Week-nieuwsbrief Bodem+ (22 2023)

1. Grondwaterspecial: Het sturende belang van het onzichtbare grondwater

Deltares heeft de Grondwaterspecial gerepresenteerd. Grondwater is onzichtbaar en daarmee vaak van onderschatte waarde. Het is een onmisbare bron van water, die al eeuwen lang wordt gebruikt voor drinkwater of voor de beregening van gewassen. Maar die bron is niet onuitputtelijk en cruciaal als fundament voor bebouwing. Gebrek aan goed grondwater leidt niet alleen tot tekorten aan drinkwater of voor beregening, maar ook tot bodemdaling en daarmee verzakking van huizen. Deze special is een vooruitblik op  de  twee regiobijeenkomsten Grondwater op 31 mei te Delft en 13 juni te Zutphen, zie hieronder,  en gaan door op  advies` Grondwater is onzichtbaar én onmisbaar’. Lees verder. Op 31 mei (Delft) en 13 juni (Zutphen) organiseren het ministerie van IenW en Deltares, in samenwerking met de partijen betrokken bij de Studiegroep Grondwater, twee bijeenkomsten over Grondwater en Water Bodem Sturend. Geïnteresseerd? Meld je dan nu aan via dit formulier.    

2. Kamerbrief literatuurverkenning poly-acrylamide bij toepassen granuliet

Het RIVM heeft in samenwerking met Deltares een literatuurverkenning gepubliceerd naar de mogelijke afbraak van poly-acrylamide en de mogelijke vorming van acrylamide in diepe plassen. Via een kamerbrief  heeft de Staatssecretaris de Tweede Kamer geïnformeerd over het rapport en de beleidsreactie. Lees verder op de website van Bodem+.

3. Waterpoort over grondwater, blik op de toekomst

Op 22 mei vond alweer de vijfde Waterpoort plaats. Een bijeenkomst in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag waar de aanwezigen met elkaar in gesprek gingen over grondwater. Door klimaatverandering wordt het weer in Nederland steeds extremer en neemt de kans op droogte toe. Dit heeft gevolgen voor de hoeveelheid en de kwaliteit van ons grondwater. Bij de Waterpoort keken we met elkaar naar oplossingen en ideeën. Lees verder op de website van de Unie van Waterschappen.

4. CROW-richtlijn Werken in en met verontreinigde bodem geactualiseerd

De CROW-richtlijn ‘Werken in en met verontreinigde bodem’ is online geactualiseerd. De richtlijn is van toepassing op alle werkzaamheden die in en met verontreinigde bodem of baggerspecie plaatsvinden. Met de vernieuwingen en aangepaste inhoud sluit deze derde versie beter aan op de huidige ontwikkelingen. Versie 3 van de richtlijn is op 9 mei tijdens het webinar ‘Werken in en met verontreinigde bodem’ geïntroduceerd dat werd bijgewoond door een kleine 400 deelnemers. Lees verder op de website van CROW en kijk het webinar terug.

5. Nieuwe editie Vakblad Bodem

De eerste editie van het Vakblad Bodem van 2023 is uit en te lezen op de website van de Bodembreed Academie: www.bodembreedacademie.nl/edities-vakblad-bodem. Deze editie is gratis, ter kennismaking. Vanaf dit jaar wordt dit tijdschrift – na 32 jaar te zijn uitgegeven door Wolters Kluwer en voorgangers daarvan – uitgegeven door de Bodembreed Academie. Om het blad Bodem structureel te ontvangen, heb je een abonnement nodig. Je kunt dit als persoon doen of als organisatie. Door je te abonneren blijf je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van bodem en ondergrond.

6. Diverse nieuwsbrieven en bijeenkomsten

·         Nieuwsbrief Tussen Bodem en Ondergrond, nr. 10, 23 mei (ENBO)

·         Terugblik Symposium Bodem Breed 2023
Op 13 april 2023 is Symposium Bodem Breed georganiseerd. We waren deze keer te gast geweest bij provincie Gelderland en de gemeente Arnhem. We kijken terug op een prachtig en drukbezocht symposium! We hebben de beschikbare presentaties op de website geplaatst. En onderstaand nog een overzicht van de kunstbijdrage van Hieke Pars. We begroeten je graag volgend jaar op 18 april in Zwolle! Lees de nieuwsbrief met alle presentaties.

