Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (38 2024)

Verkenning van manieren om rekening te houden met uitloging van PFAS uit grond en bagger

Uit grond en bagger kunnen stoffen vrijkomen die via de bodem in het grond- of oppervlaktewater terechtkomen. Dit heet uitloging. Het RIVM heeft met modelberekeningen voorspeld hoe PFAS(Per- en polyfluoralkylstoffen) uitlogen uit grond en bagger. Dit is gedaan voor twee typen PFAS die bijna overal in de Nederlandse bodem zitten: PFOS(perfluoroctaansulfonaten) en PFOA(perfluoroctaanzuur). Voor deze 2 stoffen is een begin gemaakt om de concentraties (risicogrenzen) te berekenen die in grond of bagger mogen voorkomen, zonder de normen in grond- of oppervlaktewater te overschrijden.

Lees verder

Rijkswaterstaat brengt zeegras in Waddenzee verder in kaart

In opdracht van Rijkswaterstaat brengt Waardenburg Ecology in 2024, 2025 en 2027 de groei van zeegrasvelden in de Waddenzee in kaart. De werkzaamheden vinden plaats tussen 15 juli en 30 september tijdens laag water en bij veilige weersomstandigheden.

De kartering is een aanvulling op het 3-jaarlijks onderzoek Monitoring Waterkundige Toestand des Lands (MWTL). De aanvullende opdracht voor zeegraskartering in de tussenliggende jaren geeft inzicht in de resultaten van herstelwerkzaamheden in de Waddenzee (met name rondom Griend en de rest van de westelijke Waddenzee).

Lees verder

Heritage-based solutions – Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat werkt samen met anderen aan een duurzame leefomgeving. Bij het nemen van maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan zijn ingrepen in de fysieke leefomgeving nodig. Hoe kun je dat doen en tegelijk rekening houden met aanwezige cultuurhistorische waarden? Ofwel: wat is erfgoedinclusief werken? En waarom zo’n aanpak?

Lees verder

Europees sponsproject van start in drie stroomgebieden, waaronder de Vecht

Het Europese ‘SpongeWorks project’ dat zich richt op versterken van de sponswerking van landschappen, is van start gegaan. Het gaat om grootschalige pilots in drie stroomgebieden: Lèze in Frankrijk, Pinios in Griekenland en de Vecht, de regenwaterrivier die door Duitsland en Nederland stroomt.

Lees verder

Onderzoek WUR: ´Monitor effecten natuurherstelmaatregelen langer´

Via natuurherstelmaatregelen wordt geprobeerd de Nederlandse natuur robuuster te maken. Maar de effecten van de meeste maatregelen worden te kort gemonitord, zeggen onderzoekers van Wageningen Environmental Research. “Uiteindelijk wil je weten of de maatregelen bijdragen aan systeemherstel.”

Lees verder

Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

Bijeenkomsten

Nieuws over de Omgevingswet

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

  • Wiersma’s inzet op emissiebeleid is allesbehalve nieuw (binnenlandsbestuur.nl)
    Eind dit jaar moet het dan eindelijk op tafel liggen: het plan van de nieuwe landbouwminister Femke Wiersma voor een emissie- in plaats van depositiebeleid. Niet langer zal de nadruk liggen op hoeveel ammoniakmoleculen per hectare neerregenen op een stikstofgevoelig natuurgebied. Vanaf dan gaat de blik meer naar wat er bij een boer uitgaat dan wat er bij de natuur ingaat. Er komen in absolute cijfers vertaalde doelen per regionaal gebied en zelfs per boerderij.

Nieuws over de energietransitie

  • VNG dringt aan op betaalbare warmtetransitie en warmtenetten | VNG
    Voor het commissiedebat klimaat en energie op 12 september geven we de Kamer 3 aandachtspunten mee. Behandel de wetsvoorstellen die nodig zijn voor betaalbaarheid van de warmtetransitie. Maak warmtenetten goedkoper voor de consument. En maak voor gemeenten middelen vrij zoals de ROB adviseerde.

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

  • De hitte blijft nog onderbelicht (binnenlandsbestuur.nl)
    Bij klimaatverandering gaat het vaak over wateroverlast en droogte. Maar er is nog een derde, wat onderbelicht risico: hitte. De geringe aandacht ervoor is vreemd, want juist de temperatuurstijging is het meest directe gevolg van de toegenomen uitstoot van CO2. Rotterdam gaat daarom hitteplannen per wijk ontwikkelen.

Nieuws over (grond)water

Nieuws uit de regio

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

  • Een vlot en veilig bereikbaar Gelderland
    Zonder bereikbaarheid staat alles en iedereen stil. We willen vlot en veilig naar werk, studie, sociale contacten, een ziekenhuis of winkel in Gelderland. Op dinsdag 10 september 2024 stelden Gedeputeerde Staten het programma bereikbaarheid voor de komende jaren vast.
  • Grote toename stikstof in bodem Nederlandse bossen gemeten – Omroep Gelderland (gld.nl)
    De hoeveelheid stikstof in de bodem van Nederlandse bossen is de afgelopen drie decennia jaarlijks met zo’n veertig kilo per hectare toegenomen. Dat stellen onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR). Wel lijkt de verzuring van de bodem mee te vallen.
  • Onrust bij omgevingsdienst na buitensporige declaraties – Omroep Gelderland (gld.nl)
    De omgevingsdienst Rivierenland heeft onlangs vier inhuurkrachten de deur uitgezet. Dat gebeurde nadat een recherchebureau onderzoek deed naar hun facturen en het geleverde werk. Uit dat onderzoek bleek dat er bij de omgevingsdienst fouten zijn gemaakt, waardoor de vier inhuurkrachten ‘ongeoorloofd langere tijd dingen konden doen en nalaten’.

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

Provincie Noord-Holland

  • Plannen voor militair gebruik natuurterrein Zwanenwater ingeslagen als een bom – NH Nieuws
    De plannen van Defensie om natuurgebied het Zwanenwater te gebruiken als militair oefenterrein zijn hard aangekomen in de regio. Niet alleen de boswachters van Natuurmonumenten schrokken toen zij het gebied begin juli ineens op een lijst zagen staan. Ook bij de leden, inwoners, organisaties en politiek is het plan in het verkeerde keelgat geschoten.
  • De ‘parel van Beverwijk’ zo snel mogelijk saneren | Noordhollands Dagblad
    Het moest in 2010 de ‘parel van Beverwijk’ worden: het Aagtenpark, aangelegd op twee voormalige vuilnisbelten. Deze belten grondig saneren vond het gemeentebestuur te duur, daarom werd gekozen voor het afdekken met licht vervuilde grond. Daar kreeg de gemeente geld op toe. Sterker nog: door ook staalslakken – resten van staalproductie – te gebruiken, kwam er nog meer geld in het laatje.

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

Provincie Limburg

Caribisch Nederland

  • Eilanders aan het woord: Anjelica Cicilia van Bonaire – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl)
    In het Caribisch deel van het Koninkrijk zijn de gevolgen van klimaatverandering voelbaar. Het wordt warmer, periodes van droogte nemen toe en als er regen valt, dan valt er veel meer in kortere tijd. Bovendien worden orkanen krachtiger. Hoe moeten de eilanden zich hieraan aanpassen? Welke uitdagingen spelen er allemaal? En wat gebeurt er om de eilanden en eilandbewoners voor te bereiden op de toekomst? In de rubriek ‘Eilanders aan het woord’ vertellen bewoners van verschillende eilanden en met verschillende expertises over hoe zij tegen klimaatverandering en klimaatadaptatie aankijken.