GOO handreikingen en tools

Binnen het Gelders Ondergrond Overleg (GOO) werken (bodem)collega’s van de Gelderse overheden met kennisinstellingen en andere partijen samen aan maatschappelijke opgaven waarin bodem, grondwater en ondergrond een rol spelen. Hieronder vind je de handreikingen, adviezen en tools die in de samenwerking binnen het GOO zijn ontwikkeld. Deze producten zijn bedoeld om de Gelderse overheden te helpen bij het –zo veel mogelijk uniform- implementeren van beleid en werkwijzen gericht op duurzaam gebruik van het Gelderse bodem- en ondergrondsysteem.

Advies aanpak Aziatische Duizendknopen

Dit is een advies aan gemeenten en omgevingsdiensten over hoe je de verspreiding van deze “invasieve exoot” via grondverzet kunt voorkomen.

Advies over de geldigheidsduur van een bodemrapport

Dit advies beschrijft wat er onder de Omgevingswet is geregeld over de geldigheidsduur van bodemonderzoeken. Het bevat ook de bevindingen van een onderzoek naar termijnen die in het verleden door bevoegde gezagen werden gehanteerd. Op basis hiervan worden overwegingen meegegeven over hoe je kan omgaan met de geldigheid van bodemonderzoeken.

Handreiking Milieubelastende Activiteiten Bodem bij bedrijven

Onder de vlag van het GOO is een werkgroep aan de slag gegaan met de actualisatie (aanpassing aan de Omgevingswet) van de Gelderse Handreiking Milieubelastende Activiteiten Bodem bij bedrijven. De handreiking beschrijft hoe voor uiteenlopende milieubelastende activiteiten van bedrijven om kan worden gegaan met de resultaten van het verplichte eindonderzoek bij beëindiging van (bedrijfs)activiteiten. Ook beschrijft deze handreiking het niet meer verplichte nulsituatie onderzoek en in welke situaties toch geadviseerd wordt om dit onderzoek te laten uitvoeren. Deze nieuwe handreiking is een dynamisch document; eind 2024 wordt de handreiking geëvalueerd.

Voorbeeldregels Bodem voor het omgevingsplan

Onder de vlag van het Gelders Ondergrond Overleg heeft een werkgroep van enthousiaste en ervaren mensen uit het Gelderse een Gelderse set voorbeeldregels voor bodem in de gemeentelijke omgevingsplannen opgesteld, inclusief een toelichting daarbij. Hieronder de “90% versie” (november 2022) en “80% versie” (juni 2022) en van deze voorbeeldregels voor bodem en de bijbehorende toelichting. We werken toe naar een 100% versie.

Risico’s en risicolocaties bij overdracht bevoegd gezag taak voor de  voormalige stortplaatsen

De onderstaande notitie heeft als doel de gemeenten en Omgevingsdiensten inzicht te geven in de risico ’s die gemeenten lopen voor de categorie ‘voormalige stortplaatsen’, die onder de Omgevingswet onder bevoegdheid van gemeenten komen te vallen. De notitie is tot stand gekomen onder de vlag van het Gelders Ondergrond Overleg. Een aantal bodemadviseurs van gemeenten en Omgevingsdiensten heeft nauw samengewerkt bij het opstellen van deze notitie en de bijbehorende checklist (excel). Op deze checklist staan de factoren die een voormalige stortplaats tot een risicolocatie kunnen maken vanuit het perspectief bevoegd gezag onder de Omgevingswet. Met doorlopen van de checklist (excel bestand) worden risicolocaties voor de gemeenten inzichtelijk gemaakt.

Achtergebleven Ontplofbare Oorlogsresten

Lozen huishoudelijk afvalwater op oppervlaktewater/bodem (IBA’s)

Lood in de bodem

Meer informatie

  • GOO kennisspecials

    Wil je meer weten over de GOO kennisspecials? Wil jij meer aandacht voor een bodem- en ondergrondthema?