Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (16 2024)

 Vacature alert: Senior beleidsmedewerker bodembeleid

De bodem is een belangrijke basis voor het realiseren van belangrijke maatschappelijke opgaven zoals voedselvoorziening, woningbouw en energievoorziening. Duurzaam en efficiënt gebruik van de bodem en ondergrond is een belangrijk maatschappelijk thema dat veel politieke aandacht krijgt. De komende jaren ontwikkelt ons ministerie het beleid voor een vitale bodem, waar jij als senior beleidsmedewerker een belangrijke bijdrage aan levert. Je werkt mee aan de vormgeving van het (inter)nationale bodembeleid en de wet- en regelgeving, adviseert over te nemen besluiten en schrijft mee aan Kamerbrieven. Interesse gewekt? Lees dan verder: volledige vacaturetekst

Meer info over vacature:

Hanneke Brouwer, afdelingshoofd, 06-11492857

Meer info over sollicitatieprocedure:

Nathalie Veen, adviseur Werving en Selectie, 06-10151705

Kamerbrief over publicatie ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving

Minister Harbers (IenW) informeert de Tweede Kamer over de publicatie van het definitief ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving. Het afwegingskader is een ondersteunend instrument voor provincies, gemeenten en waterschappen bij de locatiekeuze voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

Lees hier verder: Kamerbrief over publicatie ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptieve gebouwde omgeving | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl.

Zie ook: Nog genoeg ruimte om te bouwen, maar kies verstandige locaties | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl.

Zie ook: Ruimtelijk afwegingskader klimaatadaptief bouwen gepubliceerd | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)

Gemeenten positief over voortgang klimaatadaptatie in gebouwde omgeving

Gemeenten spelen een belangrijke rol in de uitvoering van klimaatadaptatie in de gebouwde omgeving. Maar hoever zijn ze daarmee? En wat zijn de kansen en knelpunten voor de betrokken partijen? Adviesbureau TwynstraGudde heeft dat onderzocht(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Lees hier verder: Gemeenten positief over voortgang klimaatadaptatie in gebouwde omgeving – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl).

Kosten Opsporing & Onderzoek – Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten

Het kenniscentrum heeft voor gemeenten een overzicht laten opstellen van de verschillende soorten kostenposten met eenheidsprijzen die kunnen voorkomen bij Onderzoek & Opsporing van OO.

In het overzicht is een onderverdeling gemaakt in bureauonderzoeken en opsporingswerkzaamheden. Verder is er gedifferentieerd in de verschillende soorten onderzoeken, opsporingsmethodieken, oppervlakten, diepten, benaderen, ondersteuning EODD, personeel en materieel.

De eenheidsprijzen zijn een indicatie met een range waarin ze kunnen voorkomen. Deze gegevens kunnen gebruikt worden om als gemeente het gesprek te voeren met een opdrachtnemer over de aanbieding die ze doen voor de gevraagde werkzaamheden. Het ligt dan voor de hand dat de aanbieder een toelichting geeft op afwijkende prijzen.

Lees hier verder: Kosten Opsporing & Onderzoek – Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten (kenniscentrum-oo.nl).

Wegwijzer ontplofbare oorlogsresten, thema Onderzoek & Opsporing

De Wegwijzer ontplofbare oorlogsresten (hierna: wegwijzer) biedt gemeenten handvatten hoe om te gaan, in het kader van openbare orde en veiligheid, met ontplofbare oorlogsresten.

De wegwijzer voorziet in de informatie over mogelijke routes, de eindbestemming en verschillende manieren om ergens heen te reizen in de wereld van ontplofbare oorlogsresten. Waar en hoe je uiteindelijk als gemeente op je eindbestemming aankomt besluit je als gemeente zelf.

De wegwijzer maakt onderscheid in 3 thema’s, te weten Vondst, Onderzoek & Opsporing en Beleid.