·         Kenniskring over WENR visie NL2120 (30 mei, Wageningen)
Wageningen University & Research heeft een visie gemaakt voor NL2120. Zo zou een toekomstbestendig Nederland er over 100 jaar uit kunnen zien. Hoe is de visie tot stand gekomen? Wat is nu al de impact van dit kennis- en innovatieprogramma? Wat is het belang van goede registraties en geo-informatie? En wat is de aanpak nu er 110 miljoen euro beschikbaar komt uit het Nationaal Groeifonds?

·         Themabijeenkomsten Grondwater: 31 mei in Delft en 13 juni in Zutphen
Op 31 mei (Delft) en 13 juni (Zutphen) organiseren het ministerie van IenW en Deltares, in samenwerking met de partijen betrokken bij de Studiegroep Grondwater, twee bijeenkomsten over Grondwater en Water Bodem Sturend.

·         Een gezonde leefomgeving doe je samen (13 juni, Amsterdam)
De fysieke omgeving heeft invloed op de gezondheid van mensen. Overheden kunnen de gezondheid beschermen en bevorderen door bij gebiedsontwikkeling en vergunningverlening zo vroeg mogelijk gezondheid een stevige plek te geven in een integrale belangenafweging. Het bereiken en in stand houden van een gezonde fysieke leefomgeving is ook een van de hoofddoelen van de nieuwe Omgevingswet. Dit biedt nieuwe kansen om de publieke gezondheid integraal en effectief te beschermen en te bevorderen.

·         Afscheidssymposium voor Theo Edelman (15 juni, Ede)
Een van de nestors van de bodemsector, Theo Edelman, neemt afscheid van het werkveld. Reden voor een symposium om hieraan aandacht te schenken en verleden en toekomst van de sector met elkaar te verbinden.

·         Live Ketendag Basisregistratie Ondergrond (15 juni, Ede)

·         Bijeenkomst Platform Bronbemalen ‘Grondwatergebruikssystemen in de BRO’ (16 juni, Ede)
In de Basisregistratie Ondergrond (BRO) staan sinds 1 juli 2022 ook gegevens over grondwatergebruikssystemen. (Binnenkort) dus ook die van uw bemalingsproject. Hoe kunt u deze gegevens aanleveren? En gebruiken? Wat is de rol van de bronhouder (het waterschap) en de bemaler in dit proces? Daarover gaat deze bijeenkomst.

·         Water en Bodem Sturend: plek van bodem in het maatschappelijk debat (20 juni, Haarlem)
Nederland wordt geconfronteerd met steeds extremere weersomstandigheden, een groeiende vraag naar drinkwater, bodemdaling en schade aan gebouwen en infrastructuur. Klimaatverandering zal deze trends in de komende jaren alleen maar versterken. Bodem neemt hierbij een centrale plaats in, waarbij we uiteindelijk moeten accepteren dat niet alles meer overal . Bij het beantwoorden van de ruimtelijke ordening vraagstukken vanuit een Water en Bodem Sturend perspectief is het belangrijk om de hele maatschappij mee te nemen. Het doel van de bijeenkomst is om een open dialoog tot stand te brengen tussen verschillende belanghebbenden, zoals beleidsmakers, wetenschappers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en andere geïnteresseerden.

7. Divers nieuws over de Omgevingswet

·         Omgevingswet gaat ‘hoop ellende’ teweegbrengen (binnenlandsbestuur.nl)
Voor de VTH-taken is de Omgevingswet een ramp, aldus Jozias van Aartsen en Winnie Sorgdrager. Ze willen de wet alsnog laten schrappen.

·         Open normen in het omgevingsplan, een toverformule? (Omgevingsweb)
De Omgevingswet moet voor meer openheid en flexibiliteit in de fysieke leefomgeving zorgen, met open normen als stokpaardje van deze nieuwe wet- en regelgeving. We gaan toe naar een andere houding ten aanzien van initiatieven: van “nee, tenzij”, naar “ja, mits”. Nu rijst een aantal vragen. Hoe zien die open normen eruit? En hoe zit het straks met de uitvoerbaarheid en de juridische toetsing van deze open normen?

