365)
De energietransitie moet de planeet als geheel ten goede komen, maar concurreert op lokaal niveau vaak met de natuur voor ruimte. Geothermie biedt op dat vlak uitkomst, omdat het relatief weinig oppervlakte in beslag neemt. Maar hoe zit het met andere vormen van milieu-impact, zoals het mengen van aardlagen en drinkwatervervuiling?

·         Basiscursus Vakmanschap Bodemenergie op 4, 5 en 6 juli: nog enkele plaatsen vrij! (Bodemenergie.nl)
Ben jij een professional die betrokken is bij ondergrondse en bovengrondse bodemenergiesystemen in de gebouwde omgeving? Wil je graag je kennis vergroten en een expert worden op het gebied van duurzame energie uit eigen bodem? Dan is de Basiscursus Vakmanschap Bodemenergie de perfecte stap voor jou!

·         Gemeentes krijgen meer inzicht in bodemenergie tijdens spreekuur (Bodemenergie.nl)
Antwoord geven op de vele vragen die gemeenten hebben over de vele aspecten rondom de toepassing van bodemenergie. Dat was de insteek van het digitale spreekuur dat de Provincie Overijssel in samenwerking met het Gebruikersplatform Bodemenergie organiseerde. Op dinsdag 23 mei woonden ruim veertig ambtenaren en andere geïnteresseerden dit spreekuur bij.

·         Betaalbare oplossingen voor de energietransitie in gemeenten (Bodemenergie.nl)

·         Nieuwe routekaart onderstreept het belang van opslag in het energiesysteem (Bodemenergie.nl)

·         ‘Klimaatverandering kan desastreuze gezondheidseffecten hebben’ (nos.nl)

·         Kabinet zet in op energieopslag (Rijksoverheid)

·         Kabinet versterkt basis voor toekomstige import van energie (Rijksoverheid)

·         VNG pleit voor meer verbinding in klimaatmaatregelen (VNG)

·         VNG in gesprek over uitvoerbaarheid verhoogde klimaatambitie (VNG)

·         ‘Het was minder uitgewerkt dan we dachten’ (binnenlandsbestuur.nl)

·         Betaalbare oplossingen voor de energietransitie in gemeenten (binnenlandsbestuur.nl)

·         PBL: veel plannen voor duurzame warmte zijn nog vaag (binnenlandsbestuur.nl)

·         In de bodem van de Noordzee ligt een schat aan klimaatkennis (trouw.nl)

·         Meer samenwerking Nederland en België bij transport en opslag van CO2 (Rijksoverheid)

10. Divers nieuws over klimaatadaptatie en Bodemdaling

·         Vooraankondiging: Onderzoek naar droogtebestendigheid bebouwde omgeving (NWO)
Door de klimaatverandering is er sprake van een toenemende droogte die grote uiteenlopende schadelijke gevolgen heeft in de gebouwde omgeving. De NWA-call Droogte in de Bebouwde Omgeving (DroBE) draagt bij aan inzicht in en handelingsopties tegen de droogteproblematiek in de gebouwde omgeving. De call gaat naar verwachting in juli open.

·         Voordelen tweede kustlijn (artikel Land+Water, zie bijlage)
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) constateert in zijn rapport ‘Vier scenario’s voor de inrichting van Nederland in 2050’ dat ons land door een combinatie van crises (klimaat, water, woningbouw, stikstof, energie) voor een ongekend grote herstructurering- en transitieopgave staat. Het PBL verwacht niet dat in 2050 de in het rapport gestelde beleidsdoelen worden gehaald. Waar moet je beginnen als zo’n samenloop van problemen het land in een kramp brengt?

·         Kabinet komt met concept Ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving (Kennisportaal Klimaatadaptatie)
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 30 mei een kamerbrief verstuurd over het concept ‘ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving’. Het instrument geeft meer duidelijkheid over waar en hoe gebouwd kan worden. In de brief geeft Minister Mark Harbers verdere toelichting over het conceptkader.

·         Veel mogelijkheden om je te ontwikkelen als professional in klimaatadaptatie (Kennisportaal Klimaatadaptatie)
Kennis over het klimaat staat nooit stil. Werk jij als professional en wil je je graag verder ontwikkelen in het veld van klimaatadaptatie? Op dit kennisportaal vind je een handig overzicht van trainingen en opleidingen die je kunt volgen.