Het tweede thema ‘Onderzoek & Opsporing’ is nu ook beschikbaar via deze website. Met de wegwijzer krijgt een gebruiker inzicht in de specifieke taken en afwegingen die aan de orde kunnen zijn vanuit zijn of haar specifieke rol. De taken en afwegingen zijn nader omschreven, waar nodig aangevuld met een verdiepende tekst, praktijkverhalen uit het werkveld, factsheets, checklists en met verwijzingen naar relevante veelgestelde vragen.

Lees hier verder: Wegwijzer ontplofbare oorlogsresten, thema Onderzoek & Opsporing, online – Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten (kenniscentrum-oo.nl).

Nieuws over de Omgevingswet

·         IPLO in de praktijk: evenementen | Informatiepunt Leefomgeving
Met de komst van de lente poppen in Nederland talloze grote en kleinere evenementen op. Buren geven een straatfeest, de harmonie viert een jubileum en beukende bassen kondigen een dance-event aan. Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk voor evenementen als deze?

Dit artikel is onderdeel van de serie ‘IPLO in de praktijk’. Hierin belichten we inspirerende praktijkvoorbeelden die tonen welke invloed de nieuwe regels hebben op het werk in verschillende sectoren.

·         Afspraken beheer toepasbare regels bruidsschat en Bbl-checks | VNG
Het Serviceteam rijk en de VNG hebben afspraken gemaakt over het beheer van de toepasbare regels van de bruidsschat voor het omgevingsplan. De VNG deelt een notitie met de vastgelegde afspraken.
De afspraken liggen vast in de notitie ‘Afspraken beheer toepasbare regels bruidsschat en toegevoegde Bbl-checks’. Bij de afspraken is onderscheid gemaakt tussen:

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

·         ‘Waarde natuur eerlijker berekenen’
Dat de waarde van natuur en milieu bij het maken van maatschappelijke kosten-batenanalyses wordt meegenomen, staat niet ter discussie. De manier waarop echter wel. Een internationale onderzoeksgroep, met daarin ook Tilburg University, doet nu een nieuw berekeningsvoorstel waarin ook de toekomstige waarde van ecosystemen wordt meegenomen.

·         Onderzoek: zoogdieren gedijen beter in houtkapbossen met FSC-keurmerk (nos.nl)
Het FSC-keurmerk op houtproducten is goed nieuws voor de gorilla, de bosolifant en de luipaard. In houtkapbossen met zo’n FSC-certificaat zijn namelijk meer zoogdieren dan in bossen zonder zo’n certificaat. Zo’n keurmerk zit op producten die uit bossen komen waar een goede biodiversiteit vooropstaat. Die bossen krijgen dan een certificaat.

Nieuws over Circulaire economie

·         Nieuwe beleidsmaatregel kost metaalrecyclers mogelijk miljarden • Recycling Magazine Benelux
De overgang naar de nieuwe Omgevingswet betekent voor metaalrecyclers wellicht dat ongeveer 50 procent van al het ijzer- en metaalschroot in dichte ruimtes moet worden opgeslagen en bewerkt. Een onmogelijk scenario voor metaalrecyclers zegt de Metaal Recycling Federatie (MRF), die de branche mogelijk miljarden aan investeringen gaar kosten. De MRF heeft een brief gestuurd naar de staatssecretaris waarin ze een dringende oproep doen om in overleg te treden met de metaalrecyclingsector.

·         De noodzaak van circulaire plastic voedselverpakkingen (binnenlandsbestuur.nl)
De Europese Unie streeft naar klimaatneutraliteit tegen 2050. Het belang van een circulaire economie wordt benadrukt als cruciaal voor het behalen van klimaatdoelen. Nieuwe wetgeving in de EU stelt specifieke eisen aan het gebruik van gerecycled materiaal in voedselverpakkingen, waarbij in 2030 minimaal 10% en in 2050 zelfs 50% gerecycled materiaal vereist is.

