Inzetten op gedragsverandering, in plaats van boetes

Je kunt als omgevingsdienst boetes en sancties opleggen aan organisaties die zich niet aan de regels houden. Maar je kunt ook gaan kijken naar de achterliggende reden en op basis daarvan inzetten op gedragsverandering. Hiervoor zijn de gedragsexperts van zeven omgevingsdiensten, waaronder Omgevingsdienst De Vallei en Omgevingsdienst Achterhoek, een project gestart.

In een artikel op ToeZine wordt Roeli Andrea, Behavioural Designer bij Omgevingsdienst De Vallei, over dit onderwerp geïnterviewd. Tijdens een cursus gedragsbeïnvloeding die Roeli gaf, deelden milieutoezichthouders casussen waar zij tegenaan lopen: “Bijna allemaal noemden ze problemen rondom de keuring van stookinstallaties. Dat vonden we zo opvallend dat we besloten hier een vervolgproject van te maken.”

Aanvulling, geen vervanging

Het project, dat vanuit Omgevingsdienst NL is opgestart, combineert design en gedragswetenschap voor effectieve gedragsinterventies. Hoewel die al langer binnen het toezicht worden ingezet, is dat voor omgevingsdiensten vrij nieuw, vertelt Andrea aan ToeZine. “Boetes en andere sancties zet je het liefst alleen in als er echt sprake is van grote milieubelastende activiteiten. Dat is bij keuringen van stookinstallaties vaak niet zo. Met kleine gedragsinterventies kun je al veel doen en mensen de juiste kant op laten bewegen. Als aanvulling op toezicht en handhaving, niet als vervanging.”

Benieuwd naar het hele artikel? Klik dan hier om naar de website van ToeZine te gaan.