·         LIFE-IP Klimaatadaptatie presenteert nieuwe strategie voor kennisdoorwerking (Kennisportaal Klimaatadaptatie)

·         Wel bodemdaling en overstromingskans? Let dan op met bouwen (Gebiedsontwikkeling.nu)

·         Deltakering houdt zuidwesten van Nederland droog (artikel Land+Water, Vakblad voor de praktijk van civiel- en milieutechniek (landenwater.nl))

·         Effecten klimaatverandering belangrijk thema (Rijkswaterstaat)

·         Waterbeheer moet anders: niet anticiperen op te veel water, maar juist op te weinig (NPO Radio 1)

·         ‘Grootste oorzaak verdroging niet klimaatverandering, maar slecht waterbeleid’ (nos.nl)

·         Minister overweegt vergunningsplicht voor waterputten in verband met droogte (nos.nl)

·         Pilot met rijstteelt op veengrond van start (h2owaternetwerk.nl)

·         Samenwerken aan natuurlijk uiterwaardenbeheer (Rijkswaterstaat)

11. Harbers: zes actielijnen in impuls Kaderrichtlijn Water

Het KRW-impulsprogramma bestaat uit een combinatie van een voortzetting van de huidige inzet én een aanvullende inzet. De impuls telt zes actielijnen. Dat schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Lees verder op de website van H2Owaternetwerk.

12. Blog: Het verbod op achteruitgang van de grondwatertoestand en de KRW

De grondwatertoestand mag niet achteruitgaan. In dit blogbericht gaan wij in op dit verbod en bespreken we de consequenties van het Europese arrest Doñana voor de uitleg daarvan en de praktijk. Voordat we dit doen geven wij eerst als achtergrondinformatie een korte uiteenzetting van de regelgeving die onderdeel is van het waterrecht en zoomen we in op de Kaderrichtlijn water. Lees verder op de website van Omgevingsweb. Lees ook het artikel De Kaderrichtlijn Water: het is appels vergelijken met peren (binnenlandsbestuur.nl).

13. Vormen ZZS een nieuw hoofdpijndossier?

We willen allemaal schoon (drink)water, schone lucht, gezonde bodems en dat afval gerecycled wordt. Steeds vaker gooien zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) helaas roet in het eten. Ze vervuilen de elementen water, lucht en bodem en stagneren relevante ontwikkelingen om gezond te kunnen leven. Het onderzoeken en toetsen van ZZS en potentiële ZZS, ofwel (p)ZZS, de risicobepaling van deze stoffen en het vinden van milieuvriendelijke oplossingen binnen de chemische industrie zijn complexe issues. Lees verder.

14. Drinkwaterbedrijven willen zelf controle uitvoeren op PFAS-lozingen na uitblijven antwoord minister

Drinkwaterbedrijven willen gerichte controle op bedrijven die zonder vergunning vermoedelijk PFAS lozen in het Nederlandse stroomgebied van de Maas, door zelf metingen uit te voeren. Ondanks dat de Tweede Kamer eerder bij minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat aandrong op een lijst met bedrijven die PFAS lozen, blijft een antwoord van de minister vooralsnog uit. Lees verder op de website van NPO Radio 1.

15. Artikel over ontplofbare oorlogsresten in het magazine Burgemeester

Een speciale veiligheidseditie van het magazine Burgemeester besteedt aandacht aan ontplofbare oorlogsresten. De burgemeester en adviseurs openbare orde en veiligheid van de gemeente Lingewaard blikken terug op de gebeurtenissen in november 2022. Tijdens werkzaamheden wordt in het centrum van Huissen een bom uit de tweede Wereldoorlog gevonden. Het artikel Een Ontplofbaar Oorlogsrest gevonden. Wat dan? is te downloaden op de website van de Vereniging voor Explosieven Opsporing

16. Jaarrapportage 2022 functioneren schema BRL SIKB 7700 vastgesteld

Het Centraal College van Deskundigen (CCvD) Bodembescherming heeft in haar vergadering van 9 juni het rapport Functioneren privaat deel stelsel kwaliteitsborging – Jaarrapportage 2022 – vastgesteld, waarin het functioneren van het certificatieschema BRL SIKB 7700 voor bodembescherming, in beheer bij SIKB, over 2022 is beoordeeld. Vastgesteld wordt dat het aantal certificaathouders stabiel is; een significante groei voor de toekomst wordt niet verwacht. Lees verder op de website van SIKB.