Nieuws over de energietransitie

·         Energietransitie met 7 sessies aanwezig op de Schakeldag | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Het is niet meer uit de samenleving weg te denken: de overgang van fossiele energie naar duurzame bronnen als zon- en windenergie. De regels daaromheen hebben alles te maken met de Omgevingswet. Logisch dus dat de Schakeldag op 27 juni ruim baan biedt aan het ‘spoor Energietransitie’.

·         Onduidelijk waarom warmtetarieven hier hoger zijn (binnenlandsbestuur.nl)
Klimaatminister Rob Jetten moet in een Kamerbrief toegeven dat het niet helemaal duidelijk is waarom de tarieven voor warmtenetten in Nederland hoger liggen dan in andere Noord- en West-Europese landen. Dit laat hij weten op een verzoek van GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger, die een reactie van Jetten wilde op een publicatie van onderzoeksinstituut TNO.

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

·         Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelt in een landmark case dat overheden klimaatverandering moeten bestrijden – Omgevingsweb
Overheden zijn verplicht om effectieve maatregelen te treffen om klimaatdoelstellingen te behalen en de schadelijke gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, zo oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Tegelijkertijd legt het Hof de lat voor het vaststellen van de slachtofferstatus van een individuele klager hoog, waardoor individuen moeilijk kunnen opkomen tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering.

·         Nog genoeg ruimte om te bouwen, maar kies verstandige locaties – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl)
Er zijn in Nederland voldoende plekken om te bouwen, ook als je rekening houdt met waterveiligheid, wateroverlast, bodemdaling en drinkwaterbeschikbaarheid. Wel is het van wezenlijk belang om tijdens de bouw rekening te houden met water en bodem, zodat huizen, werklocaties en industrieterreinen ook op langere termijn geen problemen ervaren.

·         Nederlandse inkooppartijen stuiten vaker op klimaatrisico’s – Nieuwe Oogst
Nederlandse bedrijven in de voedingsmiddelensector kopen wereldwijd jaarlijks voor ruim 30 miljard euro aan agrarische grondstoffen in. Doordat deze producten in veel verschillende landen worden ingekocht, zal wereldwijde klimaatverandering ook bedrijven in de foodsector steeds meer raken.
Als bedrijven hun inkoop van grondstoffen niet goed verspreiden en afhankelijk zijn van landen die gevoelig zijn voor klimaatverandering, lopen ze het risico vaker blootgesteld te worden aan klimaatgerelateerde risico’s. Zo zullen de prijs, kwaliteit en beschikbaarheid van grondstoffen door weersextremen steeds vaker fluctueren.

Nieuws over (grond)water

·         Hero Overview – Portrait of a River – Rivers are Life – trailer voor een YouTube film.
In the heart of the Netherlands lies a river that has witnessed centuries of change – the Dommel. Yet, despite the passage of time, its waters still hold the echoes of history and the promise of a sustainable future.
For generations, the Dutch have relied on the Dommel for trade and agriculture, shaping its course to suit their needs. However, as climate change looms large, the consequences of this manipulation have come to haunt the region. Devastating floods and severe droughts threaten the very fabric of life along the river, urging residents to seek solutions for a sustainable tomorrow and to restore nature’s balance.

·         Britse milieuagentschap registreert in 2023 464.056 lozingen van rioolwater in rivieren en kustwater (h2owaternetwerk.nl)
In Engeland werden vorig jaar 464.056 lozingen van onbehandeld rioolwater in rivieren en kustwateren geregistreerd. Dat is een stijging van 54 procent ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Britse Environment Agency.

·         Wetsus patenteert innovatieve PFAS-verwijderaar (h2owaternetwerk.nl)
Watertechnologie-instituut Wetsus heeft een toepassing gepatenteerd om PFAS uit het effluent te verwijderen en vervolgens te vernietigen. De onverwoestbaar geachte chemische verbinding PFAS lijkt zijn meerdere te moeten erkennen in een ringvormig molecuul. “Nu is het tijd de technologie op te schalen.”

