Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (47 2024)
1. Antwoorden Kamervragen over het beschermen van burgers, dieren en milieu tegen staalslakken
Staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat gaf op 6 november 2024 antwoord op 38 Kamervragen over het beschermen van burgers, dieren en milieu tegen staalslakken. Tweede Kamerleden Kostić (PvdD), Van Kent (SP), Gabriëls (GroenLinks-PvdA) en Bamenga (D66) hadden de vragen over de bescherming tegen staalslakken gesteld.
Lees de antwoorden op de Kamervragen over het beschermen tegen staalslakken en de bijbehorende beslisnota.
2. Verzamelbrief bodem en ondergrond november 2024
Staatssecretaris Jansen, Openbaar Vervoer en Milieu, heeft op 12 november de ‘Verzamelbrief bodem en ondergrond november 2024’ verstuurd aan de Tweede Kamer. Hij bespreekt hierin onder meer de herijking van de bodemwetgeving en -regelgeving.
Naast de herijking gaat de staatssecretaris in de verzamelbrief in op het programma Bodem, Ondergrond en Grondwater. Andere onderwerpen zijn de Europese bodemmonitoringsrichtlijn en asbest in Overijssel. De ‘Contourennotitie Novi-Programma Bodem, Ondergrond en Grondwater’ stuurt hij mee met de Kamerbrief.
Lees de Verzamelbrief bodem en ondergrond november 2024
3. Alle PFAS geclassificeerd als Zeer Zorgwekkende Stof
Alle PFAS komen in Nederland op de lijst met Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te staan. Dat heeft gevolgen voor bedrijven met een vergunningplichtige activiteit waar paragraaf 5.4.3 Besluit activiteiten leefomgeving geldt. Deze bedrijven moeten nu ook voor alle PFAS eens in de 5 jaar een vermijdings- en reductieplan opstellen.
Bedrijven moeten dus voorkomen dat ze PFAS uitstoten naar lucht en water. Als dat echt niet mogelijk is, moeten bedrijven de emissie zo veel als mogelijk verminderen. De verplichting tot minimaliseren is niet nieuw. Dit volgt al uit de specifieke zorgplicht van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en geldt voor alle stoffen (dus ZZS en niet ZZS). Wel kunnen er extra rapportageverplichtingen gelden zodra bekend is dat een stof voldoet aan de definitie van ZZS uit het Bal.
4. Omgevingsdiensten leveren gegevens voor EU-rapportage oplosmiddeleninstallaties
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) vraagt omgevingsdiensten begin volgend jaar hun medewerking bij het opstellen van een EU-rapportage over oplosmiddeleninstallaties.
De omgevingsdiensten ontvangen begin 2025 een korte vragenlijst. Daarmee kunnen zij in kaart brengen hoeveel en welke oplosmiddeleninstallaties er zijn. Ook wordt bepaald welke uitzonderingen op grond van de Richtlijn industriële emissies en veehouderijen (Rie) zijn toegekend.
Lees verder
5. Unie van Waterschappen roept minister Madlener in brandbrief op tot hardere actie tegen PFAS-vervuiling
De Unie van Waterschappen roept in een brandbrief minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat op om te komen tot hardere actie tegen de PFAS-vervuiling. Ze dringt aan op een totaalverbod, maar wil ook duidelijke wet- en regelgeving die waterschappen handelingsperspectief biedt voor de aanpak van PFAS-verontreiniging. In de brief vraagt de Unie om een ‘integraal en gezamenlijk actieplan’.
Lees verder
6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten
Bijeenkomsten
- SOILveR webinar on Soil Health – opname webinar
The first SOILveR webinar on Soil Health took place last Tuesday. You have registered for this webinar, but not everyone was able to attend the meeting. The webinar has been recorded and are published on https://soilver.eu/soilver-meetings/. Here you will also find the presentations. On the agenda you can find the dates for the next webinars and coffee break meetings.
