Asbest herkennen

Vroeger werd asbest onder andere gebruikt als materiaal in daken van panden, woningen, schuurtjes of andere bijgebouwen. Na 1 juli 1993 is asbest verboden en niet meer toegepast in huizen en materialen. Denkt u dat u asbest heeft in een gebouw? Dan is het goed om te weten hoe u asbest kan herkennen. 

Hoe ziet asbest eruit?

Asbest bestaat uit heel kleine vezeltjes die je met het blote oog niet kunt zien. Bij inademing kunnen ze na lange tijd kanker in de longen, het longvlies of buikvlies veroorzaken. Daarom is het belangrijk om voorzichtig en verstandig met asbest om te gaan.

Asbest heeft een vezelachtige structuur en is meestal wit tot lichtgrijs. Zolang het materiaal niet beschadigd raakt, is er niets aan de hand. Maar asbestdaken raken bijvoorbeeld beschadigd door weersinvloeden, zoals storm en hagel. Daardoor verweren asbestdaken vaak na zo’n 30 jaar. 

Waar vindt u asbest?

U kunt asbest tegenkomen aan de buitenkant van een gebouw in golfplaten, goten dakleien, gevelbekleding, regenpijpen en bloembakken. Binnen kunt u asbest vinden in onder andere vloerbedekkingen, vensterbanken, apparaten, tegellijm en glaskit.

Op de website van MilieuCentraal vindt u foto’s van verschillende toepassingen in huis waarin asbest zit.

Laat bij twijfel onderzoek doen

Twijfelt u of er asbest in of op uw pand zit? Schakel dan een gecertificeerd asbestinventariseerder in. Een overzicht van bedrijven in uw regio vindt u op de website van Ascert. Ook kunt u op de website van MilieuCentraal advies op maat krijgen. Vul de vragen over uw woning of schuur in en krijg tips over het herkennen van asbest, advies over de beste manier om asbest te (laten) verwijderen en een schatting van de kosten voor het vervangen van een asbestdak.

Vindt u asbest in een openbare ruimte?

Als u asbest op een openbaar terrein vindt, moet u dit melden bij de omgevingsdienst of uw gemeente. De gemeente kan asbest verwijderen als dat nodig is. De gemeente kan ook onderzoeken hoe erg het terrein verontreinigd is.

Meer weten over asbest?

Meer informatie over asbest, waar het zit en hoe u het kunt herkennen, vindt u in deze video van MilieuCentraal.

Gerelateerd

Vergunningen en meldingen

Gaat u bouwen, verbouwen of uw bedrijf uitbreiden? Dan heeft u misschien een vergunning nodig of moet u een melding...

Asbest verwijderen in of om uw woning

Heeft u asbest gevonden in of om uw eigen woning? U mag dat in sommige gevallen zelf verwijderen als dit...

Controles door de omgevingsdienst

Heeft u een omgevingsvergunning voor het (ver)bouwen van een woning of bedrijfspand, of het kappen van een boom? Een toezichthouder...

Asbest bij bedrijven

Heeft u een bedrijf waar asbest is aangetroffen en wilt u dat verwijderen? Dan moet u dit altijd laten doen...