·         Smelten van gletsjers ontregelt de watertoevoer: ‘Landbouw zal zich moeten aanpassen’ | Het Parool
De beschikbaarheid van zoetwater wordt almaar onzekerder en zet wereldwijd de voedselproductie onder druk. Onderzoeker Hester Biemans brengt problemen én oplossingen in kaart.

·         Natte start droogteseizoen – Unie van Waterschappen
Afgelopen herfst en winter is er veel regen gevallen. Het was zelfs het natste halfjaar ooit sinds het begin van de metingen in 1906, zo meldde het KNMI. Door de vele neerslag gaat het komende droogteseizoen van start met goede watervoorraden. Ondanks deze positieve uitgangspositie bereiden waterschappen zich voor op een eventuele droge zomer, want het weer kan zomaar omslaan.

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

·         ‘Hydrologische bufferzones Overijssel belangrijk tegen oxidatie veenweides’ | Vee-en-Gewas.nl – Landbouwnieuws voor Oost-Nederland
De aanleg van hydrologische bufferzones is belangrijk om in de toekomst de verdere ontwatering van veenweidegebieden in Noordwest Overijssel – en daarmee oxidatie van het veen met als gevolg uitstoot van broeikasgassen en bodemdaling – tegen te gaan. Het streven naar hogere grondwaterstanden in een aantal gebieden om die veenoxidatie tegen te gaan is overigens niet makkelijk, zo concludeert Overijssel in het nieuwe rapport ‘Bouwstenen Veenweidestrategie 2.0’, dat door het college van GS naar Provinciale Staten is gestuurd.

Provincie Gelderland

·         Bijna kwart miljoen euro nodig voor saneren vervuilde grond in Didam – Omroep Gelderland (gld.nl)
Montferland verwacht bijna een kwart miljoen euro nodig te hebben om vervuilde grond onder een straat in Didam te saneren. De schoonmaakwerkzaamheden starten volgende week, als voorbode voor het aanpakken van leidingen en de riolering.

·         Subsidie bescherming tegen wolf uitgebreid naar heel Gelderland – Omroep Gelderland (gld.nl)
Houders van allerlei soorten weidedieren in heel Gelderland kunnen vanaf donderdag 11 april subsidie aanvragen bij de provincie voor het plaatsen van rasters die moeten beschermen tegen aanvallen van wolven. Eerder werd telkens voor deelgebieden geld beschikbaar gesteld.

·         Twintigers beginnen voedselbos voor tientallen jaren: ‘Gaat ons aan het hart’ – Omroep Gelderland (gld.nl)
Professionele voedselbossen. Op dit moment zijn er nog slechts enkele in Nederland, maar de populariteit ervan neemt toe. Op de rand van Arnhem, in de wijk Schuytgraaf bij park Lingezegen, gaan Wytze (23), Sacha (23), Simon (29) en Katja (26) er een beginnen. Een hele stap voor deze jongvolwassenen uit de Randstad.

Provincie Groningen

·         Aardbeving met kracht van 2,1 in Groningen (nos.nl)
In de omgeving van het Groningse dorp Zeerijp is vanochtend om 11.10 uur een aardbeving geweest. Die had een kracht van 2,1.
De aardbeving vond plaats op een diepte van 3 kilometer, midden in het voormalige gaswinningsgebied in Groningen. Het is nog onduidelijk of er schade is. Mensen laten aan RTV Noord weten dat zij de beving hebben gevoeld. Meldingen komen uit Zeerijp zelf, Westeremden, Loppersum, Scharmer, Muntendam en Eenum.

·         Mestcrisis zorgt voor kopzorgen bij boeren: ‘Er moet iets gebeuren’ – RTV Noord
‘Er wordt op dit moment het onmogelijke gevraagd van de sector en er moet een oplossing komen.’ Melkveehouder Henk Hulshoff uit Marum is bezorgd over de plannen van minister Piet Adema van Landbouw om Nederland uit de mestcrisis te krijgen.
Die crisis is ontstaan omdat er stapsgewijs een einde komt aan de uitzonderingspositie die vanuit Europa aan de Nederlandse boeren is gegeven: de zogeheten derogatieregeling. Nu die verdwijnt, mogen boeren minder mest uitrijden dan voorheen.

