Week-nieuwsbrief Bodem+ (laatste van dit jaar)
Nieuw Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie laat zien wat er loopt en stelt prioriteiten
Het gaat de goede kant op met klimaatadaptatie in Nederland, maar het moet sneller en de coördinatie moet beter. Dat kwam vorig jaar uit de evaluatie van de Nationale Klimaatadaptatiestrategie (NAS). In antwoord daarop is het Nationaal Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie (NUP KA) opgesteld, dat in november is goedgekeurd door de ministerraad. Wat is hier bijzonder aan en wat staat erin? Een dubbelgesprek met twee betrokkenen van het ministerie van IenW.
Lees hier verder: Nieuw Uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie laat zien wat er loopt en stelt prioriteiten – Klimaatadaptatie.
Wat betekenen de KNMI-klimaatscenario’s voor de rivierafvoeren?
Hogere rivierstanden in de winter, lagere in de zomer. Daar moeten we in de toekomst rekening mee houden. Dat blijkt uit berekeningen van Rijkswaterstaat in samenwerking met Deltares en het KNMI op basis van de KNMI’23-klimaatscenario’s die in oktober zijn uitgebracht. Deze nieuwe afvoerscenario’s bieden belangrijke informatie om niet alleen bescherming te bieden tegen overstromingen, maar ook in tijden van waterschaarste het aanwezige water zo goed mogelijk te gebruiken.
Lees hier verder: KNMI – Wat betekenen de KNMI-klimaatscenario’s voor de rivierafvoeren?.
Metingen zeespiegel in 2022 bevestigen conclusie over snellere zeespiegelstijging
De gegevens van de zeespiegelstand in het jaar 2022 zijn toegevoegd aan de Zeespiegelmonitor. Deze nieuwe gegevens bevestigen de conclusie van eerder dit jaar dat de zeespiegel de laatste dertig jaar sneller stijgt dan daarvoor.
Lees hier verder: Metingen zeespiegel in 2022 bevestigen conclusie over snellere zeespiegelstijging – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl).
Het veen moet terug, maar hoe?
Elke centimeter veengrond die verloren gaat heeft minstens tien jaar nodig om te herstellen. Het verlies van veengrond, veroorzaakt door een laag grondwaterpeil, resulteert niet alleen in verzakkende huizen, maar ook in de uitstoot van aanzienlijke hoeveelheden broeikasgassen. Dit alarmeert menig Nederlander al jaren en hun oproep heeft geresulteerd in verhoging van het grondwaterpeil in sommige veenweidegebieden. Echter, op lang niet alle plaatsen heeft deze maatregel het beoogde effect. En hoe zit het met hoogveengebieden die onafhankelijk zijn van het grondwaterpeil?
Lees hier verder: Het veen moet terug, maar hoe? | Geografie.nl.
Nieuwsbrieven en bijeenkomsten
· Uitnodiging themabijeenkomst ‘vitale bodems?’ 30 januari 2024
Graag nodigen we je uit voor een bijzondere themabijeenkomst over bodemgezondheid en vitale bodems op dinsdag 30 januari 2024. De bijeenkomst start om 13.00 uur, vanaf 12.15 uur is er een inlooplunch. Deze inspirerende bijeenkomst wordt georganiseerd bij het Havenbedrijf Rotterdam. Tijdens deze bijeenkomst gaan we ons verdiepen in het belang van een gezonde bodem en de impact ervan op ons dagelijks leven. Er komen sprekers die hun expertise delen en ons bewust maken van de uitdagingen en kansen die een vitale bodem met zich meebrengt. We besteden ruim aandacht aan de vraag wat dit nu in de praktijk gaat betekenen en hoe grondeigenaren hier mee om kunnen gaan.
· Aanmeldformulier BRO’tje 11 januari 2024 – Basisregistratieondergrond
We moeten zuinig omgaan met grondstoffen als zand en klei. Hergebruik is daarom belangrijk. In dit BRO’tje laten we zien hoe de transitie naar een duurzamer hergebruik van grond baat kan hebben bij gebruik van data over de ondergrond. Op donderdag 11 januari praten we je tussen 9.00 en 10.00 uur bij over nieuwe initiatieven rond circulaire grondstromen.
