Week-nieuwsbrief Bodem+ (36 2023)
BodemBreed Forum slaat brug tussen publieke en private sector
‘BodemBreed Forum is dé plek waar je elkaar leert kennen, elkaar leert vertrouwen, begrijpen en elkaars taal leert spreken’. Voorzitter Henri Schouten weet uit eigen ervaring; tussen professionals bij de overheid en bij het bedrijfsleven heerst over en weer te vaak onbegrip en onwetendheid. ‘Wij willen een brug vormen’. Lees verder op de website van het Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond.
Watersector steunt Nederlands voorstel totaalverbod PFAS
Stoffen als PFAS horen in het geheel niet thuis in grond- en oppervlaktewater en in de bronnen voor drinkwater. Daarom steunen Vewin en de Unie van Waterschappen het eerdere Nederlandse voorstel van februari 2023 om de productie en het gebruik van PFAS Europees volledig te verbieden. De watersector bepleit nadrukkelijk: zo snel mogelijk en zonder derogaties (uitzonderingen). De Unie en Vewin hebben dit pleidooi op basis van de meest recente gegevens en wetenschappelijke informatie toegelicht in een formele reactie op de Europese consultatie. Lees verder op de website van de Unie van Waterschappen en de website van VEWIN.
Videoserie ‘de toepassing’ van SIKB over mechanisch boren
In de videoserie ‘De toepassing’ is een video over mechanisch boren opgenomen. BRL SIKB 2100 en protocol 2101 beschrijven de uitvoering en eisen aan mechanisch boren. De serie toont het wat, wanneer en waarom van een aantal protocollen, richtlijnen en innovatieve technieken voor het werken in de (water)bodem en ondergrond. Mechanische boringen worden uitgevoerd voor verschillende doelen. Denk aan het realiseren van een installatie voor bodemenergie, waterwinning, milieuonderzoek of voor geomechanisch onderzoek ter voorbereiding van een bouwproject. Een mechanische boring kan echter leiden tot schade aan het milieu. Dat betreft het veroorzaken of verspreiden van verontreiniging of het mengen van water uit verschillende watervoerende lagen. Er zijn situaties waarbij dit kan bijdragen aan risico’s van aantasting van de voorraad zoet grondwater. Bekijk de video.
Oproep voor bijdrage ‘Hoe sturend zijn opkomende verontreinigingen?
De themagroep ‘Opkomende verontreinigingen’ van het BodemBreed Forum organiseert een drieluik over het thema opkomende verontreinigingen om kennis en ervaring te bundelen en met elkaar de dialoog aan te gaan. En daarvoor hebben we jouw input nodig! In het eerste deel van het drieluik stellen we de vraag: “Wat kunnen wij als werkveld bodem leren van het werkveld water?” Voor de eerste themamiddag zoeken wij aansprekende voorbeelden uit de waterwereld waar wij bodemmensen van kunnen leren. Denk hierbij aan nieuwe meetmethoden en analysetechnieken, effect based monitoring, innovatieve waterzuiveringstechnieken, nature-based solutions of andere interessante ontwikkelingen. Lees verder.
Diverse nieuwsbrieven en bijeenkomsten
· Grote Geodata Experience (12 september, Apeldoorn)
Ter gelegenheid van dit 10-jarig bestaan organiseert PDOK op 12 september een congres: de Grote Geodata Experience. Het wordt een event voor de hele geodata-keten, van data-aanbieder tot en met data-afnemer.
· BRO’tje 14 september – Nieuwe werkelijkheid: De Digitale Stad (Basisregistratieondergrond)
Ben je klaar voor een nieuwe werkelijkheid? Dan laten we je in ons BRO’tje van 14 september graag kennis maken met ‘De Digitale Stad’ van de gemeente Rotterdam.
· Meld u aan voor de Atlas Werkconferentie 2023 (14 september, Rotterdam)
De Werkconferentie van Atlas Leefomgeving is dit jaar op 14 september in het Keilepand in Rotterdam. Het thema is ‘De Compacte Stad – de toekomst van ruimtelijke ontwikkeling’. U kunt zich nu aanmelden.
