Online werksessies 'Bodem onder de Omgevingswet' - Werksessie 1: Samenloop graven/saneren met Wbb-overgangsrecht (12 december 10.30 - 12.00 uur)

Op 12 december 2023 start het GOO met een reeks van online werksessies ter ondersteuning van de Gelderse overheden bij de nieuwe regels en bevoegdheidsverdeling voor bodem onder de Omgevingswet.

Met en voor wie

De online werksessies zijn bedoeld voor collega’s van de gemeenten, de provincie en van de omgevingsdiensten in Gelderland. Ook geïnteresseerden van de Gelderse waterschappen zijn van harte welkom om de werksessies bij te wonen.

Werksessie Samenloop graven/saneren met Wbb-overgangsrecht

Na inwerkingtreding van de Omgevingswet ligt het bevoegd gezag voor graven en saneren bij de gemeenten. De bevoegdheden voor locaties die vallen onder het overgangsrecht Wet bodembescherming (Wbb) blijven bij de provincie Gelderland, gemeente Nijmegen en gemeente Arnhem. Het zal voorkomen dat er een samenhang is tussen de VTH-taken voor graven en saneren die de omgevingsdiensten namens gemeenten gaan uitvoeren, en de VTH-taken die enkele omgevingsdiensten uitvoeren namens provincie Gelderland, gemeente Nijmegen en gemeente Arnhem in het kader van het overgangsrecht Wbb.

Aan de hand van casussen bespreken we in deze sessie welk wettelijk kader wanneer aan de orde is, en welke werkafspraken nodig zijn voor de afhandeling van meldingen waarbij deze samenloop aan de orde is of kan zijn.

Verder met werksessies in 2024

In het eerste kwartaal van 2024 volgt nog een aantal werksessies over de nieuwe bodemregels onder de Omgevingswet. Daarin zullen thema’s zoals toevalsvondsten, complexe bedrijven, bodemtoezicht en het inbouwen van bodemregels in het omgevingsplan aan de orde komen.

De werksessie op 12 december 2023 vormt de start van deze reeks. De uitnodiging voor de werksessies in 2024 ontvang je begin 2024.

Nieuw vanaf 15 januari 2024: wekelijks online vragenuur

Vanaf 15 januari 2024 start het GOO met een wekelijks online vragenuur over het werken met de nieuwe bodemregels onder de Omgevingswet. Dit vragenuur is bedoeld voor vergunningverleners, toezichthouders en beleidsmedewerkers van de Gelderse overheden. Samen met de deelnemers aan het vragenuur proberen we de antwoorden op de gestelde vragen te bepalen. Lukt dat niet, dan nemen we de vragen mee en zetten we deze uit bij specialisten. De vragen en antwoorden leggen we vast in een groeidocument, dat we op basis van ieder vragenuur verder aanvullen en steeds online publiceren. Het vragenuur vindt wekelijks plaats op maandag van 15.00-16.00 uur. Aanmelden hiervoor is nu al mogelijk!

Aanmelden

  • Werksessie Samenloop graven/saneren met Wbb-overgangsrecht op 12 december 2023, 10.30-12.00 uur
    Stuur een mail naar GOO@gelderland.nl (onder vermelding van naam, organisatie en Sessie Graven/saneren en Wbb-overgangsrecht).
  • Wekelijks online vragenuur Bodem onder de Omgevingswet, iedere maandag 15.00-16.00 uur, vanaf 15 januari 2024
    Stuur een mail naar GOO@gelderland.nl (onder vermelding van naam, organisatie en wekelijks vragenuur).
    Na aanmelding ontvang je een ‘doorlopende’ uitnodiging met teams-link.

Vragen of suggesties?
Neem contact op met Annelies de Graaf via GOO@gelderland.nl