GOO kennisspecial ‘Water en Bodem Sturend’ (27 juni 2023, 10.00 - 11.30 uur, online)

Het Gelders Ondergrond Overleg (GOO) nodigt je uit voor de kennisspecial ‘Water en Bodem Sturend’. De kennisspecial vindt online plaats op dinsdag 27 juni, van 10.00 tot 11.30 uur, via TEAMS.

Kamerbrief Water en Bodem Sturend (25 november 2022)

We lopen steeds vaker aan tegen de grenzen van het water- en bodemsysteem. Lage waterstanden zorgen voor veel schade aan natuur, landbouw en in gebieden met kwetsbare bodems ook van funderingen en infrastructuur. Het veranderende klimaat zorgt daarnaast voor een groter risico op wateroverlast. Voldoende goed drinkwater is niet langer vanzelfsprekend. De kwaliteit en beschikbaarheid van water en bodem zijn voor veel opgaven van belang, zoals woningbouw, natuur, landbouw en energievoorziening.

In de Kamerbrief Water en Bodem Sturend benoemt het kabinet dat vanwege deze ontwikkelingen water en bodem meer betrokken moeten worden bij de ruimtelijke inrichting van Nederland.

Water en bodem sturend maken bij de inrichting van Gelderland vraagt om een omslag in ons denken en doen. Het Gelders Ondergrond Overleg gaat hieraan aandacht geven en deze special is daarvoor de aftrap.

Voor wie?

Deze kennisbijeenkomst is bedoeld voor stedenbouwkundigen, ruimtelijke planontwikkelaars en deskundigen op het gebied van water en bodem, die werkzaam zijn bij en voor gemeenten, waterschappen, provincie en omgevingsdiensten in Gelderland.

Programma

  • Waarom in de regio aan de slag met Water en Bodem Sturend?
    Joost van Halem, programmamanager Water-Bodem-Sturend bij het Ministerie van IenW

    Joost van Halem schetst de knelpunten met het water- en bodem-systeem in Nederland en waarom het nodig is om hiermee bij de ruimtelijke inrichting meer rekening te houden. Hij licht de structurerende keuzes toe die het Rijk hiervoor heeft gemaakt. Veel van deze keuzes zijn randvoorwaarden waarmee overheden een gebiedsgerichte aanpak kunnen opstellen. Joost van Halem gaat met de deelnemers in gesprek over de rollen van de verschillende partijen daarbij. Tenslotte gaat hij in op de projecten die het Rijk uitvoert om de regionale en lokale partijen hierbij te ondersteunen.
  • Hoe pak je het aan? Systematiek om water en bodem bij de ruimtelijke inrichting te betrekken
    Wim Timmermans en Onno Roosenschoon, Wageningen Environmental Research

    Aan de hand van pilots in ontwikkelingsgebieden, onder andere in Gelderland, heeft Wageningen Environmental Research een systematiek ontwikkeld om water en bodem bij de ruimtelijke inrichting te betrekken. Die systematiek is bruikbaar voor gebiedsontwikkelingen waarvan de planvorming nog aan het begin staat, en waarbij water- en bodem-aspecten betrokken kunnen worden in de ontwerpopgave. De systematiek kan ook worden toegepast voor gebieden waarvoor de inrichtingsplannen al op de plank liggen. Wim Timmermans en Onno Roosenschoon illustreren aan de hand van uitgevoerde pilots in Gelderland hoe dit in de praktijk werkt, en welke inzet dit vraagt van de betrokken stedenbouwkundigen, ruimtelijke planontwikkelaars en deskundigen water en bodem.
  • Aanpak in Gelderland voor Water en Bodem Sturend
    Paul Oude Boerrigter, programmamanager Bodem & Ondergrond Provincie Gelderland

    Samen met de waterschappen werkt Provincie Gelderland aan het betrekken van water- en bodem-aspecten in de regio-arrangementen en bij de voorbereiding van het provinciaal Programma Landelijk Gebied. De regio-arrangementen zullen de basis vormen voor het ruimtelijk voorstel van Provincie Gelderland aan de Minister van BZK. Paul Oude Boerrigter geeft een toelichting op de stand van zaken. Aan de hand van voorbeelden illustreert hij welke regionale afwegingen er zijn vanuit de structurerende keuzes uit de Kamerbrief Water en Bodem Sturend.

Aanmelden

Wil je ook aan de online kennisspecial deelnemen? Meld je dan aan via GOO@gelderland.nl (onder vermelding van naam, organisatie en ‘Special Water en Bodem Sturend’).

Deelnemers ontvangen enkele dagen voor de special de teams-link via een outlook-uitnodiging.

Vragen?

Stel ze aan Annelies de Graaf, netwerkcoördinator GOO, via annelies.degraaf@buro38.nl.