· Kweekvijverbijeenkomst Programma Afbouw Nazorg (21 september, online)
De tweede Kweekvijver Afbouw Nazorg wordt online gehouden op 21 september van 14.30 tot 16.00 uur. De komende weken wordt nog aan het programma gewerkt, maar we kunnen al wel vertellen dat vanuit het Ministerie van I&W een bijdrage wordt geleverd aan het programma met een presentatie over de veranderde SPUK-regeling. Het programma biedt ook veel ruimte voor inbreng van de deelnemers, daarom de oproep: Heb je zelf ideeën of initiatieven die je in een kweekvijverbijeenkomst wilt bespreken, neem dan contact met ons op. Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Wie weet komt jouw idee of nazorglocatie dan op de agenda!
· Bijeenkomst ‘Bagger als grondstof voor Bouw’ (25 september)
Zoals we weten bevat baggerspecie vaak waardevolle grondstoffen zoals zand, klei en organisch materiaal. Door baggerspecie als (gebiedseigen) materiaal te benutten vermindert de behoefte aan het winnen van nieuwe grondstoffen. De laatste jaren is er veel aandacht voor waardevol hergebruik van baggerspecie, ook in de bouw. De gewonnen baggerspecie wordt steeds meer gezien als grondstof die nuttig gebruikt kan worden als hoogwaardig bouwmateriaal voor bestrating, oeverblokken en als bodemverbeteraar.
· Jaarcongres SIKB: Ondersteboven (3 oktober, Den Bosch)
Het Jaarcongres 2023 zet de bodem op zijn kop: het presenteert de skyline van de benedenwereld. Wie werkt in de bodem, met het water of een nieuwe archeologische archieflade opentrekt is gediend met de beelden en de verhalen daarover. Net als de opdrachtgevers, de bestuurders en de politieke vertegenwoordigers. Die beelden en verhalen kunnen de ondergrondse- en bovengrondse inrichting van Nederland onderbouwen. Bij het SIKB Jaarcongres 2023 op 3 oktober komt de bodem boven. Het volledige programma van het Jaarcongres staat vast, download hier het programmaboekje. Lees ook de nieuwsbrief Ondersteboven. De skyline van de bodem met de aankondiging van een serie van vijf korte video’s waarin journalist en cabaretier Dolf Jansen op zoek gat naar de verhalen over onze bodem, ondergrond, water en archeologie. In de eerste aflevering aandacht voor de landschapsbiografie.
Divers nieuws over de Omgevingswet
· IPLO in de praktijk: ondergrondse kabels en leidingen (IPLO)
Wat betekent de komst van de Omgevingswet in de praktijk? Hebben de nieuwe regels invloed op mijn werk? In een nieuwe serie IPLO in de praktijk richten we ons op een aantal inspirerende praktijkvoorbeelden, die zijn uitgewerkt op de IPLO-website. Als aftrap: ondergrondse kabels en leidingen.
· De omgevingsvisie en het omgevingsprogramma: wat zijn het? (Omgevingsweb)
Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. In deze Omgevingswet zijn 26 wetten over diverse onderwerpen samengebracht. Te denken valt aan regels over bouwwerken, infrastructuur, water(systemen), bodem en lucht, landschappen en natuur en cultureel erfgoed en werelderfgoed, oftewel: de regels over de fysieke leefomgeving. En ook honderden algemene maatregelen van bestuur (amvb’s) en ministeriële regelingen moeten eraan geloven. Zij worden samengebracht in slechts vier amvb’s en één enkele Omgevingsregeling. Met de Omgevingswet worden ook de omgevingsvisie en het omgevingsprogramma geïntroduceerd. In dit blog bespreken wij de omgevingsvisie en het omgevingsprogramma.
· ‘Tientallen gemeenten’ hebben bestemmingsplanstop in aanloop naar Omgevingswet (Omgevingsweb)
· Evenementenagenda | september 2023 | Aan de slag met de Omgevingswet
Divers nieuws over Natuurlijk Kapitaal en duurzaam bodemgebruik
· Glyfosaat: wat doet deze pesticide in de bodem? (nationalgeographic.nl)
Uiterlijk 15 december 2023 is het zover, dan moet de Europese Commissie opnieuw een beslissing hebben genomen over het gebruik van het pesticide glyfosaat. Of deze veelgebruikte onkruidverdelger de gezondheid van de mens en de leefomgeving aantast, staat al jaren ter discussie. Volgens de EFSA (European Food Safety Authority) is er geen aanleiding om het gebruik van glyfosaat te verbieden. Maar daar denken sommige experts anders over.