·         Programma helpt initiatiefnemer vooruit (Omgevingsweb)
Bij gemeenten wordt hard gewerkt aan de invoering van de Omgevingswet. Omgevingsvisies (of de actualisering daarvan) worden vastgesteld. Er wordt gewerkt aan en gepiekerd over omgevingsplannen, geëxperimenteerd met intake- en omgevingstafels bij omgevingsvergunningen en geoefend met (en geklaagd over) het DSO.

·         Vacature: Regeringscommissaris Omgevingswet (Aan de slag met de Omgevingswet)

·         Evenementenagenda – mei 2023 – Aan de slag met de Omgevingswet

8. Divers nieuws over Natuurlijk Kapitaal en duurzaam bodemgebruik

·         Natuurherstel en gebiedsontwikkeling: Creativiteit en perspectief zijn essentieel (Omgevingsweb)
De doelstelling van de door Europa voorgeschreven vermindering van stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden vormt een uitdaging bij gebiedsontwikkeling. Echter, Nederland zal niet volledig ‘op slot’ gaan. Dit werd benadrukt tijdens het seminar dat we deze week organiseerden voor overheden en ontwikkelaars.

·         Paardenbloemen zitten vol gif, gevaarlijk voor insecten (nu.nl)

·         ‘Fipronil in paardenbloemen in Arnhem’, onderzoekers bezorgd (gld.nl)

9. Divers nieuws over Circulaire economie

·         Europese regels voor duurzaam ontwerpen moeten leiden tot minder grondstoffengebruik (Nieuws IenW)
Er komen Europese regels over het duurzaam ontwerpen van nieuwe producten. Europese ministers zijn maandag in Brussel tot een akkoord gekomen over hun inzet op een wetsvoorstel hierover (het Ecodesign-wetsvoorstel). Met deze wet kunnen aan allerlei producten duurzaamheidseisen worden opgelegd.

·         The rubbishscapes of Essex: why our buried trash is back to haunt us (The Guardian)
Landfill sites have swallowed many a beauty spot along the Thames estuary in the past 50 years. Now, as those dumps start to disgorge tonnes of mouldering detritus into the river, it truly feels like the Age of Consequences.

·         ‘HANDEL NU!’ – op weg naar een totaalverbod grijpt de PFAS-lobby naar een laatste strohalm (NRC)
Producenten van PFAS en hun klanten proberen een totaalverbod van deze schadelijke stoffen te voorkomen. Ze claimen, in een gecoördineerde opzet, dat hun PFAS veilig en onmisbaar zijn.

·         Circulariteit en bouwen: deel vier (Omgevingsweb)

·         Afval bestaat niet: PRICE kijkt met optimistische blik naar een circulaire samenleving (Provincie Flevoland)

10. Divers nieuws over de energietransitie en klimaatverandering

·         Meld uw bodemenergieproject aan voor de Open Energiedag op zaterdag 16 sept 2023 (Bodemenergie.nl)
In Nederland zijn zóveel inspirerende, aansprekende en simpelweg mooie bodemenergieprojecten gerealiseerd, en er komen steeds meer duurzame projecten bij! Deze zijn voor het grote publiek vaak niet zichtbaar, en dat is jammer! Tastbare voorbeelden zijn immers een goed middel om bedrijven, consumenten en lokale overheden, die (latent) geïnteresseerd zijn in bodemenergie, te informeren en te inspireren. De Open Energiedag, waar Branchevereniging Bodemenergie mede-initiatiefnemer en -organisator van is, speelt hierop in; duurzame energieprojecten in het hele land worden opengesteld voor een zo breed mogelijk publiek. Een mooie kans!

·         DAP (Delft Aardwarmte Project) symposium 2023 (Bodemenergie.nl)
Het volgende DAP Symposium wordt gehouden op 21 juni 2023 in Theater de Veste, Delft. Het thema van deze editie van het symposium is: In the heat of the moment: Breaking new grounds.

·         CO2-uitstoot bouwmaterialen te hoog: ‘radicaal anders bouwen en produceren enige oplossing’ (cobouw.nl)

11. Divers nieuws over klimaatadaptatie en Bodemdaling

·         ‘De zekerheid dat er altijd drinkwater is staat onder druk’ (BNR)
Droogte of niet, in Nederland komt altijd water uit de kraan. De tien drinkwaterbedrijven hebben een leveringsplicht, elk huis heeft recht op een aansluiting. Toch is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Door klimaatverandering, economische groei en de bouw van een miljoen nieuwe woningen is de leveringszekerheid in gevaar, waarschuwt directeur Jelle Hannema van Vitens in Trouw.