Nieuws over de Omgevingswet
· IPLOad – maandoverzicht informatiebehoefte doelgroepen november 2023
Het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) adviseert overheden en andere professionele gebruikers bij vragen over de leefomgeving (iplo.nl). IPLO verbindt daarbij kennis over de Omgevingswet met inhoudelijke expertise (Milieu, Bodem, Water, Geluid, Lucht, etc.) en geeft zo integraal uitleg over het toepassen van de Omgevingswet en het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) in de praktijk. De website AandeslagmetdeOmgevingswet.nl (ADSMO) bevat informatie die professionals nodig hebben om zich voor te bereiden op de komst van de Omgevingswet: praktijkvoorbeelden, oefenen, vullen en testen. Het maandoverzicht biedt inzicht in de informatiebehoefte van onze doelgroepen. Dit overzicht is gebaseerd op bezoekinformatie van de websites ADSMO en IPLO, gestelde vragen aan de helpdesk en beantwoording door de IPLO-experts, de geleverde kennis op onder andere webinars en de berichten op social media.
Nieuws over Biodiversiteit en duurzaam bodemgebruik
· Hoge concentraties PFAS in zeeschuim langs Nederlandse kust – Zembla – BNNVARA
Het zeeschuim langs de Nederlandse kust bevat hoge concentraties PFAS. Dat komt naar voren uit metingen die de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland hebben laten uitvoeren. Het RIVM heeft deze metingen in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geanalyseerd.
· Kamerbrief bij RIVM-analyse PFAS in zeeschuim | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Minister Harbers (IenW) stuurt de Tweede Kamer de rapportage ‘PFAS in zeeschuim in Nederland’ van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De rapportage bevat een analyse naar PFAS in zeewater en zeeschuim voor de Nederlandse kust. De Kamerbrief gaat in op de uitkomsten van de RIVM-analyse en de reactie van het Landelijk Zwemwater Overleg (LZO). Dit bestaat uit Rijk, provincies, gemeenten, GGD en RIVM.
· Landelijk onderzoek in rioolwater naar drugsgebruik | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Om het drugsgebruik in Nederland scherper in beeld te krijgen, wordt landelijk onderzoek gedaan naar drugsresten in het rioolwater. Dit soort onderzoek wordt al lokaal incidenteel uitgevoerd in opdracht van gemeenten en als onderdeel van een breder onderzoek in verschillende Europese steden. Een landelijk goed beeld ontbreekt nog. In een proef wordt nu landelijk onderzoek gedaan via meetpunten van de Nationale Rioolwatersurveillance om te bekijken of via rioolwater het drugsgebruik beter in kaart kan worden gebracht.
· Het Nationaal Programma Landelijk Gebied komt ter inzage beschikbaar | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Van 16 januari tot en met 26 februari 2024 wordt het ontwerp Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) ter inzage gelegd. De stukken zijn via onderstaande link nu al te downloaden. Tijdens deze zes weken kan iedereen reageren op de aanpak en uitgangspunten van het conceptprogramma. Met deze aanpak werken Rijk en provincies, samen met inwoners en ondernemers, aan een landelijk gebied met duurzame landbouw en andere economische activiteiten, en met een grote diversiteit aan planten en dieren, schoon water en gezonde natuur. Dat laat Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof, vandaag in een brief aan de Tweede Kamer weten.
· Windparken op de Noordzee dit najaar 3 keer stilgezet voor veilige vogeltrek | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
Om trekvogels zoveel mogelijk een veilige doortocht te bieden, verlagen windparkeigenaren voortaan de snelheid van de windturbines tijdens een migratiepiek van trekvogels. Dit najaar zijn de turbines van de windparken bij Borssele drie nachten stilgezet nadat een grote vogeltrek over de Noordzee was voorspeld. De maatregel is dit najaar voor het eerst officieel ingegaan en toegepast, na een succesvolle test in het voorjaar.
· Drinkwaterbedrijven en waterschappen: water moet hoger op de Europese agenda – Waternieuws
In Nederland hebben we de Tweede Kamerverkiezingen net achter de rug. Toch bereiden de politieke partijen alweer de volgende verkiezingen voor: de verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni 2024. De waterschappen en drinkwaterbedrijven hebben samen een aantal punten aangedragen voor de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen in aanloop naar deze verkiezingen. Hierin wordt opgeroepen water hoger op de politieke agenda te zetten in Europa.
