Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (37 2024)
Regionale bijeenkomsten over milieukwaliteit in de Basisregistratie Ondergrond
Het programma Basisregistratie Ondergrond (BRO) houdt in oktober met alle gebruikers en BRO-coördinatoren in 5 regio’s bijeenkomsten over milieukwaliteit. Vanaf 1 juli 2025 is milieukwaliteit een nieuw en verplicht onderdeel in de BRO. U kunt zich nu aanmelden voor deze bijeenkomsten.
Er komen sessies in de regio’s Noord, Oost, Midden, West en Zuid. De organisatie hoort graag welke vragen er leven en helpt deelnemers zoveel mogelijk op weg. Dat gebeurt via zowel een plenair deel als in werksessies.
Bredere aanpak terugdringen grondstofgebruik noodzaak
Nederland kan het grondstofgebruik alleen substantieel terugdringen als naast recycling ook andere oplossingen worden toegepast, zoals circulair ontwerp en levensduurverlenging. Dat constateert het PBL in een overkoepelende analyse op basis van onderzoek door TNO, CML en RIVM naar producten die kenmerkend zijn voor onze economie. Minder gebruik van grondstoffen spaart het milieu, is beter voor het klimaat en maakt ons land minder afhankelijk van import.
Knelpunten bij hergebruik van bouwstoffen en grond vragen om herziening van normen en regels
Het ministerie van IenW(Infrastructuur en Waterstaat) wil de komende jaren de bodemregelgeving herzien. Sommige van de bestaande normen en regels voor hergebruik van secundaire bouwstoffen, grond en bagger hebben een update nodig. Ook moet er meer rekening worden gehouden met de omgeving waar deze materialen worden gebruikt. Dat blijkt uit 2 onderzoeken die het RIVM deed naar de knelpunten en risico’s bij het hergebruik van grond, bagger en bouwstoffen. Het RIVM doet aanbevelingen voor vervolgonderzoek om de normen en regels te kunnen verbeteren.
Negen op de tien Nederlanders willen maatregelen tegen PFAS
Negen op de tien Nederlanders vinden dat maatregelen nodig zijn om vervuiling door PFAS tegen te gaan, meldt Ipsos I&O na onderzoek in opdracht van het AD. Dat onderzoek wijst ook uit dat inwoners van Dordrecht en omgeving, waar volgens de krant met Chemours de enige PFAS-producerende fabriek van Nederland staat, zich meer zorgen dan gemiddeld maken over gezondheidsrisico’s in hun woonomgeving door de aanwezigheid van PFAS.
Nationaal Plan Landelijk Gebied toch niet echt van tafel
De dag begon ermee dat ’s ochtends vroeg een politiek verslaggever van de NOS naar buiten bracht dat het kabinet een streep zet door het Nationaal Plan Landelijk Gebied. Provincies zouden volgens het nieuwsbericht kunnen stoppen met hun lopende landelijke gebiedsprogramma’s gericht op stikstofreductie, waterkwaliteit en terugdringen van broeikasgassen. Dit baseerde de NOS op ‘bronnen’.
Provinciebestuurders en Kamerleden reageerden verontrust. ‘Als de toezeggingen echt teniet worden gedaan, dan moet de regering het zelf doen’, liet een woordvoerder van de provincie Noord-Holland weten aan persbureau ANP. ‘We gaan vanmiddag zien of het echt zo is.’ Want inderdaad, woensdagmiddag was juist het Kamerdebat gepland met landbouwminister Femke Wiersma.
Bijeenkomsten
Op 6, 7 en 8 september 2024 ontdekken weer honderdduizenden bezoekers de Rotterdamse haven tijdens de 47e editie van de Wereldhavendagen. Ook Rijkswaterstaat is aanwezig.
