Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit 2021 onderstreept klimaatzorgen

Milieucriminaliteit raakt ons dubbel en dwars. De effecten ervan zijn niet altijd (direct) zichtbaar, maar hebben zeer grote en ondermijnende gevolgen voor de leefomgeving, economie en maatschappij. Als samenleving draaien we op voor zowel de milieu- als de economische schade. Bovendien schaadt het ook nog eens de gezondheid van mensen, dieren en planten. Dit staat in het Dreigingsbeeld Milieu­criminaliteit 2021 dat is overhandigd aan de Strategische Milieukamer.

Wat bedreigt ons?

In het rapport zijn in totaal negen vormen van milieucriminaliteit beschreven. Mestfraude, illegale handel in en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, afvalcriminaliteit en gesjoemel met bodem- en grondstromen vormen een serieuze dreiging voor onze bodem- en waterkwaliteit en daarmee onze volksgezondheid.

Daarnaast heeft het streven naar een circulaire en duurzame economie zwaar te lijden onder de fraude en gerommel op het gebied van olie, afval en koelmiddelen. Het financiële gewin van criminelen heeft een negatieve invloed op het behalen van de gestelde klimaatdoelen.

Klik op de afbeelding om het rapport te openen

De vraag naar exclusief voedsel, luxe producten en decoratie houdt wereldwijd de wildlife crime in stand. Het illegaal verkrijgen en verhandelen van (wilde) fauna en flora leidt tot ernstige schade voor onze biodiversiteit en soorten kunnen definitief verdwijnen.

Tot slot vormen zeer zorgwekkende stoffen als asbest, lood, benzeen en sommige PFAS-emissies uit onze (chemische) industrie een dreiging als het gaat om fysieke veiligheid.

Meer informatie

Klik om te vergroten

Gerelateerd

Emissiewaarden asfaltcentrales geïnventariseerd

Omgevingsdienst NL heeft geïnventariseerd welke asfaltcentrales in Nederland voldoen aan de emissiegrenswaarden voor PAK en benzeen. Aanleiding voor dit onderzoek is de publiciteit over de zorgen van omwonenden.

Meer bereiken met data-analyse

Petra van Oosterbosch is directeur van de Omgevingsdienst Achterhoek. Ze is betrokken bij het nieuwe programma 'Toezicht & Handhaving voor...

Een slimmer risicomodel door inzet van data

Esther Lucas werkt als Programmamanager/Strategisch adviseur bij Omgevingsdienst de Vallei. Bij deze omgevingsdienst zijn ze gestart met een programma Risicogericht...