· Raad van State vreest voor onduidelijkheid over wettelijke status bufferstroken (Waterforum)
Volgens de Raad van State leidt de verplichte invoering van bufferstroken door boeren per 1 januari 2024 tot onjuist nalevingsgedrag en moeilijke handhaving. Dat concludeert de Raad op basis van toetsen op uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van de nieuwe regels rondom de aanleg van bufferstroken, uitgevoerd door RVO, de NVWA en Rijkswaterstaat. Ook vond er afstemming plaats met de VNG en Unie van Waterschappen. Op 16 augustus heeft De Raad in dit kader een advies gestuurd voor aanpassing van het ontwerpbesluit naar het ministerie van LNV.
· Drone zaait groenbemester in volwassen maisperceel (Nieuwe Oogst)
Divers nieuws over de energietransitie en klimaatverandering
· OER als broedplaats voor energieprojecten | MER-Nieuws (magazinesrijkswaterstaat.nl)
Het areaal van Rijkswaterstaat heeft veel te bieden in de energietransitie. Snelwegen, baggerdepots, water en sluizen lenen zich bij uitstek voor het opwekken van zonne- en windenergie. Voor provincies en gemeentes liggen hier volop mogelijkheden voor het plannen van energieprojecten. Programmamanager Energietransitie Sten Heijnis zoekt kansen waarbij Rijkswaterstaat andere overheden kan helpen aan ruimte voor energieopgaven.
· Extreme neerslag neemt al tientallen jaren toe (Kennisportaal Klimaatadaptatie)
Het aantal dagen met extreme neerslag in Nederland is de afgelopen zeventig jaar met 85 procent gestegen. Ook valt er steeds meer neerslag. De jaarlijkse hoeveelheid is sinds 1910 toegenomen met 26%. Dat staat in twee nieuwe overzichten in het Compendium voor de leefomgeving (CLO).
· Nieuw wetenschappelijk adviesorgaan: Nederland moet hogere klimaatambities stellen (NRC)
· Provincies worden terughoudend met zonne- en windenergie (binnenlandsbestuur.nl)
· De zomer van 2023: ‘Zoveel contrast in één zomer is heel bijzonder’ (nos.nl)
Divers nieuws over klimaatadaptatie en Bodemdaling
· Workshop: Van een versnipperde aanpak naar systeemverandering (9-11- oktober)
Maak jij je ook zorgen over hoe we de klimaatopgaven in het stedelijk gebied het hoofd moeten bieden? Heb jij met jouw bedrijf of organisatie behoefte aan wetenschappelijke inzichten waarmee je aan de slag kan? En hoe laat je de keuzes waar je voor staat zo rechtvaardig mogelijk zijn? Of ben je onderzoeker en wil je dolgraag bijdragen aan het versnellen van de systeemtransities die keihard nodig zijn en jouw kennis ook in de praktijk gebracht zien?
· Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad voor de Zuidwestelijke delta (7 september, Vlissingen)
Donderdag 7 september is er een kennismiddag voor professionals klimaatadaptatie en water in de Zuidwestelijke delta. Deze middag is een van de regionale bijeenkomsten die worden georganiseerd vanuit de NKWK-onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad. Het doel is om ervaringen te delen met de kennisproducten en tools die vanuit deze onderzoekslijn zijn ontwikkeld. Je gaat met andere professionals in gesprek aan de hand van regionale voorbeelden en eigen ervaringen en je kunt meedoen aan verdiepende sessies.
· Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad voor Noord-Nederland (10 oktober, Groningen)
Dinsdag 10 oktober is er een kennismiddag voor professionals klimaatadaptatie en water in de regio Noord-Nederland. Deze middag is een van de regionale bijeenkomsten die worden georganiseerd vanuit de NKWK-onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad. Het doel is om ervaringen te delen met de kennisproducten en tools die vanuit deze onderzoekslijn zijn ontwikkeld. Je gaat met andere professionals in gesprek aan de hand van regionale voorbeelden en eigen ervaringen en je kunt meedoen aan verdiepende sessies.