Nieuws over Circulaire economie
· Brightlands Circular Space – LINK (linkmagazine.nl)
TNO heeft samen met Maastricht University en Brightlands Chemelot Campus een overeenkomst getekend voor de start van Brightlands Circular Space. Deze faciliteit, gelegen op Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen, zal dienen als internationaal knooppunt voor onderzoek naar de versnelde ontwikkeling van circulaire plastics op industriële schaal. Wetenschap en bedrijfsleven werken samen aan het hergebruiken van afval als grondstof voor nieuwe producten.
· Koemest, hennep en gras: dit bedrijf maakt er panelen van en wil flink opschalen | Change Inc.
In Venlo rollen de panelen gemaakt van onder andere hennep en gras inmiddels al zo’n twee jaar van de band. SAM Panels ontwikkelde een speciaal proces waarmee het van allerlei vezels sterke, recyclebare en biobased elementen kan maken. En daar voegde het bedrijf recent nog een innovatie aan toe: de wand van koeienmest.
Nieuws over de energietransitie en klimaatverandering
· Onbalans in basis lokaal energiesysteem vertraagt transitie – Klimaatweb
De lokale basis van ons energiesysteem is niet in balans. Er zijn te weinig mogelijkheden voor burgers en bedrijven om onderling stroom uit te wisselen. De warmtetransitie komt onvoldoende op gang. Een samenhangende aanpak op lokaal niveau ontbreekt. Zonder extra maatregelen verergert de opstopping op het stroomnet, vertraagt de groei van elektrisch rijden, vallen collectieve initiatieven voor lokale energie stil en komt klimaatrechtvaardigheid onder druk te staan.
· Nature Today | Veranderend klimaat knaagt aan diversiteit trekvogels
Door het veranderende klimaat dreigt het verschil tussen twee ondersoorten van de rosse grutto langzaam te verdwijnen. Die waarschuwing uiten trekvogelonderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) in een publicatie in de jongste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Global Change Biology.
· Toekomstige rivierafvoeren Rijn en Maas | Rijkswaterstaat
In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) zijn Deltares, Rijkswaterstaat en het KNMI een samenwerking aangegaan om inzichten vanuit de nieuwe klimaatscenario’s te vertalen naar het afvoerregime van de Rijn en Maas. Deze analyse laat zien dat voor beide rivieren de gemiddelde winter- en voorjaarsafvoeren omhoog gaan.
Nieuws over klimaatadaptatie en Bodemdaling
· Spelen met klimaatadaptatietijd | Rijkswaterstaat
Piekbuien, hitte, droogte en hoge temperaturen van de Atlantische Oceaan. Zomaar een handvol klimaatgebeurtenissen die steeds vaker optreden. Volgens de klimaatmodellen zijn deze evenementen onmogelijk. En toch vinden ze plaats. Zo’n nieuwe werkelijkheid betekent meer onzekerheid. Klimaatverandering gaat kennelijk sneller dan we dachten.
· Kun je met een ander landgebruik het weer beïnvloeden? – Klimaatadaptatie
Als je het landgebruik verandert, kan dat effect hebben op het weer. Als je een plek bijvoorbeeld meer verstedelijkt, heeft dat invloed op de hoeveelheid neerslag. Dat blijkt uit literatuuronderzoek dat Jessica Ruijsch heeft gedaan voor de coalitie De kleine waterkringloop. Zij deed dit onderzoek omdat er bij klimaatadaptatie nog weinig rekening wordt gehouden met de invloed van landgebruik op het weer. En ook omdat er nog weinig over bekend is.
· Kaart met adaptatiestrategieën en uitvoeringsagenda’s – Klimaatadaptatie
Alle overheden in Nederland werken aan klimaatadaptatie. Dat doen ze via zeven ambities. Onderdeel van die ambities is dat alle overheden een adaptatiestrategie en uitvoeringsagenda opstellen. Maar waar vind je al die documenten eigenlijk? Een nieuwe monitorkaart biedt een overzicht van de beschikbare strategieën en uitvoeringsagenda’s in Nederland.