·         Wanneer gaat de gaskraan definitief dicht? Eerste Kamer praat vandaag verder – RTV Noord
Wanneer gaat de gaskraan in onze provincie definitief dicht? Dat is de vraag nu het wetsvoorstel dinsdag opnieuw op tafel ligt bij de Eerste Kamer. In tegenstelling tot vorige week lijkt er nu wel een meerderheid te zijn voor een snelle definitieve sluiting van het Groninger gasveld. Mogelijk wordt er over een week over gestemd.

Provincie Fryslan

·         Wetterskip breidt waterbodemonderzoek rondom Jelsumer Feart weer uit – Leeuwarder Courant (lc.nl)
Het gebied rondom de Jelsumer Feart aan de noordkant van Leeuwarden dat onderzocht wordt op de schadelijke stof PFOS is nogmaals uitgebreid.
Vanaf komende maandag gaan medewerkers van Antea Group in opdracht van het Wetterskip monsters nemen van de waterbodem van sloten aan de noord- en zuidkant van de Jelsumer Feart. Ook enkele sloten ten zuiden van de vliegbasis worden onderzocht. Die sloten staan in verbinding met de PFOS vervuilde Jelsumer Feart en Lyste Feart.

·         6000 locaties met afval van de MSC Zoe niet langer ‘bedrijfsvertrouwelijke informatie’: ‘Hier kunnen we mee aan de slag’ – Leeuwarder Courant (lc.nl)
CleanUp XL kan alsnog gericht gaan zoeken naar troep dat het containerschip MSC Zoe ruim vijf jaar geleden verloor boven de Waddeneilanden. Rijkswaterstaat heeft de Master Target List met zesduizend afvallocaties openbaar moeten maken.

·         Friese Staten besluiten binnenkort over rol bij beheer en onderhoud Holwerd aan Zee – Leeuwarder Courant (lc.nl)
De provincie Fryslân maakt binnenkort duidelijk of ze wel of niet wil opdraaien voor het beheer en onderhoud van Holwerd aan Zee. Statenlid Maarten Goudzwaard (JA21) maakte woensdagavond tijdens een commissievergadering bekend bij de eerst volgende vergadering van Provinciale Staten met een motie te komen die de Friese Staten dwingt om hier uitsluitsel over te geven. Dan moet duidelijk zijn of de provincie wel of niet afziet van een structurele bijdrage aan het beheer en onderhoud van dit beoogde getijde- en recreatiemeer (43 hectare) tussen Holwert en de Waddenzee.

·         Politie en Staatsbosbeheer nemen sabotage van stuwen op Terschelling hoog op. ‘Kan leefbaarheid verstoren’ – Leeuwarder Courant (lc.nl)
Zeker vier stuwen op Terschelling zijn gesaboteerd. Bij nog eens twee stuwen lijken pogingen van vernielingen te zijn gedaan. De politie en Staatsbosbeheer nemen de zaak hoog op.

Provincie Drenthe

·         Kwaken als nooit tevoren: de boomkikker is terug in het noorden – RTV Drenthe
In 2017 werd hij voor het laatst gezien in Drenthe: de boomkikker. Het ging niet goed met de kikker, het was zelfs zo dramatisch dat de soort bijna helemaal verdwenen was uit Nederland. Maar inmiddels gaat het een stuk beter met het beestje, vooral in Noord-Nederland.

·         Vledderveen heeft ‘goed gesprek’ met staatssecretaris over gaswinning: ‘Geeft vertrouwen’ – RTV Drenthe
Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Mijnbouw, is vanochtend in Vledderveen geweest om met bewoners te praten over de plannen voor gaswinning daar.
Wie vraagt hoe een gesprek met politici is verlopen, krijgt bijna standaard het antwoord dat het een constructief gesprek was. Maar niet in Vledderveen, daar is het gewoon helder. Het was gewoon een heel goed gesprek, beamen Henk Koene van Dorpsbelangen Vledderveen, Alie Eiting van Milieudefensie Westerveld en Carolien Spruijt namens de stichting GasDrOvF.