· Wie trekt voor verzakkingen de portemonnee? (binnenlandsbestuur.nl)
Door slechte funderingen en zakkende bodems ontstaat op steeds meer plaatsen schade aan woningen. Burgers zitten met enorme herstelkosten voor schade die buiten henzelf is veroorzaakt. Een oplossing vereist regie en geld van de rijksoverheid, vinden betrokken organisaties.
· Hoe houden we de rivieren zoet (Helpdesk water)
Rijkswaterstaat en de waterschappen werken continu aan het optimaliseren van het waterbeheer. Zoet water is heel belangrijk voor Nederland. We gebruiken het onder andere voor drinkwater, natuur, landbouw en recreatie.
· Waterschaarste is wereldwijd een groeiend probleem. Dit is waar het door komt (NRC)
· Hybride event 21 september: Wat betekent de Zeespiegelstijging voor RWS? (Plein IenW)
· Leestip: Droogte heeft effect op de Wadden (Rijksportaal)
Nieuws uit de regio
Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:
Provincie Groningen
· Advies: breng risico’s waterstofopslag in beeld en maak meetplan (rd.nl)
Voordat bij Veendam de eerste grootschalige waterstofopslag van Nederland kan worden ontwikkeld, moeten de risico’s op lekkages en bodemdaling goed in beeld worden gebracht. Ook is het „essentieel dat een gericht meet- en monitoringsplan wordt opgesteld”. Dat schrijft de Commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.) in een advies over het project. De commissie ziet bovendien nog „kennisleemtes”, bijvoorbeeld over de mogelijke langetermijnrisico’s.
· Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad voor Noord-Nederland (10 oktober, Groningen)
· Provincie vervangt damwanden bij Oude Eemskanaal in Farmsum (Provincie Groningen)
Provincie Fryslan
· Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad voor Noord-Nederland (10 oktober, Groningen)
· Friesland wil geen gaswinning, toch wordt er geboord (binnenlandsbestuur.nl)
De provincie Friesland wil dat er geen gas meer wordt gewonnen in de provincie vanwege alle problemen in Groningen. Toch gaat Vermillion nieuwe gasvelden aanboren, omdat de vergunningen daarvoor al verleend zijn door het Rijk.
· Bodem Waddenzee wordt minder stabiel door bewegende schelpen (Omrop Fryslân)
Kokkels en andere schelpdieren bewegen steeds meer, en dat komt door de toename van het aantal hittegolven. Daardoor wordt de zeebodem minder stabiel. Dat zegt Zhengquan Zhou, onderzoeker bij het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee). Door het bewegen van de schelpdieren wordt de bodem minder stabiel, zegt Zhengquan.
Provincie Drenthe
· Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad voor Noord-Nederland (10 oktober, Groningen)
· Ook na toelichting Adema blijft er verdeeldheid over gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (RTV Drenthe)
Demissionair landbouwminister Piet Adema houdt een onvoldaan gevoel over aan de uitspraak van de rechter in Assen, die lelieteler Joling uit Dwingeloo een spuitverbod oplegde. “De uitleg van de rechtbank lijkt op gespannen voet te staan met de systematiek van de verordening.”
Provincie Overijssel
· Nieuwsbrief Onder Twente augustus 2023 (zie bijlage)
Met daarin aandacht voor:
o Oproep Twente Ondersteboven
o Wijziging Mijnbouwwet in werking
o Oproep kennisagenda
o Terugblik bodemcafé bodemenergie
o Opkomende events
· Publicatie rapport Mona Keijzer over kanaal Almelo-De Haandrik (Provincie Overijssel)
Mona Keijzer heeft haar rapport over kanaal Almelo-De Haandrik overhandigd aan de Provinciale Staten van Overijssel. Eerder dit jaar is Mona Keijzer door PS aangesteld als bemiddelaar. In die rol heeft ze de afgelopen maanden veel gesprekken gevoerd met bewoners, andere overheden en bestuursorganen. Het rapport bevat acht aanbevelingen. De Provinciale Staten van Overijssel beslist over de aanbevelingen in het rapport.