· Heel Holland Wipt: ‘zo’n hit verzin je niet snel nog een keer’ – Klimaatadaptatie (klimaatadaptatienederland.nl)
Het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen is in drie jaar tijd een begrip geworden. Half november toonde wethouder Thomas Melisse van de gemeente Halderberge trots zijn prijs in het NOS Journaal: een ‘gouden’ schep. Landelijke publiciteit voor een publiekscampagne van een ministerie: wat maakt het tegelwippen zo aanstekelijk?
Spectaculaire Hollandkering: zeespiegelstijging vraagt nieuw waterbouwkundig vernuft
De stijgende zeespiegel noopt Nederland na te denken over nieuwe maatregelen in de aloude strijd tegen het water. Kustversterking, hogere rivierdijken, rivier-bypasses, waterberging, nieuwe dammen en waterkeringen zijn de bekende opties. Verschillende samenhangende plannen liggen al klaar. Eén van die plannen stelt voor een tweede stormvloedkering in de Nieuwe Waterweg aan te brengen en het historische waterfront van Dordrecht te beschermen met een opdrijvende boulevardkering.
Lees hier verder: Spectaculaire Hollandkering: zeespiegelstijging vraagt nieuw waterbouwkundig vernuft – TW.nl.
Inspectie voorlopig minder streng op wegwerpplastic
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat minder streng handhaven op de naleving van regels rond wegwerpplastic totdat een nieuw kabinet aantreedt. Dat heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag bekendgemaakt. Aanleiding zijn drie moties die de Tweede Kamer in oktober aannam.
Lees hier verder: Inspectie voorlopig minder streng op wegwerpplastic – Leeuwarder Courant (lc.nl)
Nieuws uit de regio
Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:
Provincie Overijssel
· Watersysteem voller dan vol, maar geen grote problemen – Vechtstromen
Het blijft nat, ook de eerste helft van december is er veel neerslag gevallen en de voorspellingen geven nog meer regen aan. De grondwaterstanden zijn daardoor momenteel hoog en de bodem is op veel plaatsen verzadigd. Het hoge water heeft nog niet voor grote problemen gezorgd. Ons snel reagerende watersysteem op de hellingen van de hoge zandgronden, zorgt er wel voor dat we alert moeten zijn voor nog meer regen. We houden daarom de weersvoorspellingen goed in de gaten. Op plekken waar dat nu wel mogelijk is houden we water vast voor het komende voorjaar.
· Stichting Stop Afvalwater Twente laat zich niet van de barricades sturen: “Wij stoppen niet” – RTV Oost
“Wij zijn nog steeds partij. Al acht jaar voeren we procedures om te voorkomen dat afvalwater van de Drentse oliewinning in de bodem van Noordoost-Twente wordt gepompt. Zolang we geen honderd procent garantie hebben dat de bodeminjecties volledig van de baan zijn, gaan wij door met het verzet. Ook al zegt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat dat we niet mee mogen praten over het plaatsen van een filterinstallatie voor afvalwater in Schoonebeek.” Voorzitter Freddy Mensink van Stichting Stop Afvalwater Twente trok vanmiddag bij de bestuursrechter in Zwolle verder ten strijde tegen plannen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om de oliewinning in Drenthe en daarmee het lozen van afvalwater te hervatten.
Provincie Gelderland
· Gelderland klaar met zelfrijdende bus (binnenlandsbestuur.nl)
Het Interreg-project ‘Interregional Automated Transport’ (I-AT) is ten einde. Het project startte in 2017 en draaide om het stimuleren van zelfrijdend vervoer van goederen en personen in Gelderland, Noord Brabant, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Belangrijkste conclusie: de ambities bij aanvang van het project waren erg hoog. De zelfrijdende bus op de openbare weg komt er voorlopig niet.
· Schapen helpen bijzondere natuur herstellen – Omroep Gelderland (gld.nl)
Essen, graslanden, houtwallen, bosjes en heiden met vennen. Het lijkt bijna een schilderijtje, maar we hebben het over natuurgebied Stelkampsveld. Het is onderdeel van het grotere natuurgebied Beekvliet. Een deel is eigendom van Staatsbosbeheer en een ander deel van Natuurmonumenten. Stelkampsveld is onderdeel van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden: Natura2000.