·         ‘Navigatiecursus’ voor zeeforellen om van Waddenzee naar Drentse beken te komen – RTV Drenthe
Een aantal zeeforellen is uitgezet in de Waddenzee bij Lauwersoog na een tweedaagse ‘navigatiecursus’. De vissen hebben een specifieke route afgelegd, zodat ze daardoor hopelijk op eigen houtje de weg terug kunnen vinden naar de beken in Drenthe.

·         Duitse verdedigingswerken van ‘vergeten’ Frieslandriegel herrijzen bij Wittelte – RTV Drenthe
Toen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog land prijsgraven, zetten ze in 1944 een verdedigingslinie op om zich achter terug te trekken. In Drenthe liggen nog talloze sporen van deze Frieslandriegel verborgen. Rond Wittelte komen de verdedigingswerken terug aan de oppervlakte.

Provincie Flevoland

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Grond waar datacentrum Meta moest komen nu voor iets anders in beeld
Ze zorgden voor protesten op het gemeentehuis van Zeewolde, discussies in de Tweede Kamer en een zeer opvallende verkiezingsuitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022: de plannen voor een datacentrum van Meta in Zeewolde.
Na alle ophef trok Meta zich uiteindelijk terug en daarna vernietigde de Raad van State het bestemmingsplan. Nu komt er mogelijk iets anders op de plek waar het datacentrum moest komen, namelijk één van de twee nieuwe hoogspanningsstations in Oostelijk en Zuidelijk Flevoland.

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Jaren geen zeearendjongen door storm en vogelgriep, nu hoop op betere tijden
Na een aantal broedseizoenen zonder succes, is de hoop dat de vier zeearendparen die rond het Zwarte Meer bij Kraggenburg broeden dit jaar hun jongen wel kunnen groot brengen.
De laatste jaren werden gekenmerkt door pech, vertelt boswachter Martine Otten van Natuurmonumenten. Zo waaide er een zeearendnest uit een boom tijdens een storm. Ook vochten de grote vogels soms verwoed om territorium.

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Hommeles in Hortus: waarom de Floriadewoonwijk maar niet van de grond komt
De gemeente Almere gaat zelf de nieuwe woonwijk Hortus op het voormalige Floriadeterrein ontwikkelen. Na maanden onderhandelen werd vrijdag bekend dat de gemeente het ontwikkelrecht terugkoopt van Weerwater CV, de combinatie van vastgoedbeheerder Amvest en bouwbedrijf Dura Vermeer.

Provincie Utrecht

·         Ook Utrechtse statenfracties zijn bezorgd over plannen gaswinning bij Woerden – RTV Utrecht
Statenfracties in Utrecht zijn bezorgd over het plan van gasbedrijf Vermilion Energy om gas te winnen uit het gasveld Papekop bij Woerden. Bovendien past gaswinning niet bij het voornemen van de provincie om in 2050 klimaatneutraal te zijn, zeiden onder meer GroenLinks, PvdA, Volt en D66 vandaag tijdens een commissievergadering.

Provincie Noord-Holland

·         Tweede Kamer wil harde gezondheidseisen aan Tata Steel (binnenlandsbestuur.nl)
De Tweede Kamer eist dat het rijk de gezondheid van omwonenden nog sterker laat meewegen bij het maken van maatafspraken met Tata Steel. Het kabinet wil die afspraken met het staalbedrijf op korte termijn op papier hebben.

·         Commissie mer: effecten op grondwater nog moeilijk te voorspellen bij drinkwaterwinning Schalkwijk
Is er een nieuwe drinkwaterwinning van 7 miljoen kubieke meter per jaar mogelijk op het Eiland van Schalkwijk, een gebied in de gemeente Houten? Daarnaar doet Vitens momenteel onderzoek. De Commissie voor de milieueffectrapportage beveelt aan om te laten zien hoe de locatie en inrichting van de winning stapsgewijs wordt bepaald. Het is belangrijk om te onderzoeken wat de effecten op het grondwater zijn, want die zijn nog moeilijk te voorspellen.