·         Webinar over landelijke maatlat gemist? (Kennisportaal Klimaatadaptatie)
Op 17 mei 2023 organiseerde het Rijk een webinar over de nieuwe maatlat. Deze Landelijke Maatlat voor een groene klimaatadaptieve omgeving geeft aan wat groen en klimaatadaptief bouwen en inrichten inhoudt. Heb je het gemist? De opname van het webinar kun je hier terugkijken.

·         Rondetafelgesprek funderingsschade (Unie van Waterschappen)
Op 25 mei vond in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats over funderingsproblematiek. Door onder andere dalende grondwaterstanden hebben steeds meer huiseigenaren schade door verzakkingen. Het aanpakken van de funderingen van huizen om verzakking tegen te gaan is erg duur. Dirk-Siert Schoonman van de Unie van Waterschappen sloot aan bij het rondetafelgesprek om deze problematiek te bespreken.

·         Minister Mark Harbers: ‘We zijn nog niet goed voorbereid op droogte en watervervuiling’ (BNR Nieuwsradio) 

·         Vee verlaagt weerbaarheid kwelders tegen zeespiegelstijging (WUR)

·         Nieuwsbrief Kennisprogramma Zeespiegelstijging #3

·         Aanpassen aan warmere aarde is minstens zo urgent als CO2-reductie (ewmagazine.nl)

·         Hoe voorkomen we overstromingen in de toekomst? (AD)

·         ‘We moeten de bodem beter begrijpen om verzakkingen goed in te schatten’ (AD)

·         Dijkgraaf Joyce Sylvester over het balanceren van extreme droogte en wateroverlast (BNR Nieuwsradio)

·         New York zakt weg onder het gewicht van zijn eigen wolkenkrabbers. Maar hier is het probleem nog groter (scientias.nl)

·         Wat kunnen we leren van de extreme hitte in Portland? (Kennisportaal Klimaatadaptatie)

·         Klimaatverandering: de grote uitdaging voor Rijkswaterstaat (digimagazineotar.nl)

·         Rijkswaterstaat besteedt aandacht aan 225-jarig jubileum (Rijkswaterstaat)

·         Nieuwe editie van de Lichtkogel over hitte (Rijkswaterstaat)

12. Besluitvorming Interbestuurlijk Programma VTH-stelsel

Het Interbestuurlijk Programma versterking van het VTH-stelsel geeft uitvoering aan de aanbevelingen van de commissie-Van Aartsen voor een sterker en onafhankelijker VTH-stelsel. Met deze ledenbrief informeren we u over de voorgenomen besluitvorming. Lees verder op de website van de VNG. Op 22 juni 2023 is er een Bestuurlijk Overleg IPB VTH, hierin worden de door het programma ontwikkelde vereisten en randvoorwaarden voor een robuuste omgevingsdienst vastgesteld. Om zich goed voor te bereiden op het bestuurlijk overleg met de staatssecretaris organiseert de VNG op 7 juni een online netwerkbijeenkomst VTH.

13. Kamervragen over adviesrapport Rli ‘Goed water goed geregeld’

Eerder deze maand overhandigde de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur het adviesrapport ‘Goed water goed geregeld’ aan het kabinet. Tweede Kamerleden van de VVD, Fahid Minhas en Thom van Campen stellen vragen over het rapport aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat. Lees verder op de website van de Unie van Waterschappen. Lees ook Water en nitraat: de tijd dringt, Nederland dreigt deadline te missen (Waternieuws).

14. ‘Forever pollution’: Explore the map of Europe’s PFAS contamination

After our data collection on an unprecedented scale, this map is the first to illustrate the widespread contamination of Europe by these toxic and persistent substances. The Forever Pollution Map was created by Le Monde and its 17 partners from the cross-border investigation, the Forever Pollution Project. It is the first map to show the extent of Europe’s contamination by per- and polyfluoroalkyl substances (PFAS), a family of ultra-toxic compounds used for a multitude of products and applications. Persistent in the environment, these “forever chemicals” will accompany humanity for hundreds of years – maybe even thousands.-Read on.

