Week-nieuwsbrief Bodem+ (17 2023)

1. Tijdelijke regeling specifieke uitkering bodem 2023

Op 19 april 2023 is de Tijdelijke regeling specifieke uitkering bodem 2023 in de Staatscourant gepubliceerd. Via deze regeling biedt de Rijksoverheid rijksbodemmiddelen voor taken van decentrale overheden op het gebied van bodem- en grondwaterkwaliteit. Aanvragen is mogelijk in de maand mei. Lees verder op de website van Bodemplus. Of bekijk de publicatie in de Staatscourant.

2. Kamerbrief signaalrapportage staalslakken en herijking bodemregelgeving

Op 19 april heeft Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat een kamerbrief aan de Tweede Kamer gezonden. Met deze kamerbrief wordt de signaalrapportage van de ILT over staalslakken en het RIVM rapport aan de Tweede Kamer aangeboden en wordt ingegaan op het beleidsmatig vervolg op de conclusies van de ILT. Verder kondigt zij in de brief een voorgenomen herijking van de bodemregelgeving aan. In de eerste fase gaat het om de herijking van de regelgeving voor circulaire bouwstoffen, het aansluiten van de bodemregelgeving op die van de Kaderrichtlijn Water en het verminderen van het risico van opkomende diffuus verspreide stoffen waar (nog) geen normering of goede onderzoeksmethoden voor bestaan. Tot slot gaat de kamerbrief over de beantwoording van vragen over de handhavingsfactor van 1,4 en het niet aanwijzen van een Beoordelingsrichtlijn over granuliet. Lees het bericht op de website van Bodemplus of lees de kamerbrief.

3. ILT ziet risico’s bij toepassing staalslakken

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) signaleert dat de wettelijke regels voor het gebruik van staalslakken de risico’s voor mens en milieu niet voldoende afdekken. Deze conclusie trekt de ILT op basis van de literatuurstudie Milieuhygienische kwaliteit LD-staalslakken die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de ILT heeft gedaan. Bij het toepassen van staalslakken in grote hoeveelheden en in dikkere lagen ontstaan grotere risico’s, dan bij het opstellen van de wetgeving het uitgangspunt was. Deze risico’s gaan over het vrijkomen en verspreiden van (mogelijk) schadelijke stoffen in het milieu. Lees verder op de website van de ILT. Zie ook het bericht Meer giftige zware metalen komen in grondwater dan gedacht door ‘staalslakken’ (EenVandaag).

4. Slechte waterkwaliteit kost bouwsector jaarlijks 17,5 miljard euro omzet

Het is al enige tijd bekend dat de waterkwaliteit in Nederland slecht is, maar in 2027 moet deze wel voldoen aan de doelen van de Kaderrichtlijn water (KRW). De Europese richtlijn waarborgt de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa. Adviesbureau Witteveen+Bos bracht voor Bouwend Nederland in kaart wat de risico’s zijn voor de bouw- en infrasector als Nederland in 2027 op veel plaatsen nog niet voldoet aan de KRW. En die potentiële gevolgen zijn niet mals: 17,5 miljard euro omzet per jaar kan in de knel komen, als bouwprojecten niet meer vergund kunnen worden. Als het kabinet samen met het bedrijfsleven forse extra inspanningen pleegt, kunnen de risico’s beperkt blijven. Lees verder op de website van Bouwend Nederland. Lees ook:

·         Miljardenstrop dreigt voor bouwsector door problemen met de waterkwaliteit (cobouw)

·         ‘Gevolgen kaderrichtlijn voor waterbouw desastreus’ (Scheepvaartkrant).

5. Internetconsultatie wijziging Rbk, reageren naar I&W kan t/m 16 mei

Sinds begin 2020 hebben we een nieuwe versie vastgesteld van een behoorlijk aantal documenten. Deze kunnen alleen in de praktijk nog niet worden toegepast omdat de Regeling bodemkwaliteit (Rbk) er nog niet naar verwijst. Het ministerie van I&W presenteert de komende tijd een aantal wijzigingen van de Rbk waarin uiteindelijk al deze verwijzingen moeten zijn opgenomen. Lees verder op de website van SIKB.