17. Scholieren ontdekken ondergrond onder hun school tijdens GeoWeek

Hoe ziet de ondergrond onder mijn school eruit? Met die vraag gingen leerlingen in het kader van de GeoWeek 2023 de bodem onder hun school bekijken. De GeoWeek is bedoeld om leerlingen van 10 tot 15 jaar enthousiast te maken voor het vak aardrijkskunde door ze kennis te laten maken met het geo-werkveld. Ze gaan daarom tijdens deze week op veldwerk, bedrijfsbezoek of krijgen een gastles van een geoprofessional uit de bodem-, water-, of geo-informatiesector. Lees verder op de website van Bodem+.

18. ‘Nieuwe wetenschappen als bodembiologie stemmen mij hoopvol’

Theo Edelman, een van de nestors in de bodemsector, gaat het rustiger aan doen. Op het aan hem gewijde symposium, 15 juni aanstaande, blikt hij een beetje terug, maar vooral vooruit. In een interview gaat hij op zevenmijlslaarzen door zijn bodemgeschiedenis. Met onderzoek, adviezen en cabaret, want zo inspireerde de bodem hem. Lees verder.

19. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

·         Gemeente Hengelo nog steeds vervolgd voor milieuvervuiling door rubbelkorrels op kunstgrasvelden (AD)
Hengelo wordt nog steeds strafrechtelijk vervolgd voor een verontreiniging met rubberkorrels op de sportvelden van ATC’65 en BWO. De gemeente komt er niet mee weg dat de Rechtbank Rotterdam de zaak naast zich neerlegde.

·         Zorgen over kolk waar vervuilde bagger mag worden gestort (NU.nl)
De otter mag er graag een visje eten en vanuit het riet klinkt het gehoemp van de zeldzame roerdomp. Rond de Kolk van Westerhuis floreert de natuur. De plas aan het Zwarte Water wordt nog altijd verondiept en daarvoor mag bagger met PFAS-vervuiling worden gebruikt. CDA-politici in Zwolle en Zwartewaterland trekken verontrust aan de bel. Is hun zorg terecht?

·         ADS Water uit Goor wijst Vitens de weg naar het drinkwaterbedrijf van de toekomst (AD)

·         Op de fiets langs kunstwerken in de IJsselvallei. IJsselbiënnale 2023 dwingt tot luisteren naar de bodem (dvhn.nl)

·         CDA maakt zich zorgen over mogelijke storting Pfas in Kolk van Westerhuis (1Zwolle)

Provincie Gelderland

·         GOO nieuwsbrief juni 2023
In deze GOO nieuwsbrief kun je onder meer een terugblik lezen op de kennisspecials ‘Gelderse Handreiking Milieubelastende Activiteiten bodem bij bedrijven’ en ‘Nieuwe inzichten bodemtoezicht’. Ook in deze nieuwsbrief: het nieuwe meerjarenprogramma van het GOO en een update vanuit de GOO werkgroepen die zich bezighouden met de overdracht van bodemtaken met het oog op de komst van de Omgevingswet.

·         Bewonersavond vervuilde grond in Spijk: ‘Er heeft nog nooit iemand sorry gezegd’ (hetkontakt.nl)
Opnieuw is er een bewonersbijeenkomst gehouden over de vervuilde grond bij de golfbaan in Spijk. De gemeente, het Waterschap en de Omgevingsdienst Rivierenland trokken anderhalf uur uit om ruim honderd aanwezigen, inwoners, politici en geïnteresseerden bij te praten.