· Herwen was in de Romeinse tijd ’the place to be’ – Omroep Gelderland (gld.nl)
Tegenwoordig is Herwen, gemeente Zevenaar een klein en rustig dorpje, maar tweeduizend jaar geleden was het een ware Romeinse trekpleister. Hoe we dat weten? Dankzij een heleboel unieke opgravingen.
· Zonnepanelen welkom in historisch Doesburg – Omroep Gelderland (gld.nl)
Doesburg wil in het historische centrum zonnepanelen leggen, omdat de stad in 2050 energieneutraal wil zijn. Tegelijkertijd maakt de beschermde status van de binnenstad en monumenten dit ingewikkeld. De regels worden daarom eenvoudiger. Ook wordt gekeken of het proces van vergunningverlening makkelijker kan en de kosten omlaag kunnen.
Provincie Groningen
· Vissenhotels en vernieuwde oevers voor Paterswoldsemeer – RTV Drenthe
Het Paterswoldsemeer wordt de komende tijd flink onder handen genomen. Doel is het verbeteren van de waterkwaliteit en de biodiversiteit. Het project is vandaag begonnen en duurt tot eind 2024.
· Politie doet onderzoek naar drie afvaldumpingen in provincie Groningen | politie.nl
De politie doet onderzoek naar drie afvaldumpingen in de provincie Groningen. In Huizinge, Groningen en Middelstum zijn op donderdagavond en vrijdagochtend honderden jerrycans aangetroffen met daarin chemicaliën. We gaan er vanuit dat het gaat om drugsafval. We zijn op zoek naar getuigen die mogelijk iets hebben gezien van de afvaldumping of weten wie hier iets te maken mee kan hebben.
· Verbod zonnepark op landbouwgrond valt slecht in Groningse Staten – Nieuwe Oogst
Een voorgesteld verbod op nieuwe zonneparken op landbouwgrond in de provincie Groningen viel woensdag 14 december niet goed bij diverse oppositiepartijen in de Provinciale Staten en bij meerdere insprekers.
Provincie Fryslan
· Waarom er meer stikstof op de Friese klei mag dan de Groningse en andere vragen tijdens de ledendag van LTO Noord – Leeuwarder Courant (lc.nl)
Waarom er meer stikstof op de Friese klei mag dan de Groningse en andere vragen tijdens de ledendag van LTO Noord.
· Onderzoek: zeebodem verandert door gaswinning, Waddenvereniging trekt opnieuw aan de bel – RTV Noord
De Waddenvereniging vindt dat het kabinet moet stoppen met in ieder geval nieuwe gaswinning in de Waddenzee. Nieuw onderzoek heeft volgens de vereniging die opkomt voor de belangen van de Waddenzee, uitgewezen dat gaswinning schadelijk is voor het natuurgebied.
· Plan voor 38.000 hectare nieuwe natuur in Fryslân – Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)
Fryslân moet tot 2030 zo’n 38.000 hectare nieuwe natuur maken. Daarbij gaat het om ruim 35.000 hectare aan ‘agrarische natuur’ en een kleine 2.700 hectare aan natuurgebied.
Het plan voor de nieuwe natuur staat in het ontwerpstuk van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Het is niet zo dat het Rijk het aantal hectare voorschrijft, het programma moet de provincie vooral helpen om zicht te krijgen op hoe groot de opgave ongeveer is.
· Vissen zwemmen voortaan vrij door nieuwe vispassage Ezumazyl – RTV NOF Nieuws
Vissen die graag van zout naar zoet water willen zwemmen (en weer terug) kunnen voortaan de monumentale sluis Ezumazyl en gemaal Dongerdielen vrij passeren. Donderdag 14 december openden de drie bestuurders van programma Súd Ie, Rebecca Slijver (gemeente Noardeast-Fryslân), Gerben de Boer (Wetterskip Fryslân) en Sijbe Knol (provincie Fryslân) de nieuwe visverbinding tussen de Waddenzee en de achterliggende poldersloten.