6. Diverse nieuwsbrieven en bijeenkomsten

·         GeoWeek van 8 tot en met 12 mei 2023 (Bodemplus.nl)
Tijdens de GeoWeek krijgen leerlingen de kans om kennis te maken met het geo-werkveld. In heel Nederland gaan  leerlingen van 10 tot 15 jaar op veldwerk, bedrijfsbezoek of krijgen een gastles van een geoprofessional uit de bodem-, water-, of geo-informatiesector.

·         Kennis- en innovatie dag voor water en bodem (9 mei, Den Bosch)
Als water- en bodemprofessionals werken we met elkaar aan het ontwikkelen van kennis en innovatie voor water- en bodemvraagstukken, zoals voldoende en schoon water en een gezonde bodem. En dat is hard nodig: het klimaat verandert en de druk op de schaarse ruimte in Nederland neemt toe. We hebben daarom de ambitie om water en bodem sturend te laten zijn bij keuzes over de ruimtelijke inrichting van Nederland. Om de samenwerking op kennis en innovatie verder aan te jagen, elkaar te inspireren en van elkaar te leren, organiseert DG Water en Bodem van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met de Topsector Water en Maritiem, Rijkswaterstaat, ministerie van LNV, Deltaplatform en Dutch Soil Platform met medewerking van vele anderen een inspirerende en interactieve conferentie.

·         Webinar Werken in en met verontreinigde bodem (9 mei, CROW)
CROW-publicatie 400 ‘Werken in en met verontreinigde bodem’ is een systematiek voor het bepalen van veiligheids- en gezondheidsrisico’s en de bijbehorende beschermende maatregelen waarbij risicogestuurd werken centraal staat. De Online Kennismodule is op diverse punten herzien. Wil je weten wat de veranderingen zijn en welke invloed dat mogelijk heeft op je werkzaamheden? Meld je dan aan voor het webinar op dinsdag 9 mei. Kom je ook?

·         Kennis-in-de-regio-x-kbs-bijeenkomsten-ijsselmeer.pdf (11 mei, Lelystad)
Hoe maak je slim gebruik van beschikbare kennis, hulpmiddelen en tools? Hoe leer je van elkaars ervaringen en speel je sneller in op het veranderende klimaat? En wie heb je nodig om slagvaardig aan het werk te gaan? Op donderdag 11 mei komt dit en meer aan bod tijdens de bijeenkomst van ‘Kennis in de Regio x Klimaatbestendige Stad’, op het Stadhuis van Lelystad.

·         Kenniscafé Grondwater ‘Grondwater: onzichtbaar en onmisbaar (16 mei, Veenendaal)
‘Grondwater: onzichtbaar en onmisbaar’, wellicht heb je deze zin voorbij zien komen. Het is de titel van de brief die de Studiegroep Grondwater uitbracht in december. Hierin staan 10 adviezen om de problematiek rondom grondwater aan te pakken. Maar hoe ga je hiermee aan de slag?

·         Een gezonde leefomgeving doe je samen (13 juni, Amsterdam)
Het middagseminar biedt een platform voor professionals en experts op het gebied van gezondheid, fysieke leefomgeving en sociaal domein om kennis en ervaring uit te wisselen. Het creëren van een gezonde leefomgeving is een belangrijk thema dat steeds meer aandacht krijgt.

·         Afscheidssymposium voor Theo Edelman (15 juni, Ede)
Een van de nestors van de bodemsector, Theo Edelman, neemt afscheid van het werkveld. Reden voor een symposium om hieraan aandacht te schenken en verleden en toekomst van de sector met elkaar te verbinden.

7. Divers nieuws over de Omgevingswet

·         Terugkijken: VTH netwerkbijeenkomsten over bodemactiviteiten en het DSO
Op 28 maart en 4 april vonden twee VTH netwerkbijeenkomsten over bodem plaats. Het is mogelijk om de beide webinars terug te kijken en ook de presentaties kunnen gedownload worden. De eerste sessie bestond uit een inleiding over de belangrijkste veranderingen rondom bodem onder de Omgevingswet. En ging over de aanvraagformulieren en bijbehorende vergunningchecks voor de bodemactiviteiten in het Omgevingsloket (DSO-LV). De tweede sessie ging over de betekenis van veranderingen rondom bodem in de Omgevingswet voor het werkproces en de inrichting van het bodeminformatie- en zaaksysteem van de gemeente. Ook de (toekomstige) rol van de Basisregistratie Ondergrond (BRO) kwam aan bod. In de chat zijn veel vragen gesteld. Alle antwoorden op de vragen komen binnenkort online.