15. Vacature Programmasecretaris Bodembeheer SIKB

Ben jij een bodemspecialist met voldoende werkervaring en heb je affiniteit met kwaliteitszorg en -borging van werkzaamheden in de bodem en ondergrond? Dan ben je bij deze van harte uitgenodigd om jouw interesse kenbaar te maken om het SIKB team in 2023 voor een aantal uur per week te komen versterken. Taken van de SIKB medewerkers zijn divers, maar hangen altijd samen met kwaliteitsborging en zijn veelal ter voorbereiding op besluitvorming door onze Colleges. Als Programmasecretaris Bodembeheer (www.sikb.nl/bodembeheer) ondersteun je het Accreditatiecollege Bodembeheer (AC) en het Centraal College van Deskundigen Bodembeheer (CCvD). Daarnaast voer je zelfstandig projecten uit. Lees verder op de website van SIKB.

16. Nationale rapportage SDG’s naar de Tweede Kamer gestuurd

Op 17 mei is de nationale voortgang op de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) naar de Tweede Kamer gestuurd. Met de SDG-doelstellingen willen de Verenigde Naties (VN) van de wereld een betere plek maken. De Unie van Waterschappen schreef, samen met de andere decentrale overheden, een hoofdstuk in de Zevende Nationale SDG Rapportage – Nederland Ontwikkelt Duurzaam. Hierin beschrijft de Unie van Waterschappen de ontwikkelingen van de waterschappen. Informatie uit de bedrijfsvergelijkingendatabase is hiervoor een belangrijke bron. Lees verder op de website van de Unie van Waterschappen of op de website van de VNG

17. Overzicht incidenten met ontplofbare oorlogsresten

In april 2023 heeft het onderzoeksbureau Crisislab een overzicht gemaakt van alle bij hen bekende incidenten met ontplofbare oorlogsresten (OO) in Nederland na 1970.  We hopen dat u de incidenten die nog niet staan opgenomen in het overzicht, alsnog doorgeeft. Lees verder op de website van het Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten.

18. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

·         Zorgen Overijssel om oppompen grondwater net over de grens bij Tubbergen (tubantia.nl)
Overijssel maakt zich zorgen over grondwater dat het Duitse Grafschaft Bentheim net over de grens bij Tubbergen en Twenterand wil oppompen voor beregening van landbouwgebieden en drinkwaterproductie. Gedeputeerde Staten (GS) willen onder meer weten wat het effect is op Nederlandse natuurgebieden.

·         ‘Financiering HWBP op lange termijn een lastige puzzel’ (h2owaternetwerk.nl)
De versterking van de stadsdijken in Zwolle trekt om meerdere redenen de aandacht. De uitvoering is complex, de kosten zijn zeer hoog en de versterking geldt als pioniersproject voor de toepassing van de zogeheten tweefasenaanpak, het samenwerkingsverband tussen opdrachtgever en uitvoerder bij de planuitwerking en de uitvoering. “Het is een heel bijzonder project”, zei directeur Erik Wagener van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) maandag bij de officiële start in de Scania Haven in Zwolle.

·         Startsein voor versterking stadsdijken Zwolle (h2owaternetwerk.nl)

·         ‘Stikstofstrijder’ Johan Vollenbroek gaat strijd aan met Vitens: ‘Dit wordt een drama voor de natuur’ (De Gelderlander)

Provincie Gelderland

·         Fictieve korting stimuleert om personeel goed op te leiden (ENBO)
Waterschap Rivierenland hecht eraan dat uit te besteden werkzaamheden door goed opgeleide mensen worden uitgevoerd. Aannemers die borg staan voor voldoende scholing krijgen bij een aanbesteding een fictieve korting. ‘Een stimulans’, vertelt senior-adviseur Nico Maat, ‘die ons als opdrachtgever het vertrouwen geven dat een aannemer mensen inzet die verstand van zaken hebben. Vakmensen dus!’  

·         Stikstof? Waterkwaliteit wordt een veel groter probleem (gld.nl)
et stikstofprobleem bedreigt de natuur, maar het wordt mogelijk nog veel erger. Want de waterkwaliteit is een enorm zorgpunt voor de toekomst. Daarom grijpen waterschappen nu al in. Het Waterschap Rivierenland heeft bijvoorbeeld een miljoen euro beschikbaar gesteld voor natuurvriendelijke oevers. Op deze manier verwacht het waterschap de aanleg van natuurvriendelijke oevers te stimuleren. Dat is beter voor de natuur én de biodiversiteit in het gebied.