Next Coffee break meetings, 29th of November and 6th of December 2025
Next Webinar on Soil Health, 24th of January 2025
7. Nieuws over de Omgevingswet en IPLO
- ‘Nieuw op IPLO’ biedt overzicht nieuwe en aangepaste informatie | Informatiepunt Leefomgeving
Verschijnt er nieuwe informatie op iplo.nl of wordt er iets aangepast? Alle inhoudelijke wijzigingen vindt u na publicatie voortaan in een handig overzicht: Nieuw op IPLO. - Asbest: informatie opnieuw ingedeeld | Informatiepunt Leefomgeving
De asbestpagina’s op deze website hebben nu een logischer indeling gekregen, die beter aansluit op de behoeften van de gebruikers. Daarbij is dankbaar gebruik gemaakt van de verzamelde feedback van die gebruikers. De informatie is nu gerangschikt aan de hand van 5 blokken:- Wat is asbest?
- Waar wordt het toegepast?
- Wat zijn de regels?
- Hoe is toezicht en handhaving geregeld?
- Hoe moet je asbest verwijderen?
- Energietransitie vernieuwd en uitgebreid | Informatiepunt Leefomgeving
De informatie over de energietransitie is onlangs helemaal vernieuwd en aangevuld met extra inhoud. Zo is er nu een pagina waarin beschreven staat hoe de omgevingswetinstrumenten handvatten bieden bij de energietransitie.
8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik
- Chemical pollutants – limits and exemptions for perfluorooctanoic acid (PFOA)
Perfluorooctanoic acid (PFOA), its salts and PFOA-related substances are generally banned in the EU and globally, but there are some time-limited exceptions.
This measure will postpone the date of the ban for fire-fighting foams and propose new concentration limits as an unintentional trace contaminant.
Tot 6 december kan men feedback geven op dit voorstel van de Europese Commissie via de bovenstaande link.
- Provincies krijgen 1,3 miljard euro voor natuurherstel
De provincies krijgen ruim 1,3 miljard euro van het Rijk om maatregelen te nemen die bijdragen aan natuurherstel. Dat geld is voor de tweede fase van het in 2020 opgezette Programma Natuur, bedoeld om natuurgebieden die gevoelig zijn voor stikstof te herstellen en versterken. De rijksoverheid trekt tussen 2021 en 2030 in totaal 2,8 miljard euro uit voor dit programma.
9. Nieuws over Circulaire economie
- Groen aanbesteden: een aanzwellende trend – PONT Klimaat
Duurzaamheid neemt een steeds prominentere rol in bij aanbestedingen en is tegenwoordig een hot topic. Niet alleen wordt de regelgeving vanuit Europa steeds dwingender van aard, vanuit maatschappelijk oogpunt realiseren aanbestedende diensten zich steeds meer welke sleutelrol zij kunnen innemen in de duurzaamheidstransitie door middel van ‘groene’ inkoop. Maar hoe neem je als aanbestedende dienst duurzaamheid effectief mee in je aanbestedingsprocedure? En hoe zorg je er vervolgens voor dat de gestelde groene eisen ook daadwerkelijk worden nagekomen tijdens de uitvoering? - CBS: Oude tablets en laptops vaker ingeleverd voor recycling – Duurzaam Ondernemen
- PFAS nu officieel als ‘zeer zorgwekkend’ bestempeld: bedrijven moeten direct actie ondernemen | Binnenland | AD.nl
Alle bedrijven die PFAS uitstoten in Nederland zijn per direct verplicht om plannen te maken om de uitstoot ervan terug te dringen. De meer dan tienduizend soorten forever chemicals die onder meer worden gebruikt in pizzadozen, regenjassen, pannen en medische hulpstukken, staan namelijk nu op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen.