·         Wat treedt er – naast de Omgevingswet – nog meer in werking? (iplo.nl)
De inwerkingtreding van de Omgevingswet is geregeld in het Koninklijk Besluit (KB) dat op grond van artikel 23.10, lid 2, van de Omgevingswet aan de Eerste en Tweede Kamer is voorgelegd. Beide Kamers stemden inmiddels in met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024. En daarmee ook met de bekrachtiging van het KB. Inmiddels is dit KB daadwerkelijk bekrachtigd en gepubliceerd in het Staatsblad.

·         Korte toelichting inwerkingtredingsbesluiten (Aan de slag met de Omgevingswet)

·         Online bijeenkomst Lessons Learned Werkplaatsen Omgevingswet (9 mei)
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet organiseert op dinsdag 9 mei van 10.00 – 12.00 uur voor de 6e keer een online bijeenkomst Lessons Learned Werkplaatsen Omgevingswet. De bijeenkomst geeft u een kijkje achter de schermen van 5 verschillende werkplaatsen die kortgeleden zijn afgerond of in een afrondende fase zitten.

·         RvS: Had Omgevingswet gefaseerd ingevoerd (binnenlandsbestuur.nl)

·         Vervallen inrichtingenbegrip, introductie milieubelastende activiteit (Omgevingsweb)

·         Omgevingswet levert periode op van verminderde rechtszekerheid (Omgevingsweb)

·         Succesvolle ketentest en kennisuitwisseling tijdens Zuid-Hollandse Ketendag (Aan de slag met de Omgevingswet)

·         Hoe zit dat nu met de inwerkingtreding van de Omgevingswet en de Wkb? (Omgevingsweb)

·         Nieuwsbrief Implementatie Omgevingswet 18 april (Aan de slag met de Omgevingswet)

·         Evenementenagenda – april 2023 – Aan de slag met de Omgevingswet

8. Divers nieuws over Natuurlijk Kapitaal en duurzaam bodemgebruik

·         Kleurrijke bollenvelden vaak vol gif: ‘Risico’s nog weinig onderzocht’ (RTL Nieuws)
Bontgekleurde velden vol tulpen, narcissen en hyacinten zorgen voor mooie plaatjes in de meivakantie. Maar aan de bollenindustrie kleven vanwege de vele bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt ook nadelen. De Europese Unie wil het gebruik van pesticiden terugdringen, en sommige telers zijn zelf al gestopt met chemicaliën: “Ik wil nooit meer terug naar niet-biologische teelt.”

·         Drenthe begint met uitkoken van de Japanse duizendknoop (NOS)
Met zijn felgroene bladeren en witte bloemetjes werd hij ooit als een mooie plant gezien. Maar nu heeft de Japanse duizendknoop zich ontwikkeld tot de moeder aller onkruid. De woekeraar verspreidt zich extreem snel en is schadelijk voor andere planten en de biodiversiteit in natuurgebieden. Maar ook voor gebouwen, wegen en leidingen.

·         ‘Gezamenlijk overleg landbouwakkoord geklapt: komende weken wordt laatste reddingspoging gedaan’ (lc.nl)

9. Divers nieuws over Circulaire economie

·         Afvalbedrijven krijgen meer zicht op ZZS in afval (AfvalOnline)
Om ervoor te zorgen dat afvalbedrijven informatie krijgen over mogelijke ZZS in het afval dat zij innemen, wordt het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen gewijzigd. De wijziging van het Besluit melden verplicht bepaalde bedrijven (vooral in de chemische sector) bij het afgeven van een afvalstof om de namen te vermelden van mogelijk aanwezige zeer zorgwekkende stoffen (ZZS). Dit biedt afvalverwerkers de gelegenheid passende voorzorgsmaatregelen te nemen om verspreiding van de stoffen in het milieu te voorkomen.