·         Aanvullend bodemonderzoek rijksmonument Oud Haerlem – Heemskerk (nieuws.nl)
De gemeente gaat aanvullend onderzoek laten doen op het terrein van kasteel Oud Haerlem. Vanaf mei start het bureau Saricon met geofysisch veldonderzoek op en rondom het terrein van het kasteel. In 2020 is er al veldonderzoek gedaan. Dit is aanvullend onderzoek om het hele rijksmonument en het terrein daaromheen in kaart te brengen.

Provincie Zuid-Holland

·         Gemeente Den Haag sluit Klimaatakkoord met 115 partijen
De gemeente Den Haag presenteert woensdagmiddag een Klimaatakkoord, dat het heeft afgesloten met 115 maatschappelijke partijen: van scholen, musea, ambassades, bouwbedrijven, ngo’s, organisaties uit het maatschappelijk middenveld, tot overheidsinstanties. Dit Haags Klimaatakkoord staat in het teken van de Haagse ambitie om over zes jaar klimaatneutraal te zijn.

·         Drijvend zonnepark met bijna 9.000 panelen op productielocatie Berenplaat van Evides
Evides Waterbedrijf en energieleverancier Eneco hebben een drijvend zonnepark geopend op het spaarbekken van productielocatie Berenplaat in Spijkenisse. De opgewekte elektriciteit wordt ook gebruikt op deze locatie. Dat dekt 21 procent van de energiebehoefte van de drinkwaterzuivering.

·         Krimpenerwaard kleurt paars: ‘niet bouwen vanwege bodemdaling’ | Al het nieuws uit Krimpenerwaard (hetkontakt.nl)
Een groot deel van de Krimpenerwaard wordt vanwege bodemdaling ongeschikt geacht voor toekomstige woningbouw. Dit blijkt uit zogenaamde ‘sturingskaarten’, die dinsdag zijn gepresenteerd door de Ministeries van Infrastructuur & Waterstaat en Binnenlandse Zaken. De Krimpenerwaard kleurt op de kaart paars, met als advies: niet bouwen, tenzij..’.

·         Wateren Schieland en Krimpenerwaard bevatten naast fosfaat, bestrijdingsmiddelen, rivierkreeften ook hoge concentraties PFAS (h2owaternetwerk.nl)
Het oppervlaktewater in het werkgebied van Schieland en Krimpenerwaard bevat naast veel fosfaat, bestrijdingsmiddelen, Amerikaanse rivierkreeften ook hoge concentraties PFAS. Tezamen zorgen ze ervoor dat de kwaliteit van het water onverminderd onder druk staat.

Provincie Zeeland

·         Geen koeltorens, wel zondagsrust: Zeeuwse eisen aan kerncentrales (binnenlandsbestuur.nl)
De provincie Zeeland en inwoners van de gemeente Borsele overhandigden woensdag aan klimaatminister Rob Jetten hun hardere en minder harde voorwaarden voor de komst naar hun gebied van nieuwe kerncentrales. Nog voor de zomer zullen de Zeeuwse gemeente en provincie ook in gesprek gaan met de drie buitenlandse kernenergiebedrijven waarmee het rijk contracten voor haalbaarheidsstudies heeft getekend. Het gaat om het Zuid-Koreaanse bedrijf KHNP, het Amerikaanse Westinghouse en het Franse EDF.

·         Eerste drijvende mosselboerderij te water gelaten in Middelburg – Omroep Zeeland
De eerste mini-mosselboerderij is vandaag te water gelaten in Middelburg. De drijvende boerderij is ontwikkeld door offshorebedrijf OOS International uit Serooskerke (W). Ze willen er mosselen mee gaan kweken in windmolenpark Borssele III op de Noordzee. Het gaat nu nog om een test van twee jaar die vandaag gestart is.