Provincie Drenthe
· Afvalwaterinjectie gaat toch wel door, maar hoeveel geld gaat er straks naar Schoonebeek? – RTV DrentheVan “beste informatiebijeenkomst tot nu toe” tot “wat een theater”. Daartussen zweefde de mening van de Schoonebekers op de goed bezochte informatiebijeenkomst over de afvalwaterinjectie van de oliewinning. RTV Drenthe zet de stand van zaken op een rij.
Provincie Flevoland
· Omroep Flevoland – Nieuws – Provinciale politiek zegt unaniem nee tegen vervuilde baggerspecie in Flevoland
Gedeputeerde Harold Hofstra moet op zo kort mogelijke termijn in gesprek met demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat over het storten van vervuild baggerspecie in Flevoland. Provinciale Staten willen absoluut niet dat er hier baggerspecie wordt gestort, waarin het schadelijke PFAS kan zitten.
· Omroep Flevoland – Nieuws – Afvalberg Lelystad verhogen van 15 naar 35 meter valt niet goed bij omwonenden
De plannen voor de uitbreiding van de vuilstort aan de Zeeasterweg in Lelystad vallen niet goed bij veel omwonenden. Dat bleek woensdagavond tijdens een eerste participatiebijenkomst van Afvalzorg Lelystad.
· Omroep Flevoland – Nieuws – Boeren kunnen subsidie aanvragen voor vernieuwingen, 33,5 miljoen beschikbaar
Flevolandse agrariërs kunnen vanaf februari provinciale subsidie aanvragen voor het moderniseren van hun bedrijf en voor natuurlijk agrarisch beheer. Provinciale Staten hebben woensdagavond ingestemd met de subsidieregeling, die samen met het Rijk en Europa is opgezet.
· Omroep Flevoland – Nieuws – Boren en heien in Almere kan niet overal zomaar meer vanwege onontplofte oorlogsresten
In een deel van Almere mag vanaf januari niet meer zomaar in de grond gegraven, geheid of geboord worden. De kans dat daar niet-ontplofte bommen of granaten uit de Tweede Wereldoorlog in de grond zitten, is namelijk groot.
· Omroep Flevoland – Nieuws – Bouw enorm batterijpark en zonneparken bij dijken NOP volgend jaar van start
De bouw van een enorm batterijpark en grote zonneparken naast twee dijken in de Noordoostpolder gaat volgend jaar van start. De gemeente Noordoostpolder meldt dat het bestemmingsplan voor de energieopslag vanaf volgende week kan worden ingezien.
Provincie Utrecht
· 12 verdachte situaties tijdens surveillanceproject BODEM – Omgevingsdienst regio Utrecht (odru.nl)
De afgelopen maanden was de ODRU betrokken bij Surveillanceproject BODEM. Hierbij controleerden we activiteiten die te maken hebben met het toepassen van grond en werden 12 verdachte situaties geconstateerd.
· Eiland van Schalkwijk mogelijk nieuwe waterwin locatie – Omroep Houten
Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland maakt zich zorgen. Door de toenemende groei van de bevolking in de provincie Utrecht dreigt binnen afzienbare tijd de drinkwaterproductie zoals die nu is niet langer toereikend te zijn. Tegen het jaar 2030 wordt een jaarlijks tekort van 10 miljoen kubieke meter grondwater verwacht dat geschikt kan worden gemaakt om als drinkwater te dienen.
Provincie Noord-Holland
· Drinkwater uit de duinen, tussen de damherten: ‘Eerste emmer kostte 170 jaar geleden één cent’ – Omroep West
‘We staan hier op historische grond.’ Er hangt mist boven het water waar André Burger over uitkijkt. Een aalscholver droogt zijn vleugels. Uitgekeken wordt over de Waterleidingduinen, de plek waar drinkwater vandaan komt. ‘Dit is de Oranjekom. In 1851 begon het uitgraven van deze waterberging. Dit was gewoon duingebied.’
· Den Helder praat over bouw kleine kernreactor (binnenlandsbestuur.nl)
Het collegebestuur van Den Helder is in gesprek met een bedrijf dat een kleine kernreactor in de gemeente wil bouwen. Dat meldde D66-wethouder Peter van Diepen afgelopen maandag tijdens een informatieavond in de gemeenteraad over Small Modular Reactors (SMR’s). Het betreft ‘één van de grote leveranciers van SMR’s’, die zich eerder dit jaar in Den Helder heeft gemeld.