·         Miljoenen voor verbetering waterkwaliteit in beken en sloten: ‘Niet dezelfde fout maken als met stikstof’ (AD)

·         Nicoles huis verzakt door droogte: ‘De radiator valt van de muur’ (Omroep Gelderland)

Provincie Groningen

·         Omwonenden eisen onmiddellijk verbod nieuwe zoutwinning Nedmag in Veenkoloniën (RTV Drenthe)
Een groep inwoners van het Drents-Groningse grensgebied eiste vandaag bij de Raad van State een verbod op het starten en herstarten van de zoutwinning door Nedmag.

·         Moet de gaskraan op de waakvlam of helemaal dicht? ‘Voor Groningers is het gewoon klaar’ (NPO Radio 1)
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw besluit in juni of de gasvelden voor de zekerheid nog een winter op de waakvlam blijven. Dat zou betekenen dat er bij hoge nood toch nog gas gewonnen kan worden uit de putten. “We weten niet precies wat er in de toekomst in de wereld gaat gebeuren, en daarom moeten we waakzaam zijn,” zegt hoogleraar Energietechnologie David Smulders (TU Delft) in Dit is de Dag

·         Kritiek op politici zoals Rutte over gaswinning Groningen is terecht maar kijk ook naar Shell (Dagblad van het Noorden)

·         Nieuwe leidraad voor boeren die natuur en landschap beheren (Provincie Groningen)

·         Pieter Bouma (100) was een van de mensen die ervoor zorgden dat het water een Eemshaven werd. ‘Het was een zandbak met een laag slib’ (Dagblad van het Noorden)

Provincie Fryslan

·         Herbruikbare bouwstoffen: afval of circulair materiaal? (Omgevingsweb)
Bij bouwwerkzaamheden komen stoffen vrij. Deze kunnen worden bewaard om vervolgens binnen hetzelfde project weer te (her)gebruiken. Maar hoe kwalificeren die vrijgekomen stoffen: als afval of als herbruikbare bouwstof? En wie draagt de risico’s: de opdrachtgever of het bouwbedrijf? Een recente procedure over het project Afsluitdijk van Rijkswaterstaat laat zien dat dit onderscheid voor juridische hoofdbrekens kan zorgen.

·         PFAS vertraagt werk langs Friese IJsselmeerkust. ‘Het zit tegenwoordig vrijwel overal’ (lc.nl)
Een breed miljoenenpakket aan maatregelen voor het versterken van de Friese IJsselmeerkust is vorig jaar vertraagd door de vondst van PFAS. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Delta Fonds.

·         Rijk draagt bij aan Versterken Friese IJsselmeerkust (Provincie Fryslan)

·         Hoge concentraties PFAS gevonden in grondwater Ameland. Wat zijn PFAS eigenlijk en waarom zit het in ons drinkwater? (lc.nl)
Drinkwaterleverancier Vitens gaat water van verschillende putten op Ameland zuiveren omdat er volgens de eigen normen te hoge concentraties PFAS zijn aangetroffen.

·         Giftige duinen van Ameland (persbureau-ameland.nl)

·         Friesland tegen uitbreiding gaswinning Warga-Wartena (binnenlandsbestuur.nl)
De provincie Friesland is tegen plannen van gasbedrijf Vermilion Energy om de gaswinning in de gasvelden bij Warga en Wartena uit te breiden. In een aanbevelingsbrief aan staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief zegt de provincie dat meer gaswinning niet in de plannen van de provincie past.

·         Start herstel Prinses Margriettunnel; juni 2023 (Rijkswaterstaat)

Provincie Drenthe

·         Omwonenden eisen onmiddellijk verbod nieuwe zoutwinning Nedmag in Veenkoloniën (RTV Drenthe)
Een groep inwoners van het Drents-Groningse grensgebied eiste vandaag bij de Raad van State een verbod op het starten en herstarten van de zoutwinning door Nedmag.

·         Oliewinning verdeelt Drents dorp: een kamp voor het milieu en een voor economische kansen (KRO-NCRV)
In Schoonebeek wisten ze niet beter: al 75 jaar werd in het dorp olie en gas gewonnen. Tot de oliewinning werd stopgezet: er kwam te veel van de chemische stof tolueen in het afvalwater terecht. Nu de NAM de oliewinning weer wil opstarten, dreigt er tweespalt in het dorp.