10. Nieuws over de energietransitie
11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling
- Nederland pakt opnieuw massaal de schep op voor NK Tegelwippen – Klimaatadaptatie
Dit jaar deden er 199 gemeenten mee aan het NK Tegelwippen en zijn er ruim 5,5 miljoen tegels gewipt. Een miljoen meer dan vorig jaar! Vandaag maakt de organisatie de winnende gemeenten bekend. - Komt er een nieuw akkoord over klimaatfinanciering tijdens de Finance COP? ‘De druk is enorm’
Lukt het om een nieuw langetermijndoel voor internationale klimaatfinanciering vast te stellen? Het is de belangrijkste vraag op de COP29, de 29e Klimaatconferentie van de Verenigde Naties die in Baku, Azerbeidzjan wordt gehouden. “Het bereiken van een financieringsakkoord is essentieel om de doelen van het akkoord van Parijs te kunnen halen”, zegt beleidsadviseur klimaatfinanciering en wetenschapper Pieter Pauw.
- Waterschappen willen actieplan voor PFAS-verbod
De waterschappen hebben het rijk opgeroepen om een landelijk verbod op PFAS in te stellen. Dat staat in een brandbrief die de Unie van Waterschappen woensdag stuurde naar minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat), vooruitlopend op het wetgevingsoverleg hierover van volgende week in de Tweede Kamer. De waterschappen willen dat de minister ‘op korte termijn’ een actieplan opstelt. - Het Zonnetje voor programma Elke druppel de grond in
Het programma ‘Elke druppel de grond in’ heeft op het Deltacongres het Zonnetje gewonnen. Van drie genomineerde projecten kreeg het programma van Waterschap Rijn en IJssel de meeste stemmen van de congresgangers. - Profielbemonstering voor het lokaliseren van loodafgevende onderdelen: good practices
Om te kunnen vaststellen of er lood in een drinkwaterinstallatie zit, is een bemonsteringsmethodiek uitgewerkt. Profielbemonstering is een methodiek waarin een reeks monsters wordt afgenomen na langdurige stilstand. Met modellering, laboratoriumexperimenten en praktijkproeven zijn de kracht en de valkuilen van profielbemonstering ontrafeld. - Minister Madlener: ‘Verhoging van heffingsplafond BoL kan logische stap zijn’
Prijsverhogingen van water hebben slechts een zeer beperkt effect op de vraag van huishoudens en bedrijven, blijkt uit onderzoek. Het kabinet overweegt wel het heffingsplafond van de Belasting op Leidingwater (BoL) te verhogen. Dat kan grootverbruikers stimuleren om waterverspilling tegen te gaan, schrijft minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. De brancheverenigingen VEMW en Vewin zien het plan niet zitten. - Nieuw onderzoek moet kennis over stormvloedkering op lange en korte termijn bij elkaar brengen
NWO financiert de komende vijf jaar het nieuwe project SSB-Δ (storm surge barrier delta), van diverse universiteiten en kennisinstellingen. Binnen dit project zal worden bekeken wat de Maeslantkering en de Oosterscheldekering op korte termijn nodig hebben om functioneel te blijven en te onderzoeken welke keuzes op de langere termijn gemaakt moeten worden.
Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:
Provincie Overijssel
- Meer geld voor herstel en versterking van natuur – Provincie Overijssel
Vanuit het landelijke Programma Verwijst naar een andere websiteNatuur komt extra geld naar Overijssel. Hiermee willen Rijk en provincies stikstofgevoelige natuur de komende jaren verder versterken en verbeteren. Overijssel kan rekenen op 208 miljoen euro voor de jaren 2024 – 2032. Geld dat vooral wordt ingezet voor natuurherstel in en rond Natura 2000-gebieden, meer bos en onderzoek. - Unieke Stap naar Toekomstbestendige Verstedelijking in Twente en Stedendriehoek – Provincie Overijssel
Het is officieel: het Rijk ondersteunt de ontwikkeling van twee verstedelijkingsstrategieën in Overijssel – één voor Twente en één voor de Stedendriehoek. Dit is een unieke kans voor Overijssel. Voor de regio Twente is dit een belangrijke en grote stap richting toekomstbestendige verstedelijking. Dit geeft deze regio de kans om langjarig samen met het Rijk te werken aan de bouw van grootschalige, duurzame woningbouw, de uitbreiding van voorzieningen en het creëren van nieuwe werkgelegenheid. - Veel kritiek, maar Overijssel behaalt ook vele successen tegen klimaatverandering – Oost
Boze bewoners vanwege windmolenplannen, klimaatprotesten omdat “de politiek niets doet” en wijzen naar de ander (politiek, bedrijf, bewoner) die te weinig doet. Kritiek is snel gevonden als het gaat over klimaatpolitiek, maar ondertussen schuift Overijssel voorzichtig richting een CO2-neutrale provincie. In het kader van de Nationale Klimaatweek, werpen we een blik op de positieve ontwikkelingen.