- Dag voor de Leefomgeving: VTH in Actie | Aan de slag met de Omgevingswet 20 september in Hilversum
Het interbestuurlijke programma Versterking VTH-stelsel (IBP VTH) stopt na 2 jaar. Maar de versterking van het VTH-stelsel stopt niet; samen gaan we door! Tijdens dit evenement reflecteren we op de behaalde resultaten en blikken we vooruit op wat ons nog te doen staat. De Dag voor de Leefomgeving laat zien hoe veel er gebeurt in het VTH-stelsel en wat we nog meer kunnen doen voor een veilige, gezonde, en schone leefomgeving. - BRO’tje 24 september – Basisregistratieondergrond
Meld je nu aan voor dit BRO’tje! Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 20 september. Je ontvangt een dag voorafgaand aan de sessie per mail een bevestiging met daarin de bijbehorende instructies om deel te nemen. - SIKB Jaarcongres – 26 september in de prodentfabriek in Amersfoort
In het plenaire programma onder leiding van dagvoorzitter (en voorzitter van het bestuur van SIKB) Yvon van Mastrigt komen Jaco Appelman (Universiteit Utrecht) en Olympisch topsporters én bodemprofessionals Emma en Hanneke Oosterwegel aan het woord. Vervolgens nemen we in zes parallelsessies beweging, conditie, innovatie, spelregels, publiek en talent in het werkveld van bodem, archeologie en datastandaarden onder de loep. Na de lunch, dit jaar geheel vegetarisch, vervolgen we het plenaire programma met Tom van ’t Hek (voorzitter van de Nederlandse Sportraad en meervoudig Olympiër) en de verkiezing van de SIKB Studieprijs. We sluiten af met nog eens vijf parallelsessies waarin de actualiteit van het werken in bodem, ondergrond, archeologie en data alle ruimte krijgt. Klik hier voor het programmaboekje.
Nieuws over de Omgevingswet
- Voorbehoud in conclusie Vergunningcheck bij sloopmelding verdwijnt vanaf 1 oktober 2024 | Aan de slag met de Omgevingswet
Hierbij herinneren wij u eraan dat het voorbehoud in de conclusie van de Vergunningcheck bij de sloopmelding verdwijnt vanaf 1 oktober 2024. Dit voorbehoud van het Rijk waarschuwt dat voor monumenten of beschermde stads- of dorpsgezichten mogelijk wel een vergunning nodig is. Het voorbehoud is niet meer nodig omdat veel gemeenten hun lokale toepasbare regels hebben aangeleverd aan het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Hieronder herhalen wij ons eerdere nieuwsbericht van 28 mei 2024. - Nieuwe vragen en antwoorden over omgevingsplanactiviteit ‘bouwwerken’ | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Over de omgevingsplanactiviteit bouwwerken zijn nieuwe vragen en antwoorden gepubliceerd.
De nieuwe vragen leggen een verbinding tussen de oude regels voor het bouwen onder de Wabo en de omgevingsplanactiviteit bouwwerken in de bruidsschat omgevingsplan.
Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik
- Boeren krijgen 3 weken uitstel voor inzaaien vanggewassen | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) geeft boeren 3 weken uitstel voor het inzaaien van vanggewassen na maïs en overige teelten, zoals aardappels en suikerbieten. In plaats van voor 1 oktober 2024, moeten boeren nu uiterlijk 21 oktober 2024 een vanggewas inzaaien. - Provincies krijgen vanaf maandag geld om PAS-melders te helpen (binnenlandsbestuur.nl)
Provincies kunnen zich vanaf maandag melden voor een regeling om hulp te bieden aan boeren die door stikstofbeleid in de problemen zijn gekomen, de zogeheten PAS-melders. Dat bevestigt landbouwminister Femke Marije Wiersma na berichtgeving van RTL Nieuws. Zij zal de komende drie jaar in totaal 226,9 miljoen euro verdelen. Op vier momenten gaat telkens weer een deel van deze geldpot open.
Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling
- Buurtdashboard brengt opgaven klimaatadaptatie op wijkniveau in kaart (h2owaternetwerk.nl)
Het Buurtdashboard maakt snel inzichtelijk hoe klimaatbestendig wijken zijn. Van elke wijk in Nederland kan bijvoorbeeld worden gekeken hoe groen ze zijn en hoe hoog de gevoelstemperatuur kan oplopen. Het dashboard kan helpen bij het bepalen welke klimaatopgaven in een wijk het meest urgent zijn.