· Bemiddelaar Keijzer over ‘probleemkanaal’ Almelo: ‘Snel en menselijk herstellen’ (nos.nl)
· Advies: mildere afhandeling ‘kanaaldrama’ Overijssel (binnenlandsbestuur.nl)
· Han ten Broeke wordt procesbegeleider in Haaksbergen (binnenlandsbestuur.nl)
Geboren Haaksbergenaar Han ten Broeke, tevens voormalig VVD-Kamerlid, wordt tijdelijk procesbegeleider in de Twentse gemeente Haaksbergen. Dit maakte minister Micky Adriaansens van Economische Zaken dinsdag bekend. Doel is om toe te werken naar een eindbesluit over mogelijke zoutwinning rond het dorp Sint Isidorushoeve, in een raadsvergadering op 1 november.
· WDODelta verbreedt Ettenlandsch kanaal met 25 meter bij Vollenhove (waterforum.net)
· Hoogwaterbrigade traint in Kampen: kades en stegen een avond afgesloten (AD)
Provincie Flevoland
· Provinciale Onderzoeksagenda archeologie beschikbaar (Provincie Flevoland)
Vanaf heden is de Onderzoeksagenda archeologie van provincie Flevoland beschikbaar. Dit is een digitale omgeving waar overheden, onderzoeksinstituten, initiatiefnemers, vrijwilligers in de archeologie en het archeologisch bedrijfsleven de belangrijkste onderzoeksvragen die wij hebben over ons verleden kunnen raadplegen. Dat helpt bij het maken van keuzes op het gebied van archeologie en ruimtelijke ordening. De provinciale onderzoeksagenda kan worden ingezet bij inventariserend, gravend en synthetiserend archeologisch onderzoek. De onderzoeksagenda archeologie is aanvullend op de Nationale Onderzoeksagenda Archeologie (NOaA) van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Provincie Gelderland
· Waterschap geeft subsidie voor vasthouden water in kleine watergangen (EdeStad.nl)
Voor grondgebruikers en grondeigenaren op de flanken van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, als ook de oeverwallen langs de IJssel is er de subsidieregeling Watersparen. ,,Wie investeert in watermaatregelen, laten we niet droogstaan. Waterschap Vallei en Veluwe draagt financieel bij aan investeringen die water vasthouden en zo droogte tegengaan”, laat het waterschap weten.
Provincie Utrecht
· Een tank in je tuin om drinkwater te besparen: ‘Langzaam ontstaat er een tekort’ (RTV Utrecht)
Dit is gewoon regenwater”, zegt Cecile Knops terwijl ze naar de draaiende wasmachine kijkt. Het water dat in de trommel zit, komt vanuit een watertank in de tuin. Bij de bouw van de woning in Amersfoort kozen Cecile en haar man ervoor om zoveel mogelijk drinkwater te besparen. “We willen bewuster bezig zijn met water en vonden dit een logische stap.”
Provincie Noord-Holland
· De ondergrond van Hoorn kan een miljard liter drinkwater bergen (De Ingenieur)
In een zandlaag in de ondergrond van Hoorn in Noord-Holland kan een miljard liter drinkwater tijdelijk worden opgeslagen. Daar blijft het van goede kwaliteit, blijkt uit de eerste proeven van drinkwaterbedrijf PWN.
· Amsterdam doet extra bodemonderzoek op plek Bijlmerramp (nos.nl)
De gemeente Amsterdam gaat extra bodemonderzoek doen op de plek van de Bijlmerramp. Er wordt onderzocht hoeveel PFOS in de grond zit. Volgens de GGD is er geen direct gevaar voor mensen.
· Nieuw bodemonderzoek op plek Bijlmerramp: bluswater bevatte schadelijke stof PFOS (AT5)
Provincie Zuid-Holland
· Alblasserwaard als proeftuin voor vernatting (Nieuwe Oogst)
Veenweideboeren zoeken het randje op in een kleine maar veelzijdige proef om bodemdaling tegen te gaan. Provincie Zuid-Holland startte deze proef samen met drie melkveehouders in de Alblasserwaard.
· Kippeneieren in omgeving Sliedrecht zwaar vervuild door PFAS van Chemours (nos.nl)
Eieren van hobbykippen uit de omgeving van Sliedrecht, en ook uit de rest van de Alblasserwaard, bevatten soms zulke hoge concentraties PFAS dat het onveilig is om ze te eten. Dat blijkt uit onderzoek van een laboratorium van de VU Amsterdam, in opdracht van NRC.
