Samen werken aan een circulaire economie
Als we de circulaire ambities willen halen, dan moeten we niet wachten, maar nu beginnen. Dat stelt Hermen van Dalen van Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) in een interview met Toezine. Maar hoe pak je dat aan als de ambities (50% van de grondstoffen recyclen in 2030 en in 2050 een gesloten systeem) en wetgeving nog niet op elkaar aansluiten?
Samen sterker
Een circulaire economie is hard nodig. We putten de aarde steeds verder uit en we verbruiken grondstoffen sneller dan dat de aarde ze kan produceren. Hoe meer we ‘afval’ kunnen recyclen en hergebruiken, hoe beter. Omdat je samen sterker staat slaan de Gelderse omgevingsdiensten en Circulair Opdrachtgeverschap VTH Omgevingsdiensten de handen ineen om gemeenten en ondernemers te helpen. “Het is best bijzonder dat diensten zo nauw samenwerken aan de circulaire economie”, vindt Martijn Groeneveld, afdelingshoofd toezicht bij ODR. “We gaan verder dan toezicht of vergunningsbeleid. Er is een brede blik nodig. Wat kan wél? Die positieve insteek proberen we bij gemeenten tussen de oren te krijgen.”
Drie tips
Groeneveld en Van Dalen noemen in het artikel op Toezine drie tips om sneller naar een circulaire economie te komen:
- Betrek als gemeenten omgevingsdiensten eerder bij de vraag van circulaire ondernemingen. Zorg dat in een vroeg stadium alle partijen om tafel zitten om door te kunnen pakken bij plannen.
- Staar je niet blind op de letter van de wet, maar kijk hoe je circulaire ambities binnen de wet mogelijk kan maken.
- Maak vaart met onderwerpen die grote impact hebben, bijvoorbeeld het beleid rondom afvalstoffen.
Lees het hele artikel over de samenwerking tussen de Gelderse omgevingsdiensten, de gemeenten en ondernemers op Toezine.