Week-nieuwsbrief RWS Bodem en Ondergrond (18 2025)

1. Rijkswaterstaat gaat reorganiseren om slagvaardiger te worden

Dinsdag 15 april 2025 presenteerde directeur-generaal Martin Wijnen het toekomstperspectief voor Rijkswaterstaat bij een interne bijeenkomst. Met dit plan is een reorganisatie aangekondigd om slagvaardiger te worden door meer te doen met hetzelfde aantal mensen. Lees verder

2. Aandacht voor afvoer grond bij voorafgaand bodemonderzoek

Bij het graven in de bodem is bodemonderzoek nodig. Dit volgt uit de regels voor graven uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Maar een bodemonderzoek is ook belangrijk voor de partijindeling en voor de afvoer naar een grondbank of verwerker. Soms is daarbij extra informatie nodig, zoals een zeefkromme. Lees verder

3. Watersector dringt bij Eurocommissaris Roswall aan op alomvattend PFAS-verbod

De Unie van Waterschappen en Vewin hebben op 16 april een gezamenlijke brief gestuurd aan Eurocommissaris Jessika Roswall, waarin zij aandringen op een snel, volledig en universeel Europees verbod op PFAS. De brief is ondertekend door Jeroen Haan en Pieter Litjens, respectievelijk voorzitter van de Unie van Waterschappen en Vewin. Lees verder

4. Rijk trekt toch 1 miljard euro extra uit voor ‘urgente’ dijkversterkingen

Voor dijkversterkingen in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) heeft de rijksoverheid in de Voorjaarsnota alsnog 1 miljard euro extra vrijgemaakt. Dat is 250 miljoen euro minder dan waar de Tweede Kamer om had gevraagd, maar beloofd wordt dat dit resterende deel later alsnog wordt ingevuld. Lees verder

5. VNG voelt zich met Nota Ruimte niet genoeg gehoord

Het ontwerp voor de Nota Ruimte moet nog voor de komende zomer openbaar worden. Dit nieuwe nationale raamwerk voor de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland volgt uiteindelijk de Nationale Omgevingsvisie uit 2020 op. Maar voor zover het is, vreest de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat de gemeenten onvoldoende gehoord worden. Dat schrijft algemeen directeur Leonard Geluk deze week in een brief aan het kabinet. Lees verder

6. Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

Bijeenkomsten

  • Congres ‘Energiesysteem en ruimte’ | Informatiepunt Leefomgeving
    Het congres ‘Energiesysteem en ruimte’ wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en is het initiatief van diverse samenwerkende partijen. Centraal staan de verschillende manieren waarop gemeenten, provincies, RES-regio’s, het Rijk en netbeheerders op diverse schaalniveaus samenwerken aan het energiesysteem om oplossingen op korte en lange termijn te vinden. Het congres is dé plek om hier inzicht in te krijgen, anderen te ontmoeten en samen aan de slag te gaan.
  • KAN Congres in Utrecht – Klimaatadaptatie
    Ook dit voorjaar organiseert KAN weer een KAN congres, en wel op dinsdag 6 mei van 12.00 – 18.00 uur, in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De afgelopen jaren is het congres uitgegroeid tot hét kennisevenement voor professionals die werken aan natuurinclusieve en klimaatadaptieve nieuwbouw.
  • Webinar Bodemdaling en Verzilting in de openbare ruimte – Klimaatadaptatie
    Het beheer van de openbare ruimte wordt steeds complexer, de tijd van losse opgaven is voorbij. Dit vraagt om een integrale aanpak, met samenwerking tussen meer partijen dan ooit. Techniek alleen is niet genoeg. Juist de combinatie van technische kennis én de zachte kant van samenwerken – taal, communicatie en gedrag – maakt het verschil. Daarom organiseren Platform WOW en RegioIngenieur in 2025 een reeks van vier inspirerende sessies waarin ze deze werelden samenbrengen.

