Duurzame energie

Naast energie besparen, kunt u ook zelf energie opwekken. Bijvoorbeeld door middel van zonne-energie of een warmte-koude opslag. Deze vorm van duurzame energie is een investering in de toekomst die zich ook terugverdient.

Wat is een warmte-koude opslag (WKO)?

Een warmte-koude opslag (WKO) is een bodem-energiesysteem. Een WKO slaat energie uit het gebouw en/of de omgeving op in de bodem. Aan dit systeem wordt meestal een warmtepomp gekoppeld, waarmee het gebouw verwarmd wordt.

Voor wie is een warmte-koude opslag interessant?

Een WKO is interessant voor bedrijven die zowel ’s zomers als ’s winters een aangenaam werkklimaat willen hebben. Bijvoorbeeld kantoren, onderwijs- en zorginstellingen. Warmte-koude opslagsystemen leveren naast verwarming ook verkoeling. Door het gebruik van WKO bespaart u op verwarmings- en koelingskosten en vermindert u CO2-uitstoot. Een WKO is dus een goede maatregel om de doelstellingen op het gebied van energiebesparing te realiseren.

Met de rekenmodule van WKO Tool Nederland kunt u bepalen of een open bodem- energiesysteem rendabel is. Ook geeft de site een overzicht van alle soorten gesloten en open systemen.

Subsidie op duurzame energie

Hoewel de slimme maatregelen uiteindelijk meer opleveren dan normale energiesystemen, kan de terugverdientijd lang zijn. Door een subsidie aan te vragen kunt u de terugverdientijd verminderen. Laat u daarom goed informeren over welke subsidies voor u beschikbaar zijn. Een goed voorbeeld van een dergelijke subsidie is de Investeringssubsidie Duurzame Energie.

Interessante links

Taskforce Zonne-energie van Omgevingsdienst Veluwe IJssel

De Taskforce Zonne-energie is een initiatief van de gemeente Apeldoorn om de ontwikkeling en realisatie van zonne-energie in Apeldoorn te versnellen. De Taskforce Zonne-energie richt zich vooral op het informeren van Apeldoornse bedrijven en instellingen over de technische, financiële en fiscale kansen en mogelijkheden van zonne-energie.

De Taskforce Zonne-energie werkt samen met lokale organisaties. Ook bekijkt de Taskforce de mogelijkheden voor de ontwikkeling van grootschalige zonne-energieparken.

Gerelateerd

Duurzaam ondernemen

Als bedrijf kunt u een belangrijke bijdrage leveren aan een beter milieu door duurzaam te ondernemen. Helemaal vrijblijvend is dat...

Circulair ondernemen

In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Als u circulair wilt ondernemen, dan heeft u veel...

Energiebesparende maatregelen

Bedrijven en instellingen verbruiken veel energie in de vorm van elektriciteit en gas voor hun bedrijfsprocessen. Steeds meer bedrijven stappen...

Informatieplicht Energiebesparing

Bedrijven en instellingen moeten volgens de Wet milieubeheer (Wm) energiebesparende maatregelen treffen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Sinds 1...