Nieuws over (grond)water
- Nederlandse drinkwaterbedrijven kritisch op Duitse PFAS-regels (binnenlandsbestuur.nl)
Het is een scherpe brief die de Duitse milieuminister Steffi Lemke op haar bureau krijgt, geschreven namens verschillende Nederlandse drinkwaterbedrijven. In hun ogen had Lemke al lang harde grenswaarden moeten stellen aan lozingen van de chemische stoffengroep PFAS door de Duitse industrie. - Stichting De Noordzee streeft naar meer ‘Plastic Smart Cities’ (h2owaternetwerk.nl)
De strijd tegen zwerfafval in de Noordzee begint (ook) in de grote stad. Samen met het internationale programma Plastic Smart Cities van het Wereld Natuur Fonds (WWF) gaat Stichting De Noordzee zich daarom inzetten voor plasticvrije steden en eilanden langs de Nederlandse kust. - Waterschappen: met het schrappen van NPLG verdwijnt de opgave voor schoon en voldoende water niet (h2owaternetwerk.nl)
De waterschappen blijven zich inzetten om met een gebiedsgerichte aanpak de doelen voor onder andere de waterkwaliteit te halen. Dat is de reactie van de Unie van Waterschappen op het afschaffen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), waar het kabinet toe heeft besloten. “Met het verdwijnen van het NPLG gaat de opgave voor schoon en voldoende water niet weg.” - Drinkwaterbedrijven eisen rem op Duitse lozingen PFAS in Rijn (h2owaternetwerk.nl)
De Nederlandse drinkwaterbedrijven die water winnen uit de Rijn, hebben de Duitse minister van milieu Steffi Lemke gevraagd om grenzen te stellen aan lozingen van PFAS in de Rijn. Dat laat RIWA-Rijn weten bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.
Nieuws uit de regio
Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:
Provincie Overijssel
- NOS: Streep door natuurbeleid vorige kabinet, huidige stikstofaanpak provincies van tafel – RTV Oost
Overijssel en andere provincies hoeven van het nieuwe kabinet niet meer verder met de huidige programma’s om de natuur te herstellen en het stikstofprobleem aan te pakken. Het kabinet stopt met het zogeheten Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Dat melden bronnen aan de NOS. Wat er voor in de plaats komt, is nog onduidelijk. - Ruim 15 uur aan insprekers: enorme groep roert zich over windmolenplannen in Overijssel – RTV Oost
De komst van tientallen nieuwe windmolens in Overijssel veroorzaakt flink wat beroering. Voor een speciale inspreekdag in het provinciehuis hebben zich 110 mensen aangemeld. Zij mogen allemaal vijf minuten hun woordje doen. Het gevolg: ruim vijftien uur aan insprekers. De provincie heeft een extra dag ingelast om alle insprekers aan bod te laten komen. - ‘Grote zorgen’ bij provincie om plannen voor munitiedepot in Overijssel: “Levert spanningen op” – RTV Oost
Provincie Gelderland
- Deze mensen zorgen dat de Gelderse natuur op orde blijft – Omroep Gelderland (gld.nl)
Heide op de Veluwe, rivieren die de provincie doorkruisen en wilde dieren in de bossen: Gelderland is een natuurrijke provincie. Maar naast genieten is het ook veel werk om alles te onderhouden. - Meer subsidies voor opknappen bestaande bedrijventerreinen (gelderland.nl)
We willen bestaande bedrijventerreinen klaarmaken voor de toekomst. Daarom zijn onze subsidievoorwaarden aangepast. Er is nu ook subsidie mogelijk voor het maken van plannen voor waterbesparing en slimmer omgaan met de ruimte op bedrijventerreinen. - Natuurbeheerplan 2025 vastgesteld (gelderland.nl)
Op 2 september 2024 zijn het Natuurbeheerplan 2025, de bijbehorende kaarten en de reactienota vastgesteld. Het Natuurbeheerplan geeft aan waar subsidie voor het behoud en de ontwikkeling van (agrarische) natuur mogelijk is.
Provincie Groningen
- Kan Groningen een Blue Zone worden? – Groninger Krant
Van 5 tot en met 12 oktober 2024 is het de Week van Ons Eten. In deze week gaat het over de waarde van ons eten en de verbinding tussen boer en burger. Op maandag 7 oktober van 15.00 – 20.30 organiseert de provincie Groningen samen met Fascinating een symposium in het Forum in Groningen. Met het onderwerp Blue Zone Groningen. Een Blue Zone is een plek waar mensen gezond en lang leven. - Ring Zuid Groningen A7/N7 officieel open (rijkswaterstaat.nl)
Provincie Fryslan
- Voor de schoonste lucht van Nederland moet je naar Vlieland: ‘Maar hangt er wel vanaf hoe de wind staat’ – EenVandaag (avrotros.nl)
Vlieland is de enige plek in Nederland waar je gezonde lucht kunt inademen. Dat zegt directeur van het Longfonds Károly Illy in de Stentor. Maar de vraag is hoe je dat meet. En wanneer lucht eigenlijk ‘schoon’ is. - Gaan vogels op Ameland binnenkort kopje onder? – Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
De kans dat nesten van bijvoorbeeld kleine mantelmeeuwen en eiders overstromen in de kwelders ten oosten van Ameland, is toegenomen door de gaswinning bij het gebied. - Wolvenhek Fryslân gooit symbolisch 1.000 blokken voor provinciehuis • Het Schaap
Duizend dieren zijn de afgelopen drie jaar gedood door wolven in Friesland. Woensdag gaat Wolvenhek Fryslân daarover in gesprek in het provinciehuis met statenleden en gedeputeerde staten. Om het aantal gedode dieren in de afgelopen jaren te illustreren heeft Wolvenhek duizend blokken hout op de stoep gegooid.