·         Inspraak van burgers is lastig, vinden overheden nog vaak. Maar ‘van schijnparticipatie worden mensen boos’ (KRO-NCRV)

·         Bewoners in Boterveen willen dat rechter stokje voor lelieteelt steekt (RTV Drenthe)
Een aantal omwonenden van een stuk landbouwgrond in Boterveen wil dat er geen lelies worden geteeld. Ze vrezen voor hun gezondheid omdat de planten worden bespoten met gewasbeschermingsmiddelen.

Provincie Flevoland

·         Gaan natuur en duurzame energie samen? (Provincie Flevoland)

·         Gezocht: denkers en doeners met toekomstideeën voor Flevoland (Provincie Flevoland)

·         Bloeiende bosranden maken overgangen bos en landbouwgrond natuurlijker (Provincie Flevoland)

Provincie Utrecht

·         Dakplaten met asbest in buitengebied van Eemnes neergelegd (gooieneemlander.nl)

·         Hoe de temperatuur van water uit riool of kanaal huizen door de hele regio Utrecht gaat verwarmen (AD)

Provincie Noord-Holland

·         Grote zorgen bij omwonenden over gifmenginstallatie Schiphol (SchipholWatch)
Bewoners zijn bezorgd over een nieuwe grondmenginstallatie die Schiphol bouwt pal naast een depot voor grond die verontreinigd is met PFAS. De vrees bestaat dat hiermee de bestaande verontreiniging met ‘forever chemicals’ zich nog verder verspreidt.

·         Noord-Holland vraagt aan Rijk € 1,2 miljard voor landelijk gebied (Provincie Noord-Holland)

·         Provincie vindt kankerverwekkende vliegtuiguitstoot in grondwater (SchipholWatch)

·         MOB eist dwangsom Haarlemmermeer wegens uitblijven gifbesluit Schiphol (SchipholWatch)

·         Zoetwaterwinning PWN in gevaar door graafwerkzaamheden. Waarom uitdiepen hoofdvaargeul IJsselmeer al bijna twee jaar stil ligt (Noordhollands Dagblad)

·         Provincie Noord-Holland vraagt 1,2 miljard voor landelijk gebied (binnenlandsbestuur.nl)

·         “Een gezonde stad is ook een duurzame stad” (Omgevingsweb)

Provincie Zuid-Holland

·         Bestuursakkoord 2023-2027 ‘Waterambities verenigd’ vastgesteld (hoekschnieuws.nl)
De Verenigde Vergadering (het algemeen bestuur) van waterschap Hollandse Delta heeft op 24 mei 2023, in haar eerste reguliere vergadering na de waterschapsverkiezing van 15 maart jl., het Bestuursakkoord 2023-2027vastgesteld. In het akkoord, met de benaming ‘Waterambities verenigd’, staan de hoofdlijnen van het beleid dat in de komende bestuursperiode zal worden gevoerd. De focus ligt op de urgentie en het belang van duurzaam waterbeheer in een veilige leefomgeving op de Zuid-Hollandse eilanden.

·         ‘Schoon water’ is speerpunt in coalitieakkoord Delfland (RD)
Het Hoogheemraadschap van Delfland zet in het nieuwe coalitieakkoord vooral in op verbetering van de waterkwaliteit. Het college, dat bestaat uit vier bestuurders van BBB, VVD, CDA/CU-SGP en Natuurterreinen, hoopt met „een combinatie van veel verschillende maatregelen” te zorgen voor schoon water in de regio.

·         Tien tuinders doen proef met eigen waterberging onder de grond (AD)

·         Infrastructuur en Waterstaat gebruikt windenergie Maasvlakte (Rijkswaterstaat)

Provincie Zeeland

·         Staat stelt 3M aansprakelijk voor PFAS-schade in de Westerschelde (Rijksoverheid)
Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft chemieconcern 3M officieel aansprakelijk gesteld voor de PFAS-schade die de fabriek heeft veroorzaakt in de Zeeuwse Westerschelde. De landsadvocaat heeft het bedrijf dat laten weten middels een brief.