·         Zorgen om staalslakken bij Westerschelde – Omroep Zeeland
Verschillende partijen in de gemeenteraad van Terneuzen maken zich zorgen over het gebruik van staalslakken rondom de Westerschelde. Volgens de politici is dit “schadelijk materiaal voor milieu, mens en dier” en zorgen “onnodige financiële prikkels” ervoor dat staalslakken vaker gebruikt worden dan noodzakelijk is. Zij willen dat de gemeente deze zorgen kenbaar maakt aan de overige Zeeuwse gemeenten en aan het provinciebestuur.

·         Op zoek naar een middeleeuwse kreek: in Nisse moet de grond eraan geloven – Omroep Zeeland
Met een grondboor bijna drie meter de grond in op het grasveld voor de kerk in Nisse om bodemmonsters naar boven te halen. Waarom? “Om te onderzoeken of hier vroeger een kreek liep, want dat vermoeden hebben we, maar we willen het zeker weten”, zegt Kees Thielen van Landschapsbeheer Zeeland. De boringen worden de komende twee dagen nog uitgevoerd door studenten van de VU en UVA Amsterdam.

Provincie Noord-Brabant

·         Wat een grote en kleurrijke sprinkhaan, denkt Dave uit Deurne: dan blijkt dat dit wel een heel bijzonder exemplaar is | Instagram | bd.nl
Zonder het op dat moment te beseffen had Deurnenaar Dave van Hattem een primeur. Hij trof op zijn werk een beestje aan dat nog nooit eerder in Nederland is gezien: de Mediterrane bidsprinkhaan.

·         Enorm energieplan landt straks mogelijk in Geertruidenberg: wat staat inwoners te wachten? | Geertruidenberg | bndestem.nl
Windmolens op de Noordzee wekken energie op, die vervolgens in Geertruidenberg kan worden omgezet in stroom. Voor deze en meer grootschalige energieplannen is minstens 60 hectare grond nodig. Dat heeft flinke impact op deze regio. Hoe zit dat? Vijf vragen en antwoorden.

Provincie Limburg

·         Geen paleis van Karel de Grote, maar onder de Markt van Meer… – De Limburger

·         Drie hotspots in Limburg voor tijgermug: NVWA grijpt in om v… – De Limburger

·         Samen zorgen voor een toekomstbestendig elektriciteitsnet in Limburg – Provincie Limburg
Om heel Zuid-Limburg, inclusief Chemelot, van elektriciteit te kunnen blijven voorzien, moet er een nieuw hoogspanningsstation worden gebouwd in Graetheide met een capaciteit van 380.000 volt (380kV). Daarnaast moet de bovengrondse hoogspanningsverbinding tussen Maasbracht en Graetheide worden versterkt. Op dit moment start de Provincie Limburg, op verzoek van netbeheerder TenneT, een ruimtelijke procedure om de werkzaamheden versneld uit te kunnen voeren. Dit is nodig om zowel bestaande als nieuwe huishoudens van elektriciteit te kunnen blijven voorzien en om ervoor te zorgen dat zowel gebouwen als industrieën verder kunnen verduurzamen.

Caribisch Nederland

·         Kamerleden en bewindslieden in debat over Klimaatverandering in het Caribisch gebied | Greenpeace Nederland – Greenpeace Nederland
Gisteren sprak de Tweede Kamer met minister Harbers, minister Jetten en staatssecretaris van Huffelen over klimaat en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Een van de agendapunten was de kabinetsreactie op de rechtszaak die inwoners van Bonaire en Greenpeace tegen de Staat voeren. De kamerleden en bewindslieden spraken intenties uit voor het beschermen van de inwoners van Bonaire, maar concrete plannen bleven uit. Volgens Greenpeace is het de hoogste tijd dat klimaatverandering in Caribisch Nederland op de agenda staat en roept de overheid op om nu in actie te komen.