Aan de slag met de Omgevingswet: Voortgangsbrief implementatie Omgevingswet januari 2024 naar Eerste en Tweede Kamer

Op 30 juni 2023 is de  voortgangsbrief implementatie Omgevingswet januari 2024 (pdf, 210 kB) naar Eerste en Tweede Kamer gestuurd.

De Tweede Kamer heeft op 9 februari 2023 en de Eerste Kamer op 14 maart 2023 ingestemd met inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024.  Met alle partners wordt met volle inzet toegewerkt naar het moment van inwerkingtreding

Het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) wordt op grotere schaal getest en de bevoegd gezagen gaan verder met het inregelen van hun werkprocessen. Daarnaast worden de adviezen van het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) opgevolgd. Zo bevestigen de resultaten van IKT (Integraal Ketentesten) fase 4 (pdf, 2.5 MB) het beeld dat het DSO in voldoende mate gereed is voor inwerkingtreding op 1 januari 2024.

Uit de ‘voortgangsrapportage opvolging MKB-toets Omgevingsloket’ (pdf, 335 kB) blijkt dat de gewenste voortgang er is. Voor alle gemaakte afspraken staan de seinen op groen. Dat houdt in: het proces verloopt conform planning en afspraken.

In de voortgangsbrief van oktober 2023 zullen de uitkomsten van de gesprekken over de financiën en de structurele beheerafspraken tussen de bestuurlijke partijen toegelicht worden.

(bron: www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl)