Week-nieuwsbrief RWS Bodem en 0ndergrond (8 2024)

Eerste hulp bij de Omgevingswet

Het IPLO weet raad als gemeenten er met de Omgevingswet niet uitkomen. Vooral rond het DSO, het overgangsrecht en rondom bouwregels.

Zo’n 1.200 vragen komen er sinds de invoering van de Omgevingswet wekelijks binnen bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). ’Iets meer dan verwacht.’ Wie zijn de vragers en wat willen ze zoal weten?

Lees hier verder: Eerste hulp bij de Omgevingswet- IPLO (binnenlandsbestuur.nl).

Onderzoek verkent landelijke norm voor stedelijk groen

Is het mogelijk een landelijke norm voor groen op te stellen om steden klimaatbestendiger te maken, de biodiversiteit te versterken en de gezondheid van bewoners te verbeteren? Hoe zou zo’n norm er dan uit zien? En wat zou het kosten om alle gemeenten aan die groennorm te laten voldoen? Ingenieursadviesbureau Sweco zocht het uit in de studie ‘Een praktische verkenning naar een Nederlandse groennorm’.

Lees hier verder: Onderzoek verkent landelijke norm voor stedelijk groen – Klimaatadaptatie Nederland.

‘Bouwers en projectontwikkelaars: neem bodem en water serieus’

Al vanaf het begin werkt het Deltaprogramma in de geest van het principe water en bodem sturend. Ook voor waterschappen is dit een belangrijk uitgangspunt. Hoe krijgen we het voor elkaar dat inderdaad elke schop in de grond klimaat- en bodemdalingsbestendig is? Welke middelen heeft een waterschap hiervoor tot zijn beschikking? En wat betekent een klimaatbestendige aanpak voor woningbouwplannen? Els Otterman, hoogheemraad bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, vertelt. ‘Als waterschappen zijn we van oudsher dienstbaar ingesteld. Maar ik vind dat we daar een kanteling in moeten maken. We móeten ons verhaal vertellen.’

Lees hier verder: ‘Bouwers en projectontwikkelaars: neem bodem en water serieus’ | Succesvolle verbinding | Deltanieuws (deltaprogramma.nl).

Stappenplan voor natuurherstel in overgangsgebieden

Grutto, veldleeuwerik en torenvalk: zomaar drie karakteristieke vogelsoorten van het Nederlandse landschap. Met het concept ‘Basiskwaliteit Natuur’ brengt Vogelbescherming in kaart hoe de situatie van deze en andere kwetsbare vogels en hun leefgebieden te verbeteren. Een nieuwe handreiking voor de ‘overgangsgebieden’ grenzend aan Natura 2000 biedt een stappenplan voor beleidsmakers, beheerders en landgebruikers.

Lees verder via deze link.

Kennissessie: Raadplegen omgevingsplan voor VTH’ers

De viewers van het nieuwe Omgevingsloket werken op een andere manier dan die op ruimtelijkeplannen.nl. In een kennissessie op 28 februari 2024 lichten medewerkers van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) toe hoe u de viewerfunctie Regels op de kaart kunt raadplegen. Inclusief het ’tijdelijke’ omgevingsplan en het nieuwe omgevingsplan.

Lees hier verder: Kennissessie: Raadplegen omgevingsplan voor VTH’ers | IPLO.

Nieuwsbrieven en bijeenkomsten

·         Bijeenkomst Platform Bodembeheer: aandacht voor ‘nieuwe’ stoffen – 22 februari – teams
Op donderdag 22 februari a.s. organiseert het Platform Bodembeheer van 13.00 – 14.30 uur een online-bijeenkomst (via Teams). Daarin maakt de Bodemkundige Vereniging Nederland bekend welke bodem is uitgeroepen tot ‘bodem van het jaar’. Na deze feestelijke opening van de bijeenkomst spreken we elkaar over de ontwikkeling van bodemkwaliteit.

·         Vereniging Stadswerk Nederland – De kracht van de bodem
Op donderdag 22 februari van 11.00 – 12.00 gaan we de diepte in tijdens dit webinar: we gaan het hebben over de bodem. Want wat is de rol van wormen in het creëren van een gezonde bodem eigenlijk? En wat maakt een goede groeiplaats? Experts Mark Thur en Jarno van Veelen zullen hun kennis delen in dit webinar en zijn er om al jullie vragen beantwoorden!

·         Bezoek de Masterclass Bodemenergie voor de utiliteit 29 februari 2024

·         Soilite 29 februari 2024 Rotterdam – Event
Waarom inschrijven op SOILITE RTRDM?
– Leer van en praat met topexperts die innovatieve technologieën toepassen in bodem- en grondwatersaneringsprojecten
– Ontmoet potentiële partners om innovatieve inzichten te delen en samen te werken rond nieuwe projecten
– SOILITE geniet de steun van Bodembreed en het PFAS Expertisecentrum

·         Webinar 7 maart 2024 – Verdringingsreeks Grondwater, een juridische verkenning | STOWA
Op 7 maart houdt STOWA houdt samen met RAO Rijn-West een webinar over de resultaten van een verkenning naar een verdringingsreeks grondwater als sturingsmiddel om het grondwatergebruik te beperken. Onderzoeker Peter de Putter licht de verkenning toe. Vervolgens gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over mogelijke vervolgvragen en vervolgstappen die er zijn.

·         GOO special ‘Grip op toepassen van secundaire bouwstoffen’ (dinsdag 12 maart, 14-16 uur, Stadhuis Arnhem)

·         International Conference (Micro-nano) Plastics in Soil march 13-14, 2024

·         Congres Grondwater: ons blauwe goud Congres Grondwater: ons blauwe goud Voor hoelang? – 24 april 2024
Tijdens dit congres staan wij stil bij de kringloop van het water, de wettelijke maatregelen om het grondwater te beschermen, de trends in de kwaliteit en de ervaringen van grootgebruikers. Kunnen wij ons grondwater tot in een verre toekomst als blauw goud beschouwen? Aan het einde van de dag hopen wij deze vraag te kunnen beantwoorden

Nieuws over de Omgevingswet

·         Procedure BOPA onder de Omgevingswet: één keer alles op een rij – Omgevingsweb
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. In onderstaande blog leest u een kort overzicht van de procedure bij een aanvraag omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) onder de Omgevingswet. Hoe verloopt deze procedure van A tot Z? Waar moet u rekening mee houden bij het aanvragen van een omgevingsvergunning? Wanneer is sprake van de reguliere procedure en wanneer van de uitgebreide procedure? En wanneer treedt uw omgevingsvergunning in werking? In dit blog geven we antwoord op deze vragen, en meer!

Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik

·         Veilige uitwisseling tussen otterpopulaties van belang voor duurzaam behoud – WUR
Voor een gezonde, levensvatbare otterpopulatie in Nederland is het belangrijk dat er uitwisseling kan plaatsvinden tussen Nederlandse otters en soortgenoten in leefgebieden in buurlanden. Dat waarborgt de noodzakelijke genetische variatie. Er blijken in principe voldoende kansen voor zulke uitwisseling. Maar dan moeten de Nederlandse otters de leefgebieden van naburige otterpopulaties wel veilig kunnen bereiken. Dat concludeert Wageningen Environmental Research op basis van recent onderzoek naar de staat van de Nederlandse otterpopulatie.

·         Huidige Europese regelgeving belemmert doelsturing natuurinclusieve landbouw – WUR
Rijk en provincies zien veel potentie in doelsturing om verduurzaming van de landbouw in Nederland te bevorderen. Doelsturing geeft boeren speelruimte om zelf te kiezen welke maatregelen ze willen nemen en biedt mogelijkheden voor beloning. Op dit moment staat Europese regelgeving grootschalige invoering echter in de weg. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research.

·         Onderzoek: groennormen steden schieten tekort, miljarden extra nodig – Omgevingsweb
De huidige normen voor groen schieten tekort en bieden geen antwoord op uitdagingen voor het klimaat, de biodiversiteit en gezondheid. Ook is er onvoldoende aandacht voor de kwaliteit van het groen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland, ANWB en Staatsbosbeheer naar de tien groennormen die op dit moment gebruikt worden door de steden.

·         Agenda Natuurinclusief 2.0 is vliegwiel voor complex thema – Omgevingsweb
Gemeenten herkennen de benodigde transities in de agenda die de koers uitzet naar een natuurinclusieve samenleving. De Agenda Natuurinclusief 2.0 kan hierbij dienen als vliegwiel en heeft een belangrijke aanjaagfunctie om deze transities verder vorm te geven met alle betrokken partijen.

·         Er mag veel minder mest het land op, en dat zorgt voor een ‘penibele situatie’ | Stikstof | NU.nl
Vanaf vandaag mogen veel boeren weer mest op hun land uitrijden. Maar door nieuwe regels mag er minder mest het land op. Daardoor dreigen veel melkveehouders in de problemen te komen. “Het is voor boeren een penibele situatie geworden.”

·         ILT signaleert illegaal gebruik van beschermingsmiddel tegen eikenprocessierups | Nieuwsbericht | Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) (ilent.nl)
Het beschermingsmiddel XenTari wordt volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ten onrechte door bestrijders en gemeenten gebruikt in de bestrijding van de eikenprocessierups. Het middel is alleen toegelaten (en als veilig beoordeeld) als gewasbeschermingsmiddel, bijvoorbeeld in de landbouw. Toch wordt het middel ook gebruikt als biocide op plekken waar veel mensen en dieren zich bevinden.

Nieuws over Circulaire economie

·         Omwille van de circulariteit: een aanval op de luier
Nederland kent een landelijk overheidsprogramma dat als doel heeft de kwaliteit van de huishoudelijke afvalstromen te verbeteren. Eén opvallend onderdeel: het stimuleren van zindelijkheidstraining. Afgelopen september werd hier een webinar aan gewijd: Afvalpreventie door zindelijkheidstraining via gemeenten. Dezelfde aanval op luiers keert terug op de actielijst die de Nederlandse vereniging van gemeentelijke afvalbedrijven, de NVRD, dinsdag aanbood aan de Tweede Kamer.

·         Technische briefing in de Tweede Kamer over circulaire bouw
De komende decennia is een belangrijk deel van de Nederlandse infrastructuur aan vervanging toe. Ook staan er honderdduizenden nieuwbouwwoningen op de planning. Tegelijkertijd heeft het demissionaire kabinet grote circulaire ambities. In tussenjaar 2030 moet de helft van de grondstoffen hernieuwbaar zijn of bestaan uit hergebruik. Liefst 100 procent in 2050. Dat geldt ook voor de bouw.

·         87 miljoen euro aan niet-geïnd statiegeld van plastic flesjes in 2022
87 miljoen euro: zo veel geld is er in 2022 blijven liggen aan verdwaalde plastic flesjes in prullenbakken, bosjes en niet uitgepakte rugzakken. Dat maakt het Afvalfonds Verpakkingen bekend na vragen van de NOS. De getallen gaan alleen over kleine (15 cent) en grote (25 cent) plastic flessen. Het statiegeld op blikjes is halverwege 2023 ingevoerd en daar zijn nog geen cijfers over.

·         Afvalfonds Verpakkingen: ‘Nederland heeft een minister van Circulaire Economie nodig’ – Nieuws – KunststofenRubber.nl
Het Afvalfonds Verpakkingen richt zich in een brandbrief tot de nieuwe informateur en de Tweede Kamer. Nederland moet het streven naar een circulaire economie en de toenemende grondstoffenschaarste hoger op de politieke agenda zetten, is de boodschap.

Nieuws over de energietransitie

·         Direct energie delen is ook met Energiewet nog niet mogelijk (binnenlandsbestuur.nl)
Al zeven jaar wordt gewerkt aan de nieuwe Energiewet, die moet zorgen voor een ordening van de gas- en elektriciteitsmarkt die toegerust is op de energietransitie. De Energiewet voegt de oude Gaswet en de Elektriciteitswet 1998 samen, en neemt de nieuwste Europese regels mee. Onderdeel daarvan is de Clean Energy Package, die nog onder de vorige Europese Commissie tot stand is gekomen. Maar de nieuwe wet moet ook één van de antwoorden zijn op de netcongestie.

·         ‘Afbouwen fossiele subsidies kan, maar moet vaak internationaal’ (nos.nl)
Belastingvoordelen voor bedrijven die veel fossiele brandstoffen gebruiken, zouden vanaf 2026 kunnen worden afgebouwd. Maar om echt af te komen van fossiele subsidies is een lange adem en internationale samenwerking nodig. Zo kan alleen internationaal de belastingvrijstelling op kerosine voor vliegtuigen afgeschaft worden, staat in een rapport van een ambtelijke werkgroep van meerdere ministeries.

Nieuws over klimaatverandering, -adaptatie en Bodemdaling

·         Wadplaten verdrinken, schelpen leggen het loodje: opwarming bedreigt waddennatuur (nos.nl)
Zeesterren die mosselen opeten, schelpen die massaal het loodje leggen door de warmte. Het zijn gevolgen van klimaatverandering waar je niet snel bij stilstaat, maar die een grote bedreiging vormen voor de Waddenzee. Dat blijkt een internationaal waddenrapport onder leiding van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) dat vrijdag verschijnt.

·         Waddenzee door klimaatverandering steeds zouter, wadplaten ‘verdrinken’ | RTL Nieuws
Het water in de Waddenzee wordt steeds zouter. Dat komt omdat er veel minder zoet water op de Waddenzee wordt ‘gespuid’. Dat blijkt uit nieuw, nog niet gepubliceerd onderzoek, dat door RTL Nieuws is ingezien. De gevolgen zijn groot: deze kustzee verandert langzaam in een geheel zoute zee, met grote impact op schelpdieren, vissen en vogels.

·         ECB voert klimaatinspanningen uit met focus op transitie-, klimaat- en natuurrisico’s | Risk & Compliance Platform Europe (riskcompliance.nl)
De ECB is vastberaden om haar klimaatplannen verder uit te voeren en zal deze regelmatig evalueren. Er zijn drie aandachtsgebieden voor 2024 en 2025 vastgesteld, te weten de gevolgen van de groene transitie, de fysieke impact van klimaatverandering en de natuurrisico’s voor economie en het financiële stelsel. Wat de transitie naar een groene economie betreft, zal de ECB meer onderzoek doen naar de effecten van transitiefinanciering, groene investeringsbehoeften, transitieplannen en de invloed van de groene transitie op aspecten van onze economie zoals arbeid, productiviteit en groei.

·         Geo-engineering: gaat technologie ons uit de klimaatcrisis helpen? – Klimaatweb
Een onderwatergordijn om gletsjers tegen warm zeewater te beschermen. Of het effect van een vulkaan nabootsen door zwaveldioxide de lucht in schieten en zo zonlicht tegen te houden. Het zijn geen sci-fi verhalen, maar reële ideeën om door middel van menselijke ingrepen het klimaat weer af te laten koelen. Nu de afgesproken 1,5 graden van Parijs uit zicht raakt en verschillende tipping points op de loer liggen komt climate of geo-engineering steeds vaker ter sprake. Maar waar en wanneer is het tijd om menselijk ingrijpen op het klimaat toe te gaan passen? Of moeten we de discussie juist links laten liggen omdat de gevolgen niet te overzien zijn?

Nieuws over (grond)water

·         Waterschappen kunnen nu ook niet-toetsbare stoffen in water vinden – Nieuwe Oogst
Van zo’n dertig actieve stoffen in gewasbeschermingsmiddelen is de Kaderrichtlijn Water (KRW)-norm dusdanig laag, dat deze onder de detectiegrens ligt voor de analyseapparatuur die wordt gebruikt door laboratoria. Onlangs is een methode ontwikkeld die deze niet-toetsbare stoffen, op twee na, toch kan aantonen en toetsen aan de norm. Dat meldt brancheorganisatie voor Nederlandse agrochemische bedrijven CropLife NL in het nieuwste bulletin.

Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

·         Geen bodemverontreiniging, toch zware boete voor ondernemer in Mariënberg – RTV Oost
De gemeente Hardenberg heeft terecht een boete van 10.000 euro opgelegd aan een ondernemer in Mariënberg. Dat heeft de Raad van State beslist. De gemeente vermoedde bodemverontreiniging bij zijn verfspuiterij aan de Beerzerweg. De bodem bleek achteraf niet vervuild te zijn. Toch bleef de boete staan. De ondernemer had zijn rapport over het bodemonderzoek te laat ingeleverd en dat is volgens de gemeente een zware overtreding.

·         Opruimen asbest in Vroomshoop gaat nog zeker acht weken duren – RTV Oost
Het duurt nog zeker acht weken voordat het asbest, dat twee weken geleden vrijkwam bij een grote brand in Vroomshoop, is opgeruimd. Na het schoonspuiten van auto’s zijn nu de daken van huizen aan de beurt. Saneringsbedrijf Hein Heun bouwt vier grote torens in het dorp om bij de daken te kunnen komen. “Dat zijn echt grote apparaten met een reikwijdte van een meter of veertig.”

·         Natuurherstel: stroomdalgraslanden en een slingerende Hammerwetering (h2owaternetwerk.nl)
Het natuurgebied Eerderhooilanden bij Ommen gaat dit jaar op de schop. De provincie Overijssel, Waterschap Vechtstromen en eigenaar Natuurmonumenten slaan de handen ineen om de oorspronkelijke stroomdalgraslanden te herstellen. De Hammerwetering wordt deels gedempt en vervangen door een ondiepe slenk.

Provincie Gelderland

·         Geld voor opkoop boeren voorlopig op: ‘Heel vervelend’ – Omroep Gelderland (gld.nl)
Boeren die piekbelaster zijn en zich willen laten uitkopen, moeten mogelijk langer wachten op duidelijkheid. Het geld voor de opkoopregeling van piekbelasters is namelijk op. Er moet eerst nieuw budget beschikbaar komen, voordat de overheid boeren die willen stoppen een nieuw bod voor hun bedrijf kan doen.

Provincie Groningen

·         Groninger Bodem Beweging roept op: ‘Weg met het rookgordijn, zet de mensen centraal’ – RTV Noord
De Groninger Bodem Beweging, SP-kamerlid Sandra Beckerman en oud-nachtburgemeester Chris Garrit voerden vrijdagmiddag actie in Ten Boer. Ze vinden dat er – een jaar na de parlementaire enquête – nauwelijks iets is veranderd voor gedupeerden van de gaswinning.

·         Minister reserveert 200 miljoen euro voor verduurzaming zoutproducent Nobian in Delfzijl – Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)
Het demissionaire kabinet zet 200 miljoen euro uit het klimaatfonds opzij voor zoutproducent Nobian, om snel te verduurzamen. Het bedrijf heeft dat geld nodig voor de locaties in Delfzijl en Hengelo.

·         Shell en ExxonMobil spannen arbitragezaak aan tegen Rijk – RTV Noord
Shell en ExxonMobil starten een arbitragezaak tegen de Nederlandse Staat. De olie- en gasbedrijven hebben met het Rijk onderhandeld over de afwikkeling van de gaswinning in Groningen, maar ze zijn het niet eens geworden. Daarom stappen ze naar de arbiter.

·         Woede over arbitragezaak Shell en Exxon tegen het Rijk: ‘Totaal mesjogge’ – RTV Noord
De Tweede Kamerfracties van GroenLinks-PvdA en de SP willen dat de overheid stopt met gesprekken met oliebedrijven Shell en ExxonMobil. In plaats daarvan moeten de bedrijven worden ‘bestreden’ in de rechtszaal.

Provincie Fryslan

·         De Fryske Marren is de meest geëlektrificeerde gemeente van Friesland » Liwwadders
Eén getal dat aangeeft hoe het er in elke gemeente voorstaat met elektrificatie: dat is de Eco-Electric Index (EEC) die duurzaamheidsplatform Slimster ontwikkelde. Speerpunten zijn de productie van eigen stroom, elektrisch verwarmen en elektrisch rijden. Met een EEC van 4,9 mag De Fryske Marren zich de meest geëlektrificeerde gemeente van Friesland noemen. Ook in Ooststellingwerf, Dantumadiel en Harlingen is sprake van een hoge score, terwijl er op Terschelling nog veel werk aan de winkel is.

·         Provincie organiseert vierde Fryslândei in Brussel over water – Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
De provincie Fryslân organiseert in de winter van 2025 weer een Fryslândei in Brussel, met water als centraal thema. Provinciale Staten hebben dat woensdag afgesproken in het Platform Europa.

·         Wetterskip: ‘Versneld uitvoeren van milieumaatregelen in veenweide is geen goed idee’ – Friesch Dagblad

o    wetterskipfryslan.nl/over-ons/voldoende/veenweidevisie

·         NVWA: amfetamine in mest van noordelijke co-mestvergister levert geen gevaar op voor volksgezondheid – Leeuwarder Courant (lc.nl)

Provincie Drenthe

·         Provincie wil omgekeerde bewijslast voor oliewinning Schoonebeek – RTV Drenthe
De provincie Drenthe wil omgekeerde bewijslast voor schade door de aardoliewinning in Schoonebeek. Maar ook voor Assen, waar nu volgens mijnbouw-gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) een hele vreemde situatie is: de ene helft van Assen valt onder omgekeerde bewijslast bij schade door gaswinning, de andere helft niet.

·         Meer leefruimte voor moerasvogels in De Wieden: waterhuishouding en natuur verbeterd. ‘Door de verbinding die nu is ontstaan kunnen de soorten zich verplaatsen’ – Meppeler Courant

Provincie Flevoland

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Kans groot dat huidige bouwplannen Floriadeterrein in de prullenbak belanden
Het ziet ernaar uit dat de bestaande bouwplannen voor 660 woningen op het Floriadeterrein in Almere in de prullenbak belanden. Over die plannen hebben de gemeente Almere en vastgoedcombinatie Weerwater CV al geruime tijd ruzie.

·         Omroep Flevoland – Nieuws – Kwart van de bloementelers heeft het bijltje erbij neergegooid
Torenhoge energieprijzen, personeelstekorten, inflatie en onzekere opvolging. De wereld van de bloementeelt staat steeds meer onder druk. Ook in Flevoland stopten de afgelopen vijf jaar veel siertelers. Een kwart van de bloementelers hield er tussen 2019 en nu mee op.

Provincie Utrecht

·         Provincie verheugd met miljoenen vanuit het Rijk | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)
Het Rijk stelt 1,28 miljard euro beschikbaar voor de twaalf provincies om te werken aan een toekomstbestendig en gezond landelijk gebied. De Tweede Kamer is hier vandaag mee akkoord gegaan door in te stemmen met een wijziging in de LNV-begroting. De provincie Utrecht heeft zicht op 284 miljoen euro om de toekomst van het Utrechts landelijk gebied verder vorm te geven.

·         Gemeente Utrecht heeft meeste elektrische auto’s van de provincie | Utrecht | gelderlander.nl
Maar liefst 7,4 procent van de voertuigen in Utrecht is elektrisch, zo blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Slimster. Dit platform voerde een onderzoek uit aan de hand van de, door zichzelf ontwikkelde, Eco-Electric Index (EEC). Dat getal geeft aan hoe het er in de gemeente voor staat met elektrificatie.

Provincie Noord-Holland

·         Gemengd resultaat van autoloze Weesperstraat – Amsterdam
Amsterdam sloot een van de belangrijkste verkeersaders richting centrum, de Weesperstraat, bij wijze van proef zes weken af. Het moest een verbetering van de leefbaarheid en de luchtkwaliteit in het oostelijke centrumgebied opleveren. Dat lukte. Daar stonden serieuze nadelige effecten tegenover.

·         Zorgen over bodemverontreiniging Amsterdamse Bos niet weggenomen bij BBA – Nieuws uit de regio Amstelveen (amstelveensnieuwsblad.nl)
Ondanks de verklaring van het college van B en W van Amsterdam dat bodemverontreiniging in het bos geen gezondheidsrisico’s  voor bezoekers met zich meebrengt, zijn de zorgen die Burgerbelangen Amstelveen (BBA) over de bodemvervuiling heeft niet weggenomen. De gemeenteraadsfractie van de lokale partij heeft hierover aanvullende vragen aan het Amstelveense college van B en W gesteld. Daarin wordt om een gecoördineerde aanpak, gedetailleerde onderzoeken, en transparante communicatie richting de inwoners van Amstelveen over deze kwestie gevraagd.

·         ‘We doen domweg niet genoeg’ (binnenlandsbestuur.nl)
Vooral in dichtbevolkte steden gaan we de klimaatverandering aan den lijve ondervinden. Hittestress, droogte in voorjaar en zomer, en enorme ‘moessonregens’ in de winter. De schade kan oplopen tot honderden miljoenen euro’s bij een zeer extreme bui, blijkt uit de ‘wolkbreukschadeschatter’.

·         Onvoldoende besef ernst PFAS-verontreiniging Schiphol bij college Haarlemmermeer | SchipholWatch
Het college van Haarlemmermeer ontwijkt opzichtig het beantwoorden van kritische vragen uit de gemeenteraad over de PFAS-verontreiniging door Schiphol. Het structureel wegkijken kan de gemeente duur komen te staan in de nieuwe Omgevingswet.

Provincie Zuid-Holland

·         Zuid-Holland praat met ambtenaren die klimaatbrief ondertekenden
De provincie Zuid-Holland heeft gesprekken gevoerd met de ambtenaren die vorig jaar een brandbrief aan de Tweede Kamer over het klimaat ondertekenden. Doel van die gesprekken was ‘vergroting van de bewustwording rondom de impact van in publiek gedane uitingen als ambtenaar van de provincie Zuid-Holland’, staat in een brief van Gedeputeerde Staten (GS).

·         Noordwijk wil aardwarmte als alternatief voor aardgas – Al het nieuws uit Noordwijk (denoordwijker.nl)
Het gaat ons mogelijk allemaal treffen. De infrastructuur rondom de elektriciteitsvoorziening blijkt in Nederland niet voldoende om de gewenste transitie van aardgas naar elektriciteit op korte termijn te realiseren. Die volledige omschakeling, die vanwege de klimaatdoelen hoog op het verlanglijstje staat van milieuorganisatie en de verschillende politieke partijen, is in Noordwijk mogelijk heel beperkt nodig. Er wordt immers al heel hard gewerkt om de aardwarmte, die onder de Noordwijkse bodem kan worden gewonnen, beschikbaar te maken voor de inwoners van Noordwijk en directe omgeving.

Provincie Zeeland

·         Vondsten blijven bijzonder voor archeoloog Hans: ‘Een melding van iets kleins kan een hele grote vondst zijn’ – Omroep Zeeland
“Ik krijg tussen de vijftig en honderd keer per jaar een vondsmelding door”, vertelt Hans Jongepier van Erfgoed Zeeland. Hij wordt als archeoloog regelmatig opgeroepen als iemand denkt iets bijzonders te hebben gevonden in Zeeland.

·         Woningbouw Zeeland duikelt straks naar beneden – Omroep Zeeland
Het lijkt erop dat de woningbouw in Zeeland in 2024 en volgend jaar voor een groot deel stagneert. Het aantal verleende bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen is in 2023 meer dan gehalveerd ten opzichte van het gemiddelde van de drie jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

·         Dreigende drinkwatercrisis valt in Zeeland mee, Evides heeft nog voldoende reserves – Omroep Zeeland
Zeeland hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken over een drinkwatercrisis. Er zijn tien drinkwaterbedrijven in ons land en meer dan de helft daarvan balanceert op het randje van hun reserves, dat meldt RTL Nieuws. Maar Evides, dat het drinkwater in Zeeland verzorgt, heeft daar geen last van.

·         ‘Geen extra ammoniaktreinen door steden en dorpen in Zeeland’ – Omroep Zeeland
De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) wil dat er geen extra ammoniaktreinen door bewoonde gebieden in Zeeland gaan rijden. Als er meer ammoniak nodig is voor de Zeeuwse industrie, moet deze gevaarlijke stof zoveel mogelijk vervoerd worden via buizen of in schepen, zegt de organisatie.

Provincie Noord-Brabant

·         Sammie de AI weet alles over stikstof
Hoe kun je als overheid verstandig experimenteren met generatieve AI, kunstmatige intelligentie die nieuwe tekst, code, afbeeldingen, video of audio genereert? In de provincie Noord-Brabant proberen ze een virtuele collega uit op een onderwerp waarover ze heel veel data hebben: stikstof. AI-toepassing Sammie wordt getraind op de eigen systemen en data, draait lokaal én doet aan bronvermelding.

·         Raad van State geeft nog geen groen licht op Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat – Omgevingsweb
De Raad van State heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan over de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL). Provincie Noord-Brabant, gemeenten Heusden, Waalwijk en ‘s-Hertogenbosch en Waterschap Aa en Maas vinden het jammer dat er hierdoor verdere vertraging optreedt, maar zien die wel als stap in de juiste richting. Wat de uitspraak betekent voor verdere vertraging is nog onduidelijk.

Provincie Limburg

·         Plaszakken om medicijnresten uit oppervlaktewater te houden – 1Limburg
Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond, het Waterschapsbedrijf Limburg en het Waterschap Limburg gaan röntgencontrastmiddelen opvangen in plaszakken bij patiënten. Zo proberen ze deze middelen uit het oppervlaktewater te houden.

Caribisch Nederland

·         Mysterieus schip zonder bemanning kapseist in de Caraïbische zee en veroorzaakt milieuramp | Buitenland | AD.nl
Reddingsdiensten in de paradijselijke eilandenstaat Trinidad en Tobago hebben momenteel de handen vol met het verwijderen van een enorm oliespoor langs de kustlijn. De olie is afkomstig van een mysterieus schip dat woensdag vastliep vlakbij het Carïbische eiland en kapseisde, waarna een groot olielek ontstond.

·         Afvalwaterprobleem: ‘de bal rolt op Bonaire-tempo’ | Caribisch Netwerk (ntr.nl)
De riffen van Bonaire worden al sinds vorig jaar bedreigd door een zeer besmettelijke koraalziekte. Op verschillende plekken zijn delen van het koraal aan het afsterven.
Hoewel Natuurorganisatie Stinapa inmiddels begonnen is met het behandelen van de koralen met een antibiotica, komen er dagelijks nog steeds grote hoeveelheden afvalwater ongezuiverd in de zee terecht. En ook dat is schadelijk voor het koraal.

·         ‘Het is alsof de eilanden niet tot Nederland behoren, alsof hier alleen tweederangsburgers wonen’ – NRC
Het botert niet tussen de Caribische eilandgemeenten en Den Haag. Gesprekken over een nieuwe taakverdeling verlopen moeizaam.

·         Klimaateffectatlas voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl) (oud stuk tbv eerste keer afzonderlijk in weekbericht)
Om Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) te helpen klimaatbestendiger te worden, is een klimaateffectatlas ontwikkeld: de Klimaateffectatlas BES. De atlas geeft een eerste beeld van de gevolgen van klimaatverandering voor de eilanden en kan gebruikt worden door iedereen die zich op Bonaire, Sint Eustatius en Saba met klimaatverandering bezighoudt.