·         Bedrijven vrezen PFAS-verbod (BNR Nieuwsradio)
Bedrijven vrezen voor het PFAS-verbod dat in aantocht is, maar weten vaak niet waar de giftige stof allemaal in zit. Voorts zijn weinig alternatieven voorhanden, schrijft het FD. Met name kleinere bedrijven en mkb-bedrijven zijn er redelijk door overvallen, zegt FD-journalist Eva Rooijers.

·         Lobbypanel over het verbod op de giftige stof pfas (BNR Nieuwsradio)

·         Aandacht nodig voor snellere overgang circulaire economie (VNG)
Om te komen tot een snellere overgang naar een circulaire economie, moet het rijk meer regie nemen op de producentenverantwoordelijkheid. Dit en andere aandachtspunten brengt de VNG naar voren in een brief aan de Tweede Kamer.

·         G40 reactie op Nationaal Programma Circulaire Economie (Omgevingsweb)

·         Inzameling en verwerking E-waste kan beter (ILT)

·         Regels voor buitenlands afval zijn op hun plaats (AD)

·         Is de kritiek op het importeren van Italiaans afval terecht? (trouw.nl)

·         Waarom zijn we in Nederland verantwoordelijk voor een Italiaanse afvalberg? (NPO Radio 1)

·         Help ondernemers met einde-afval status (Vakblad Recycling Magazine Benelux)

·         G7-landen willen geen plasticvervuiling meer in 2040 (Nederlands Dagblad)

·         HVC-directeur: “Afval krijgt niet de aandacht die het verdient” (AfvalOnline)

10. Divers nieuws over de energietransitie en klimaatverandering

·         “Wie het eerst komt, wie het eerst maalt” werkt niet (binnenlandsbestuur.nl)
De energietransitie vraagt om een vooruitziende blik en samenwerking. Daar hoort ook samenwerking in de ondergrond bij, bijvoorbeeld in het geval van renovaties in woonwijken, waar de aanleg van warmtenetten vaak samen wordt gepland met vervanging van bijvoorbeeld rioleringen. Zo’n vooruitziende blik is óók nodig bij de aanleg van bodemenergiesystemen. Dit zorgt voor een efficiënte benutting van de ondergrond als meest duurzame bron voor verwarming en koeling van de gebouwde omgeving. 

·         Kabinet stelt €150 miljoen beschikbaar voor versnelling warmtenetten (Rijksoverheid)
Het kabinet wil meer huishoudens op warmtenetten aansluiten zodat bestaande gebouwen van het aardgas af kunnen. Daarom stelt het een subsidie beschikbaar voor warmtebedrijven om te blijven investeren in nieuwe warmtenetten. De Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) kan vanaf 1 juni aangevraagd worden en vergoedt het deel van de investering dat zich niet terugverdient (de ‘onrendabele top’).

·         Kamerbrief met verslag so over informele bijeenkomst van klimaat- en milieuministers 18 en 19 april 2023 (Rijksoverheid)
Staatsecretaris Heijnen (IenW) stuurt de Tweede Kamer een brief met het verslag van het schriftelijk overleg (so) naar aanleiding van de informele bijeenkomst van klimaatministers en milieuministers. De bijeenkosmt vindt plaats op 18 en 19 april 2023 in Stockholm, Zweden.

·         Europees Parlement steunt aanscherping klimaatwetten: vervuiler gaat betalen (NOS)

·         Europees Parlement stemt in met ‘mijlpaal’ voor milieu­beleid, toch lijkt een klimaat­neutraal Europa nog ver weg (volkskrant.nl)

·         Bedrijven voeren online actie tijdens Tweede Kamerdebat over klimaatbeleid (BNR Nieuwsradio)

·         Extra klimaatmaatregelen zijn nodig om de doelen te halen, maar de coalitie lijkt net zo verdeeld als over stikstof (NRC)

·         Vraag voor 28 april uitvoeringsmiddelen energietransitie aan (VNG)