Provincie Gelderland
- Stikstofeis Greenpeace ‘onuitvoerbaar’: ‘Dan moeten we Gelderland leeg vegen’ – Nieuwe Oogst
Snel minder stikstof laten neerkomen op de kwetsbaarste natuurgebieden in Nederland vergt maatregelen die ‘onuitvoerbaar’ zijn, stelde de landsadvocaat namens de Staat dinsdag in de rechtbank in Den Haag. Greenpeace eiste daar van de Staat dat de komende jaren veel minder stikstof neerkomt op de kwetsbaarste natuur in Nederland. - Toename aanval wolf in Putten; motie ingediend waarin bij provincie Gelderland wordt aangedrongen op adequaat beheer – De Puttenaer | Nieuws uit de regio Putten
- Stand van zaken over windpark Echteld Lienden
Provincie Groningen
- NAM wil niet meer meebetalen aan leefbaarheid Groningen
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet langer meebetalen aan de leefbaarheid en economie in Groningen, nu de gaswinning in het Groningenveld is gestopt. Dat heeft het bedrijf recent aan de overheid laten weten, schrijft de Volkskrant. - Nieuw plan voor de toekomst van het landelijk gebied vastgesteld
Het college van Gedeputeerde Staten heeft het gebiedsplan voor de Toekomst van het Landelijk Gebied (TLG) vastgesteld. In dat plan staan verschillende initiatieven en maatregelen op het gebied van natuurherstel, water, bodemkwaliteit en duurzamere landbouw. Op 18 december staat het gebiedsplan ter besluitvorming op de agenda.
Provincie Fryslan
- Fryslân krijgt een munitieopslag: Kollumerwaard nog steeds in beeld – RTV NOF Nieuws
Als het aan het ministerie van defensie ligt krijgt Fryslân een munitieopslag. Dat meldt de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de locaties Kollumerwaard-West, Kollumerwaard-Oost of bij Lemmer, staat in een kamerbrief. - Gaswinning onder Waddenzee vanuit Ternaard is geen goed idee, zegt toezichthouder | de Volkskrant
Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft de Tweede Kamer woensdag ontraden om gas te winnen onder de Waddenzee vanuit Ternaard. Veilige gaswinning is niet mogelijk zonder staand beleid aan te passen en dat is hier ‘onverstandig’, aldus de toezichthouder. - Voorstel om meer provinciaal geld uit te trekken, onderstreept noodzaak verbreding sluis bij Kornwerderzand | Zwolle | tubantia.nl
- Zorgen bij Wetterskip over verbod klepelmaaiers: “Extra geld en mensen nodig” – Omrop Fryslân
Provincie Drenthe
- Opgravingen onthullen waterputten en oude boerderij – RTV Drenthe
Archeologen hebben drie middeleeuwse waterputten gevonden in Roden. Het gaat om twee houten en één van steen. Tijdens opgravingen zijn verschillende sporen ontdekt die wijzen op een oude boerderij. - Greenpeace klaagt de staat aan, Drenthe wacht af – RTV Drenthe
Om half tien vanmorgen begint een rechtszaak die grote gevolgen kan hebben voor onder meer de land- en woningbouw. Milieuorganisatie Greenpeace klaagt de Nederlandse staat aan en wil via de rechter afdwingen dat de overheid zich aan haar eigen regels houdt om natuur te beschermen. - Cursus ‘circulair bouwen’ start in januari, samenwerking provincie en Hanze
In januari 2025 start de Hanze, samen met de provincie Drenthe, de cursus ‘Circulair Bouwen’. Deze cursus is speciaal ontwikkeld voor professionals in de Drentse bouwsector. Deelnemers leren wat er allemaal komt kijken bij circulair bouwen en hoe ze dit meteen kunnen toepassen in hun werk. Er is plek voor 16 deelnemers uit de hele bouwsector – van beleidsmakers en ontwerpers tot bouwers en medewerkers van woningcorporaties.
