Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (26 2025)

1. Schakeldag 2025 – laatste kans

Kom op donderdag 26 juni naar Congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch voor de Schakeldag 2025. Dit jaarlijkse evenement van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) is hét moment om jouw kennis over de Omgevingswet en de leefomgeving te verdiepen én je netwerk uit te breiden.

Wat kun je verwachten?

  • Keuze uit tientallen inspirerende sessies van o.a. VNG, IPLO, RVO, RIVM en diverse gemeenten.
  • Stel je eigen dagprogramma samen met onderwerpen die voor jou relevant zijn.
  • Ontmoet vakgenoten op het Netwerkplein, stel vragen aan experts en deel ervaringen met collega’s uit het hele land.

Samen bouwen we aan een toekomstbestendige leefomgeving. Bekijk het volledige programma en meld je vandaag nog aan! Schakeldag 2025. Meer informatie op https://iplo.nl/actueel/schakeldag/

2. Kennisdocument macroplastics in baggerspecie

Er is steeds meer bewustzijn over het plasticprobleem in Nederland, met name de aanwezigheid van plastics in baggerspecie en de impact daarvan op het watersysteem. Door het gebrek aan duidelijke regelgeving en richtlijnen worden plastics vaak niet aangepakt bij baggerwerken, wat leidt tot milieuproblemen, hogere kosten en juridische complicaties. Het kennisdocument geeft inzicht in dit probleem en biedt een praktische werkwijze voor het omgaan met macroplastics in baggerspecie tijdens onderzoek, uitvoering en verwerking. Lees verder

3.  Aanpassing Vergunningcheck levert winst op voor mens en natuur

Wie zonnepanelen op zijn dak wil aanleggen, kan online in de Vergunningcheck nagaan of er een omgevingsvergunning nodig is. Beschermde diersoorten, zoals vogels of vleermuizen, kunnen een obstakel vormen voor die vergunning. Dankzij kleine aanpassingen in de Vergunningcheck is er straks meer mogelijk voor mens én natuur. Op de Schakeldag kunt u hierover een sessie volgen. Lees verder

4. Baggervolumes voor de Waddenzee in beeld gebracht

Rijkswaterstaat houdt jaarlijks de baggervolumes bij voor het beheer van de vaargeulen in de Waddenzee. De rapportage over het jaar 2024 is afgerond. Het volume dat door Rijkswaterstaat gebaggerd is, komt voor 38,3% (2.427.152 m3) uit de Waddenzee en voor 61.7% (3.910.575 m3) uit de Eemsgeul.

Rijkswaterstaat inventariseert niet alleen de eigen volumes, maar ook de data van baggerwerkzaamheden van andere baggeraars, zoals havenbedrijven. De rapportage wordt afgestemd met relevante partijen en organisaties.  Lees verder

5. Lancering Grip op Grond kaart

We verplaatsen veel grond en bagger bij natuur- en infraprojecten en bij nieuwe gebiedsinrichtingen. We koppelen projecten waar grond vrijkomt op een slimme manier aan projecten waar grond nodig is. Dat is het doel van Grip op Grond. Dit geldt niet alleen voor de projecten van de provincie Fryslân, maar ook voor die van gemeenten, waterschappen en natuurbeheerders. Lees verder

6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

Bijeenkomsten

  • Schakeldag 2025 | Informatiepunt Leefomgeving
    Dit jaar is de Schakeldag van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) op donderdag 26 juni 2025. Locatie is het Congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch.
  • Nationaal Deltacongres 2025 | Informatiepunt Leefomgeving
    Iedereen die in Nederland betrokken is bij klimaatadaptatie en de wateropgaven. We verwelkomen bestuurders en medewerkers van overheden, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Ook andere geïnteresseerden, zoals betrokken inwoners, zijn van harte welkom.

7. Nieuws over de Omgevingswet

  • Bodem binnen de Omgevingswet
    De invoering van de Omgevingswet in 2024 veranderde het speelveld voor gemeenten drastisch – zeker als het gaat over het bodembeleid. Waar vroeger provincies de regie hadden, ligt die verantwoordelijkheid nu grotendeels bij gemeenten zelf. Dat vraagt om nieuwe kennis, aanpassingen in beleid én een andere manier van werken. Werk je als overheidsprofessional aan bodem- of waterbeleid? Dan is het belangrijk om te weten wat er verandert en hoe je hierop inspeelt. In deze blog lichten we de belangrijkste wijzigingen toe en geven we praktische aanknopingspunten om hiermee aan de slag te gaan.