·         De Nederlandse Klimaatwet bevat laatste doel uit europese klimaatwet: na 2050 streeft Nederland naar negatieve emissies van broeikasgassen (Omgevingsweb)

·         Kabinet heeft nog weken nodig voor klimaatplan, coalitie verdeeld (RD)

·         Europees Parlement steunt aanscherping klimaatwetten: vervuiler gaat betalen (NOS)

11. Divers nieuws over klimaatadaptatie en Bodemdaling

·         Rli start advies over klimaatadaptatie en ruimtelijke ordening (Raad voor de leefomgeving en infrastructuur)
Welk ruimtelijk ordeningsbeleid is nodig om Nederland zo goed mogelijk voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering, zowel op de korte als op de langere termijn? Deze vraag staat centraal in het advies dat de Rli is gestart over klimaatadaptatie en ruimtelijke ordening.

·         Consortia werken oplossingen lange termijn voor zeespiegelstijging uit (Deltaprogramma)
Drie consortia van overheid, kennisstellingen, ingenieurs- en ontwerpbureaus en waterbouwers gaan met het oog op de zeespiegelstijging tekenen en rekenen aan de toekomstige inrichting van Nederland. In het kader van het Kennisprogramma Zeespiegelstijging werken de consortia verschillende oplossingen uit voor een klimaatbestendige inrichting van ons land in 2100 en daarna.

·         Waterbouwers werken aan plannen voor zeespiegelstijging na 2100 (rd.nl)

·         Waterbouwers werken aan plannen voor zeespiegelstijging na 2100 (architectenweb)

·         Nieuw uitvoeringsprogramma klimaatadaptatie in de maak (Kennisportaal Klimaatadaptatie)
Dit najaar verschijnt een nieuw Nationaal uitvoeringsprogramma klimaatadaptatie. Op 9 maart konden ruim 100 mensen meedenken over de inhoud. Opvallend vaak vielen de woorden ‘klimaatrechtvaardigheid’ en ‘oog voor de mens’. Projectleider Chantal Oudkerk Pool is daar blij mee. “Klimaatadaptatie bestaat uit meer dan technische oplossingen.”

·         Elke nieuwe woning langs klimaatlat (Unie van Waterschappen)
Alle nieuwe woningen in Nederland zullen vanaf nu klimaatbestendig moeten worden gebouwd. De bouw kan voortaan alleen doorgaan als de woningen voldoen aan de zogeheten ‘klimaatlat’. Dat betekent onder meer dat ze zo gebouwd worden dat ze ook bewoonbaar moeten blijven bij extreme regenbuien of periodes van droogte in de toekomst.

·         Maatlat klimaatadaptief bouwen schept duidelijkheid (VNG)

·         Peter Glas vertrekt in december als deltacommissaris (Deltaprogramma)

·         “Iedereen moet in een veilige en gezonde omgeving kunnen wonen” (Kennisportaal Klimaatadaptatie)

·         Deltares: maak grondwatersysteem leidend in Nederland (Kennisportaal Klimaatadaptatie)

·         Slome start van noodzakelijke dijkverzwaring (binnenlandsbestuur.nl)

·         Dijkwerkersdag 2023: de dijken én elkaar versterken (hwbp.nl)

·         Regen, regen en nog eens regen: ‘Toch kan ook deze zomer weer droogte ontstaan’ (RTL Nieuws)

12. Prioriteiten Basisregistratie Ondergrond tweede kwartaal

De prioriteiten voor het tweede kwartaal van 2023 zijn vastgesteld voor de BRO-keten. De teams hebben die gezamenlijk bepaald in een kwartaalsessie, waarin zij terugblikten en vooruitkeken. Belangrijkste aandachtspunten zijn het iteratief werken aan Milieukwaliteit en verbeteren van het Bronhouderportaal. Lees verder op de website van de BRO.

13. Jaarrapportage BRL SIKB 7800 vastgesteld door het CCvD Tankinstallaties

BRL SIKB 7800, de beoordelingsrichtlijn voor het procescertificaat voor de Regeling Erkenning Installateurs Tankinstallaties (REIT), is een belangrijk instrument voor het beschermen van de bodem tegen bijvoorbeeld lekkages van vloeistoffen uit opslagtanks, met als gevolg bodemverontreiniging. Het is gewenst dat het functioneren van deze richtlijn periodiek wordt beoordeeld en geëvalueerd. Lees verder op de website van SIKB.