·         Nederlandse Stonehenge? Heiligdom met zonnekalender ontdekt (nationalgeographic.nl)

·         Doorgaan en versnellen uitvoering energiestrategie Foodvalley (Provincie Gelderland)

·         Sanering vervuilde grond sportpark De Zanderij Ermelo nog dit jaar (ermelosweekblad.nl)

·         Grote controle rond natuurgebied Zwarte Veen na drugsdumpingen (regio8.nl)

·         Pannerdensch Kanaal: klei vervoerd naar oevers (Rijkswaterstaat)

Provincie Groningen

·         Minder slib in Eems-Dollard eist grootschalige aanpak (artikel in Land+Water, Vakblad voor de praktijk van civiel- en milieutechniek (landenwater.nl))
Om de troebelheid van de Eems-Dollard terug te verminderen, is het nodig succesvolle pilots met slib op grotere schaal uit te voeren. Ondertussen neemt de impact van klimaatverandering toe, ook in de Waddenzee en laaggelegen Eemsdelta. De geleerde lessen en een blik op de toekomst van het programma Eems-Dollard 2050.

·         Gaswinning Groningen stopt per 1 oktober 2023 (Rijksoverheid)
Per 1 oktober dit jaar wordt er geen gas meer gewonnen in Groningen. Het kabinet heeft besloten dat ook de laatste 5 productielocaties dichtgaan. Na 60 jaar komt daarmee een einde aan de gaswinning uit het Groningenveld.

·         De Groningse bodem blijft onvoorspelbaar beven (Trouw)

Provincie Fryslan

·         Volgende stap voor visie Fryslân Klimaatbestendig 2050+ (Provincie Fryslan)
Gedeputeerde Staten van de Provincie Fryslân en dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân hebben ingestemd met de visie Fryslân Klimaatbestendig 2050+. Deze visie gaat over hoe we ons water- en bodemsysteem kunnen aanpassen en bestendig maken aan de veranderingen van het klimaat.

·         Friese gedeputeerde vreest toenemende verzilting IJsselmeer door nieuwe sluis Kornwerderzand (waterforum.net)
De provincie Fryslân moet het ontwerp van de nieuwe sluis bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk aanpassen. Ook de vaargeul is te diep. Hierdoor neemt de verzilting in het IJsselmeer toe, vreest de Friese gedeputeerde Avine Fokkens.

·         Leeuwarden bindt de ijzers onder voor de Omgevingswet (Aan de slag met de Omgevingswet)
Aan de slag met de omgeving met een drietrapsraket. Met 3 ontwikkelprincipes, 3 ambities en 3 gebiedstypen geeft de gemeente Leeuwarden vorm aan haar omgevingsvisie. Met grote en kleine stappen sorteert deze koplopergemeente voor op de invoering van de Omgevingswet. Onlangs kreeg programma-directeur-generaal Ruimtelijke Ordening Marjolein Jansen tijdens een werkbezoek een update over de stand van zaken in Leeuwarden.

·         Friesland zet met elkaar de schouders eronder (Aan de slag met de Omgevingswet)

·         UNESCO heeft zorgen over gaswinning Waddenzee: komt in september met rapport (omropfryslan.nl)

·         Samenwerkingsovereenkomst dijk- en duinversterking Schiermonnikoog ondertekend (Provincie Fryslan)

·         Chemisch afval lozen in de Waddenzee is in principe verboden, maar andere principes gaan nu even voor (volkskrant.nl)

·         Subsidieregeling voor aanpak invasieve exoten in Fryslân (Provincie Fryslan)

·         Rijkswaterstaat: ontwerpfout gemaakt bij aanleg Prinses Margriettunnel (nos.nl)

Provincie Drenthe

·         Onrust bij lelietelers na verbod op gebruik bestrijdingsmiddelen in Drenthe (nos.nl)
Lelietelers maken zich grote zorgen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen na een gerechtelijke uitspraak eerder deze week in het nadeel van een lelieteler in Drenthe.

·         Gevolgen van gaswinning Vledderveen op Werelderfgoed en natuur nog niet volledig in beeld (nieuws.nl)

·         Start procedure ondergronds kabeltracé tussen Wijster, Hoogeveen en Dedemsvaart voor versterking van het hoogspanningsnet (Provincie Drenthe)

·         Natuurgroepen niet blij met komst yoghurtfabriek Hoogeveen (RTV Drenthe)

Provincie Flevoland

·         Provincie Flevoland geeft subsidie aan organisaties die circulair willen ondernemen (AD)
Om de circulaire economie in Flevoland te versterken en versnellen kunnen organisaties in deze provincie dit hele jaar nog gebruikmaken van een speciale subsidieregeling.