· Gemeenten en bewoners willen hardere aanpak Chemours: ‘We zijn aan de chemische goden overgeleverd’ (Zembla)
“Pak deze toxische hotspot bij de bron aan” zegt buurtbewoner Evelijn in ‘t Veld vrijdagochtend tijdens de hoorzitting over Chemours in Dordrecht. Omwonenden van chemiefabriek zijn boos over de PFAS-vervuiling in hun omgeving, het gebrek aan handhaving en bezorgd over hun gezondheid. Dat bleek tijdens de drie uur lange hoorzitting van Provinciale Staten in Zuid-Holland. Wethouder Tanja de Jonge riep de provincie op om harder op te treden tegen chemieconcern Chemours: “Een dwangsom doet geen pijn. Soms moet je iets stilleggen als je wat voor elkaar wil krijgen.”
· Milieudienst DCMR legt dwangsom op aan Chemours (Provincie Zuid-Holland)
De milieudienst DCMR legt een last onder dwangsom op aan Chemours voor het lozen van trifluorazijnzuur (TFA). Chemours krijgt daarmee de opdracht om deze onvergunde lozing te stoppen. Anders moet het bedrijf de opgelegde dwangsom betalen.
· Last onder dwangsom voor Chemours vanwege onvergunde lozing PFAS-verbinding (Zembla)
· Zuid-Holland dreigt Chemours met dwangsom voor illegaal lozen (nos.nl)
· ‘Broekpolder Vlaardingen vol PFAS’ (schiedamsnieuws.nl)
· Kraaiennest en Broekpolder bovenaan lijst natuurgebieden met PFAS (maassluis.nl)
· Aantal aangiftes tegen leiding Chemours-fabriek loopt op tot 2700 (Nederlands Dagblad)
· Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad voor de Zuidwestelijke delta (7 september, Vlissingen)
Provincie Zeeland
· Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad voor de Zuidwestelijke delta (7 september, Vlissingen)
Provincie Noord-Brabant
· Waalwijk en ontplofbare oorlogsresten (Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten)
Er zijn gemeenten waar veel ontplofbare oorlogsresten liggen en gemeenten waar nauwelijks iets ligt. Waalwijk ligt wat dat betreft er tussen in. Esther Raats beschrijft hoe Waalwijk met oorlogsresten omgaat.
· Eerste resultaten regelbare drainage en infiltratie in de Deurnsche Peel: het systeem werkt snel (h2owaternetwerk.nl)
Het eerste jaar van de pilot Regelbare Drainage en Infiltratie (RDI) rondom de Deurnsche Peel leert dat het systeem op de zandgrond van de twee agrarische testbedrijven snel werkt.
· Wie grondwater oppompt, is voortaan verplicht om dat te melden (Omroep Brabant)
Iedereen die zelf grondwater oppompt is vanaf vrijdag verplicht om dat te melden bij waterschap De Dommel of Brabantse Delta. Het gaat om mensen die minder dan 10.000 liter per uur oppompen. Daarboven was het al verplicht. Met water uit kleine grondwaterputten sproeien mensen bijvoorbeeld de tuin of spuiten ze stof en vuil af. Ook wordt het gebruikt om vee te laten drinken of producten te wassen.
· Wilhelminakanaal vervangen damwanden kanaaloevers (Rijkswaterstaat)
Provincie Limburg
· Prevoo negeert advies waterschap: ‘Ik ga voor veiligheid’ (1Limburg)
Burgemeester Daan Prevoo wil tóch een gat in de kademuur van Valkenburg om wateroverlast te voorkomen. Dat gaat tegen het advies van Waterschap Limburg in.
· Burgemeester Valkenburg over wateroverlast: ‘Samen schouders eronder zetten’ (nos.nl)
· Rijkswaterstaat trilt nieuwe, stalen damwanden in oever kanaal Wessem – Nederweert (De Limburger)
· Zeven plekken aan de Maas worden ‘natuurvriendelijke oevers’ (nos.nl)
· Meedenken over ecologische plannen langs Maas (Rijkswaterstaat)