14. Minister Harbers brengt werkbezoek aan drinkwatersector

Op 17 april heeft Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat een werkbezoek gebracht aan de drinkwatersector. Een belangrijk agendapunt was het Actieprogramma Leveringszekerheid drinkwater. De minister gaf aan dat het van groot belang is om de leveringszekerheid van drinkwater te waarborgen. Vewin is blij met de toezegging van de minister dat hij actief wil samenwerken met de drinkwatersector bij het opstellen van het actieplan en met de afspraak om voor de zomer verder te spreken over het veilig stellen van de leveringszekerheid en over de invulling van de zorgplicht van de overheid voor de drinkwatervoorziening.-Lees verder op de website van VEWIN.

15. Moties Richtlijn Stedelijk Afvalwater aangenomen in de Tweede Kamer

Op 18 april stemde de Tweede Kamer over de herziening van de Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater. De Tweede Kamer heeft eerder gesproken over deze herziening en kon nu in een plenair debat moties indienen. Er werden 3 moties aangenomen. Lees verder op de website van de Unie van Waterschappen.

16. Nieuws uit de regio

Vanuit of over de regio nog de volgende berichten:

Provincie Overijssel

·         Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer leggen conflict damwanden bij (h2owaternetwerk.nl)
Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer hebben op directieniveau openlijk het conflict bijgelegd over de plaatsing van stalen damwanden in het Zwarte Water.

·         SodM maant NAM tot spoed bij onderzoek naar alternatieven voor waterinjectie Twente (h2owaternetwerk.nl)
Kom uiterlijk op 1 mei met een volledig onderzoek naar de alternatieven voor de afvalwaterinjectie in de diepe ondergrond in Twente. Dit eist Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), nadat het bedrijf twee keer een onvoldoende uitgewerkt onderzoeksrapport indiende.

·         Waterschap Vechtstromen onderzoekt haalbaarheid en wensen droogtemaatregelen (waterforum.net)

·         WDODelta laat extra schapen grazen voor sterke dijken en biodiversiteit (waterforum.net)

·         Dijkversterking monumentale Stenendijk Hasselt afgerond (brugnieuws.nl)

Provincie Gelderland

·         Gelderland werkt aan verbeterde grondwaterkwaliteit (Provincie Gelderland)
In de 40 grondwaterbeschermingsgebieden (waar water wordt gewonnen voor drinkwater) meten we regelmatig de kwaliteit van het grondwater. De nieuwste meetgegevens laten zien dat in verschillende gebieden de kwaliteit van het water afneemt. Ingezette maatregelen hebben nog niet het gewenste effect.

·         Grondwater voor drinkwater té vervuild: provincie wil strengere regels voor boeren (De Gelderlander)

·         Schoonmaken gifgrond in Doetinchem kost 8,5 miljoen euro: ook bodem buren is vervuild (De Gelderlander)
De sanering van de bodemvervuiling ontstaan door gifvaten aan de Voltastraat in Doetinchem gaat ongeveer 8,5 miljoen euro kosten. Dat staat in een mededeling van burgemeester Mark Boumans aan de gemeenteraad.

·         Te weinig drinkwater voor nieuwbouwhuizen: straks druppelende kraan in plaats van stromend water? (AD)
Vitens heeft onvoldoende bronnen om de 100.000 woningen die de komende tien jaar in Gelderland gebouwd moeten worden van schoon drinkwater te voorzien. Gezondheidsinstituut RIVM voorziet grote problemen.

·         Tekort aan drinkwater dreigt door bevolkingsgroei in Nijmegen (RN7)

·         De grond wórdt de wand: deze speciale techniek gebruiken ze bij de dijkversterking bij Tiel (De Gelderlander)
Op luttele meters van het monumentale Bellevue wordt deze dagen gewerkt aan de dijk bij Tiel. Precies om die reden een secuur werkje dat idealiter met zo min mogelijk trillingen wordt gedaan. Laat daar nu net iets slims op zijn bedacht.