Provincie Zuid-Holland
· RTHA doet vervolgonderzoek na vondst PFAS rondom de brandweer-oefenplaats – Rotterdam The Hague Airport
Recent bodemonderzoek op Rotterdam The Hague Airport (RTHA) heeft aangetoond dat er verhoogde concentraties PFAS aanwezig zijn rondom de brandweer-oefenplaats. Omdat RTHA veel waarde hecht aan een veilige en gezonde werk- en leefomgeving op en rond de luchthaven, heeft zij opdracht gegeven om vervolgonderzoek te doen rondom het terrein bij de brandweer-oefenplaats.
· Gedeputeerde Frederik Zevenbergen: ‘Gezondheid van inwoners Zuid-Holland gaat altijd voor’ – Het Kompas Sliedrecht | Nieuws uit de regio Sliedrecht
,,Chemours produceert stoffen die wij als maatschappij nodig hebben, waar nog niet altijd een alternatief voor is. Wij zijn als provincie dan ook niet tegen de productie van Chemours, maar wél tegen de uitstoot. Als overheid zijn we dan ook steeds bezig om die uitstoot te reguleren en zo laag mogelijk te krijgen.”
Dat stelt gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD) van de provincie Zuid-Holland, die verantwoordelijk is voor de vergunningverlening aan de Dordtse chemiegigant Chemours.
· Advies om niet uit tuin te eten na vondst PFAS rond Rotterdam Airport | Rotterdam | AD.nl
Blusmiddel van de luchthavenbrandweer van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) heeft vermoedelijk geleid tot verhoogde concentraties PFAS in de omgeving van het vliegveld. De GGD adviseert om voorlopig geen groente en fruit te eten uit moestuinen naast de luchthaven.
· Onderzoek laat zien: veel pesticiden in Westlands regenwater | Al het nieuws uit Westland (rodi.nl)
“Het regent pesticiden in Westland.” Dat is de conclusie die de Westlandse natuurbeschermer Aad van Uffelen trekt op basis van een deze week verschenen milieurapport van de Natuur en Milieufederatie Zuid- Holland en Pan Europe. Van Uffelen leverde zelf monsters van regenwater in Westland voor het onderzoek. Hier zaten ongeveer honderd soorten bestrijdingsmiddelen in.
· Gezamenlijke visie op duurzaamheid binnen Proeftuin Erasmusveld | Van Wijnen
Toekomstbestendig bouwen doen we niet alleen, maar samen. Met elkaar kijken we niet alleen naar de vraag en wensen van vandaag, maar ook naar de impact en waarde voor de toekomst. Zo is de Proeftuin een mooi voorbeeld van een project met veel duurzame toepassingen.
Provincie Zeeland
· Kenniscommunity opgericht over zandsuppleties voor natuur | Informatiepunt Leefomgeving (iplo.nl)
Om voorbereid te zijn op de toekomst van de platen, schorren en slikken in intergetijdengebieden is er onlangs een ‘kenniscommunity suppleties voor natuur’ opgericht. Deze groep gaat een kennisagenda opstellen voor 2024-2033.
De Oosterschelde heeft al jaren zandhonger. Door de aanleg van de Oosterscheldekering zijn de geulen te groot en komt er te weinig sediment het systeem in, waardoor de ecologisch waardevolle platen, slikken en schorren afkalven. Zeespiegelstijging versterkt de druk op de platen en maakt de gevolgen op termijn groter.
· RIVM weet nog niet wat we met pfas in ons zeeschuim aanmoeten – Omroep Zeeland
Ook in Nederlands zeeschuim zitten behoorlijke gehalten pfas, de onafbreekbare chemicaliën die aan ziekten worden gelinkt. Dat concludeert het RIVM dat onderzoek deed. Wat dit betekent is nog onduidelijk.
