Dit is er veranderd op 1 januari 2024

De Gelderse Omgevingsdiensten wensen iedereen een duurzaam, gezond en gelukkig nieuwjaar. In 2024 verandert er een groot aantal zaken binnen onze organisaties en ons vakgebied. We nemen u hier graag in mee. 

Omgevingswet

Vanaf 1 januari 2024 is de Omgevingswet ingegaan. Deze wet zorgt er onder andere voor dat als u nu een vergunningaanvraag indient, dit anders gaat dan als u er een voor 1 januari 2024 heeft ingediend. Oude aanvragen worden nog behandeld volgens de oude wetgeving. Voor meer informatie over de Omgevingswet en wat die voor u betekent, kunt u hier lezen.

Fusie Omgevingsdienst Veluwe IJssel en Noord Veluwe

Sinds 1 januari 2024 gaan Omgevingsdienst Noord-Veluwe en Omgevingsdienst Veluwe IJssel samen door als Omgevingsdienst Veluwe (ODVeluwe). De fusie tussen de twee Gelderse omgevingsdiensten heeft als doel om een meer robuuste organisatie te worden. De Veluwse organisaties zijn de eerste omgevingsdiensten in Nederland die gaan fuseren. Kijk voor meer informatie en wijziging van contactgegevens op de nieuwe website van ODVeluwe.

Van Brzo naar Seveso

Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) voert in Gelderland en Overijssel een bijzondere taak uit. Samen met vijf andere omgevingsdiensten in Nederland verlenen zij de vergunningen, houden ze toezicht en handhaven ze wanneer nodig bij bedrijven waar een groter risico is op een ramp als er iets misgaat, bijvoorbeeld omdat zij met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen werken. Tot en met 2023 heette deze taak Brzo (Besluit risico zware ongevallen), vernoemd naar de wetgeving waar deze bedrijven onder vielen. Met de komst van de Omgevingswet, vervalt Brzo en is de wetgeving ondergebracht in de Omgevingswet. Vanaf 1 januari wijzigt daarom de naam Brzo in Seveso. Seveso is een Italiaans dorp waar in de jaren zestig van de vorige eeuw een grote ramp plaatsvond. 

Milieuklacht Gelderland vervangt S@men

Milieuklacht Gelderland heeft op 1 januari 2024 de milieuklachtenapplicatie van provincie Gelderland, S@men, vervangen. Milieuklacht Gelderland is een online formulier waar inwoners en bedrijven milieuklachten kunnen indienen. Ervaart u overlast? De Gelderse Omgevingsdiensten behandelen klachten die betrekking hebben op het milieu. Denk bijvoorbeeld aan geur-, geluid- of stofoverlast, of bodemverontreiniging. De meeste milieuklachten kunt u melden bvia het online formulier van Milieuklacht Gelderland of telefonisch via T 026 – 377 18 00. In sommige gevallen moet u klachten of overlast melden bij uw gemeente of bij de provincie. 

Wijzigingen op de website

De Gelderse Omgevingsdiensten heeft met zorg de website klaargemaakt voor deze wijzigingen. Ziet u desondanks informatie die niet klopt? Dan waarderen wij het zeer als u dit wil melden bij communicatie@gelderseomgevingsdiensten.nl.