·         Rivierenland kijkt naar wat wèl mogelijk is om doel duurzame opwek te halen (Omroep Gelderland)

·         Subsidie stimuleert circulaire mestverwerking in Gelderland (Provincie Gelderland)

Provincie Groningen

·         Flinke kabinetsdelegatie praat in Groningen over toekomst regio (ND)

Provincie Fryslan

·         Inschatting Fryslân: methaan en veen worden grootste klimaatopgaven voor landelijk gebied provincie (lc.nl)
De grootste opgaves voor het Friese landelijke gebied zijn de reductie van het broeikasgas methaan en de CO2-reductie in de veenweidegebieden. De waterpeilen zullen er waarschijnlijk verder omhoog moeten.

·         1,9 miljoen voor Fryske Wetterwaarmte ambitie (Provincie Fryslan)

·         Kaart oeverbeheer Fryslân ter inzage (provincie Fryslan)

Provincie Drenthe

·         Emmen trekt portemonnee voor woningonderzoek bodemdaling, inwoners eisen actie van waterschap (RTV Drenthe)
De gemeente Emmen gaat subsidie beschikbaar stellen aan woningeigenaren voor het doen van bodem- en funderingsonderzoek, als er een vermoeden is van bodemdaling en schade aan de woning. In eerste instantie reserveert Emmen hier 200.000 euro voor.

·         Twente helpt Drenthe in de strijd tegen afvalwaterinjecties door NAM: ‘Daar gebeurt hetzelfde’ (EenVandaag)
De NAM wil weer olie gaan winnen in het Drentse Schoonebeek. Maar het verzet groeit: wat als het net zo misgaat als in Groningen en Twente? Inwoners krijgt nu hulp vanuit Twente. “Wij willen niet dat de Drenten ook voor eeuwig op een afvalput zitten.”

·         De bodem daalt. Gaat Zuidoost-Drenthe Groningen achterna? ‘Wij kunnen niet steeds wachten op onderzoek en getreuzel’ (dvhn.nl)

·         Rubberkorrels vervuilen de grond rondom kunstgrasvelden in Assen (dvhn.nl)
Het vervangen van negen kunstgrasvelden in Assen kost de gemeente miljoenen euro’s extra. De grond rondom deze velden is verontreinigd door de rubberkorrels van oude autobanden en moet gesaneerd worden.

·         Gaswinning bij Koloniën niet alleen slecht voor werelderfgoedstatus, maar ook voor eekhoorns, stikstof en fietsers (RTV Drenthe).

·         Flexteam Warmte helpt gemeenten met warmtetransitie (Provincie Drenthe)

Provincie Flevoland

·         Circulair bouwen? Dat vraagt om creativiteit en lef! (Provincie Flevoland)

Provincie Utrecht

·          

Provincie Noord-Holland

·         Grondig onderzoek naar asbest op de Markerdijk (Rijkswaterstaat)
In voorbereiding op de proefvakken hebben we bodemonderzoek uitgevoerd op meerdere plekken in de dijk. Op 6 van deze plekken is samengeperst asbest aangetroffen. We voeren binnenkort nader bodemonderzoek uit naar de funderingslaag onder het zetsteen, om meer informatie te krijgen over de aanwezigheid van asbest.

·         Projectupdate Dijkversterking Marken (Rijkswaterstaat)

·         Asbest aangetroffen door RWS op zes plekken Markerdijk (waterforum.net)

·         Waterschap trekt opnieuw portemonnee en legt half miljoen euro op tafel om klimaatmaatregelen te versnellen (Noordhollands Dagblad)

·         Onderzoek naar zonne-energie langs A1 en A6 (Rijkswaterstaat)

·         Onderzoek naar opwek van zonne-energie langs snelwegen en spoor (Provincie Noord-Holland)

Provincie Zuid-Holland

·         Succesvolle ketentest en kennisuitwisseling tijdens Zuid-Hollandse Ketendag (Aan de slag met de Omgevingswet)
Nog 270 dagen voor inwerkingtreding. Op donderdag 6 april gingen deelnemers aan de Zuid-Hollandse Ketendag Omgevingswet met dat besef aan de slag. Tijdens de Ketendag vond met interactieve workshops kennisuitwisseling plaats en werd een ingewikkelde live-ketentest succesvol uitgevoerd.