Provincie Flevoland
- Geen munitieopslag in Gronings mijnbouwschadegebied, mogelijk wel in Friesland of Flevoland | Veld-post.nl – Landbouwnieuws voor Noord-Nederland
Defensie gaat geen munitieopslag realiseren in het mijnbouwschadegebied in Groningen. Slochteren, Luddeweer en Tjuchem zijn daarom van de lijst geschrapt van beoogde nieuwe locaties, schrijft Defensie-staatssecretaris Gijs Tuinman (BBB) aan de Tweede Kamer. - Brede steun voor maatregelen bij klimaatverandering · Omroep Almere
De gemeenteraad staat achter plannen om Almere voor te bereiden op gevolgen van klimaatverandering. Wethouder Jesse Luijendijk krijgt steun voor grootscheepse maatregelen die moeten voorkomen dat hittestress ontstaat op hete dagen en bij extreme neerslag wegen onbruikbaar worden en woningen schade oplopen. - Omroep Flevoland – Nieuws – Geen uitstel: waterputten gaan in Zuidelijk Flevoland per januari dicht
De provincie is niet bereid om waterputten voor boeren in Zuidelijk Flevoland na januari langer open te houden. Sluiting is al in 2009 besloten, dus boeren hebben lang genoeg de tijd gehad om dit voor te bereiden.
Provincie Utrecht
- Met rode potlood door Utrechtse kernenergie-passage
Met de spreekwoordelijke rode potlood is de fractie van Volt in de Provinciale Staten van Utrecht door de nieuwe Energievisie van de provincie gegaan, waarover woensdag in het Utrechtse provinciehuis werd gestemd. Het amendement van de partij werd met 59 procent van de stemmen aangenomen. Waar ging de betwiste passage over? Over kernenergie. Meer specifiek, over de kleine modulaire kernreactoren (SMR’s) waar meer provincies zich op richten. - Gravers stuiten op ring, broche en tandenborstel uit 14de eeuw in binnenstad Utrecht – RTV Utrecht
Bij werkzaamheden op de Neude in Utrecht zijn archeologische voorwerpen uit de 14de eeuw ontdekt, meldt Eneco. In de grond zijn onder meer pelgrimsinsignes, een ring, een broche en een tandenborstel van bewerkt bot gevonden. - Niks meer weggooien over 25 jaar, is dat mogelijk? ‘Kunnen heel dicht in de buurt komen’ – RTV Utrecht
In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn. Dat betekent een economie waarin geen afval meer bestaat en al het materiaal wordt hergebruikt. De provincie Utrecht sluit zich daar bij aan en gaat de komende jaren flink investeren om dat doel willen bereiken. Over 25 jaar niks meer weggooien, het is ambitieus, want veel afval is op dit moment nog niet te hergebruiken.