·         Zeeland heeft 28 claims binnen over schade door PFAS (binnenlandsbestuur.nl)

·         NPO Radio 1 hele week over PFAS in Westerschelde (PZC)

·         3M officiëel aansprakelijk voor Pfas-vervuiling Westerschelde (NPO Radio 1)

·         Concentratie PFAS in Westerschelde blijft hoog (AD)

·         Antwerps onderzoek: pfas bedreiging voor leven in Noordzee (Omroep Zeeland)

·         Afronding realisatiefase Nieuwe Sluis Terneuzen naar 2024 (Rijkswaterstaat)

Provincie Noord-Brabant

·         Verantwoordelijkheid perceeleigenaar voor spoedige sanering ernstige bodemverontreiniging staat los van diens betrokkenheid bij ontstaan ervan (Omgevingsweb)
In de uitspraak van 17 mei 2023 (ECLI:NL:RVS:2023:1929) oordeelt de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State dat Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant de vastgestelde ernstige bodemverontreiniging terecht als één geval van verontreiniging in de zin van art. 1 Wet bodembescherming (“Wbb”) heeft aangemerkt, zowel de aard en omvang als de noodzaak van spoedige sanering op juiste wijze heeft bepaald en de verantwoordelijkheid voor sanering terecht bij de eigenaar van het bronperceel van de verontreiniging heeft neergelegd. Daarmee haalt het aan de eigenaar van een chemische wasserij gerichte besluit tot vaststelling van een geval van ernstige bodemverontreiniging (in de zin van art. 29, eerste lid, Wbb) die spoedig moet worden gesaneerd (als bedoeld in art. 37, eerste lid, Wbb) de eindstreep.

·         Strengere regels voor gebruik grondwater: meldplicht voor mensen met eigen bron of put (AD)
Waterschap De Dommel komt met strengere regels voor het ‘kleinschalig gebruik’ van grondwater in de regio. Dat moet helpen bij de strijd tegen de al jaren dalende grondwaterstanden en de verdroging.

·         380 jerrycans met drugsafval gevonden in Brabants dorp, groot deel was leeg (nos.nl)
Een groot deel van de jerrycans die vanochtend in Achtmaal in Brabant zijn gevonden, blijkt leeg te zijn. In een klein deel van de 381 jerrycans zaten nog restanten van vermoedelijk drugsafval.

·         Symposium Mest het bruine goud (Provincie Noord-Brabant)
Dierlijke mest is waardevol en verdient een volwaardige plek in de kringlooplandbouw. Dat besef wordt steeds breder gedeeld. Maar hoe kunnen we dit uitgangspunt in de praktijk handen en voeten geven? Die vraag staat centraal tijdens het symposium ‘Mest, het bruine goud’

·         Leerlingen Noord-Brabant vieren biodiversiteit (Provincie Noord-Brabant)

Provincie Limburg

·         Loket voor afhandeling mijnschade in Limburg (binnenlandsbestuur.nl)
Limburg krijgt een loket waar inwoners schade als gevolg van de voormalige mijnbouw kunnen melden en afhandelen. Dit Instituut Mens, Milieu en Mijnbouw Limburg (I3ML) gaat burgers helpen bij mijnschade aan hun huis, bij het verhalen van schade op (rechtsopvolgers van) mijnexploitanten en het zoeken naar een aannemer. Daarnaast is het instituut ook een kenniscentrum voor onderzoek naar mijnbouwschade. Den Haag gaat voormalige mijneigenaren zoals DSM vragen de mijnschade te vergoeden. Waar dat onvoldoende blijkt, springt het Rijk bij.

·         ‘Leren door beleven’ vergroot risicobewustzijn overstromingen (rd.nl)
Leerlingen van groep 8 en senioren hebben dinsdagmiddag in Venlo ervaren wat het betekent om overvallen te worden door plotseling extreem hoog water, zoals bij de overstromingen twee jaar geleden. Dat gebeurde in een belevingscentrum van de Veiligheidsregio Limburg-Noord in Venlo. In deze Risk Factory wordt het risicobewustzijn bij mensen middels „leren door beleven” verhoogd.

·         Plan gepresenteerd: buisleidingen naar Chemelot doorkruisen tien Limburgse gemeenten en drie natuurgebieden (De Limburger)

·         Het belang van waterveiligheid, nu te beleven in de Risk Factory (Provincie Limburg)