·         Rol gemeente in de strijd tegen PFAS-vervuiling vrijwel uitgespeeld (rtvdordrecht.nl)
De gemeente Dordrecht heeft het maximale gedaan in de strijd tegen de uitstoot en en verontreiniging door het chemiebedrijf Chemours. Volgens Ira Helsloot, hoogleraar bestuurskunde en crisisbeheersing, zijn gemeenten volledig afhankelijk van de besluiten die hogere overheden, lees de provincie en het Rijk, nemen bij het verlenen van de vergunning.

·         ‘Opnieuw vervuilde grond gestort in polder’ (Sliedrecht24)
Er is weer vervuilde PFAS-grond verplaatst naar de polder, Sliedrecht-Noord. Daarover trok de actiegroep Gezondheid voor Alles zaterdag 15 april 2023 aan de bel. “De gemeente Sliedrecht is weer dik de mist in gegaan met het verplaatsen van grond vanuit Sliedrecht-West, waar recent het wegenstelsel bij de Merwebolder is aangepast, naar grond nabij het volkstuinencomplex, in Sliedrecht-Noord” zegt woordvoerder Kees van der Hel van actiegroep Gezondheid voor Alles.

·         Wethouder Bijderwieden over PFAS-vervuiling: ‘Ongevraagd mee moeten leven’ (Sliedrecht24)

·         Alphen krijgt tik op de vingers, maar ‘gevaarlijke’ korrels mogen op kunstgrasvelden blijven liggen (AD)
Alphen had alerter moeten zijn op bodemverontreiniging bij kunstgrasvelden waar voetballers spelen op rubberkorrels. Maar in deze gemeente en elders hoeven zulke velden van de rechter niet op de schop.

·         Provincie Zuid-Holland wil ook stop op uitstoot van mogelijk gevaarlijke stoffen (NRC)

·         Unieke vondsten rond Romeinse Limesweg (Provincie Zuid-Holland)

Provincie Zeeland

·         Zorgen in Zeeland door aanvraag 3M om ultrakorte-keten PFAS te mogen lozen (PZC)
Het chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht bij Antwerpen heeft een vergunning aangevraagd om ultrakorte-keten PFAS in de Schelde te mogen lozen. PvdA-GroenLinks in Zeeland is bezorgd over de gevolgen.

·         Pvda/GroenLinks wil dat 3M geen vergunning krijgt voor lozen korte-keten PFAS (Omroep Zeeland)

·         Provincie Zeeland laat PFAS in zeeschuim meten (PZC)

Provincie Noord-Brabant

·         Ongeruste ouders klagen terecht over rubberen korrels op kunstgrasvelden (AD)
Bergen op Zoom moet aan ongeruste ouders beter uitleggen waarom de gemeente een bodemonderzoek op twee sportparken met kunstgrasvelden niet nodig vindt. Dit bepaalde de Raad van State woensdag in een rechtszaak van Stichting InStrepitus tegen de gemeente.

·         Start onderhoud oevers Someren-Eind schuift op (Rijkswaterstaat)
Het vervangen van de damwanden langs de Zuid-Willemsvaart bij Someren-Eind is vertraagd. Dat komt doordat er een ontheffing nodig was. Vanaf 20 april 2023 gaat aannemer Hakkers-Beens beginnen met de voorbereidingen op locatie. Vooral tussen Sluis 12 en 13 zullen de werkzaamheden plaatsvinden.

Provincie Limburg

·         Klimaat kent geen grenzen, docu over overstromingen 2021 (L1)
Een spannende dag voor 60 leerlingen van middelbare scholen in de Euregio. Hun documentaire “Klimaat kent geen grenzen” gaat vandaag in première in Eupen. De film gaat over de overstromingen in juli 2021 hier in Limburg, maar ook aan de Belgische en Duitse kant van de grens.

·         Werk aan herstel stuw Roermond gaat voorspoedig (Rijkswaterstaat)