Provincie Noord-Holland
- 65 miljoen voor Regio Deal Noord-Holland Noord | Al het nieuws uit Bergen
Noord-Holland Noord gaat de komende vijf jaar een investering van 65 miljoen euro tegemoet in het kader van de Regio Deal. Deze investering is het resultaat van een samenwerking tussen het Rijk, gemeenten, bedrijven en onderwijsinstellingen. Met de focus op de programmalijnen ‘beter leven’, ‘beter leren’ en ‘beter werken’, zet de regio in op brede welvaart. - Duinversterking en natuurherstel in duinen bij Castricum – Provincie Noord-Holland
n het duingebied De Zuidernollen ten zuiden van Castricum worden 5 kerven gegraven. Kerven zijn doorgangen in de duinen die zorgen dat strandzand het duingebied in kan waaien. Dit heeft 2 doelen: duinversterking en natuurherstel. Het werk wordt uitgevoerd door duinbeheerder PWN in opdracht van de provincie. - Geluidsscherm van bamboe moest wereldprimeur zijn, maar het werkt niet – NH Nieuws
Het was een wereldprimeur: de bamboehaag langs de N245, de weg tussen Alkmaar en Schagen. Maar helaas doet het niet wat het moet doen: het geluid van voorbijrazend verkeer absorberen. “Slechts 2 decibel, en geen 9 zoals we hoopten.” Maar van een regelrechte mislukking wil de provincie zeker niet spreken.
Provincie Zuid-Holland
- Den Haag versnelt energietransitie met innovatief warmteplan | Den Haag | AD.nl
De gemeente Den Haag onthult een ambitieus plan om de overgang naar duurzame energie te versnellen. Centraal staat daarbij de ontwikkeling van nieuwe warmtenetten, waarbij zowel bewonersinitiatieven als een gemeentelijk warmtebedrijf een rol spelen. - Drinkwater in Zuid-Holland: de Maas verdroogt en vervuilt, waar moet het water dan vandaan komen? | Trouw
De Maas is niet onuitputtelijk en daarom wil waterbedrijf Dunea in de toekomst een deel van haar drinkwater uit andere bronnen halen. Dat lijkt makkelijk, want water genoeg. Maar zo simpel is het niet. - Meer ruimte voor natuur en water in Wassenaar en Katwijk – Provincie Zuid-Holland
De aanleg van de natuurzone in Wassenaar en Katwijk is van start gegaan. Er komt een speciale natuurzone met veel aandacht voor planten en dieren. De provincie Zuid-Holland zorgt voor een financiële bijdrage en werkt samen met gebiedspartners. - Bewoners rondom Chemours en Westerschelde willen helderheid over PFAS in hun bloed en omgeving | Chemours en DuPont | AD.nl
Omwonenden van de Dordtse fabriek Chemours en de Westerschelde willen graag weten hoeveel PFAS ze in hun bloed hebben en hoeveel er in hun omgeving zit. Het RIVM adviseert het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dit uit te zoeken. Net als de gezondheidssituatie in die gebieden. Staatssecretaris Chris Jansen (PVV, milieu): ‘Er is werk aan de winkel.’
Provincie Zeeland
- Rijk wil miljoenen uittrekken om bereikbaarheid Zeeland te verbeteren – Omroep Zeeland
De provincie en het Rijk hebben afspraken gemaakt over het beter bereikbaar maken van Zeeland. Het Rijk is van plan daarvoor miljoenen uit te trekken. Onder andere 3,7 miljoen euro om de doorstroming op de dammenroute (N57) te verbeteren. - Buis kan Zeeuwse ammoniaktreinen in de toekomst vervangen | Zeeuws nieuws | pzc.nl
De komende jaren krijgt Zeeland steeds meer te maken met ammoniaktransporten, met alle risico’s van dien. Het vervoer zal vooral met treinen en schepen gebeuren. Maar op langere termijn kan een pijpleiding een goed alternatief zijn. Dat blijkt uit onderzoek dat de provincie Zeeland heeft laten uitvoeren. - Zeeland ontvangt 39 miljoen euro voor natuurmaatregelen | Provincie Zeeland
Zeeland is in 2021 gestart met het Programma Natuur om achteruitgang van de natuur te voorkomen en te zorgen voor verbetering van de natuur in en rondom Natura 2000-gebieden. De provincies hebben dit jaar maatregelpakketten voorbereid voor natuurherstel. De hiervoor gereserveerde ruim € 1,3 miljard wordt door staatssecretaris Jean Rummenie van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) beschikbaar gesteld. Zeeland krijgt daar nu 39 miljoen van en dat wordt nog aangevuld tot 47 miljoen euro (2 etappes).