Provincie Drenthe
- Provincie gaat door met natuurherstel en verduurzaming landbouw ondanks stikstofbesluit kabinet – RTV Drenthe
Drenthe gaat gewoon door met verduurzaming van de landbouw en natuurherstel. Dat zei gedeputeerde Jisse Otter in Provinciale Staten. Het kabinet kondigde aan niet verder te gaan met de huidige programma’s om de natuur te herstellen en het stikstofprobleem aan te pakken. - D66 wil Balloërveld teruggeven aan Defensie voor militaire oefeningen – RTV Drenthe
De D66-fractie in de gemeente Aa en Hunze wil laten onderzoeken of het ministerie van Defensie het Balloërveld weer kan veranderen in een militair oefenterrein. Het voorstel zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij de lokale politiek en Staatsbosbeheer.
Provincie Flevoland
- Archeologen ontdekken mysterieus ‘spookvliegveld’ in Flevoland (nieuwspaal.nl)
- Omroep Flevoland – Nieuws – ‘Kabinet besluit volgend jaar over opening Lelystad Airport’
Het nieuwe kabinet wil volgend jaar een definitief besluit nemen over de opening van Lelystad Airport. Dat meldt De Telegraaf vrijdagavond op basis van bronnen rond de regering. - Omroep Flevoland – Nieuws – Provincie wil dat kabinet aandacht houdt voor landelijk gebied
Flevoland vraagt het Rijk om aandacht te houden voor een toekomstbestendig landelijk gebied, waarbij de doelen voor water, natuur en klimaat onveranderd belangrijk blijven. Het Rijk zal hierbij ook met voldoende geld over de brug moeten komen.
Provincie Utrecht
- Utrecht zet tandje bij om stadse waterkwaliteit op orde te krijgen (h2owaternetwerk.nl)
Het water in de sloten, singels, grachten en vijvers van de stad Utrecht kan de toets van de Kaderrichtlijn Water (KRW) nog lang niet overal doorstaan. De gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gooien er daarom meer dan honderd maatregelen tegenaan die de ecologische waterkwaliteit moeten verbeteren. - Waterkwaliteit scoort op veel plekken in Utrecht onder de maat, maar daar moet verandering in komen (duic.nl)
Op veel plekken in Utrecht voldoet de waterkwaliteit niet aan de Europese normen. De gemeente en het waterschap hebben daarom de handen ineengeslagen. Tot en met 2028 nemen zij meer dan honderd maatregelen om de kwaliteit van sloten, vijvers en grachten in de stad te verbeteren. - Reactie Provincie Utrecht op berichten over schrappen Nationaal Programma Landelijk Gebied | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)
Mirjam Sterk, gedeputeerde Transitie landelijk gebied, Natuur en landbouw reageert op berichten in de media over het schrappen van het Nationaal Programma voor het Landelijk Gebied: “Het verontrustende bericht roept voor nu bij ons vooral enorm veel vragen op. De doelen blijven staan en afgaande op dit bericht is er geen enkel zicht op een andere tijdige aanpak. We moeten het definitieve regeerprogramma afwachten, maar uit het hoofdlijnenakkoord was al bekend dat ook veel geld voor de transitie van het landelijk gebied weg is gevallen.