8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

9. Nieuws over Circulaire economie

  • Van lineair naar circulair: “Ga er gewoon mee aan de slag!”
    Gemeenten kunnen een sleutelrol spelen in het bevorderen van de transitie naar circulariteit. Het bedrijfsleven, bouw, zorg, onderwijs – het komt allemaal samen bij de gemeente. Maar hoe geef je prioriteit aan de circulaire economie, terwijl het ravijnjaar zijn schaduw vooruitwerpt?

10. Nieuws over de energietransitie

11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

  • Ambitieuze ruimtelijke en maatschappelijke keuzes nodig om klimaatbestendig te worden – Kennisportaal Klimaatadaptatie
    Er moeten ambitieuze en duidelijke keuzes worden gemaakt om de overgang te versnellen naar een klimaatbestendige toekomst. Dat schrijft de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) in het nieuwe adviesrapport Meeveranderen met het klimaat. We zullen op sommige plekken de ruimte anders moeten gaan gebruiken. En de rol van burgers en bedrijven zal steeds groter worden. Een van de adviezen van de WKR: maak informatie over klimaatrisico’s van woningen en andere gebouwen openbaar.
  • Deltares opent nieuw hightech lab voor water-, bodem- en klimaatonderzoek
    Deltares heeft op 13 juni een nieuw hightech laboratorium in Delft in gebruik genomen. Onderzoekers kunnen er met geavanceerde apparatuur op microschaal bestuderen hoe vervuilende stoffen zich gedragen, hoe broeikasgassen vrijkomen uit natte bodems en wat duurzame energieopwekking doet met grondwater en bodem.

12. Nieuws over (grond)water

13. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

  • Provincies gaan niet verder met Veenkoloniën als Werelderfgoed – RTV1
    De provincies Drenthe en Groningen gaan niet proberen om een Werelderfgoedstatus voor de Veenkoloniën te krijgen. De kans hierop is volgens het kabinet te klein, laten Gedeputeerde Staten van Drenthe weten.
  • Meer wolvenwaarnemingen in Drenthe – RTV Drenthe
    De wolf laat zich meer zien in Drenthe. Uit een nieuwe rapportage van BIJ12 blijkt dat er 146 wolvenwaarnemingen zijn gemeld bij het Wolvenmeldpunt, in de periode van half oktober tot eind februari. Dat zijn er meer dan in het begin van 2024, toen zijn er 90 waarnemingen gemeld.

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

  • Utrecht bouwt eerste Upcyclecentrum
    Utrecht start de bouw van het allereerste Upcyclecentrum in de stad. Het centrum, dat dit najaar opent bij het Hof van Cartesius, wordt 350 m² groot en is voor meer dan 90% opgebouwd uit hergebruikte materialen. 
  • Rijk en provincie Utrecht werken samen aan ruimtelijke opgaven – VARnws Stichtste Vecht
    In en rond de provincie Utrecht komen veel nationale en regionale ruimtelijke opgaven samen. Bijvoorbeeld op het gebied van water en bodem, landbouw, natuur, energie, wonen, werken, bereikbaarheid, defensie, landschap en cultureel erfgoed. De aantrekkelijke centrale ligging van de provincie zorgt bovendien voor een sterke ruimtelijke druk. 

Provincie Noord-Holland

  • Provincie Noord-Holland kan verder met stikstofplannen – Nieuwe Oogst
    De provincie Noord-Holland kan na aanpassingen van het college van burgermeester en wethouders verder met het realiseren van haar plannen voor natuurherstel en stikstofreductie. Het gaat om ongeveer 35 miljoen euro die zij tot en met 2027 vrij te besteden heeft voor het landelijk gebied.

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

Provincie Limburg

Caribisch Nederland

Adviesraad: aanpak achterstanden Caribisch Nederland onvoldoende
De eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, ofwel Caribisch Nederland, kampen met grote achterstanden op het gebied van wonen, infrastructuur en een gezonde leefomgeving vergeleken met Europees Nederland. Dat is het gevolg van falend overheidsbeleid, constateert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies aan de regering.