7. Nieuws over de Omgevingswet

8. Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

9. Nieuws over Circulaire economie

10. Nieuws over de energietransitie

  • Kabinet wil gemeenten ontzorgen bij investeringen stroomnet
    Het kabinet wil provincies en het Rijk vaker verantwoordelijk maken voor uitbreiding van het stroomnet in plaats van gemeenten. Op die manier wil klimaatminister Sophie Hermans de versterking van het stroomnet versnellen, schrijft de VVD-bewindspersoon in haar klimaatplannen.
  • Regieartikel als oplossing voor conflict rond trafo’s
    De regionale netbeheerders en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een oplossing gevonden voor de onderlinge onmin over grondposities voor nieuwe transformatorhuisjes. Met oog op de netverzwaring moeten in Nederland tienduizenden trafo’s worden bijgeplaatst, maar niet alle gemeenten willen de regie over de benodigde grond volledig afstaan aan een netbeheerder.

11. Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

  • Nieuw klimaatscenario baart onderzoekers zorgen: juist kouder Nederland
    Niet warmer, maar wellicht juist een kouder Nederland. Dat is een nieuw scenario dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in alle stilte laat onderzoeken. Een werkgroep met experts van de TU Delft, kennisinstituut Deltares en het KNMI brengt de gevolgen van een koeler klimaat in Nederland nu in kaart.

12. Nieuws over (grond)water

  • Proef met drijvende glazen bollen om het water een stem te geven
    Het is de eerste drijvende stem van de natuur, zeggen Deltares en Nova Innova. Samen met een aantal andere partners beginnen ze een proef met glazen bollen die met verschillende kleuren de waterkwaliteit zichtbaar maken. Daarvoor zijn vier locaties door heel Nederland geselecteerd.
  • Stikstofprobleem wordt waterprobleem
    Als veehouders stoppen gaat de stikstofuitstoot omlaag. Goed voor het herstel van de natuur. Waterschap Vallei en Veluwe signaleert echter een nieuw probleem: door veranderend grondgebruik kachelt de waterkwaliteit verder achteruit. “Zo raken we van de regen in de drup”, zegt dijkgraaf Marijn Ornstein.
  • Waterzuinige wijken: de watercongestie te lijf
    Wat is er allemaal aan waterbesparende maatregelen in bouwprojecten mogelijk? Dit is onder de loep genomen op de Bouwtafel Waterzuinige wijken. Er is veel winst te behalen, onder meer door oplossingen voor regen-, grijs en zwart water. “Technisch gezien kunnen we eigenlijk ieder gebouw waterneutraal maken.” Daar hangt wel een prijskaartje aan.
  • De beek is hersteld, de deur staat open. Waar blijven de bewoners?
    Waterschappen steken veel moeite en geld in beekherstel, om de waterhuishouding, de waterkwaliteit en de biodiversiteit te verbeteren. De resultaten vallen nogal eens tegen, omdat het niet goed lukt om het waterleven terug te krijgen. Zorgvuldige herintroductie van macrofaunasoorten kan helpen, zo laten Bart Brugmans en Ralf Verdonschot zien.

13. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

Provincie Gelderland

Provincie Groningen

Provincie Fryslan

Provincie Drenthe

Provincie Flevoland

Provincie Utrecht

Provincie Noord-Holland

Provincie Zuid-Holland

Provincie Zeeland

Provincie Noord-Brabant

  • Provincies willen knaken bij stikstoftaken
    De provincie Noord-Brabant had meer verwacht van het startpakket aan stikstofmaatregelen dat landbouwminister Femke Wiersma heeft aangekondigd en noemt het een eerste stap. ‘De nood is hoog voor onder andere woningbouw, infra- en energieprojecten, industrie en landbouw’, zegt gedeputeerde Wilma Dirken (stikstof, VVD).
  • Provincie verlengt ondersteuning melkveehouders bij het duurzamer maken van hun bedrijf – Brabant
    De provincie wil zorgen voor een duurzame en toekomstbestendige landbouw- en voedselproductie die goed is voor landbouw, natuur en samenleving. Daarom heeft de provincie de Subsidieregeling Transitie Landbouw opnieuw opengesteld. Hiermee kunnen 143 melkveehouders uit de tweede openstelling (van 2022) 2 jaar langer meedoen aan de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM). Er is € 2.250.000 beschikbaar om melkveehouders langer te ondersteunen bij het duurzamer maken van hun bedrijf. De BBM is door de partners van Brabants Bodem ontwikkeld.

Provincie Limburg

Caribisch Nederland

Voorjaarsnota: Steun BES-eilanden met arbeidsmarktmaatregelen en koopkrachtsteun – Bonaire.Nu