Provincie Noord-Holland
- Rijkswaterstaat door stof na falende waterkering IJmuiden (h2owaternetwerk.nl)
Rijkswaterstaat trekt het boetekleed aan over achterstallig onderhoud van het spui- en gemaalcomplex IJmuiden, waardoor Amsterdam in november vorig jaar aan een watersnoodramp ontsnapte. Deze stond niet op zich, in de spuisluizen van IJmuiden deden zich de afgelopen jaren vaker technische storingen voor, aldus onderzoek. - Steeds groter deel Texel in handen van Chinezen, Kazachen en Arabieren: ’Roept veel vragen op’ | Binnenland | Telegraaf.nl
Provincie Zuid-Holland
- Zuid-Holland staat woningbouw Gnephoek toe, maar betaalt niet (binnenlandsbestuur.nl)
De provincie Zuid-Holland vindt het prima als de gemeente Alphen aan den Rijn woningen wil bouwen in de Gnephoekpolder, maar de provincie betaalt daar niet aan mee. Gedeputeerde Anne Koning benadrukte dat tijdens een commissievergadering, waarin de afspraken werden besproken die de provincie, de gemeente, het Hoogheemraadschap van Rijnland en het samenwerkingsverband Holland Rijnland hebben gemaakt. - Snelweg door gloednieuwe tunnel gaat A24 heten, maar waarom? – Omroep West
Nummers van rijkswegen lijken soms compleet uit de lucht gegrepen, maar er zit zeker een bepaalde logica achter. De naam A24 is ook niet zomaar door Rijkswaterstaat uit de duim gezogen. Al is de oorsprong van de naam voor de Blankenburgverbinding bijzonder te noemen. Want de naam komt uit een vroegere link met Utrecht.
Provincie Zeeland
- Goed nieuws voor Zeeland: Bergse raad geeft groen licht voor 380KV-station – Omroep Zeeland
De Bergse gemeenteraad is met een krappe meerderheid akkoord gegaan met het bestemmingsplan van het voor Zeeland belangrijke 380KV-verdeelstation. Dit komt langs het Schelde-Rijnkanaal, aan de overzijde van Tholen-stad. Zeventien van de aanwezige raadsleden zijn voor, dertien tegen. Het Zeeuwse provinciebestuur had de raadsleden opgeroepen om snel de knoop door te hakken. - Zandkreeksluis langer dicht door behoorlijke verzakkingen – Omroep Zeeland
De verzakking van de Zandkreeksluis bij Kats zorgt langer voor hinder. Schepen kunnen tot eind volgende week alleen op bloktijden gebruik maken van de sluis. Wegverkeer moet de komende weken nog over de bypass brug. Deze maatregelen zijn bedoeld om het verzakte sluishoofd aan de Oosterscheldekant te ontzien.
Provincie Noord-Brabant
- Raad van State wijst natuurvergunning emissiearme stallen af (binnenlandsbestuur.nl)
Opnieuw heeft de Raad van State natuurvergunningen voor ‘emissiearme stallen’ in Noord-Brabant vernietigd, omdat onzeker is of de technische installaties die de ammoniakuitstoot moeten verlagen echt werken. - Historisch stuk straatwerk komt tevoorschijn bij wegwerkzaamheden in Hulten: ‘Zo’n vondst komt maar weinig voor’ | Deze verhalen mag je niet missen | bndestem.nl
Provincie Limburg
- Opdracht voor volgende stap ecologisch herstel Maas verstrekt (rijkswaterstaat.nl)
Rijkswaterstaat werkt al ruime tijd aan een beter leefgebied voor riviergebonden planten en dieren. Dit is onder andere onderdeel van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). De komende jaren gaat op verschillende locaties de schop in de grond. - Natuurorganisaties maken bezwaar tegen hoge grindrug in Grensmaas (h2owaternetwerk.nl)
Natuurmonumenten, ARK Rewilding en Sportvisserij Nederland tekenen bezwaar aan tegen de aanleg van een stortstenen grindrug in de Grensmaas bij Meers door Rijkswaterstaat. “De komst van een stortstenen dam legt de natuurlijke dynamiek lam”, zegt Hettie Meertens van ARK Rewilding Nederland.
Caribisch Nederland
- Regering ondersteunt visserij met nieuwe FAD-project – Curacao.nu
De regering van Curaçao lanceert een nieuw project om de visserijsector te ondersteunen. Ze zullen Fish Aggregation Devices (FAD’s) in zee plaatsen om de visvangst te verbeteren. - Landfill opnieuw onderwerp van gesprek (antilliaansdagblad.com)
De vuilstort bij Lagun zorgt nog steeds voor enorm veel overlast. Het is zelfs zo erg dat het bestuurscollege (BC) onlangs heeft besloten een last onder bestuursdwang op te leggen. ‘Een wassen neus’, betoogt een omwonende op Facebook, want Selibon is van de overheid. Oud-politicus Burney Elhage is van mening dat de het ‘vuilstortprobleem’ op Bonaire een taak van de Rijksoverheid is.