Provincie Utrecht

·         Verdwenen fabrieken: De Utrechtsche Asphaltfabriek aan de Gansstraat (duic.nl)

·         Samen de natuur verbeteren in de Bosscherwaarden (Rijkswaterstaat)

Provincie Noord-Holland

·         Amsterdam deelt tools om slimmer, sneller en beter te werken met grondonderzoek (Basisregistratie Ondergrond)
De Gemeente Amsterdam heeft, net als veel andere gemeenten, nog veel historische BRO-gegevens op de plank liggen. Deze wil ze eenvoudig en direct beschikbaar maken voor iedereen.

·         Forteiland Pampus gaat eigen drinkwater maken (NH Nieuws)

·         Drinken we straks uit het Gooimeer? Bedrijven zoeken samen naar het drinkwater van de toekomst (Noordhollands Dagblad)

·         Gewijzigd tracébesluit Zuidasdok ter inzage (Rijkswaterstaat)

·         Bronbemaling tijdens werkzaamheden, waarom en hoe gaat dat in zijn werk? (Hoogheemraadschap van Rijnland)

·         Bijzondere middeleeuwse veenputten gevonden op Landgoed Monnikenberg bij Hilversum (Provincie Noord-Holland)

Provincie Zuid-Holland

·         Chemours wist dertig jaar geleden al van ernstige PFAS-vervuiling in grondwater Dordrecht (BNNVARA)
Teflonproducent DuPont (nu Chemours) in Dordrecht wist 30 jaar geleden al dat ze het grondwater onder de fabriek en in de omgeving ernstig vervuilden met grote hoeveelheden giftige en kankerverwekkende PFAS. Dat blijk uit vertrouwelijke documenten van het chemieconcern, in handen van Zembla.

·         Zembla: Chemours wist al decennia van gezondheidsrisico’s pfas (nos.nl)

·         Openbaar Ministerie overweegt heropening onderzoek Chemours – Zembla (BNNVARA)

·         Gemeenten door berichten in PFAS-zaak tegen Chemours ‘gesterkt’ (binnenlandsbestuur.nl)

·         College Alblasserdam steunt buurgemeenten bij dossier Chemours en Dupont (Papendrecht.net)

·         Staalslakken Oude-Tonge: nieuw onderzoek naar bodem- en waterkwaliteit (FlakkeeNieuws)
Op maandag 8 mei 2023 vond overleg plaats tussen bestuurders van waterschap Hollandse Delta (WSHD) en gemeente Goeree-Overflakkee. Aanleiding was de ontstane onrust na berichtgeving over milieuverontreiniging door staalslakken op een bedrijventerrein in Oude-Tonge. In het overleg is besloten om uit voorzorg een nieuw onderzoek in te stellen naar de bodem- en waterkwaliteit op en rond het betreffende perceel.

·         Schiedam past schuimglas toe (artikel Land+Water, zie bijlage)
Schuimglas is een ruim tien jaar op de Nederlandse markt, maar tot een grote doorbraak kwam het niet in verband met de strenge regelgeving in het Besluit bodemkwaliteit. In 2021 heeft gemeente Schiedam bij twee projecten 20.00 m3 aan schuimglas toegepast.

·         Optimale vaargeul voor Delta 21 (artikel Land+Water, zie bijlage)
Het getijdemeer van Delta21 dient bevaarbaar te blijven en ervoor zorgen dat hoge afvoeren tussen de Haringvlietsluizen en de stormvloetkering naar zee worden geleid, zonder dat de waterveiligheid in gevaar komt. Hier is een speciale geul voor ontworpen.

