100 dagen Omgevingswet en bodem

De Omgevingswet is nu ruim 100 dagen in werking. Wat zijn de eerste ervaringen met de regels voor bodem onder de nieuwe wet? Over welke onderwerpen zijn de meeste vragen gesteld en wat valt op?

De experts van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) leggen de regels rond de Omgevingswet uit via de website en de helpdesk. Dus ook de bodemregelgeving. Dit gebeurt door dezelfde experts als voorheen bij de helpdesk van Bodem+.

3 maal zoveel vragen, meeste vragen over het Bal

In het eerste kwartaal van 2024 zijn ongeveer 13.500 vragen aan het IPLO gesteld. Hiervan gingen er circa 1.800 over bodem. Dat is bijna een verdriedubbeling vergeleken met een jaar eerder. Iets meer dan de helft van de bodemvragen werd gesteld door overheden, vooral door Omgevingsdiensten. Het andere deel van de vragen is gesteld door bedrijven. Een zeer klein deel is gesteld door particulieren.

De meeste bodemvragen gaan over de regels voor de milieubelastende activiteiten uit het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Hieronder is aangegeven over welke onderwerpen de meeste vragen komen en wat daarbij opviel.

Het volledige nieuwsbericht lees je hier.

(bron: www.iplo.nl)