· Warmtenet, hergebruik van materiaal, waterstof; de provincie trekt er 400.000 euro extra voor uit – Omroep Zeeland
De provincie Zeeland verhoogt haar jaarlijkse toelage voor Smart Delta Resources van twee naar bijna zes ton, om de organisatie meer mankracht te geven. In de organisatie hebben bedrijven die veel energie verbruiken de handen ineen geslagen met de overheid en kennisinstellingen.
· Zorgen om toenemende lichtvervuiling: ‘Mogelijk verdwijnt daardoor de sterrenwacht’ – Omroep Zeeland
Klaas Jobse van de sterrenwacht in Oostkapelle maakt zich zorgen om de toenemende lichtvervuiling. Hij trok aan de bel bij Veerse politici om ze hiervoor te waarschuwen. “Door de hoeveelheid lichtvervuiling is het bijna onmogelijk om goede observaties van het heelal uit te voeren. Vandaar dat we pleiten voor een beschermde status van het gebied aan de Duinbeekseweg in Oostkapelle.”
Provincie Noord-Brabant
· Zorgwekkende signalen over Brabants grondwater: ‘Vrijwel overal verontreinigd’ | Den Bosch | bd.nl
Het grondwater in Brabant raakt alsmaar verder vervuild. De grootste boosdoeners zijn bestrijdingsmiddelen, PFAS en medicijnresten. Onderzoekers waarschuwen voor de tanende kwaliteit. De provincie zint op strengere regels.
· Brabant Openhouden – Provincie Noord-Brabant
De wereld om ons heen verandert snel. Dat vraagt van ons als provincie, ons hier steeds slim, snel en effectief op aan te passen. De provincie werkt met overheden, bedrijven, organisaties en inwoners aan de maatschappelijke opgaven van Brabant. Samen zorgen we ervoor dat Brabant ook in de toekomst een provincie blijft waar het goed wonen, werken en recreëren is. Zo werken we met elkaar aan een aantrekkelijk, bereikbaar, concurrerend en duurzaam Brabant.
· Gebiedsgerichte aanpak landelijk gebied in Brabant – Provincie Noord-Brabant
De benodigde verbetering van water, bodem en natuur speelt in gebieden waar diverse belangen strijden om ruimte. Dit vraagt om een transformatie met moeilijke keuzes en ingrijpende gevolgen. Zeker in een landelijk gebied waar de belangen groot en divers zijn. Het kabinet besloot vorig jaar dat water en bodem sturend zijn bij zo’n herinrichting. Intussen verschijnen aan de horizon al de deadlines voor de aanpak van stallen bij veehouders, voor stikstof- en CO2-reductie en voor de energietransitie.
Provincie Limburg
· Limburg wil symposium over invloed windmolens op gezondheid – 1Limburg
De provincie wil een symposium organiseren over de ‘gezondheidsaspecten van windturbines’. Een oproep daartoe van de BoerBurgerBeweging (BBB) werd vrijdag in de Limburgse Staten aangenomen.
Volgens de BBB en mede-indiener van het verzoek JA21 zijn er ‘steeds vaker’ mensen met klachten die ‘mogelijk het gevolg zijn van windturbines’. In 2024 moet er daarom een symposium komen waarin ‘de laatste inzichten en resultaten van wetenschappelijke onderzoeken worden gepresenteerd met betrekking tot gezondheidsaspecten van windturbines’.
· Beschermde status zorgt voor waterkeringprimeur Steyl – 1Limburg
De grootste zelfsluitende waterkering van Nederland is, als de aanleg naar behoren verloopt, vanaf eind 2024 operationeel op de Maashoek in Steyl. Die primeur heeft het kloosterdorp te danken aan haar beschermde status.
· Bouw zelfsluitende waterkering bij Steyl van start – 1Limburg
Er komt een zelfsluitende waterkering bij kloosterdorp Steyl. Waterschap Limburg en andere betrokken partijen gaven maandag het startsein voor het project. Eind volgend jaar moet de 140 meter lange en 3 meter hoge waterkering gereed zijn.
· Programma ProRail om overlast gravende dieren voor te zijn – 1Limburg
Spoorbeheerder ProRail heeft een speciaal programma opgezet om de impact van gravende dassen en bevers op treinverbindingen zoveel mogelijk te beperken.
· Stein moet bescherming erfgoed deels aanpassen na bezwaar DS… – De Limburger