Congres Aanpak ondermijnende criminaliteit

Welke bevoegdheden heb je bij integrale ondermijningsacties? En hoe is het geregeld met de juridische grondslag? Dit is lang niet altijd duidelijk. Tijdens het congres Aanpak ondermijnende criminaliteit op donderdag 8 juni, georganiseerd door de Gelderse Omgevingsdiensten, is er volop gelegenheid om over dit onderwerp kennis op te doen.

Workshops en sprekers

Het Dominicanenklooster in Huissen is het decor voor dit congres vol nuttige workshops en sprekers voor partners vanuit politie, waterschappen, Rijkswaterstaat, boa’s, vergunningverleners en toezichthouders van omgevingsdiensten, gemeenten en Provincie Gelderland. “Het wordt steeds belangrijker om met alle schakels in de veiligheidsketen samen te werken en vruchtbare samenwerking begint bij elkaar kennen en ontmoeten,” aldus organisator Ruben Vlaander, directeur Omgevingsdienst Regio Arnhem. “Elkaar weten te vinden is de succesfactor voor een goede samenwerking.” Medeorganisator Alex te Dorsthorst, projectleider Theseus: “Het congres is dé mogelijkheid om je netwerk te vergroten, maar bovenal je collega’s in het werkveld te ontmoeten.”

Onderkennen gevaar

Het is voor de tweede keer dat de Gelderse Omgevingsdiensten een congres over dit onderwerp organiseren. De eerste editie was in 2019. “Toen was veel nieuw in de aanpak van ondermijning en waren omgevingsdiensten nog zoekende naar een plek in dit werkveld,” vertelt Alex. “Inmiddels is dat wel veranderd en denk ik dat wij ons plekje wel hebben gevonden in de aanpak.” Ruben: “De laatste jaren hebben bestuurders veel meer aandacht voor ondermijning en vermenging van onder- en bovenwereld. Ondermijning is de bijl aan de wortel van een rechtsstaat die we willen zijn. Steeds meer bestuurders onderkennen het gevaar. Dat is een belangrijke ontwikkeling.”

Workshops

Naast een introductie door Jan Nathan Rozendaal, burgemeester van de gemeente Elburg en spreker Albert Bootsma, directeur RIEC Oost-Nederland, zijn er tijdens het congres met name workshops te volgen. Onder meer onderwerpen als energiediefstal, het herkennen van smokkelwaar, het denken als een crimineel, arbeidsuitbuiting en ondermijning in de autobranche komen aan bod. Alex: “De workshops zijn dit jaar meer op de uitvoering gericht. Ik hoop dat mensen er later op terugkijken met het idee dat dit congres zinvol is geweest en dat men wat heeft geleerd dat in de praktijk van pas kan komen.”

Meld je aan

Heb jij in jouw werk te maken met ondermijning en wil je weten wat je kunt doen in de aanpak hiervan? Meld je dan voor 15 mei aan voor het congres door een e-mail te sturen naar communicatie@gelderseomgevingsdiensten.nl. Geef hierbij aan welke 4 workshops je wilt volgen. Een overzicht van de workshops en het volledige programma vind je in onderstaande uitnodiging.