·         Bijeenkomst project A20 Nieuwerkerk – Gouda (Rijkswaterstaat)

·         Verbeteren waterveiligheid Hollandsche IJssel (Rijkswaterstaat)

·         Update: Vermoedelijk nog meer drugsafval in Alphen gevonden (Studio Alphen)

·         Mogelijk drugsafval aangetroffen tijdens legen van ondergrondse containers Natuursteenlaan Zoetermeer (District8.net)

·         Drinkwaterbedrijven willen zelf controle uitvoeren op PFAS-lozingen na uitblijven antwoord minister (NPO Radio 1)

·         “De ideale Noordzee bestaat niet” (Provincie Zuid-Holland)

·         Vliegende start groot Zuid-Hollands bijenlandschap (Provincie Zuid-Holland)

Provincie Zeeland

·         Bewijs stapelt zich op met nieuwe foto’s: blusschuim gebruikt op plek van pfas-vervuiling Britannia (Omroep Zeeland)
Er zijn nog meer foto’s van het evenement Rescue Vlissingen opgedoken waaruit blijkt dat er wel degelijk met blusschuim is gespoten op het terrein van voormalig hotel Britannia in Vlissingen. Daarmee komt er meer bewijs voor de stelling dat de stof PFOS, die in blusschuim voorkomt, en in de grond bij Britannia is gevonden daar is gekomen door blusdemonstraties tijdens Rescue Vlissingen.

·         Is de Oosterschelde in gevaar door het gebruik van staalslakken? Milieuorganisaties vrezen het ergste (trouw.nl)
Is de Oosterschelde straks een grote dode vijver, doordat er staalslakken zijn gebruikt om de dijk te versterken? Vissers en milieuorganisaties vrezen van wel.

·         PvdA-GL en SGP vragen onderzoek naar milieuschade staalslakken in Zeeland (AD)

·         Staat hoeft Hulst geen 5 miljoen te betalen voor vervuilde dijk Perkpolder (pzc.nl)
De Staat wist in 2014 niet dat de aanleg van de zeedijk in Perkpolder met thermisch gereinigde grond bodemvervuiling kon veroorzaken. Daarom mocht Hulst de Staat geen dwangsom van vijf miljoen euro opleggen. Lees ook de uitspraak.

·         Hulst mocht Staat geen dwangsom van 5 miljoen euro opleggen (Omroep Zeeland)

·         De provincie heeft een eeuwige zorgplicht voor andermans rotzooi (Omroep Zeeland)
Het zijn net twee mini-Alpen in het Zeeuwse landschap: de stortplaatsen Noord- en Midden-Zeeland bij Nieuwdorp en die in de Koegorspolder bij Terneuzen. De groene begroeiing verbergt een smerige realiteit, want eronder ligt ons afval. De provincie Zeeland heeft de plicht om er voor eeuwig voor te zorgen en betaalt dat met geld uit een nazorgfonds. Dat fonds kreeg in 2022 een miljoen euro verlies te verwerken.

·         Van ontwerp naar realisatie van de Nieuwe Sluis Terneuzen (Land+Water, zie bijlage)
De Nieuwe Sluis in Terneuzen is van wereldformaat. Met een lengte van 427 meter, een breedte van 55 meter en een diepte van ruim 16 meter is de sluis vergelijkbaar met die van Antwerpen, IJmuiden en Panama. De bouw van de sluis is in volle gang. Peter Meesen, technisch manager voor opdrachtgever VNSC en Koen van Doremaele, manager uitvoeringsontwerp, site- engineering & asbuilt van aannemerscombinatie Sassevaart nemen ons mee.

·         Optimalisering getijdenduiker Waterdunen (Waterschap Scheldestromen)

·         Een bijzonder project afgerond, wijze lessen geleerd (Rijksportaal)
In de Hedwige-Prosperpolder stond een zeedijk die na de ontpoldering (2018-2022) geen functie meer had. Een uitgelezen kans om daar eens flink mee te experimenteren. Dat gebeurde volop in het project Polder2C’s, dat nu is afgerond.

·         Documentaire op NPO2 over Hedwigepolder en waterveiligheid (AD)

Provincie Noord-Brabant

·         Brabants Bodemnetwerk: Uitnodiging voor de werkplaatsen bodemenergie en grondwater (zie bijlage)
Namens het Brabants Bodemnetwerk nodigen we je van harte uit voor een aantal sessies van de Werkplaats Bodemenergie en Grondwater. Deze zijn een vervolg op de eerste werkplaats van 23 maart jl. In de Werkplaats Bodemenergie en Grondwater draait het om het spanningsveld tussen enerzijds de wens om meer bodemenergie (WKO én geothermie) te willen benutten voor de maatschappelijke opgaves en anderzijds de wens om de grondwatervoorraden en drinkwater te beschermen.