Provincie Noord-Brabant
- De provincie Brabant schrapt slapende stikstofruimte
Het provinciebestuur van Noord-Brabant gaat de latente stikstofruimte in de natuurvergunningen van boeren en industriële bedrijven intrekken. Het gaat dan om de ‘slapende’ rechten die de agrariërs en bedrijven wel hebben, maar momenteel niet gebruiken. Dit voornemen was al opgenomen in het coalitieakkoord van 2023, maar wordt nu werkelijkheid in het aangescherpte stikstofbeleid van de provincie. Komende maandag vergaderen de Brabantse staten hierover. - Provincie Noord-Brabant gaat ongebruikte stikstofruimte in natuurtoestemmingen intrekken – Brabant
De provincie Noord-Brabant presenteert als eerste provincie in Nederland een eigen intrekkingsbeleid. Per 1 juli 2026 gaat de provincie ongebruikte stikstofruimte in natuurtoestemmingen in Noord-Brabant intrekken. Dit geldt voor veehouderijen en de industrie. Het intrekkingsbeleid moet ervoor zorgen dat de staat van de Brabantse natuur niet verder verslechtert. Deze stap sluit aan bij de ambitie uit het provinciale bestuursakkoord. - Miljoenen van het Rijk voor bereikbaarheid van Brabant over spoor en weg – Brabant
- Nog langer wachten op stikstofplannen Rijk, wel geld voor natuur – Omroep Brabant
Provincie Limburg
- Unieke vondst: sporen van 7000 jaar oude boerderijen
Bij archeologisch onderzoek in Limburg zijn drie nederzettingen ontdekt waarin 7000 jaar geleden de eerste boeren woonden. Onderzoekers vonden ook een uniek prehistorisch verdedigingswerk. De vondsten werpen nieuw licht op hoe de mensen die zich als eersten in Nederland op een vaste plek vestigden, leefden. - Voldoende drinkwater beschikbaar in Limburg
Provincie Limburg en WML zetten zich samen in om te zorgen voor voldoende drinkwater in Limburg en hebben het Limburgs Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030 vastgesteld. Uit dit programma blijkt dat in Limburg tot 2030 voldoende drinkwater beschikbaar is. Belangrijk hierbij is dat WML de komende jaren de geplande maatregelen kan uitvoeren die nodig zijn om grondwater te onttrekken ten behoeve van de drinkwatervoorziening in Limburg. Daarnaast is het van belang dat er geen onverwachte grootschalige ontwikkelingen plaatsvinden die de vraag naar drinkwater beïnvloeden. - Prehistorische boerderijen en verdedigingswerk gevonden in Zuid-Limburg | Historiek
- Sabic verantwoordelijk voor grote uitstoot zeer zorgwekkende stof – L1 Nieuws
Chemiebedrijf Sabic heeft vorig jaar grote problemen gehad met de uitstoot van een zeer gevaarlijke stof. Lekkages bij twee pompen en een niet goed functionerende fakkelinstallatie waren daarvan de oorzaak. - Subsidie beschikbaar voor projecten tegen wateroverlast – Waterschap Limburg
Caribisch Nederland
- Den Haag wil eilandbestuur Bonaire tijdelijk taken bij vuilnisstort ontnemen
Den Haag is van plan in te grijpen op Bonaire en het eilandsbestuur tijdelijk de taken rond een omstreden vuilstortplaats te ontnemen. Dat meldt de waarnemend rijksvertegenwoordiger van het Caribisch Nederland, Jan Helmond. - Den Haag gaat ‘doortastend’ ingrijpen tegen de afvalramp op Bonaire: ‘Dat is absoluut noodzakelijk’ – NRC