Home

I-GO deelname Omgevingsdienst Twente: “Het loslaten van een stukje autonomie weegt niet op tegen de voordelen.”

29 november 2018

De Omgevingsdienst Twente (ODT) werd in 2017 opgericht. Vanaf 1 januari 2019 is de ODT operationeel. Jan Willem Strebus, Directeur van de OD Twente, zegt geen moment te hebben getwijfeld over deelname aan I-GO.

Wat zijn voor de Omgevingsdienst Twente de belangrijkste redenen om mee te doen aan I-GO?
“Binnen het Gelders stelsel is al 5 jaar geïnvesteerd in I-GO. Wij willen graag gebruikmaken van de kennis die geïnvesteerd is in dit systeem. Hierdoor kunnen wij op bepaalde fronten, als beginnende omgevingsdienst, direct een vliegende start maken. Het gaat ons om de kennis die is opgedaan op het gebied van kwaliteit van gegevens, aansluiting op andere systemen, het ontwikkelen van informatie en het beleid rondom gegevensbeheer. Dankzij I-GO kunnen wij investeren in de kwaliteit van data doordat deze goed door de wasstraat wordt gehaald. Door I-GO zijn we daarnaast ook aangesloten op landelijke systemen, zoals Inspectieview milieu. De samenwerking scheelt in aansluitkosten én beheer. Verder maken we gebruik van gezamenlijk ontwikkelde producten, bijvoorbeeld de geo-viewer. Als laatste geeft de aansluiting op landelijke systemen ons de mogelijkheid om de kwaliteit van de bedrijfsgegevens te optimaliseren.”

Wat zijn overige overwegingen om te gaan participeren in I-GO?
“Op deze manier kunnen we gezamenlijk in de toekomst investeren. Dit levert niet alleen financiële voordelen op, maar ook voordelen in de landelijke positionering van de omgevingsdiensten in Oost Nederland. Zo kan I-GO in de toekomst bijvoorbeeld een rol gaan spelen bij de omgevingswet. Hiermee kunnen we een belangrijke strategische positie krijgen.”

Wat voor advies/tips hebt u voor andere omgevingsdiensten als het gaat om aansluiting op I-GO?
“Ik zou zeggen: direct doen! I-GO verbetert onze samenwerking als omgevingsdiensten. Het loslaten van een stukje autonomie weegt niet op tegen de voordelen. Wij hebben alle vertrouwen in I-GO en de omgevingsdiensten die deelnemen. Kennis en informatie worden gedeeld op basis van kwalitatief hoogwaardige gegevens en informatie. Hierdoor worden we als diensten betrouwbare partners. Dit biedt bovendien ontwikkelperspectief voor zowel de korte als de lange termijn. Voor de ODT is het belangrijk om ook in de verdere ontwikkeling van I-GO een volwaardig partner te zijn. We willen graag gezien worden als een van de eigenaren van I-GO.”