·         Gesaneerde volkstuinen Helmond weer bijna open na flinke vertraging; voorzitter spreekt van verloren seizoen (AD)
Het duurde ruim twee maanden langer dan gepland, maar binnenkort kunnen de gesaneerde volkstuinen aan de Helmondse Sluisdijk weer in gebruik worden genomen. De vertraging zit vooral in het natte voorjaar, zegt wethouder Arno Bonte.

·         Mest als een noodzakelijk en waardevol product (Provincie Noord-Brabant)
De provincie verwacht op termijn eerder een tekort dan een overschot aan mest. Op het symposium dat 22 juni plaatsvindt in de ’s-Hertogenbosch staan de mogelijkheden van het ‘bruine goud’ centraal voor een duurzamere landbouw. Dit wordt meteen gevolgd door een bijeenkomst waarin de zes zandprovincies zoeken naar nieuwe veehouderij-oplossingen en innovatieve stallen om de veehouderij verder te verduurzamen.

·         Brabant brengt gevolgen dijkdoorbraken beter in beeld (architectenweb.nl)
Noord-Brabant gaat zorgen voor een beter beeld op de mogelijke gevolgen van dijkdoorbraken in de provincie. Dat is nodig, want de huidige kaarten die de risico’s op overstromingen achter de dijken weergeven, zijn verouderd. Om die reden heeft de provincie dinsdag een overeenkomst getekend met adviesbureau HKV, dat de overstromingsrisico’s gaat actualiseren.

·         Open brief aan alle Brabanders – Elke druppel telt! Help jij mee? (Natuurmonumenten)
Deze week hebben de Brabantse grondwaterpartners, waaronder Natuurmonumenten een open brief aan alle Brabanders met de media gedeeld. Het gaat over een onderwerp dat iedereen aangaat: water. Door het veranderende klimaat krijgen we steeds meer te maken met periodes van extreme droogte en extreme regenval. Daar is ons watersysteem niet op ingericht. De natuur heeft hier ernstig onder te lijden. Reden voor ons om met de Brabantse grondwaterpartners een oproep te doen aan alle Brabanders; overal, rond huis, in kantoren, fabrieken en op de boerderij, liggen kansen om water vast te houden en te besparen. Want elke druppel telt!

·         Veel vragen over ondergrondse ‘snelweg’ door Peel voor vervoer gevaarlijke stoffen (ED)

·         Project Leegveld voorbeeld voor andere natuurgebieden (Provincie Noord-Brabant)

·         Drinkwaterbedrijven willen zelf controle uitvoeren op PFAS-lozingen na uitblijven antwoord minister (NPO Radio 1)

·         Brabantse gemeenten intensiveren afvalsamenwerking (AfvalOnline)

Provincie Limburg

·         6 overheden werken aan hoogwaterveiligheid (Rijkswaterstaat)
Zes overheden werken samen aan een verkenning naar het verbeteren van de hoogwaterveiligheid, scheepvaartveiligheid en ruimtelijke kwaliteit in het zuiden van Limburg. Het project genaamd Zuidelijk Maasdal richt zich op het vinden van een oplossing voor verschillende nationale en regionale opgaven rond de Maas, in een gebied van de Belgische grens bij Eijsden tot en met de monding van de Geul bij Voulwames.

·         Minister Harbers en partners zetten volgende stap voor het gebied bij Baarlo en Hout-Blerick (Rijksoverheid)
Het Limburgse gebied bij Baarlo en Hout-Blerick staat voor verschillende opgaven op het gebied van waterveiligheid, natuur en leefbaarheid. Om die opgaven aan te pakken, hebben minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en de projectpartners nu een zogenoemde voorkeursbeslissing genomen.

·         Drinkwaterbedrijven willen zelf controle uitvoeren op PFAS-lozingen na uitblijven antwoord minister (NPO Radio 1)

·         Onderzoek: bijzonder veel plastic afval in Maas bij overstroming in 2021 (h2owaternetwerk.nl)