Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (25 2025)

1. Schakeldag: alle kennis onder 1 dak

Uw kennis bijspijkeren over het Digitaal Stelsel Omgevingswet? Leren van de ervaringen met het omgevingsplan bij andere gemeenten? Vragen over de BOPA? En hoe zit het met lucht- en bodemkwaliteit onder de Omgevingswet? Krijg alle antwoorden op de Schakeldag. Mis het niet!

Over 2 weken is alle kennis over de Omgevingswet en de leefomgeving samengepakt op 1 plek: Congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch. Ook deze editie van de Schakeldag van het Informatiepunt Leefomgeving staat weer bol van de kennis. Met zo’n 70 kennissessies is er voor ieder wat wils. Of het nu gaat over woningbouw, de energietransitie, stookinstallaties of de omgevingsvisie… u vindt experts met de juiste kennis op de Schakeldag. Lees verder

2. Tot op de bodem in de Waddenzee

In maart 2025 is Rijkswaterstaat, samen met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), gestart met een grootschalig onderzoek naar het bodemleven en de bodemsamenstelling in de Waddenzee.

Vanuit de Natura 2000(verwijst naar een andere website)-opgave werken we aan verbetering van de onderwaternatuur. Als natuurbeheerder van de grote wateren willen we beter inzicht krijgen in de ecologische water- en bodemkwaliteit. Veranderingen in watersystemen beginnen vaak op de bodem: met verschuivingen in de samenstelling van het sediment en in het leven dat erin leeft.

Inmiddels heeft het NIOZ de bemonstering in het kader van het zogenoemde SUBES-onderzoek succesvol afgerond, en is de volgende fase van start gegaan. Projectleider Basismonitoring Wadden Sander Holthuijsen en wetenschappelijk coördinator Oscar Franken van het NIOZ vertellen over het verloop van het veldwerk. Lees verder

3.  Rijk en regio maken nieuwe afspraken over grote opgaven in de ruimtelijke ordening

Het Rijk en de medeoverheden hebben nadere afspraken gemaakt over de te maken keuzes bij de inrichting van de ruimte in Nederland. In een 1e reeks ‘ruimtelijke arrangementen’ geven Rijk en provincies richting aan keuzes op het gebied van onder meer wonen, werken, water, landbouw, economie, energie en defensie. Verder zijn 4 nieuwe grootschalige woningbouwlocaties in beeld: Alkmaar, Apeldoorn, Enschede/Hengelo en Helmond.

Dat schrijft minister Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) mede namens een aantal andere bewindspersonen in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief licht de minister de uitkomsten van de Bestuurlijke Overleggen Leefomgeving (BOL) toe die Rijk, regio’s en medeoverheden deze week hebben afgerond. Lees verder

4. Deltares neemt nieuw state-of-the-art lab in gebruik

Deltares neemt vandaag een nieuw laboratorium in gebruik. Met het zogeheten Delta-lab kan het kennisinstituut ook onderzoek gaan doen naar het gedrag van vervuilende stoffen, hoe broeikasgassen vrijkomen uit natte bodems en wat duurzame energieopwekking doet met grondwater en bodem.

Of het nu gaat om bodemdaling, algengroei, vorming van moerasgas in sloten en verspreiding van PFAS: het zijn allemaal combinaties van chemische, fysische en biologische processen die de experts in het Delta-lab kunnen onderzoeken, laat het instituut in een persbericht weten. Lees verder

5. ‘Jongere lijdt aan klimaatverlamming’

Hoe klimaatbewust is de Nederlander en wat doen we daar als individuele burgers dan vervolgens mee? Sinds 2019 doet Ipsos I&O het onderzoek ‘Duurzaam denken, duurzaam doen’. Vertaalt de klimaatverandering zich in toenemende zorgen? Of hebben de geringere duurzame ambities van het kabinet-Schoof hun weerslag op het denken en doen van de Nederlander?
Lees verder

6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

Bijeenkomsten

  • ZoNline 17 juni
    Graag nodigen we je uit voor een ZoNline op dinsdag 17 juni van 10.00 – 11.00 uur. Deze keer staat het webinar in het teken van de waarde van 3D voor gebiedsontwikkeling. Provincie Overijssel en Tygron nemen je mee in een 3D-applicatie die integrale gebiedsontwikkeling ondersteunt.

7. Nieuws over de Omgevingswet

8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

9. Nieuws over Circulaire economie

10. Nieuws over de energietransitie

11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

12. Nieuws over (grond)water

13. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

  • Het blijft wachten op stroom: 4 jaar vertraging voor grote uitbreidingsprojecten elektriciteitsnet in Utrecht – RTV Utrecht
    Het stroomnet in Utrecht zit vol. Er is een steeds grotere vraag naar stroom en er wordt ook steeds meer stroom opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Om al deze nieuwe stroom te kunnen vervoeren is een uitbreiding van het stroomnet in Nederland en de provincie nodig. Maar deze uitbreiding loopt nu vier jaar vertraging op, laten netbeheerders TenneT en Stedin weten. 1500 klanten die op een wachtlijst staan moeten nu in ieder geval tot 2033 wachten voordat ze een aansluiting krijgen. “Als alles tegenzit, kan dit zelfs nog langer gaan duren”, laat netbeheerder Stedin, weten.
  • Reactieteam staat klaar voor incidenten met wolven – RTV Utrecht
    De Provincie Utrecht houdt een reactieteam paraat voor de wolven op de Utrechtse Heuvelrug. Opsporingsambtenaren van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) staan dag en nacht klaar om uit te rukken bij incidenten. De provincie wil daarmee sneller en zorgvuldiger kunnen handelen als er iets gebeurt.

Provincie Noord-Holland

  • € 1,5 miljoen subsidie voor natuurherstel bij wind- en…
    De provincie Noord-Holland stelt ruim € 1,5 miljoen subsidie beschikbaar voor het herstellen en ontwikkelen van natuur bij wind- en zonneparken op land en binnenwater. Het geld is bedoeld voor initiatiefnemers en ontwikkelaars van energieprojecten, lokale energiegemeenschappen, gemeenten, waterschappen en grondeigenaren die energie willen opwekken én bijdragen aan de Noord-Hollandse natuur. Medio juli kunnen zij hiervoor subsidie aanvragen via het subsidieportaal Opent een externe link van de provincie.
  • Subsidieregeling bodem en water – LTO Noord
    Het Landbouwportaal Noord-Holland helpt boeren om een omslag te maken naar ‘klimaat slimme’ landbouw. Voldoende en schoon zoet water in een gezonde bodem is immers van levensbelang voor de land- en tuinbouw. Dat gaat niet vanzelf: de waterkwaliteit in Noord-Holland heeft aandacht nodig. Klimaatverandering geeft extremere buien en perioden van droogte. Deze uitdagingen raken ons allemaal.

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

Provincie Limburg

Caribisch Nederland

Tweede editie KLM Nature Walk & Hike op Bonaire op 29 juni 2025 – Bonaire.Nu