Twee Gelderse omgevingsdiensten zetten stap richting fusie

De samenwerking tussen Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) en Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN) krijgt een nieuwe vorm. Beide diensten – twee van de zes Gelderse omgevingsdiensten – hebben op 6 mei een adviesbesluit genomen om juridisch te fuseren. Daarmee komt de oprichting van de nieuwe Omgevingsdienst Groene Metropool een stap dichterbij. Ruben Vlaander zal als directeur/kwartiermaker leiding geven aan de fusieorganisatie.

Omgevingsdienst Groene Metropool

De ondertekening is een belangrijke mijlpaal op weg naar een gezamenlijke omgevingsdienst. De afgelopen periode heeft een stuurgroep, bestaande uit Tobias van Elferen, Laura Kaper, Joa Maouche en Sijmen Versluijs, gewerkt aan de voorbereiding van dit adviesbesluit. Met dit besluit spreken de algemene besturen van ODRA en ODRN de intentie uit om samen verder te gaan als één dienst: Omgevingsdienst Groene Metropool.

Tobias van Elferen namens de stuurgroep: ”De omgevingsdienst vervult een essentiële rol in het schoon, veilig en gezond houden van onze leefomgeving. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor een eventuele fusieorganisatie. Wij zijn van mening dat deze nieuw te vormen dienst een passend antwoord biedt op de complexe ruimtelijke uitdagingen waar we voor staan. Het resultaat is een omgevingsdienst met kundige professionals die de slagkracht heeft om resultaat te boeken in opdracht van eigenaren, voor de leefomgeving van onze inwoners.”

Volgende stap: zienswijzen

De komende periode wordt het adviesbesluit opengezet voor zienswijzen van de gemeenteraden en de Provinciale Staten van Gelderland. Zij kunnen hun oordeel geven over de wenselijkheid van de voorgenomen fusie. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de verdere vormgeving van de nieuwe organisatie.

Geen veranderingen in dienstverlening

De voorgenomen juridische fusie heeft op korte termijn geen gevolgen voor de dagelijkse werkzaamheden van beide diensten. De dienstverlening blijft voorlopig ongewijzigd en beide organisaties blijven hun taken uitvoeren zoals afgesproken. Ook is besloten dat de huidige kantoorlocaties in Arnhem en Nijmegen voorlopig behouden blijven. Over de toekomst van deze locaties zijn nog geen definitieve afspraken gemaakt.

Meer slagkracht voor complexe opgaven

De stuurgroep is blij dat met dit adviesbesluit een belangrijke stap is gezet naar een toekomstbestendige omgevingsdienst. Een dienst die, net als nu, staat voor een gezonde, veilige en schone leefomgeving. Door de fusie neemt de gezamenlijke slagkracht toe, waardoor de nieuwe organisatie beter in staat is om complexe ruimtelijke opgaven effectief aan te pakken.


Ik ben erg content dat we na dit besluit onze krachten kunnen bundelen. Daar ligt een uitdaging, maar ik zie bovenal een kans om onze taken in en voor de leefomgeving nog beter uit te voeren. Ik heb er zin in en treed de volgende fase in het proces met vertrouwen tegemoet.

Ruben Vlaander

Gerelateerd

25 jaar na de vuurwerkramp: daarom bestaat de Omgevingsdienst

Vandaag is het 25 jaar geleden dat de vuurwerkramp in Enschede plaatsvond. Op 13 mei 2000 ontplofte een grote vuurwerkopslag in de woonwijk Roombeek.

Samen sterker in samenwerking: doorpakken met de Omgevingswet

Tijdens de Gelderse Dag van de Omgevingswet op 20 maart werd het eerste jaar werken onder deze wet uitvoerig onder de loep genomen.

Efficiënt en uniform toezicht dankzij Asbest Interventietool

Met de Asbest Interventietool kunnen omgevingsdiensten beter toezicht houden op asbestsaneringen en risicovolle situaties met asbest in kaart brengen.