Vergunningvrij bouwen

Gaat u bouwen of verbouwen? Dan heeft u misschien een vergunning nodig. Maar het kan ook zijn dat uw plannen onder ‘vergunningvrije bouwwerken’ vallen. Dan heeft u geen omgevingsvergunning nodig.

Doe de vergunningcheck

Om te controleren of u een vergunning nodig heeft, vult u de vergunningcheck op de website van het Omgevingsloket in. U voert daar uw bouwlocatie en werkzaamheden in. Daarna ziet u of u verplicht bent om een vergunning aan te vragen. 

Heeft u geen vergunning nodig? Dan zijn er nog de technische voorschriften van het Bouwbesluit of andere regels waar u aan moet voldoen, zoals het Burgerlijk Wetboek (privacyregels).

Schuur, bijgebouw, serre of garage

Er zijn vele mogelijkheden om een woning uit te breiden of bij te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een bijkeuken, serre, schuur, garage, carport of mantelzorgwoning. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een brochure met informatie over de regels voor vergunningvrij bouwen.

Dakkapel

Dakkapel achterzijde

Een dakkapel in het achterdakvlak kunt u onder bepaalde voorwaarden vergunningvrij plaatsen. Download hier een brochure met informatie over de regels voor het vergunningvrij bouwen van dakkapellen.

Dakkapel voorzijde of zijkant

In een aantal gevallen mag een dakkapel ook aan de voorkant of op een dak dat naar het openbaar gebied gekeerd is zonder vergunning worden geplaatst. Dat is het geval in gebieden waar geen welstandseisen gelden. Dit is een aanvullende eis. De overige voorwaarden die gelden bij dakkapellen op het achterdakvlak gelden ook hier. Bekijk de brochure met de regels voor dakkappellen. Let op: Welstandseisen verschillen per locatie en per gemeente.

Heeft u asbesthoudend dakbeschot?

In een huis gebouwd voor 1994 kan asbesthoudend dakbeschot zijn gebruikt. U moet dan eerst een sloopmelding doen voordat u een dakkapel mag aanleggen. Ook als u gaat isoleren is het verstandig om eerst na te gaan of sprake is van asbesthoudend dakbeschot, ook omdat verzekeraars steeds vaker eisen dat asbest in uw huis wordt verwijderd.

Lees meer over het verwijderen van asbest in of om uw woning.

Zonnepanelen

Zonnepanelen en -collectoren kunt u in veel gevallen vergunningvrij plaatsen. Bekijk de brochure waarin de vergunningvrije voorwaarden zijn beschreven. Voor beschermde stadsgezichten gelden minder vergunningvrij mogelijkheden. Voor plaatsing op de voorzijde heeft u een omgevingsvergunning nodig. Voor plaatsing op een monument moet u altijd een omgevingsvergunning aanvragen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een  informatieblad over het duurzaam gebruik van daken.

Schutting

Voor het plaatsen van een hek, schutting of tuinmuur (erfafscheiding) hoeft u in veel gevallen geen omgevingsvergunning aan te vragen. De maximale (vergunningvrije) hoogte is 1 of 2 meter. Deze hoogte hangt af van het gedeelte van uw perceel. In de voortuin mag u meestal tot 1 meter hoog bouwen. In de achtertuin is in veel gevallen 2 meter vergunningvrij toegestaan. Bekijk de brochure met informatie over de regels voor het vergunningvrij plaatsen van erfafscheidingen.

Hoekhuis

Bij hoekhuizen gelden minder vergunningvrije mogelijkheden. Onder andere bepalend hierbij kan zijn of er welstandseisen gelden voor uw woning. Dat verschilt per gemeente.

Doe de Vergunningcheck

Wel of niet een vergunning nodig? Doe hiervoor de vergunningcheck op de website van het Omgevingsloket.

Gerelateerd

Vergunningen en meldingen

Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Of wijzigen de werkzaamheden bij uw bedrijf? Dan heeft u misschien een vergunning nodig...

Milieuverplichtingen voor bedrijven

Wilt u een bedrijf starten of verbouwen? Of veranderen de activiteiten van uw bedrijf? Dan kan het zijn dat u...

Monumenten

Voor eigenaren van een monument of een pand in een beschermd stadsgezicht gelden vaak andere regels voor bouwen. Uw plan...

Bouwen en slopen

Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Dan moet u meestal een melding indienen of een vergunning aanvragen bij uw gemeente. Het kan zijn dat u eerst bodemonderzoek moet laten uitvoeren of specifieke milieumaatregelen moet treffen.